Sabtu, 1 Mac 2014

Februari 2014... bulan penuh dugaan...

hmmm.... sebelum nak tulis panjang... Maria tau... tak mustahil nanti akan ada komen atau cakap belakang yg bunyi 'itu la, kifarah...' tak pun 'zakat harta...'... what ever la... hakikatnya Maria dgn Ejam yg melalui dan menerima keadaan yg terjadi... setiap yg berlaku pasti ada kebaikan / hikmahnya... itu adalah pasti... :)

ok... apa dugaan yg sangat tu?...
kalau ikutkan... takde la teruk sangat macam peristiwa 2-3 tahun dulu tu... tapi masih berkait dgn hal-hal rumah jugak la...

mula-mula masa awal Februari - dekoder astro kita org meletup... nasib baik masa meletup tu En.ejaM yg tengah menonton... jadi takde la org lain kena marah (klu masa anak menonton - mau kena bising kuttt...hihihi)... 

esoknya En.ejaM call astro... diorg beritahu... ambil masa seminggu untuk datang repair... jadi?... bersabar la ktorg dgn takde tv... layan cd sampai ntah berapa kali ulang hingga naik hafal jalan cerita...hihihi...

nak jadi pasal... technician astro tu call selang 3-4 hari berikutnya, britahu tak dpt datang... katanya jatuh kaki terseliuh... ok...sabar lagi...

pastu komputer rosak... haduiii... hantar pegi format...terus software AutoCadd takde dlm ni... nak kena install lain pulak... dah install tak compatible pulakkk... haduiii

next insiden paling tak bole tahan - meter TNB ktorg rosak... hadui... mmg tak tahu...
balik kerja mcm biasa la kan... on lampu...on kipas... tiba2 ada bunyi meletup...pastu lampu terus off... pegi dekat DB nak check... belum sempat nak buka, panel alarm system pun meletup... huiii saspennn... 

pegi dapur... try on lampu dapur - hidup lagi...maknanya DB belum off...pastu tak sampai 2 minit kut... lampu dapur pun meletup 1 bulb... takut punya pasal... terus off kan lampu dapur...

pegi check DB - off kan terus...

bila en.ejaM balik... dia test on lampu satu-satu... pun sama... satu-satu lampu terbakar... then call wireman dia dgn alarm system punya org... masa tu dah maghrib... diorg janji nak datang jam 9 mlm... huhuhu... berlilin la ktorg masa tu...

bila diorg dah sampai... diorg syak ada overload 'karan'... lepas check + test satu-satu... dapat jumpa... kat meter luar rumah ada kesan terbakar... jadi... call la org TNB pulak...

yg org TNB pun satu hal... janji nak dtg pukul 12...merepek datang jam 1 pagi...lepas datang check dia kata kena panggil engineer dia check... pulakkk... tunggu lagi... engineer sampai 3 pagi... engineer TNB settle repair jam 4.30 pagi... masa tu rumah cuma en.ejaM dgn budak wireman dia yg tunggu... Maria dgn anak-anak dah pegi check-in rumah ayah - tumpang tido... sbb esoknya budak2 nak sekolah...

hasil nya... lepas dah ada 'karan'... bulb downlight ktorg terbakar hampir 14 biji... lampu kat porch pun rosak (sbb yg ni auto-on bila gelap)... cordless phone yg 24 jam on dgn elektrik pun meletup... peti ais yg mmg 24hr pasang elektrik pun rosak... panel alarm system pun terbakar... dan ada beberapa plug point dalam rumah yg rosak dan tak berfungsi... sabar je la... total damage yg ktorg kena baiki hampir mencecah 2k... T_T

sungguh bernasib baik sbb dekoder astro rosak... jadi tv mmg tak on dgn karan... klu tak sure tv pun terbakar sama... syukur Alhamdulillah...

bulan ni banyak hari Maria ambil cuti kecemasan + cuti rehat... sbb baiki rumah - tunggu org buat kerja repair la... hihihi

selesai hal2 baiki rumah... org astro pun dah dtg ganti dekoder - ganti FREE... saya suke... syukur lagi sekali... terus dapat dekoder baru yg kecik comel tu haa... hihihi

ingat kan dah selesai... minggu berikut nya... pagi-pagi buta... masa tu baru separuh jalan keluar rumah... keta lalu kat bumper jalan... tetiba bunyi 'krekarkk'... pastu bunyi benda terseret... kuat pulak tu... adoiiii... apa pulak ni ?... bagi signal kecemasan berhenti tepi... jengah bawah keta... ada sekeping alas / penutup bawah keta yg dah terjatuh separuh... wahahahaaa... horror pagi-pagi... kita nak hantar anak sekolah wehhh...

lepas cal en.ejaM... pelan2 kita drive tinggalkan keta kat depan bengkel (walaupun bengkel tu tak buka lagi...) pastu tukar pakai keta opis en.ejaM... pegi hantar anak2 sekolah... sampai sekolah dah pukul 9... pastu balik gombak pegi bengkel - tak buka lagi... perut lapor... baru ingat tak sarapan...

lepas bengkel buka...settle kan problem keta... jam dah pukul 11.30... mesej kat bos 'saya cuti terus la hari ni... dah 4 jam saya kat luar ofis'... :(
*cuti lagi...

dan semalam... insiden terakhir... harapnya... seterika pula meletup... haih... tetiba je... nasib baik la masa tu baju nak pakai keja dah siap iron... tinggal baju sekolah anak je... tp... baju anak pun ada yg dah iron... jadi... tak kisah la... dah iron tu nak rosak kan?... 

*****
semua yg berlaku mmg ujian... nak tahu kita sabar atau tak... 
kebaikan yg saya dapat dari semua perkara diatas?...
dekoder astro dah dapat yg baru... komputer - skrg ni tengah riki nak beli lain (hehehe konon nyer la)... alatan elektrik terutama internal wiring - semua dah di semak dan repair balik... keta... tak bole buat apa la... keta dah tua... mmg kena maintenance... iron... hihihi... itu iron mmg lama... iron hadiah kawen tau... lepas 11 tahun dia baru rosak... jadiii... hajat nak beli steam iron... insyaAllah jadi kenyataan... :)

* selamat tinggal Februari... mudah-mudahan Mac ini lebih diberkati dan dirahmati dengan rezeki yg lain dari Nya... Amin.

Isnin, 17 Februari 2014

Konvoi Berbasikal Hari Wilayah - 9 Februari 2014

hehehe... lagi entry selepas satu minggu... eh... ini sudah masuk 2 minggu... mahap kawan-kawan...tak sempat nak edit gambar la...

Kali ini konvoi funride paling jauh yg Maria pernah ikut... 51km untuk pergi dan balik... kayuhan bermula dari Putrajaya - Bukit Jalil - Putrajaya... tayar golek bermula jam 8.15 pagi...

 pagi-pagi kena amik gambar dulu... muka fresh kononnyerrr... :)

 en.ejaM and friend

 kayuhan bermula... ni dah kat hiway...bukan start point lagi...

 dipersimpangan dilema... hehehe... bukan sesat... ini junction utk sesapa yg nak pegi water station... sapa takmo singgah boleh terus kayuh hingga ke Bukit Jalil...

 lebih 6000 peserta..

 highway itu kami yang punyerrr... sehari jerrr...

 lepak santai dengan adik-adik ketika di Bukit Jalil...

 laki bini...

 'lori ciken' untuk sesapa yg takmo berkayuh balik ke Putrajaya... yg dah tak larat kayuh... yg bawa anak-anak kecik mmg digalakkan guna servis ni... :)
*jgn tak caya, ada rider yg kayuh dgn baby - bawa dalam carrier... pagi-pagi best la baby tu... bila balik dah tengahari, sian baby tu - tertido-tido dlm carrier... saya kagum - cekal sungguh bapak dia...

 berkayuh pulang ke Putrajaya... masa ni dah jam 10.30 pagi... dah start panas... jd kayuh kena laju-laju supaya cepat sampai... lagi lewat maknanya lagi lama la berjemur... lagi sunburn la nanti...hihihi :(

 dah nak sampai penamat... gambar ambil dri photog rasmi - Cyclomotion

 garisan penamat disambut semburan dari lori bomba... wehaaaa...

dapat hadiah cabutan bertuah... 1st time ni... sukanyerr... alhamdulillah...

 gambar kena ada...hihihi

 suka view ni...cantik...
*eh...muka mcm tak penat jerrr... hihihi...

overall... konvoi ni best jugak la... penaja mmg banyak... food pagi2 ada ciken pie & mufin dari ayamas... pastu lunch ada KFC... minum 100plus ada...extra jous pun ada... mineral?... berkotak-kotak... amik sekotak pun bole... takde hal...

hadiah cabutan bertuah pun banyak... yg bestnya sbb ada hadiah tv, periuk nasi, blender, peti ais... basikal offkos la ada kan... tp takde rezeki ktorg... ktorg dpt hadiah goodie kecik jer... dlm tu ada t-shirt dgn suplemen dari penaja... jadi la kan drpd takde langsung... :)

cuma yg kureng... event kali ni terlalu ramai... sampai 6000 peserta... jadi masa pelepasan sampai setengah jam... dah la ahkak duduk belakang... bercinta menunggu wehhh... nasib la dah sapa suruh nko duduk belakang-belakang kan???... pastu biasa la... bila event onroad comfirm basikal campur... ada roadbike... ada MTB... ada folding bike... layan je la... eh... cat bike pun ada kata diorg... cat bike yg mcm mana ha?

pastu... yg masalah lagi besar - diorg tak buat check point... biasanya bila ada cp mesti ada water station... dan jarak cp biasanya antara 10-15km... so...klu ada yg penat + haus...bole la break minum dulu... ini takde... masa pegi je ada 1 water station... balik langsung takde... jadi kayuh la 25km terus menerus dgn berbekalkan botol air masing-masing... huh... bole dehydration dibuatnyerrr...

nak jadi penyebab... pada event kali ini juga ada seorang rider dari Sementa MTB telah kembali ke rahmatullah... katanya allahyarham rebah sebaik tiba di garisan penamat...hasil postmortem katanya arwah di serang heart attack... Takziah untuk seluruh keluarga Arwah Syariful Mazlan dan juga team Sementa MTB yg telah kehilangan rakan baik mereka... Al-Fatihah.


Jumaat, 24 Januari 2014

OCBC Cycle Malaysia - 19hb. Januari 2014

adohaiiii... dah hampir seminggu event basikal anjuran OCBC berlalu... kita baru nak update... hihihi... kasihannnn...
best ke tak best?...
overall ada best... ada gak yg tak best...

untuk pengetahuan... aktiviti basikal anjuran OCBC ni rasanya (rasanya lah...) event paling besar buat kat KL / Malaysia yg melibatkan rider bukan 'pro' dan rider pro... dan juga melibatkan berbagai jenis basikal... majoriti pada hari tersebut ada mountain bike, road bike dan folding bike...

ktorg tahu tentang event ni, sebab tahun lepas, ktorg adalah antara org yg tersangkut dalam jem sbb jalan tutup nak pegi Taman Tasik Perdana (skrg dah nama baru Taman Botani)... jd... en.ejaM dah aim tahun depan (2014) kita join jugak event OCBC ni...

OCBC Cycle ni actually diorg buat 2 hari... Sabtu dan Ahad...
masa hari Sabtu diorg buat untuk kategori kanak-kanak... ada beberapa kategori kanak2... dari sekecil 3 tahun hingga 13 tahun... pastu ada juga kayuhan malam tapi utk org dewasa je la...
kemudian pada hari Ahad baru kategori challenge 48km dengan funride 24km... both utk umur lebih 14 tahun... so... ktorg dalam ketegori challenge 48km...

en.ejaM dan kawan-kawan... 
pagi-pagi lepas subuh, ktorg dah beratur... sbb event utk challenge start jam 6.30 pagi... masa ni beratur dah kat belakang... ktorg tak tau org yg beratur kat depan sekali tu, pukul berapa la diorg duduk beratur agaknyerr... grrrr... wisel mula jam 6.30 (di mulakan oleh YB Khairi - Menteri sukan kita)... tp ktorg start 'boleh' kayuh jam 7.00... haaa...bayangkan berapa ramai kat depan ktorg nak mula kayuh tu... rugi delay 1/2 jam...

jersi rasmi dari pandangan belakang...
sekali pandang dari belakang nampak mcm banduan... hahaha... dasat diorg punya tagging plate number... kat baju ada... kat depan basikal ada... kat helmet ada 3...kat seat post pun ada... hihihi...

gambar ni cilok dari fb Cycling Magazine... Maria mmg tak puashati dgn gambar en.ejaM yg ni... sbb tengah start dia bole lagi main henpon... uuitttt???

pun gambar dari fb Cycling Magazine... 
Cycling Magazine merupakan photographer rasmi untuk event ini...

lagi gambar dari fb Cycling Magazine... view KL Tower

eehhh... ada lagi gambar... yg ni dari fb Mr.Tan Kien Boon... dia pun antara photog rasmi...

view di Dataran... selepas ktorg habis ride... yg belah kiri sedang queue dgn  baju color merah tu kategori funride 24km... diorg start jam 9.00pagi... so... ktorg yg start jam 6.30pg mmg kena habiskan kayuhan pd jam 9.00 pagi...
* ktorg tak dpt t-shirt color merah... tapi ktorg dapat jersi color hitam putih...

Medal - cantikkkk... sukeee...

gambar kenangan lepas ride...

en.ejaM pulak...

keseluruhan - offcoz la seronok... 1st time Maria kayuh non-stop 36km (kononnya nak kejar masa 2 1/2 jam utk 48km...tp gagal juga)...

actually track kayuhan kali ni 'tak mencabar la' bak kata en.ejaM saya...
track dia semua onroad (jalan raya sahaja...) dah tentu la tiada jalan hutan/denai...

kemudian, kawasan yg berbukit tak banyak - kat area bukit tunku je... kiranya track landai la...sbb tu Maria bole kayuh non-stop...

pastu lagi track dia 1 pusingan 12km... so ktorg kena kayuh 4 pusingan - lalu jalan yg sama... ini sangat boring kata en.ejaM... tengok benda yg sama sampai bole hafal route tu (cisss...berlagak laki haku ni...;p)

yg mencabar sbb dlm masa 21/2 jam tu... mesti habis 4 lap... nak jd cite... sape yg lambat (mcm Maria - baru kayuh 3 lap) bila dah cukup masa... penganjur start tutup (block) jalan... terus kena susur ke garisan penamat...

macam mana diorg check pemenang?... kat plate number ktorg ada cip yg diorg activate kan masa event tu bermula...so dari situ la diaorg kawal semua rider... dan diorg tahu bila nak habiskan ride tu... kiranya menda ni sangat la canggih nyerrr (tak pernah ktorg guna kat mana2 jamboree sblum ni... hahaha jakun skjap...)

tahun depan... en.ejaM kata takmo masuk lagi - tak mencabar (mentang2 la dia habis 48km dlm 2 1/2 jam tu)... tapi ktorg nak registerkan untuk anak-anak... menarik betul tengok gambar2 yg kategori kanak... cute-cute comei-comei bebudak ni berkayuh... sesapa berminat nak tengok gambar2 event - bukak la fb Cycling Magazine...banyak gambar kat sana...

pemenang?... hadiah?... cabutan bertuah?... ktorg tak tunggu sampai event tu habis... dah la habis kayuh awal - jam 9.00... lepas lepak kejap... ktorg balik... jam 11 dah sampai rumah... hahaha... ini mmg event paling cepat ktorg selesaikan... hikhik...

Rabu, 15 Januari 2014

entry pemanas...

Assalamualaikum...
hehehe... entry pemanas konon... panas lah sangat... 

mana tak panas... dah 1/2 bulan tahun baru... langsung takde entry... org lain sibuk update entry tahun baru... azam baru bagai... cerita holiday masa hujung tahun... ahkak?... ya ampunnnnn... apa pun tak update... kihkihkih... poyo la nko Maria...

ntah la... lewat hujung tahun tempohari kerja di opis banyak... kemudian disusuli dengan anak-anak yg tak berapa sihat... asyik demam...demam...demam - yg tak kebah-kebah... cuti kecemasan ntah berapa hari masa hujung tahun hari tu... dlm bulan disember tempohari bole kira berapa hari yg Maria pegi kerja... hehehe...

itu la... klu ikutkan banyak aktiviti akhir tahun hari tu... cuti-cuti pegi legoland... aktiviti kayuh basikal lagi... Mikha yg dah semakin besar dan comel... aktiviti shoping kat IKEA (hahaha... ini best sebenarnya) pastu awal tahun dapat anak buah baru lagi... tapi apa pun tak rekod dlm blog... hadui...

jgn kata blog... taman ramuan Maria pun dah semak samun... ada bertanam (setakat yg utk makan dan kegunaan harian) tapi maintenance memang hancur... sesetengah tempat tu mmg dah semak samun bagai... pastu siap jumpa anak tedung lagi masa kemaskan pokok2... aduyaiiii...

kadang2 fikir Maria tak patut join hubby main basikal - sbb bila main basikal ikut jamboree masa weekend (klu tak jamboree ktorg pegi training...) urusan rumah banyak yg tergendala... urusan rumah banyak - dalam rumah satu hal... luar rumah lagi banyak hal... tapi kesian juga kat hubby... dia yg beria-ia ajak join... sanggup dia spend duit beli basikal bagai utk Maria...

tahun ni mcm-mcm (kononnya azam) untuk di perbaiki... tahun ni kakak Laila ada exam UPKK (Ujian Penilaian Kelas KAFA) so... itu pasal kena study hard + smart... tak bole dah belajar main2 ikut suka... so...pasal ini la ktorg shopin bagai kat IKEA beli meja studi utk semua anak...

pastuuuu... ini azam 2-3 tahun lepas la ni (azam yg tak lepas-lepas...asyik gagal jerr...) azam nak turunkan berat badan... harussss... tahun ni kena usaha lebih... harus lebih ringan supaya bole perform lebih baik dlm sukan basikal (cehhh...) harus turunkan berat agar tak jadi saiz makcik2... hadoiii... hampeh la azam ini... takpe... kita usaha lagi... chaiyok Maria... :)

yup... pasal basikal... harus juga praktis lebih lagi... dah setahun main basikal... tapi kayuhan tak improve lagi... itu la main-main jerrr... takat tu la jugak... patutnya dah bole score utk nombor kurang dari 300 bila ride... ini tak juga... haih... klu ikut en.hubby dia target Maria bole dapat top 10... giler nihhhh...

dan nak spend masa juga utk diri sendiri... saya perlu rawatan untuk tubuh... untuk kulit... untuk rambut... untuk kuku... suplemen... bla bla bla bla... blah la... ;p

hahaha... apa pun Selamat Tahun Baru yg nak basi... Salam Maulidur Rasul juga... 
*eh... nak bela taman... nak tanam kangkung juga... hikhikhik

Rabu, 18 Disember 2013

MTB Jamboree D'Paya Indah Wetlands - 15 Disember 2013

biar gambar bercerita kononnya...

 team kami - GKS - Geng Kayuh Santai... 
santai lah sangat korang kayuh... :p

si baju hijau... adik en.ejaM yg baru 1st time join sama...

ramai nyerr umat...
penaja utama - Cyclomotion... 
hari ni salah sorang rider yg join adalah pelumba negara 'Anuar Manan'... 
(ini tak aci... sah-sah la nko menang kan Nuar... grrrr...)
dan ada sorang artis 'Zamarul Hisham'...
(tak jumpa punnn???... ada ke korang?...)

senyum sebelum Main Tolak Basikal

 trek perbarisan Main Tolak Basikal beramai-ramai...

lagi trek main tolak basikal...
akak sorong... saya pun ikut sorong.... ngeee...

 trek DANGER lah sangat...
trek layan lumpur
single trek... 
no couple hokeyyy...
trek gambut a.k.a trek jiwa kacau... hihihihi...
kenapa?... hanya rider yg lalu tahu kenapa jiwa kacau kat sini... :p
masih trek gambut... yg ni dah ada double lane...
trek teknikal... lalu celah rumpun anak getah...
(ayyoorkkk... kalau jatuh naya weh...)
 layan trek paya...
 lagi-lagi trek paya... yg ni hampir 50 meter panjang redah air...
jadi sebelum jatuh dalam air yg tak tau apa rasa... baik kita sorong siap-siap basikal tu... hihihi

 me and my coach (si pendera hati, mental dan fizikal...)
 trek rumpun bamboo...

medal... dari 1400 peserta... ktorg sampai dah bilangan 1000... utk kategori wanita no 38 dari 90... tak puashati pada nombor... sbb banyak peserta yg dah ikut 'chicken loop' sampai dulu, pastu dpt nombor lagi kecik... hmmm ngelat la korang... ni je yg tak seronok... yg lain ok je... semua pun best... :)

Selasa, 10 Disember 2013

cerita 'repair' telinga Nayli

assalamualaikum...
lama tak update blog kan... padahal...gambar kemain banyak... ada cite pegi legoland... ada cite pegi jamboree basikal malam... tapi tak buat entry... pastu duit nuffnang tak masuk - sedih sendiri... hek eleh emo pulak...

ok la... Maria mengaku... sibuk sket... sibuk ntah apa-apa sampai tak sempat update blog... balik rumah pun dah penat... lagi la tak buka pc...fb kat hp pun tak tengok...

so entry ni nak cerita pasal si Nayli yg ada masalah telinga... masalah telinga dia ni bukan setakat dia je dpt masalah... tapi dgn Mama Abah sekali dapat tempias...

punca dia Maria perasan bila dia mengadu - telinga sakit... bila Maria try bersihkan telinga dia - langsung tak bole... Nayli ni mmg ada history dari kecik lagi - wax telinga dia kering... jd klu nak bersihkan telinga, kena letak dulu ubat telinga... biar 1/2 jam baru bole bersihkan...

tapi malam tu...bila Maria letak ubat... ubat tu bertakung je - langsung tak masuk... hadoii...bila Maria try korek guna 'pin' langsung tak bole - keras yg sangat... pastu bau busuk... mau atau tak mmg kena jumpa pakar ENT untuk tolong settlekan masalah ni...

jd esoknya Maria ke klinik pakar ENT Dato Dr. Harnam... klinik ni kat jalan ipoh tu je... bangunan dia sebelah dgn bangunan pusrawi lama...bawa Nayli check telinga dia...


comfirm... wax dlm telinga selain tebal ianya pun dah kering... paling tak bagus...preasure dlm telinga Nayli dah 75 bacaan nya...klu ikut yg ok - tak lebih 50 kata doktor... hadoiii...


1st time visit... jumpa Dato Dr. Harnam... doktor check preasure... pastu try vacum - tak bole... doktor bagi ubat...doktor arahkan letak ubat untuk 2 hari sehari 2 kali... selepas tu datang balik untuk vacum semula... masa ni Mama kena caj rm110... huhu...sedih dah... nasib baik la doktor tu ok... sangat lembut je dgn budak... tak la Nayli ni takut nak sua telinga... ok... balik la kami dgn ubat...

pastu visit kali ke-2, Dato Dr. Harnam takde... jadi ganti dgn Dr. Aman... kali ni doktor cuba vacum... telinga kanan 1/2 jam... telinga kiri 1/2 jam... amik ko... punya la lama... itu pun masih tak habis kata doktor... masa tu Nayli dah mengadu sakit... adoiii...

*owh...doktor Aman ni lagi best... lembut je dgn budak...siap tunjuk gambar kat skrin rupa dalam telinga Nayli sebelum sedut pastu selepas sedut... pastu siap test rasa kat tangan alat kamera dgn vacum dia kat Nayli... so takde la Nayli tu takut sangat... ok la... kita suka...

oleh sbb tak settle lagi... jd doktor bagi lagi tambahan ubat... dah ada 2 jenis yg berlainan pulak... sehari kena letak 4 kali ubat... pastu... kali ni kena caj rm165 utk hari tu... huhuhu... nak nangis lagi Mama... T_T
kena datang balik tu tak menahan... *hari tu Mama dah cuti... hari ni keja 1/2 hari... adoiii...

visit kali ke-3... jumpa Dato Dr. Harnam semula... tapiiii... sekali doktor vacum - Nayli terus jerit 'SAKIT!!!'...terkejut semua orang siot... hadoiii... doktor suruh dtg balik lain hari... lagi la hadoiii... takkan nak cuti lagi?

pastu Maria minta pada nurse klu bole nak jumpa Doktor Aman semula... alhamdulillah rezeki Nayli, masa tu Doktor Aman takde patient... lepas doktor teropong telinga dia...sedut pelan-pelan... ada la dekat 20 minit juga telinga kiri dia doktor kerjakan... alhamdulillah... beraya bersihkan... kemudian telinga kanan pulak - telinga ni paling teruk... pun dekat 1/2 jam doktor Aman kerjakan...pun berjaya bersihkan - walaupun dgn susah payah... hihihi... lega Mama sebab tak payah datang semula klinik ni... dua-dua telinga dah bersih... haih... telinga dah bersih...kena la caj kan... kali ni kena rm170 pulak... pasal jumpa 2 doktor...kihkihkih... bersih poket Mama dgn Abah...

nasihat doktor pasal telinga Nayli... masalah ni mmg akan berulang lagi... so nnt hujung tahun depan kena bawa Nayli untuk bersihkan telinga dia kat pakar ENT... telinga Nayli mmg susah (tak bole) kalau bersihkan guna cottonbud sebab wax telinga Nayli jenis yg kering... lepas tu saluran lubang telinga Nayli pun sempit... jd kalau guna cottonbud, mmg risiko tinggi utk wax kering tu tertolak masuk ke dalam telinga - tak bole buat apa... mmg ini lumrah dia...

so... Nayli... tahun depan sila simpan duit tabung... paling sikit pun rm200 utk bayar kat dr. Aman yerrr... 
penin Mama dgn Abah skrg ni... dah la hujung tahun nak spend beli barang keperluan sekolah korang lagi... yuran taska adik luqman lagi... adohaiiii...


Rabu, 13 November 2013

Sri Pajam Fun Ride 10/11/2013

huh... lama Maria tak cerita pasal basikal kan?...
ya... kita dah slow down sket main basikal... bukan apa... lately ni kebanyakan event basikal dah kurang buat funride yang 30km... majoriti jamboree 40km++... ada yg lebih 50km... mana mampu nak join... dah la kita tak ekstrem training macam en.ejaM... klu kayuh pun seminggu sekali je... kalau masuk yg lebih 40kilo... mau nye jadi 'chicken' jer laa... hihihi...

tapi baru ni Nada Alam anjurkan buat funride 30km... nun kat Sri Pajam Nilai sana... yang menariknya fee pendaftaran murah - rm30 je... atau pun bawa 3 buah buku untuk derma... haaa...murah kan?... 

bayar rm30... ada makan pagi dgn tengahari... pastu dpt t-shirt... ada goodie bag... ada photobooth (dgn free picture)... ada medal... ada cabutan bertuah... ada banyak photographer... best!... sangat best! 

 gambar kat photobooth... yg paling kanan tu kawan baik dari zaman sekolah en.ejaM... wife dia pun dah terjebak main basikal... 1st ride wife dia join funride... :)
*semua peserta kena pakai baju oren yg diorg sediakan... jadi kena tukar laaa... hihi

yang lagi menarik pasal funride dia sbb mmg sangat fun... hehehe... dah la trek dia mmg 30km tu jalan raya sahaja... pastu diorg ada 3 check point... kat tiga-tiga tempat ni, bila sampai... organizer akan tunggu... bagi air dengan pisang... pastu semua... SEMUA peserta kena tunggu peserta yg lain yg masih tertinggal kat belakang... hahaha... gelak sakan kitaorg masa sampai kat CP1... laaa... ini pukul berapa nak sudah?... kena tunggu semua sampai baru bole kayuh balik... kikiki... sakan la kitaorg bergambar bila dah kena duduk menunggu tu... kikiki...

 depan opis Nada Alam... kat sini ada show room rumah / projek diorg... so sesapa nak beli rumah area Pajam-Nilai ni bole la riki kat galeri diorg ni... 
*pssttt...design rumah diorg lawa-lawa tau...

 masa kat CP1 - kat Dataran Nilai... 
en.ejaM jumpa geng kayuh dari Beranang... apalagi posing la... jumpa kawan kayuh tu...

masa ni kat CP2 - kawasan perumahan projek NA ni juga... lawaaaa... kat sini semi-d bungalow dia atas bukit... sebenarnya saja diorg nak dera peserta kayuh panjat bukit je... hehehe... dah penat panjat... tengok view cantik... ambil gambar bagai... kayuh turun bukit balik...
masa ni sempat la kitaorg bergambar dgn maskot NA yg berkepala besar ni...

ala masa CP 1 dgn CP2 je sakan bergambar... masa kat CP3 dah malas dah... hihi... CP3 ktorg lepak kat area kedai kain Nilai tu... banyak la kedai-kedai kain dgn kedai karpet... ada gak yg tak buka... so...sementara tunggu kawan-kawan... sempat la cuci mata tengok kain... shoping?... tak... tak larat la nak shopin... penat... penat kayuh... huhuhu... kita datang lain kali je la kalau nak shoping... hihi

pastu mmg dah malas nak klik gambar... padahal medal dia cantik... en.ejaM saya dapat cabutan bertuah - dapat pendrive... jadi la kan... nama pun funride... hepi-hepi je kayuh...

apa pun Funride Sri Pajam anjuran Nada Alam memang fun sungguh... seronok sangat... makan pun sedap... ride pun enjoy (tak pernah dibuat org ride kena tunggu kawan-kawan semua - totally bukan race...hihihi)... next time kalau diorg buat lagi... bole la nak join especially kalau baru nak join ride ni...
seronok...kayuh santai je...



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails