Isnin, 24 Januari 2011

pendapatan blogger ?


sambung cite pagi Isnin...
korang baca tak suratkhabar Ahad semalam?... mmm kat muka depan lagi gambar blogger popular keluar tau... hari ni kat hotfm pun sibuk cite pasal pendapatan blogger yg ceritanya mencecah rm12000 sebulan... diulang... sebulan yerrrr.... bukan setahun...

dan yg best dari akhbar semalam... pendapatan blog juga kena istiharkan dalam borang income tax... ha... penting ni... sikit atau banyak dalam borang tu kena isi juga... selain yg ada dalam 'penyata kewangan' yg sipi-sipi pun kena masuk... kena declare... klu tak declare... nnt diorg akan datang audit... hehehehe... 'diorg' tu sentiasa je 'perati' blog-blog yg cite pasal cash-out ratus-ribu-riban... karang muncul je diorg depan pintu rumah dgn ayat 'ktorg datang nak buat audit'...  ;p

akak punya pendapatan blog?... tak layak pun nak declare... nak cash out pun tak layak... ;p

tapi kdg2 akal fikiran jahat akak ada gak terlintas... klu dah cash-out ribu-riban ni... kalau la akak ni blogger fofular... lama dah akak kaya raya... sure la rumah akak akan jadi lagi besor... keta akak juga lagi besor... gelang tangan akak pun akan jadi melampau juga besor... tabung ASB sure sampai limit (ini part paling akak suke - bila la tabung akak nak sampai limit)... tiap-tiap 6 bulan sekali akak akan pegi holiday oversea... tak gitu ke?... blogging ni kan pendapatan sampingan je... gaji tetap tu lain (yg tu simpan buat pegi Mekah)... hehehe... jahat eh pikir gitu... ;p

ape-ape pun tepuk dada tanya selera... nak declare atau tak... terpulang... undang-undang tetap undang-undang... sendiri buat... sendiri tanggung... ;p

9 ulasan:

  1. aku pun sama kak oii!
    kelayakan nak cash out amat jauuuuuuuh sekali.inikan pulak nak declare kat lhdn?hahahahaha

    BalasPadam
  2. hehehe... celet jari sket... ;p

    BalasPadam
  3. su ada dgr juga tapi kejap je dah smpi opis.. hehe.. blogger yg kaya raya blh la declare, stkt cash out sekali dua, kena declare gak ke .. hehe

    BalasPadam
  4. dah lama redmummy tu dapat income ribu riban tu kan.. kalau yus dapat cam tu mau shopping jer.. so far ada lah dalam beberapa ratus tapi tu lah malas nak cash out.. tunggu sampai dapat ribu leh? maybe sepuluh tahun lagi..muhahahahahah

    BalasPadam
  5. banyak tu!!!
    memang boleh buat duit kalau pandai caranya.
    kalau setakat cam kita ni, hmmm.. tak kayo kayo lah kalau nak harapkan duit bloging.

    BalasPadam
  6. Sue... masih pendapatan kan... hehehe

    BalasPadam
  7. Yus dah ada ratus-ratus... ok la tu... kite punya puluh2 je :(

    BalasPadam
  8. betul la kak pah... lambat la nak kayo klu harap blogging yo...

    BalasPadam
  9. hahahahaha.. dh setahun baru naik 12rm...
    ahahahahaha camne nak cash out?

    dasat eh dorg smpi riban2.. hmmmm... nasib ade aktivit jual beli/khidmat d situ.. klu x.. sure kena declare duit haram plak...

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails