Khamis, 9 Jun 2011

cameron lagi... pasal kincham

selamat pagiiiii.... ;p
ingat kan abis dah cite pasal Cameron... hehehe...
okeh... kali ni menjawab soalan kawan blog shidasyakirin pulak...
Maria ingat ramai yg dah tau dan kenal dgn kincham ni... ;p

spelling dia kincham ke kimcham... ikut la mana-mana...
tapi yg Maria tau benda alah tu putik bunga lily... pokok lily spesis mana satu idak la Maria kaji... sbb kalau kaji beria pun belum tentu bole tanam kat laman Maria spesis pokok hawa sejuk-sejuk ni kan... ;p

ni la rupanye bunga kincham atau pun putik bunga lily tu...yg fresh belum digoreng...

kalau perasan kat supermarket besar kat bahagian dried food mcm kacang2, suhun, puchuk... kincham kering biasa nya ada... warna dia kuning-kuning coklat sikit... dulu Maria kenal kincham kering je la... kalau masak sup telur letak suhun, puchuk dgn kincham mmg sedap... suke yg amat... tp kincham kering ni tak la popular sangat... gambar takde... puas dah google tp tak jumpa pulak... ;p

bunga kincham fresh ni selain digoreng celup tepung... pun bole buat goreng tumis belacan... ala-ala mcm asparagus tumis belacan... campur sikit dgn udang... perghhh sedap weh... ;p

tapi... bunga kincham yg fresh ni klu kat pasaraya bukan la sayur yg murah ye... hehehe... nak makan murah + fresh sila la ke Cameron Highland... okeh... sekian entry utk cite Cameron.... ;p


19 ulasan:

  1. oo benda ni ke.. su pun tak tahu.. hehe.. tapi klu dh pernah mkn kawan2 suhun tu, kenal kot..

    BalasPadam
  2. kak, makan dak kimcam goreng...sedap wooo...bila sendawa stil ada bau...hahaha

    BalasPadam
  3. Sue : oh... bagus nye la info ni ye... klu tau amik gambar banyak2 psl kincham nih... jd org lain pun dpt ilmu...

    BalasPadam
  4. laaa boleh mkn ke?..ingt nak ditanam tadi..ihiks..mmg taktau, ni baru tau..ngee...cetek tul ilmu..hee~

    BalasPadam
  5. cikmOt : ala... awak ni mesti tak baca entry akak yg lepas... pasal kincham goreng ni la si shida tu tanya benda ape?

    BalasPadam
  6. mamalieyna : sayur la yang... lepas ni bole la plan trip gi Cameron ek...

    BalasPadam
  7. baru tahu kincham tu putik bunga lily..tahu makan je..heheh

    selalunya goreng tempura ngan steambot...

    BalasPadam
  8. Hi...hi...hi... tak kenal la.

    BalasPadam
  9. Bapak : klu sampai Cameron mmg amik peluang makan kincham goreng tempura tu... sbb kat sana je murah... ;p

    BalasPadam
  10. bujal : harus kamu cuba lepas ini...

    BalasPadam
  11. pena rozie : ok... kali ni dah kenal kan... ;p

    BalasPadam
  12. ooo tak penah makan lagi..sedap ke kak..lebih kurang rasa apa ye..

    BalasPadam
  13. pernah tengok yang kering.. tapi takpernak beli

    BalasPadam
  14. chichi : klu kat Cameron mmg diorg jual goreng tepung... sedap la... ;p

    BalasPadam
  15. Lynn : yg kering klu dlm sup pun sedap... ;p

    BalasPadam
  16. sharinginfoz : cameron tak sesejuk dulu dah... :(

    BalasPadam
  17. feberet... tapi tak tahan bawak turun bawah..
    leh simpan kejap je..

    bile sebut pasal kering.. baru teringt.. dulu kalau kite beli pucuk tahu.. mesti ade yg rupe cam bunga jantung tu.. kimcham la kot kan....

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails