Selasa, 25 Januari 2011

ops : too koo

waaa.... tak pasal-pasal malam tadi buat operasi...
Operasi Kutu T_T

punca : tak tau...
dikenalpasti : petang semalam...

kelmarin (Ahad) dua-dua cik kak tu pegi gunting rambut... nampak si Nayli sangat rimas dgn rambut dia... ingatkan sbb dah panjang... dia berpeluh sbb tu jadi gatal... tapi rupanya dia gatal sbb kepala ada kutu... huhuhu... kritikal plak tu... banyak sangat telur kutu kat rambut dia... pengasuh dia pun call britau... jumpa 'ibu' kutu merayap kat bantal (sure dah kenyang... nak cari rumah baru la tuh...)

then mmg terus check kepala kakak Laila... ada jugak tapi baru sikit-sikit... mmm mesti jangkit dari Nayli la tu... sbb diorg tido berdua...

then check kepala Luqman... ok clear...

owh... ini 1st time anak-anak dapat masalah kutu... pada umur Nayli 5 tahun dan kakak Laila 8 tahun... huhuhu... kena tanya tadika Nayli ni dari mana dia dapat...

terus call kakak ipar (dia ada pengalaman pasal kutu kat anak dia) tanya syampu kutu yg dia guna... then camne dia settle kan kepala anak dia... lepas dia britau nama syampu tu terus suruh en.ejaM pegi beli kat farmasi... malam tadi juga akak buat operasi kat kepala kakak-kakak...

ok... ini syampu yg di britau mujarab... tapi kena follow up dgn satu lagi jenis syampu yg kena guna hari-hari... syampu yg ni guna seminggu sekali...

hahaha... tempoh ber'kepung' sepuluh minit... aturan pada syampu tu... kena basahkan rambut... then syampu rata-rata sampai berbuih... simpan sepuluh minit baru cuci... mmm nasib baik la Mama suke kutip shower cap kalau duduk hotel... ada gak spare bole guna...

lepas 10 minit tu... cuci... then akak blow rambut diorg ngan hair dryer... ye la... dah malam-malam klu akak biar rambut basah + lembab karang selsema pulak bebudak ni kan... yg Nayli ok... gak nya pengasuh dia dah kutip ibu kutu tadi siang... yg kakak Laila... hehehe... Mama geli weiiii... nampak kutu tu merayap... tengah penin kena ubat... huhuhuhuuuu... (jgn buang masa... ketip!!!)


p/s : eh... psiko la... apsal kepala akak pun gatal nih ??? bukan ke kutu menyerang kepala kanak2 je?

12 ulasan:

  1. hehe. takut mama nya berjangkit juga.. susah kan anak ada kutu ni.. su pun kecik2 ada pglmn berkutu. hehe

    BalasPadam
  2. salam maria - ni mmg masalah yg selalu ada kat taski hik..hik...tp kena hari basuh rambut letak ubat kutu tu....tp sejak kakak masuk darjah satu dan tak tidur masalah tu dh tak ada lagi....lega sikit :)

    BalasPadam
  3. hahahaha too koo...
    ingt kt sudriman...

    masa kecik2.. sy d gelar ratu kutu..
    sbb selalu sgt kena jangkit kutu...
    pernah ade nyonya tu potong kan rmbut sy..die jerit2 kt mak sy..
    "ada intan lo.. ade intan"
    mak tgk kapla sy..tgk ade byk telur kutu.. uhuhuhu

    smpi rasa nak ridsect kan je kapla ni..

    masa tu...mak ke abah..ke akak sy.. bg buku.. pasal budak2 tak nak jaga kebersihan.. pastu.. kapla die naik kutu.. pastu... kutu tu bawak die naik kat pokok ara... kat situ die kena jadi hamba..
    cerita ni menghantui sy.. sebab ade satu pokok mati kt atas bukit.. dr umh sy leh nmpk.. pokok tu je lak yg nmpk dgn jelas tu.. mak sy kata.. tu la pkok ara...

    sejak dr tu..terus jaga rmbut..
    hahahahhaahah

    pjg ko cite nye... sekian

    BalasPadam
  4. sampu kutu yang sangat berjasa...

    BalasPadam
  5. owh lina... takkan nak tunggu sampai Nayli darjah satu... sakit lor...

    BalasPadam
  6. cikbed... hahaha... bole la akak pinjam cite nko... ;p

    BalasPadam
  7. Lynn... tak leh declare lagi... tengok dalam seminggu ni... settle tak problem kutu nih... ;p

    BalasPadam
  8. huhu....lama tak tengok kutu, zaman kanak2 dulu ada gak can kena, hisssh leh merayap tu kutu tu, then, membiak..hope dpt settle la pasni ye..cian..sure gatal giler..huhu..

    BalasPadam
  9. seksinya nak buat operasi tookoo nih!
    hahahahah...

    BalasPadam
  10. iena... sbb tu la belakang leher Nayli merah-merah teruk... dia garu... selama ni tak perasan sbb rambut dia panjang... sian dia...

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails