Khamis, 30 Jun 2011

cari pasal

lama tak cite pasal Luqman kan...
kali ni dia saje... mmg cari pasal... menaikkan amarah...
tapiii... sabor...

skrg ni peti ais mmg tpt dia bersukaria... masa ni elok je letak kaki... 
'nak bagi sejuk ke Man?...' 

sblum amik gambar dia masuk kepala kat celah rak peti tu... aiseh... Mama nak marah tu idak la... tapi geram la jugak sbb buka peti ais lama-lama kan nnt menaikkan bil elektrik... haih... sabo je...

yg dihajat dah dapat... ;p

uiii... ayat gembira yg amat... ;p
mana tak nye... oven Maria yg rosak tempoh hari dah pun berganti... suke la...
sukerrr yang amat...

betul memang nak beli oven... tapi bukan la nak beli hari ahad ri tu... 
sebenarnya en.ejaM kata nanti beli sebagai hadiah beday la... so Maria pun ok je la (walaupun beday lambat lagi...) lagi satu sbb mmg en.ejaM yg janji nak ganti belikan (kompom tak yah kuar duit sendiri...) jd sabar je la kan...

ahad tu... sementara tunggu kakak Laila kat kelas piano... en.ejaM ajak Maria gi kedai barang elektrik... asalnya dia nak cari aircond utk rumah owner yg dia tengah buat renovate... pastu Maria saje-saje tengok peti ais dgn oven gatai cuci mata... elok je toke kedai offer oven yg rege 300++ jadi rm280... Maria ckp tanya bos a.k.a en.ejaM la...

lepas en.ejaM deal pasal rege aircond dgn bila hantar sume... elok2 je dia tanya nak ke oven tu... eh mesti la anggukkan kepala ... hehehe... en.ejaM tawar lagi rege (sbb rege aircond tu dah lebih 2k)... toke bagi rm250... tapi bila en.ejaM buka wallet dia dah tak cukup cash sbb dah bayar aircond... dia kata amik esok la... elok je toke kedai bagi rege last rm230... yeay... en.ejaM tanya 'awak ada cash tak, top up dulu, nnt saya ganti balik...'

ala takat top-up berganti apa la sangat kan...

penyudahnya - dapat la OVEN BARU... ^_^

oven lama yg dah rosak tu - nak buang sayang... nak repair - tak berbaloi...

ni rupa oven lama yg dah 'kong' tu...

lepas ni  masuk kotak pastu letak kat depan rumah je la... tunggu org majlis dtg kutip... babai... TQ... jasa & khidmat mu ku kenang selamanya ;p


p/s : TAHNIAH kat skuad Harimau Malaya malam tadi berjaya tumpaskan Chinese Taipei 2-1... hopefully diorg menang lagi nnt dlm perlawanan timbal balik... 

Rabu, 29 Jun 2011

comel tak?

cite penuh kat sini...

ahad pulak...

emmm... lepas dah penat-penat petang Sabtu buat keje-keja mengalih + menanam pokok... 
hari Ahad pagi buat keje-keje meracun pulak... kena buat sbb kelmarin dah jumpa ulat daun sedang bersantap dgn pucuk bendi... amboi nikmat sungguh...

klu tak diracun... alamat tak merasa la lepas ni hasil pokok bendi tu... karang ramai kaum kerabat dia datang makan secara berjemaah pulak... ;p

okeh... abis pasal pokok... cerita lain gi tengok kat tamanramuan ;p

tengahari Ahad... mmg tak masak... sbb nak keluar pegi kenduri kahwin... yg kenduri ni cikgu sekolah tadika Nayli merangkap dulu cikgu kakak Laila... 

majlis kenduri dibuat dekat dewan terbuka taman bolton... tak jauh la dgn rumah ktorg... masa sampai jam 2 ptg (mmg pegi lambat...) pengantin tengah bersanding... Nayli sibuk bertanya 'mana cikgu Misha?' dia tak cam dah cikgu Misha dah make-up lawa sangat...

dia nak jugak bergambar dgn cikgu Misha dia... sayang sungguh... ;p
masa ni pengantin dah turun dari pelamin... kat meja makan nak bersantap pulak... ok la nak bergambar tak sibuk sangat... ;p

ok... ape pun Selamat Pengantin Baru untuk Cikgu Misha dan suami nya Ariel... semoga bahagia sampai akhir hayat... Amin...

Selasa, 28 Jun 2011

kembar

mmg tak pernah jumpa... Maria terfikir kalau... ???

okeh... ni pasal nak buat scramble egg la utk makan breakfast hujung minggu baru ni... memula pecahkan sebiji telur... elok je keluar - normal la sebiji telur... 

pecahkan yg kedua... keluar dua biji kuning telur... uiittt... telur kembar?

emmm... Maria terfikir... telur kembar ni kalau ibu ayam eramkan... nanti anak dia keluar kembar ke?
korang fikir mcm mana?

sabtu dan sungai buluh

emm... tak abis lagi pasal hari Sabtu... ok... hari tu lepas balik dari sukan sekolah kakak Laila... ktorg ikut en.ejaM pegi rumah yg dia tengah buat keje renovation... ktorg duduk dlm keta je tunggu... malas nak turun karang lama pulak melepak... klu duduk dlm keta tu en.ejaM akan buat keje cepat-cepat - kesian anak bini dia dlm keta... ;p

lepas dia settle urusan kat rumah tu... ktorg pegi Sungai Buluh pulak... hehehe... yg ni mmg Maria yg minta sbb nak beli tanah baja dgn pasu... 

ye... kebelakangan ni Maria banyak letak/ tanam pokok dlm pasu... dah ruang laman terhad kan... klu dalam pasu ni kita bole letak kat atas lantai simen pun takpe... ;p
beli pasu besar sebiji rm20... pasu kecil 2 biji, sebiji rm5... pokok longan (rm25)... pasu plastik 4 biji rm12... pastu beli sekali tanah baja 10 beg x rm2 perbag = rm20... uiitt... abis gak dekat rm100... perghhh...
pokok sireh dah dpt pasu besar...

kobis pun dah alih masuk pasu besar... sblum ni duduk dlm pot semaian je... ;p
pasu tinggi yg tengah2 tu pasu lama...  pokok asal kenanga dah alih ke pasu lagi besar... pasu rm5 yg kiri kanan tu... comel kan... ;p

pokok daun sup... tukar guna pasu pokok sireh yg lama... luas sikit sbb sblm ni dia dlm pot semaian je... ;p

pasal tanah baja yg rm2 tu... nnt Maria cite kat blog taman ramuan... klu cite kat sini nnt panjang sangat pulak... ok la... nak gi breakfast ni...
sekian utk info pagi ini... ;p




Isnin, 27 Jun 2011

mimpi lagi...

emm... sebenarnya bila dah fikir-fikir rasa pelik pun ada... 

apasal tiap kali mimpi hari Ahad malam Isnin?
ganggu sungguh time bangun pagi... duk terkenangkan mimpi tu lagi... haih...
adakah sbb hari ahad Maria terlalu penat?... atau terlalu banyak membuat lawatan-lawatan... sampai terbawa-bawa ke alam mimpi?... emm musykil...
semalam mimpi rumah lagi... kali ini ada org 'stranger' kat rumah jiran sebelah... nampak macam nak masuk laman rumah Maria... tapi yg best time Maria intai rumah jiran tu... laman Maria kemain luas... laman jiran pun sama luas dgn laman Maria... perghhh... tak sama langsung dgn laman sekangkang kera yg sedia ada... hihihi...

ngarut sungguh mimpi... tak abis-abis risau org nak ceroboh rumah... pastu laman kemain saujana mata memandang... huh... tak agak-agak...

kalau jd kenyataan... biar la laman luas tu jd 'dream come true'... yg part org ceroboh tu tak mo la... ;p

cuti pun bz...

eh... tapi mmg Sabtu dan Ahad adalah hari bz kan... bagi org bekerja la... 
Sabtu Ahad la nak mengemas rumah tahap super clean... Sabtu Ahad juga nak basuh kain baju... Sabtu Ahad juga nak attend kenduri... Sabtu Ahad la nak pegi jogging... alahai... mcm takde hari lain dah...

ok... tu semua alasan Maria utk dua hari (Sabtu & Ahad)... Maria tak update blog langsung... ;p

ok... cite psl Sabtu baru ni, sekolah kakak Laila buat majlis sukan sekolah... Maria sebagai ajk pibg mmg dah di remindkan oleh cikgu utk hadir... jadi datang je la... kakak Laila pegi sekolah pun siap-siap pakai baju sukan ikut tema rumah dia... awal pagi pukul 7.15 dah kuar rumah dah... klu ikut kena kuar awal lagi... tp biasala... nak urus Luqman pagi2 mmg ergghhh... letih nak gaduh... ;p

tak sangka pulak kakak Laila main acara sukan sukaneka... hehehe... dpt no.2 plak tu... merasa la dia dikalungkan pingat perak... yg kelakar lagi... masa nak sampaikan hadiah tu, cikgu minta Maria pulak turun sampaikan... hehehe... jadi la Mama kalungkan pingat kat anak sendiri... abis tu takde la gambar... dah takde sape nak amikkan... en.ejaM dia hantar je ktorg kat skolah... pastu dia blah - keje... :(

 ni semasa upacara perasmian... YB tengah baca watikah... watikah tu sblum dibaca diorg letak dalam kotak air batu... tengok YB tu terkial-kial mengetuk kotak ais tu nak bagi pecah nak amik watikah... hehehe... nak gelak ada... ;p
kat belakang team perbarisan ikut rumah...

 selain acara final lari-larian... ada jugak acara selingan - senam robik anak-anak yg usia pra-sekolah dgn darjah 1,2 dan 3... comel je diorg ni tau... tergedik-gedik bersenam... hehehe

kakak Laila sedang beraksi... ceee... menunjukkan skill melontar gelung rotan ke atas kon... ;p 
Maria mmg tak tahu yg kakak ada join sukaneka... ye la kakak kan ada asma... slalu nya Maria mmg pesan lepas senam-senam lari-lari amik ubat pam... risau dia semput kan... tapi nampak Alhamdulillah... seronok je dia ber-sukaneka... walaupun bukan terlibat 'sukan utama' pd Maria ok la drpd tak join apa-ape... ;p

pastu tak lama kendian dlm jam 11.15 en.ejaM datang balik... yg tak best nya sukan belum abis en.ejaM dah ajak balik... dia ada keja lain tak settle lagi... bila tanya nape tak settlekan keja dulu baru dtg sini...kata dia klu buat keja sampai kul 3 la ktorg kena duduk kat skolah... emmm gitu pulak... ok la... 

acara yg tak dpt ktorg tengok pun dah tinggal sikit-sikit la... mcm tarik tali, yg ni game utk bapa-bapa bukan murid ye... last penutup ada chicken dance... haih rugi tak dapat tengok... apa nak buat... I kan isteri taat, ikut la arahan suami... hehehe... ayat buat org nak muntah... soriiii...

peace no war... ;p

Jumaat, 24 Jun 2011

bau...

hari : Khamis malam Jumaat
lokasi : ruang tamu
waktu : 11.05 malam
aktiviti : lepas tonton bola 


Abang : Yang... awak ada bau tak?

Ayang : bau ape?...

Abang : emmm.... bau wangi...... tadi wangi lain... ni wangi lain pulak... semacam je... tutup la sliding door ni... seram la...

Ayang : eh tadi masa tengok bola ok je... takde bau?

Abang : ada... dah perasan... tapi malas nak tegur... ni britau sbb bau mcm makin kuat... lagi dekat2 area sini ni (merujuk ke sliding door... )

Ayang : kah kah kah kah (akak mmg tak leh tahan gelak dah..) ek la... tu bau bunga la Bang... kan ke kat luar tu Kenanga dgn Kemboja saya tengah galak berbunga... ni bau 'diorg' la... alaaaahai... lerrrrr awok niiii

Abang : (muke malu...) dah... dah... jom naik atas tido... nak kunci pintu ni dah...


p/s : Maria mmg letak pokok bunga wangi depan rumah (Kemboja, Kenanga, Kemuning, Melur, Sundal Malam) bila tiba masa bunga penuh laman mmg wangi... bila ada angin tiup mmg bau wangi tu masuk ke dalam rumah... Maria suke - aromaterapi... ;p

tahniah ^_^

walaupun akak bukan la peminat bola tegar... tapi malam tadi layan gak la...
dah remote tv en.ejaM pegang... apa la daya akak kan... ;p

tapi hepi jugak la bila Malaysia menang 2-1 ke atas Lubnan...
masa pertama akak tak tengok pun... masa tu Malaysia duk sibuk gol - gol... akak tengah goreng cempedak... hehehe... permintaan en.ejaM... iye la nak layan menonton sambil makan cempedak goreng kan... jadi akak tengok pun dah hujung-hujung...

masa kedua baru la akak layan full... hahaha... paling tak tahan time gol keeper kesayangan Malaysia - siKFCM kena cium... eh org Lubnan punya budaya minta maaf cara gitu eh... layan je la KFCM... ;p

ape pun TAHNIAH la kat sumer pemain Malaysia bawah 23 yg berjaya bertahan... masa kedua mmg seriau je tengok Lubnan memanjang attack gawang gol Malaysia...

tahniah juga sbb berjaya melayakkan pasukan Malaysia utk ke perlawanan seterusnya bagi kumpulan asia utk sukan olimpik... akak suke...

majulah sukan untuk negara

Khamis, 23 Jun 2011

storage

hehehe... pagi-pagi cerita pasal stor pulak... hehehe... semangat 5s
ha... kalau sesapa yg ada dlm FB Maria tau la kot... hari Isnin hari tu Maria ada up status - penat sangat.... hehehe... tu gara-gara memunggah stor la...
actually masa pindah masuk ke rumah 'atas bumi' ni kitaorg mmg dah plan stor bawah tangga... tapi storage rak dari rumah lama ada sebiji je... jadi kitaorg letak dlm stor... pastu yaaa... longgok... segala reta yg jarang guna tapi tak bole dibuang... main letak-letak je...

ok... kenapa stor dlm rumah ni penting sangat... kat sini la letaknya segala barang2 mesin en.ejaM... mcm2 mesin ada tau bukan takat mesin drill je... tile cutter ada... pemotong kayu ada... pemotong besi... segala adik-beradik screw driver dgn spanar sume ada... mcm2 la... 

pastu kat stor jugak la barang2 alatan utk jamuan mcm set cawan, pinggan, serving tray, periuk besar pun duduk dlm ni... lain-lain reta mcm stroller + car seat + besen mandi anak... tu je la...

 malu nak tunjuk... hehehe... 
tapi ini la hakikat stor tersebut sebelum di kemas... berterabur... ;p

tapi apasal kitorg tergerak hati nak kemas?
mesti la ada sebab kan... 
kita dapat rak storage 2nd hand FREE...  hihihi suke... ;p

hajat hati nak beli rak storage Ikea yg kayu... tambah mcm yg sedia ada... tapi sbb kekangan budget... hajat beli rak storage tu - simpan dulu...

tapi nak jadi rezeki... opis en.ejaM berpindah... pastu ada storage rak yg diaorg tak gunakan kat opis baru... bila en.ejaM tanya nak ke?... ofcoz la nak... rak besi heavy duty... bukan murah nak beli... amik je la Bang...

 ha... ni la rupanya rak besi tu - papan lapik utk letak barang tak letak lagi... masa ni dah penat punggah keluar segala reta dlm stor... pastu kena tolong en.ejaM pasang rak besi tu... rak tu tinggi paras pintu ( 7 kaki ) jadi kena potong sikit bawah tangga kan... mana muat nak letak sume 7 kaki... sblum nak potong kena buka dulu besi2 yg bersambung... letih la akak... en.ejaM suruh buka bolt & nut sementara dia nak potong besi tu... ok la sbb klu dia suruh akak guna mesin potong besi tu... lagi la akak tak reti... hihihi...

okeh... dah masuk balik segala reta... ;p tapi pun tak susun betul2 sgt... terutama bab barang en.ejaM... yg tu mmg dia kena kemas sendiri... karang Maria kemas ada barang hilang... mau dia amuk... ;p

dlm gambar ni lokasi kedudukan rak tu ktorg alih balik ke belakang pintu... tak suke la bila buka pintu nampak rak dgn segala barang... bila position belakang pintu ni tak bagus nya pintu tak dapat buka habis... dah kena rak... tapi kebaikan nya klu pintu stor ni terbuka pun barang kat rak tu masih terlindung lagi... ;p

ok... storage rack dah settle... sori la kat Ikea... selamat duit akak...
sedap sikit mata memandang lantai stor yg dah bersih... nak amik penyapu pun senang... ;p

Rabu, 22 Jun 2011

gangguan bekalan air dari hari ini Rabu 22/6/11 hingga Jumaat 24/6/11

 pagi tadi dengar kat HotFM pasal gangguan bekalan air ni... puas cari info... sudah nya dapat juga dari blog Sumijelly (minta izin halal copypaste ye...)


Kuala Lumpur – Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) ingin memaklumkan terdapat beberapa kawasan di Wilayah Kuala Lumpur, Petaling, Gombak dan Hulu Selangor akan mengalami gangguan bekalan air sementara akibat kerja-kerja penyenggaraan Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1 (SSP1) oleh Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd (SPLASH) serta kerja-kerja menaiktaraf sistem bekalan air oleh kontraktor SYABAS.
Berikut merupakan tarikh pelaksanaan kerja yang akan dijalankan mengikut jadual:

1. TARIKH/MASA GANGGUAN
8.00 pagi, 22 Jun 2011 (Rabu) hingga 8.00 pagi, 24 Jun 2011 (Jumaat)

SEBAB-SEBAB GANGGUAN
Henti tugas Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1 (SSP1) bagi Kerja-kerja Penggantian Injap ’Sluice Valve’ DN 1350 Pam No. 8 di Rumah Pam Air Bersih dan Pencucian Kolam Imbangan ’Compartment B’.


KAWASAN-KAWASAN TERLIBAT

Wilayah Kuala Lumpur
Keseluruhan kawasan Bukit Kiara; Kelab Diraja Selangor; Bukit Kiara Resort; Pusat Sukan Bukit Kiara; Pusat Sains Negara; Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN); Suruhanjaya Sekuriti; Bahagian Teknologi Pendidikan; Pusat Konvensyen Sime Darby; Jalan Segambir; Jalan Belimbing; Jalan Setiabistari; Jalan Setiamurni 1 hingga 12; Jalan Setiabudi; Jalan Setiarasa; jalan Setiaraya; Jalan Setiajaya; Jalan Medan Setia; Jalan Setiabakti; Jalan Setiakasih; Plaza Damansara; Taman Seri Beringin.
Wilayah Hulu Selangor
Kampung Serai, Kuang; Kampung Kuang, Kuang; Kampung Cempedak, Kuang; Kampung Gombak, Kuang; Kampung Baru, Kundang; Kampung Melayu Sri, Kundang; Kampung Permata, Kundang; Taman Desa, Kundang; Bandar Baru Kundang, Kundang; Kundang Jaya, Kundang; Taman Rahmat Jaya, Kundang; Kawasan Industri Kundang; seluruh Bandar Tasik Puteri.

Wilayah Gombak
Bandar Sri Damansara; Kepong Industrial Park; Kawasan Industri Tago; Sunway SPK; Wangsa Permai; Desa Park City; Taman Bukit Maluri; Manjalara Kepong; Desa Aman Puri; Medan Putra.

Wilayah Petaling

Taman Bukit Mayang Mas, PJU 1; Kampung Cempaka, PJU1; Dataran Prima; PJU 1; Taman Aman Sari, PJU 1; Taman Bukit Emas, PJU 1; Taman Megah Mas, PJU 1; Ara Damansara; Taman Sunway Mas; Eastin Hotel; Phileo Damansara; Universiti Malaya; Pusat Perubatan Universiti Malaya; Seksyen 17, Seksyen 17A, Seksyen 19 – 22; SS1 hingga SS9 Kelana Jaya; SS 20 hingga SS 26 Damansara; Subang Airport (MAS Kargo, MAS Catering, APAC); keseluruhan Kota Damansara; Kampung Baru Sungai Buloh; Mah Sing; Pinggiran Subang; Subang Bestari; Kampung Sungai Kayu Ara (Jalan Kekwa dan Jalan Dahlia), Damansara; Damansara Idaman (PJU 1A), Damansara; Damansara Lagenda (PJU 1A), Damansara; Damansara Indah (PJU 3), Damansara; Tropicana Golf & Country Resort (PJU 3), Damansara; Tropicana Indah (PJU 3), Damansara; Pelangi Damansara, Damansara; keseluruhan kawasan Bandar Utama (PJU 6), Petaling Jaya; keseluruhan Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh; keseluruhan Perindustrian Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh; Taman Seri Putra, Sungai Buloh; Taman Impian Indah, Sungai Buloh; Taman Matang Jaya, Sungai Buloh; Saujana Akasia, Sungai Buloh; Kampung Matang Pagar, Sungai Buloh; Seksyen 11, 12, 13, 14 dan 16; Seksyen 51A; Kampung Sungai Penchala/ Bukit Lanjan; keseluruhan TTDI; Mutiara Damansara (PJU 7); Damansara Perdana (PJU 8); Flora Damansara (PJU


jadi sesapa yg masih ada air tu, bawak-bawak la simpan + tadah... karang bila paip dah kering... mana nak cari ganti ???... 3 hari tu... ;p

akak pun kena?

alerrrr...

ni pasal baca kat blog cikmOt... pastu status kat FB cikbedahlaser pun ada mention pasal hackers ni... nama blog Maria antara yg tersenarai... apasal ah?... konfius eh... nak kata pernah ping entry kat gengblogger tak pernah pun... tetiba je nama blog ada...

malam tadi semak kat sini... klu korang nak tau nama blog korang ada ke tak... klik la link tu... 

taip Ctrl + F then nama blog... utk mudah kan nak search blog korang... ;p

eh... nak buat ape yerrr???  
     

Selasa, 21 Jun 2011

ngantuknyer....

waarrgghhhhhhh
(sangap panjang tak hengat...)

tak tau ape itu sangap?
sangap tu menguap la sayang... ;p

malam tadi keluar ke hospital... melawat nenda en.ejaM... 
balik lewat... saya mengantuk...

kesian nenda en.ejaM... usia dah 80+... jatuh... patah tulang pinggul... kena buat operation pasang skru utk sambung joint tulang... masa tengok malam tadi dia tak sedar kan diri lagi... baru lepas operate... apa-apa info pun tak tau lagi... doktor pagi ni (dlm kul 10) baru ada... 

emm... tak pe la... pak mertua a.k.a ayah en.ejaM mesti tunggu... ktorg tunggu berita je la... apa-apa lawat semula petang karang... after opis hour...

p/s : nenda en.ejaM stay kat Hospital Tawakal baru... cantik nye hospital tu... ^_^

Isnin, 20 Jun 2011

pagi isnin yg bz

assalamualaikum...

mmm... tak sempat nak upload gambar ape-ape pun pagi ni... 
bz prepa nak kuar kejap lagi... pegi jumpa pihak Bomba utk perbincangan submission pelan...

pastu petang nak bawa kakak Laila pegi klinik pulak... dia ada appoinment dgn doktor pasal sakit asthma dia... walaupun kakak nampak ok - sihat... tapi dah nama appoinment kan... kena la datang jugak... sbb asthma ni penyakit yg kena kawalan... kalau tak kawal jadi teruk.... kalau kawal insyaAllah ok... sembuh 100%... jangan harap la... 

asthma adalah satu penyakit yg tak akan sembuh - itu kata doktor bukan kata Maria... sebaliknya apabila tiada serangan asthma itu bermakna penyakit tersebut berada dalam keadaan terkawal... bahasa mudahnya : asthma tu tidur la... dan bila ada apa-apa 'agen perangsang' baru la asthma tersebut bole terjadi / berulang semula...

jadi sape-sape yg masa kecik dulu ada asthma atau semput atau lelah... bila dah besar ni ok, sihat walafiat jangan ingat asthma tu dah takde.... dia ada... cuma dia rehat je... nnt2 dia bole berulang balik... cuma masa bila, teruk atau tidak, itu kita tak tahu... terserah pada Nya... 

eh... ok la panjang pulak cite pasal asthma ni... nak kuar ngan bos dah ni... bye...

Sabtu, 18 Jun 2011

haruskah aku ucapkan?

bulan lalu hari Ibu...
bulan ini hari Bapa...

haruskah semua itu kita raikan?...

tanpa hari-hari seperti itu... tak bermakna kah ayah dan ibu dalam kehidupan?...

tak bole kah kasih sayang pada ibu dan ayah kita tunjuk dan ucapkan bila-bila masa sahaja?

mestikah pada hari2 tertentu begini sahaja kita berkumpul makan-makan seluruh keluarga?

entah... saya tiada jawapan utk semua soalan itu...
budaya saya membesar - saya tidak pernah meraikan hari-hari begitu...

cuma bila sudah berkahwin keluarga en.ejaM pulak meraikan hari-hari seperti itu... hinggakan saya rasa kesian pada ibu bapa saya sendiri yg tak merasa situasi diraikan seperti itu...

tapi en.ejaM saya seorg yg fleksibel + rasional... dia pun bising pasal adik-beradik dia sibuk nak buat sambutan-sambutan + makan-makan ni semua... hehehe...
'caya la Bang... kita mmg satu kepala... malas dgn event2 mcm ni... i luv u my dear... eh... nnt lagi 10 tahun klu anak tak buat apa2 masa Hari Bapa jangan merungut ye Bang...' ;p

p/s : nak kena ucap 'Selamat Hari Bapa' jugak ke kat 'abah' ?... hehehe

Jumaat, 17 Jun 2011

sampai hati

Houz Depot branch KL buat sale...

Maria tak tau :(
lepas abis meeting... dah jam 12.30 tghari baru tau dari member... tu pun sbb dia baru je balik 'membeli'...
ada offer... oven elektrik jenama Morgan yg rege nye rm399 jadi seratus lebih je... lain-lain barang... ada mini fridge... juice maker jenama Moulinex... ada aircond... oven toaster... iron... 

tapi masa Maria sampai banyak barang dah abis... termasuk la oven yg Maria nak tu... huhuhu... sedey

kecit ati ngan Houz Depot... kita ada membership lagi... tapi tak mention pun ada buat sale...


kek oren

resepi hari ni masih mengekalkan penggunaan sukatan yg sama butter kek yg lepas... macam yg Maria britau hari tu... butter kek tu asas... jadi kita bole modified ikut suke... jadi kali ni Maria ubahsuai jadi KEK OREN pulak... actually bukan Maria yg ubahsuai - Mak jugak dulu masa kat kampung... Maria meneruskan legasi nya sahaja... so ini mmg kek oren style kampung (kata kawan opis Maria) tapi versi sedap yg amat... ;p

tanpa pewarna atau perasa tambahan... 100% pure juice... ;p

Bahan :
250 gm butter
250 gm tepung kek naik sendiri
200 gm gula kastor
4 biji telur gred A
2 biji buah oren - parut kulit sahaja
20ml / 1 biji perahan jus buah oren (buah yg dah parut kulit tadi ambil sebiji perah jus nye...)
Cara :
* memula kena panaskan oven dgn loyang kek dulu... loyang / tin kek sapu butter rata-rata...*
1. Pukul butter dgn gula hingga kembang gebu dan warna jadi putih.
2. pastu masukkan telur sebiji-sebiji... pukul lagi sampai rata.... masuk jus oren...
3. masukkan tepung dengan parutan kulit oren... masa ni dah tak payah pakai mixer high speed dah... pakai senduk pun bole... gaul rata-rata...
4. tuang adunan dalam loyang / tin kek... bakar selama 40-45 minit pada suhu 180'C
ok... selamat mencuba... ;p

Khamis, 16 Jun 2011

jatuh dari tangga...

bukan jatuh ditimpa tangga...
T_T

lagi kemalangan kat rumah yg mmg buat Maria nak nangis sbb anak jatuh sorang-sorang... 
Luqman ala Luqman... kalau tak accident mcm tak sah... rasa nya baru je cite pasal jari dia tersepit dekat treadmill... malam tadi satu hal lagi...

tak tahu mcm mana dia bole jatuh dari tangga... kalau ikutkan mmg dia dah biasa turun naik sendiri... tapi malam tadi... ngantuk kot... Maria ingatkan dia elok je duduk golek-golek main-main atas katil... abah dia pun ada kat bilik... then Maria tinggal kan, pegi bilik air kat bawah nak rendam baju sekolah kakak yg kotor sangat...

tengah Maria buat keje dgn sabun kat bilik air tu la tetiba dengar bunyi 'debuk!'... kuat... pastu terus dengar Luqman meraung... ya Allah dah la dgn tangan Maria penuh sabun... kelam kabut cuci tangan... tangkap Luqman terus... dia dah meraung-raung... pastu mengerang-ngerang lagi... tangan dia tunjuk belakang badan... 

sambil gosok belakang badan dia, Maria terus naik ke tingkat atas... mulut dah bising dah 'abah kenapa biar anak turun tangga sorang-sorang ha?'... rupanya abah dia kat bilik air... kelam kabut en.ejaM pun keluar bilik air sbb dengar Luqman menangis tambah lagi dengan suara Maria duk bising2 bebel... ;p

Luqman tak henti nanges lagi... bila Maria buka baju dia... baru nampak ada lebam kat belakang badan dengan kat atas bahu... alahai anak... kesian nya kamu... dah la kurus... jatuh sampai lebam kamu... T_T
sapukan minyak panas... urut pelan-pelan rata-rata... baru la Luqman berhenti nangis... tapi masih sedu-sedu lagi... sakit sangat agak nya... sian dia...

pagi ni masa nak pegi keja, tengok Luqman masih tido nyenyak lagi... tak jadi nak selak baju dia nak tengok belakang badan dia... emm... tak pe la... jap lagi call pengasuh dia... britau pasal lebam tu... klu apa-apa hal suruh dia call balik...

love food... tapi badan keding mcm tu jugak... Luqman la Luqman

Rabu, 15 Jun 2011

kuah tumpah ke nasi

assalamualaikum...
lambat update hari ni....
sampai opis... layan isi perut dulu... lapar... semalam balik lewat (ape kena mengena dgn lapar... huh)
ok... tajuk masih lagi pasal makan... tapi nak tunjuk perangai anak... ;p
hehehehe...
jilat pengadun mixer... 

dulu-dulu Maria dgn adik lelaki Maria pun buat perangai gini... lepas mak siap bancuh kek... dah tuang aduanan kek tu dalam acuan + gi bakar... kitaorg berebut nak 'selet' saki baki bancuhan tepung dalam mangkuk kek dgn senduk yg mak guna... hehehe... best wooo jilat tepung mentah tu... dapppp... hihihi...

sekarang ni Maria adun kek pakai mixer... lepas letak je adunan kek tu dlm oven... mmg anak-anak la pulak berebut nak amik mangkuk dgn besi pengadun mixer tu... hehehe... teringat zaman masa kecik dulu... nak marah pun tak jadi... sebab dulu Maria pun buat jugak... ok je tak sakit perut... kalau sakit perut kompom kek buatan Maria tak bole di makan la kan... ^_^

Selasa, 14 Jun 2011

mengulau...

sape tak tau istilah tu... nasib la... pegi la cari kamus besta kot jumpa makna dia...

tadi memang dlm seminar... dengar 'expert talk' pasal bio-green produk... ngantuk ah... 

lepas tea-break... saya sakit perut...
 
la ni malas nak masuk yg sesi ke-2... hehehe
 
segan la org dah mula sekerat jalan... nnt la masuk yg sesi ke-3 (kalau rajin... ;p)
m

a

l

a

s


*_*


p/s : nak kena pegi seminar jam 9 ni... :(

Isnin, 13 Jun 2011

pelacur kelas pertama

arghhh... isu ni... 
actually kalau rajin baca surat khabar sure tau dah pasal isu ni dah 2 minggu lalu lagi... 
 
yg mana dibangkitkan oleh Naib Presidan persatuan isteri taat yg mensarankan agar isteri memberi layanan seperti pelacur kelas pertama kepada suami...
masa baca tu... mmg Maria geleng kepala la... apa da... nama je ada title doktor... apsal nak hinakan diri sampai mcm tu sekali... tp iye la... sapa la saya nak bersuara kan? eeeiii... tak nak aku sama level ngan pelacur... apa hal... martabat isteri ni mulia apa...

kendian dijawab oleh Dr. Mashitah yg tak bersetuju bila mana isteri nak dilabelkan mcm pelacur... mana bole letak taraf isteri mcm tu sekali kan... okeh... suke la saya bila baca... sbb ada jugak org sangkal pendapat mcm tu...

pastu ada lagi kenyataan balas daripada Presiden persatuan isteri taat tu sendiri... terang-terang dia mengaku berpakaian seksi dirumah utk menarik perhatian suami... alahai... ok... status dia isteri ke-2...
Maria nak tanya je satu soalan kat dia :-
'kak nko ada anak tak kat rumah?'

dulu...... Maria tak nafikan, Maria pun seksi dirumah, baju tanpa lengan atau seluar pendek tu biasa je... tapi tahu tak bila anak sulung Maria semakin membesar... dia semakin bijak... dan ayat dia yg buat Maria fikir panjang utk seksi di rumah bila dia berkata :-
'eeeiii... Mama tak malu pakai baju nampak ketiak masam'
 malu weh nak pakai seksi bila anak tegur mcm tu... ;p

jadi apa yg sesuai di rumah... tentu la yg sopan + selesa + sedap mata memandang... 
seksi itu subjektif pd mata lelaki... kalau dah nama suami tu sayang kan isteri, pakai baju kurung pun dia bole kata kita seksi jugak... gara-gara tak kancing butang baju kurung tu... nampak sikit (sikit je!) belahan dada... ;p
 
semalam pulak keluar lagi satu artikel yg masih berkait hal yg sama... kali ni di tanya pendapat Salih Yakob pulak... ok... dia pun tak setuju la pendapat tersebut... bagi dia nak jadikan isteri taat bukan sekadar layanan seks sahaja...

hari ni pendapat Mufti Kelantan pulak...
Layanan isteri yang baik terhadap suami tidak wajar disamakan sebagai layanan pelacur kelas pertama, kata Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad.
Beliau berkata, perbuatan menyamakan tugas seorang isteri melayani suaminya sebagai pelacur juga tidak berpandukan kepada peranan dan tanggungjawab sebenar isteri terhadap suami di sisi Islam.
 
 
arghhh... apa isu dia asal nye hah?... isteri taat layan suami ke?... pasal apa?... supaya suami tak cari lain lagi?... yg ke-3... ke-4?... ah... 
apasal la Maria bole baca isu mcm ni rasa cam bodo pun ada... huh... 
pada Maria kalau perkahwinan berlandaskan seks semata... mmg itu la jadi nya... tak abis2 pikir layanan seks mcm mana nak jaga suami... adooiiii kena study kitab kamasutra la pulak (hihihihi...) 
bagi Maria perkahwinan tu tanggungjawab... seks itu nikmat dalam perkahwinan...

 


best nyer kalau begitu

ntah hape-hape...
teruja nak bangun awal gak nye kot... sbb hari ni kakak dah mula sekolah...

mimpi ngarut-ngarut...
duduk rumah lain... yang laman dia lagi besar... perghhh... 
pastu ada en.ejaM ngan adik beradik dia tengah bincang nak buat house warming lagi...
pastu tengah suruh kakak siap-siap gi sekolah...

tetiba je terbangun... nak kejut Nayli... pulak...

alaaa... tak sempat round-round tengok laman baru yg lagi cun tu... nampak view depan je...

mimpi la mimpi
kalau mimpi elok-elok, jadi kenyataan best kan?... ^_^

Sabtu, 11 Jun 2011

penat ke ngantuk ?

pagi tadi...
sambil kemas rumah sambil layan Luqman main bola...
main sepak-sepak bola dalam rumah je... ;p
lepas dia puas main... dia duduk depan tv... Mama pegi dapur sambung kemas dapur pulak... 
tetiba datang Luqman...

'Maaaa... nantuk...'
sambil kesat-kesat mata... peluk kaki Mama dari belakang

'La... ngantuk ke... ke dah penat main ?... kalau ngantuk pegi la tido... pegi baring kat kakak Laila sana...'
kedek-kedek la Luqman ke depan semula...

bila Maria jengah balik...
'
'
'
'
'
'
'
'
'
 masyaAllah... dia betul-betul baring 'atas' kakak Laila dia... bertuah punya budak... sabar je Mama nengok...

Jumaat, 10 Jun 2011

butter cake

resepi lama... turun temurun dari mak...
dulu-dulu guna marjerin planta je... la ni Maria guna buttercup... ;p
ni mmg basic kek... paling senang... boleh modified ikut suke hati lagi...

jom semak resepi...

Bahan :
250 gm butter - dulu mak pakai marjerin planta tin kecil
250 gm tepung kek naik sendiri - dulu mak guna tepung gandum tp mak jemur dulu bagi kering-kering supaya tekstur jadi ringan.. pastu kena tambah baking powder...
200 gm gula kastor - dulu mak guna gula biasa je tp mak blend supaya halus...
4 biji telur gred A - masa kat kampung klu telur ayam kampung mak guna sampai 6 biji...
1/2 cawan @ 20ml susu segar - bancuh susu tepung pun bole klu dah takde sgt...
1/2 sudu teh esen vanila

Cara :
* memula kena panaskan oven dgn loyang kek dulu... loyang / tin kek sapu butter rata-rata... *
1. Pukul butter dgn gula hingga kembang gebu dan warna jadi putih.
2. pastu masukkan telur sebiji-sebiji... pukul lagi sampai rata.... masuk esen vanila dan susu.
3. masukkan tepung... masa ni dah tak payah pakai mixer high speed dah... pakai senduk pun bole... gaul rata-rata...
4. tuang adunan dalam loyang / tin kek... bakar selama 40-45 minit pada suhu 180'C

* utk kek yg ada coklat rice mcm dlm gambar Maria... sukatan gula Maria dah ubah sikit... kurangkan gula kepada 120 gm sahaja... lepas tu coklat rice 100gm... coklat rice tu Maria gaul dgn tepung dulu... lepas tu baru masuk dlm adunan kek... terus tuang dlm loyang... tabur baki coklat rice kat atas kek... then bakar...

ok... selamat mencuba ;p

ini bukan dekat kubur laa....


ini kat tiang pagar rumah je...

actually bunga ni kakak Laila dgn Nayli ambik masa kenduri kat Johor sabtu lepas... diorg guna fresh flower kat pelamin dgn pintu gerbang sume...
Kakak duorg tu amik bawa balik kata nak tanam... Maria mmg tak kisah... ye la... amik hari Sabtu... balik KL hari Ahad... sampai rumah petang dah pukul 3... bunga tu dah layu pun... tapi kakak kata nak tanam jugak... so Mama cakap 'tanam la mana-mana kakak suke... ikut la... Mama tak kisah...'

tapi saat entry ni di tulis dan di publish kan Maria kena kesah gak... sbb bunga tu elok je segar... pelik la pulak... hidup ke bunga ni?... kalau hidup... oh... caya la kakak Laila... main cucuk-cucuk pun bole hidup pokok bunga tu... belum tanam betul-betul lagi tu...

kita tunggu sampai minggu depan... tengok apa jadi ye... ;p
buat masa ni mmg Maria siram je la... sekali dengan siram pokok-pokok lain...

Khamis, 9 Jun 2011

vietnam gaduh dgn bangladesh

ala... gaduh pasal awek... 
ape-ape la diorg ni... tapi sungguh melampau... sampai polis FRU datang tu leraikan gaduh diorg...
dah la duduk menumpang kat Malaysia ni... buat pulak perangai ngada-ngada mcm budak-budak... gaduh pasal pompuan... karang dgn pompuan tu hantar balik baru tau...

berita lanjut... korang cari la kat suratkhabar... online Berita Harian pun ada...

lepas utara... kami ke selatan...

huyooo... mmg sungguh penat... 
hari jumaat pagi ktorg sefamily turun dari Cameron Hingland... check-out awal terus balik rumah... kali ni turun ikut Tapah pulak... sungguh tak best... jalan dia teruk - tak well maintenance... pastu selekoh bengkang-bengkok tak usah cite la kan... 

kakak Laila & Nayli asal nya dah tertido... tetiba je jaga... pastu nanges-nanges... pening... nak muntah... sian Nayli dia yg teruk sangat... nasib baik Maria dah siap-siap minyak angin... sapu rata-rata kat dahi dua kakak tu... Luqman pulak ok je tido... sampai jumpa Lata Iskandar... en.ejaM selaku driver sibuk telinga dia sakit - tersumbat... hehehe... nasib la bang... tak dpt ayang nak nolong... tak kan nak tuang minyak angin dlm telinga kot ??? ;p

sampai kat rumah... benda pertama Maria tengok... off coz la pokok... hadui la... semua pokok yg dalam pasu layu... sadis nya... walau pun dah letak kat tpt yg bole kena hujan... tapi nampak sangat la hari Khamis dan Jumaat tu sangat panas... oh... kesiannya pokok2 ku...

settle kat luar rumah... mesin kain se-round... packing baju utk esok plak... planning nak gerak ke JB lepas subuh...

haiyeee... subuh la sungguh... hahahaha... ktorg satu family kepenatan... pukul 7 baru jaga... 
ha ha ha ha ha... seth-tan sungguh abis subuh!

sudahnya gerak ke JB hampir pukul 9 jugak... lepas ktorg pekena sarapan kedai mamak kat gombak dulu... ;p

skip cite terus... sesi bergambar beramai-ramai bersama pengantin... dalam gambar ni semua family en.ejaM...
ktorg sampai JB pukul 1 tghr... terus je mentekedarah... pastu tunggu pengantin bersanding + makan beradap... eh ke makan berdamai istilah nye... hahaha... lantak ah... pastu baru posing... say cheese...

pastu bebudak ni pulak posing atas pelamin... haih...

hepi yg amat laman stail kampung... walaupun rumah mak sedara en.ejaM ni kat JB tp bukan la kat tengah bandar... area Masai... masih kampung stail... sronok laman luas... main la korang lari-lari... tengah panas pun korang sibuk main... hadui la... ;p

cameron lagi... pasal kincham

selamat pagiiiii.... ;p
ingat kan abis dah cite pasal Cameron... hehehe...
okeh... kali ni menjawab soalan kawan blog shidasyakirin pulak...
Maria ingat ramai yg dah tau dan kenal dgn kincham ni... ;p

spelling dia kincham ke kimcham... ikut la mana-mana...
tapi yg Maria tau benda alah tu putik bunga lily... pokok lily spesis mana satu idak la Maria kaji... sbb kalau kaji beria pun belum tentu bole tanam kat laman Maria spesis pokok hawa sejuk-sejuk ni kan... ;p

ni la rupanye bunga kincham atau pun putik bunga lily tu...yg fresh belum digoreng...

kalau perasan kat supermarket besar kat bahagian dried food mcm kacang2, suhun, puchuk... kincham kering biasa nya ada... warna dia kuning-kuning coklat sikit... dulu Maria kenal kincham kering je la... kalau masak sup telur letak suhun, puchuk dgn kincham mmg sedap... suke yg amat... tp kincham kering ni tak la popular sangat... gambar takde... puas dah google tp tak jumpa pulak... ;p

bunga kincham fresh ni selain digoreng celup tepung... pun bole buat goreng tumis belacan... ala-ala mcm asparagus tumis belacan... campur sikit dgn udang... perghhh sedap weh... ;p

tapi... bunga kincham yg fresh ni klu kat pasaraya bukan la sayur yg murah ye... hehehe... nak makan murah + fresh sila la ke Cameron Highland... okeh... sekian entry utk cite Cameron.... ;p


Rabu, 8 Jun 2011

Cameron - cite makan dan shopin...

hahaha...
nak cite pasal makan... alih-alih bila download gambar... takde la banyak mana pun gambar time makan... bila masuk time makan... terus je teruja sampai lupa kamera... hahaha... teruk sungguh...

okeh... tpt makan pertama... masa makan malam... kedai Nik Tom Yam... kedai ni 5 tahun lepas masa Maria pegi pun makan malam kat sini gak... rasanya satu-satu nye kedai makan melayu yg ada kot... sebelah je dgn masjid... ramai org melayu duk makan kat sini... dah takde kedai lain pun... mmg ni je yg org melayu... haiyee... nak niaga kedai makan la kat Cameron lepas ni... ;p

makan kat Nik Tom Yam tu... ok la... ktorg bukan jenis makan banyak - 3 nasi putih, lauk ayam kunyit, kailan masin, telur dadar, air barli, sirap, teh O... tak abis rm30... emm... kat kedai ni ada offer steamboat... utk 2-3 org makan rm30... yg ni jadi menu makan malam hari berikut nya pulak... dah campur dgn minuman pun tak abis rm50 ktorg makan... ;p

lepas makan pegi pasar malam... ha... time tu la beli jambu epal... pastu budak duorg ni sibuk beli macam-macam gak... Mama nak beli t-shirt utk Luqman pun tak jadi... huh...
bantal stoberi kakak rm15... pensel giant rm5 ada 6 batang... cap Laila rm12, cap Nayli rm8 - beli sbb diorg sibuk kepala sejuk... huh... payung Nayli rm10... motif beli payung ??? Mama pun tak tau...

yg ni breakfast kat hotel... masa 1st day - esok pagi nye... ok-ok... menu ada nasi lemak dgn mee maggi goreng... lain ada cereal, roti bakar, bubur nasi pun ada... pastu ala western ada sosej, nugget, telur mata, baked bean dgn popia... 
ok... janji kenyang perut... pastu bole pegi jalan... ;p

lepas dah puas berjalan... baru ktorg pegi cari makanan kat area pasar siang Cameron....

kimcham goreng rm2.50... beli masa kat pasar siang Cameron... actually masa pegi pasar malam dah beli water crest goreng mcm ni gak... nak beli kimcham dah habis malam tu... Nayli plak beli jagung rebus dlm cup rm3... kat sini yg cup ke, rebus ke, bakar ke sama rege...

 lunch kat gerai kat pasar siang... kedai kak diah kot?... tak ingat nama la... nasi + lauk + sayur + minuman... 3 org makan... mcm dlm gambar... pun tak abis rm30...

lepas makan jalan-jalan cari T-shirt utk Luqman...dpt la sepasang dgn seluar rm20... pastu Nayli sibuk nak beli bantal stoberi kaler pink... rm16... semalam masa kakak beli bantal stoberi dia tak nak... pastu malam tido sibuk nak bantal stoberi jugak... cheh... gambar tak snap plak... ;p

 breakfast kat hotel... masa sblum nak balik... kat Cameron sayur murah... so hidangan nasi goreng, mee goreng semua banyak sayur... kakak laila tak suke... ;p
Luqman suke sosej dgn telur dan nugget la... apalagi...
Nayli pulak roti bakar dgn jem & butter pastu cereal & susu...
pastu ada fish roll goreng (dlm gambar yg mcm popia tu)... yg ni sedap... ingatkan roti goreng rupanya isi ikan salut breadcrumb digoreng makan dgn sos cili... yummy... Maria makan 4 ketul... ;p 

banyak-banyak sayur kat Cameron... ni je yg Maria kenan nak bawak turun... hehehe... stoberi tu pun utk makan sendiri... sweet potato tu mmg all time febret... beli yg siap rebus sepeket rm2.50... pastu beli yg mentah sekilo rm8... puas hati pilih sendiri sweet potato tu... klu beli yg dah siap peket tu kecik-kecik saiz jari kelingking pun diorg letak... haih...

sekian tamat sudah cerita dari tanah tinggi... ;p

Cameron... hari ke-2... sesi jalan-jalan...

okeh... selepas sesi tidur dgn malam yang hangat di Cameron Highland... muncul la lagi mentari pagi yang gagah berani... owh... takde bunyi ayam yek... korang jgn imagin pun... 

apa lagi... suruh la all bebudak bersiap-siap utk brekpas... food kat hotel ni... Maria letak ok-ok sahaja... tak la melampau best... tapi pun idak la tak best... nnt entry lain cite psl makan je... bole?... bole la... ;p

jalan-jalan ke ladang stoberi Al-Mashur... kebun stoberi ni org melayu punya... eksited kakak duorg ni nak petik stoberi... ;p
jgn nak ngade-ngade petik-petik... sekilo rm40 klu petik sendiri... nak cari pasal ???

jumpa Kieran Hot FM dgn family dia kat kebun stoberi ni... sedang elok je ktorg sampai, dia pun sampai dgn mak, isteri ngan anak dia... ktorg layan lepak + borak + amik gambar... macam dah kenal lama... mak Kieran pun sporting... asal nya pun Maria bertegur dgn mak dia dulu la... kitaorg rasa acar stoberi bersama ;p

homemade aiskrim stoberi yg sedap... ada lagi dadih stoberi... tp yg tu ktorg beli bungkus... makan kat hotel... tak amik plak gambar... ;p

melawat cactus point... kat sini tak lama sangat... kakak2 buat muka boring... so... sekejap je...

yg ni kat bee farm... ada indoor maze game... asal nya kakak duo tu je nak masuk... tp asik2 diorg patah balik ke tpt mula... sudahnya Mama pun masuk gak... fuiyooo... mencabar gak maze game ni kat dalam... gak nya klu biar kakak duo tu mau diorg nanges tak keluar... hampir 15 minit gak baru dpt jumpa jln keluar... pastu masa keluar en.ejam britau 3 minit sblum ktorg keluar ada satu family baru je keluar... ntah masa bila dia masuk.... sure la sblum ktorg masuk... gila lama diorg cari jalan tak jumpa... hehehe...
tiket rm3 utk dewasa, rm2 utk kanak-kanak... ;p

pastu jalan-jalan kat kebun Bee Farm tu... tengok bunga-bunga... tengok lebah sekali... ;p

hahaha... kakak Laila kena kejar dgn lebah... nanges ber-ia peluk abah... chait...

last place... Butterfly Park... kat sini tak amik gambar banyak plak... Luqman konfiden je nak pegang rama-rama... kakak Laila asyik la melarikan diri - dia geli @ takut rama-rama tu nak hinggap ?... Nayli ok-ok je... tak takut tapi pun tak la berani sangat... ;p

kat sini masuk tiket rm5 seorng... ok la puas hati gak sbb kat dlm ni ada pameran binatang2 serangga jugak... cicak tokek pun ada... binatang yg ada kat laman rumah Maria yg tak tahu nama pun ada kat sini... nama dia tokek pokok... tak sama dgn cicak tokek yg ribu-ribu tu yer... korang jgn nak mengada-ngada datang rumah Maria sbb nak cari cicak tu... ;p

habis tpt2 berbayar... ktorg lepak kat pasar siang Cameron... makan n shopin time... ;p

Selasa, 7 Jun 2011

Cameron - Hot Item... Jambu Epal

ha... kali ni cite khas pasal Jambu Epal....
eh... macam spesel sangat sampai ada entry khas... ek eleh...
okeh... menjawab komen Bujal X... betul seperti dikatakan... Jambu Epal ini adalah buah jambu batu yang telah dibuang kulit... pastu dijerukkan dengan perisa epal dan pewarna hijau...

sekali pandang masa kat pasar malam... mmg menarik yg amat... pastu yg menjual pun bagi sepotong kecik je... sekali rasa... sedap!... rasa makan jambu batu tapi lebih manis macam manis epal dan rangup pun mcm epal... itu rasa yg potong kecik la...

rege... satu pek 2 biji rm10...
malam tu ktorg (en.ejaM + Maria) beli 5 pek dek termakan hasutan kiriman kakak ipar... utk mak mertua... utk mak sendiri (sbb sabtu nak pegi johor ada kenduri...buah tgn utk mak...) utk bawak gi opis ngan utk makan sendiri...

pastu baru ktorg tau... Jambu Epal tu jeruk... bukan la Fresh Fruit... ktorg (en.ejaM + Maria) ber-ia la ingatkan benda tu fresh fruit... kot ada pokok dia... nak la ktorg beli pastu tanam kat bawah... owh... ktorg kecewa... setengah biji je ktorg makan... pastu dah tak leh pegi dah... jeruk...

yup... kalau korang suke jeruk + asam maybe korang akan suka Jambu epal nih... masalah ktorg sbb ktorg tak berapa 'masuk' dgn jeruk2 ni... huhuhu... terus tekak tak lalu...
1/2 biji je bole makan... kat peti ais kat rumah ada lagi 1 1/2 biji... ntah zaman bila nak abis... wallahualam... :(


p/s : cikbedahlaser... awak suke jambu epal kan... nak?

pegi cuti... blog pun cuti... hey saya dah balik daaa....

assalamualaikum...
owhhh... lama sungguh cuti + cuti blog... nak mula menaip rasa lemau pulak... tak tau nak start dari mana... haru... cheh... ditambah lagi dgn keja opis yg tetiba je memanggil-manggil... chehhh... chehh... sungguh chehhhh...

ok... jom layan pic masa naik Cameron Highland hari tu... 
actually Cameron hari ni dah tak se-best 5 tahun yg lalu... dulu masa sampai sejuk yg amat... tido malam siap beli baju tebal lagi... la ni... tido bole bukak tingkap... hahaha... bagi angin masuk sbb panas bilik takde kipas... aircond lagi la... ;p
 
 okeh... ktorg naik ikut Simpang Pulai... plannig asal ikut Tapah... tp masa lepas keluar tol ada polis tahan pastu beritau ada tanah runtuh... dia suruh naik ikut Simpang Pulai... ikut Simpang Pulai sure la terus sampai atas kat Kampung Raja... then jumpa kedai teh Cameron Bharat nih... dulu takde pun... ;p so layan lepak kejap... melepaskan penat sblum sampai Brinchang...

 sebiji pai makan ber-3... hahahaa... org nak minum teh sibuk nak makan plak... set teh lupa nak snap gambar... hehehe... sori... tapi mahal la... satu teko utk minum 2 org rm7++ klu tak silap...

 layan jalan-jalan kat ladang teh... seronok bebudak ni meniti bukit tu... alih-alih dah naik tinggi... 

lepas minum teh... baru ktorg check-in hotel masa tu dah dekat pukul 5.30 dah... lepak kat Rosa Passadena Brinchang... golek-golek kat bilik... tengok view keliling... ;p

 malam lepas maghrib baru keluar... masa ni rasa la sejuk-sejuk sket... pegi makan dulu... pastu pegi jalan-jalan kat pasar malam Brinchang... bebudak 2 org tu sibuk nak beli bantal stoberi... ;p

 layan makan madu... rm2 sepotong...

 ini la rupa potongan tu... rm2 sepotong tapi diorg bg diskaun 3 potong rm5... makan madu sekali ngan sarang dia tu... tp sarang dia tu lepas dah kunyah-kunyah tak best pun nak telan... rasa cam chewing gum yg dah abis manis... sure luah balik la.. ;p

 hot item kat Cameron - Jambu Epal... 
ber-ia kakak ipar Maria kirim suruh beli... nnt next entry Maria review apa benda Jambu Epal nih... best ke tak best... tungguuuu... ^_^
 

Jumaat, 3 Jun 2011

saya dah pulang... ^_^

Alhamdulillah...
selamat perjalanan pergi dan balik kami sekeluarga...

emmm sampai rumah je tengok banyak pokok yg layu... terutama yg dalam pasu... sian... lepas on suis2 elektrik yg perlu dlm rumah terus je siram pokok dulu... tomato dah ada putik buah tapi pokok dia layu... alahai jgn la mati kamu wahai pokok...

la ni baru lepas mesin kain... ikutkan mata mcm ngantuk... tp ntah... rindu plak pada blog... dgn kawan-kawan blog... TERIMA KASIH pada kengkawan yg sudi singgah walaupun saya cuti... kamu semua sudi jugak jengah blog saya... TQ very much... insyaAllah... nnt saya berkunjung semula ya... ;p

entry pasal jalan-jalan... next week la baru cite... ni pun esok nak bertolak ke Johor Bahru pulak... ada kenduri sedara en.ejaM yg nak kena attend...

choco ball

hari ni resepi modified...
simple... sangat disukai kanak-kanak... buat masa Nayli celebrate hari guru kat tadika sblum cuti skolah hari tu... 

hehehe... dah tinggal 4 ketul baru nak snap gambar... ;p

Bahan : 
1 buku kek coklat... 
(klu baki kek coklat pun bole... Maria nak senang beli kek coklat kat Giant yg rm5 tu... dlm 350gm kot...)
150gm coklat masakan
25gm mentega
20ml susu segar
coklat urai

Cara :
1. kek coklat diramas hingga hancur
2. cairkan coklat masakan dan mentega.... bila dah cair tuang ke dlm bekas yg mengandungi kek coklat yg telah hancur tadi... masuk susu segar juga...
3. gaul rata-rata... adunan mmg agak sedikit lembab... tapi tak lembik...
4. kepal-kepal kan bentuk bebola... ikut saiz yg disukai... lepas tu golekkan kedalam coklat rice... letak dalam paper cup... sejukkan dalam peti ais... siap!

* klu suka bole tambah kekacang / kismis dlm adunan kek... bakar dulu kacang letak dlm bebola... klu kismis bole gaul terus... ;p

Khamis, 2 Jun 2011

tetiba teringat adegan cite NurKasih...

ah... hampeh... 
kalau adegan romantik... feeling-feeling... best gak...

ini adegan kat mesin basuh melimpah... haih...
mesin basuh Maria pun buat feel yg sama pulak... duh.... tapi masa Maria duk panggil en.ejaM takde la en.ejaM berlari sampai terjatuh cam Adam tu... dia alih je mesin basuh tu... tengok takat mana yg overflow... 

pastu Maria jugak yg mengemop lantai... chait... tak romantik langsung pun... ;p
 
emmm... overflow kat paip keluar air sabun tu je... ntah hape hal gak nya... nak kata sumbat tak pula... sbb bila check kat floor trap elok je air mengalir... hish... tak paham sungguh... nasib baik sikit... klu banyak... entah laaa... masak akak mengemop... ;p

Rabu, 1 Jun 2011

beza lama dgn baru...

kali ni entry autopublish... tuan rumah pegi cuti-cuti sekolah...

ok... kali ni jelas sangat...
bukan takat beza harga... rupanya beza berat juga... ish...ish...ish...

rege tin lama : rm60.50 - berat 1.7kg
rege tin baru : rm73.90 - berat 1.6kg

sebelum ni tak perasan sgt sbb en.ejaM beli yg dalam pek je... then bila dia beli yg tin baru nampak... rege dgn kg pun berubah... mmm... sabar je la...

sok lusa tak tau la... semalam baru je umum tarif elektrik naik 7.12 %... konon utk cover bahan api... tapi ntah sampai bila gak nya walaupun krjaan kata tak naik petrol buat masa ni... tapi bole yakin kerrr...  gaji plak bila nak naik ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails