Jumaat, 12 November 2010

sayur lemak tempoyak... best!

salam kawan-kawan...

entry resepi kali ni bersekali ngan entry cite makan-makan di opis... actually skrg ni kat opis ade pregnant mommy a.k.a mak buyung... dia la yg sebut-sebut nak makan sayur lemak tempoyak ni... kebetulan ada org nak sponsor belanja makan... apalagi... ketua chef ngan Maria hilang la ke Chow Kit menyopping brg dapur...
actually menu ktorg simple je... main mesti la sayur lemak tempoyak tu... lauk ikan kembung goreng... sambal belacan... ulam timun... ade keropok ngan tembikai tu je... itu pun dah sendat perut makan... hehehe...

jom tengok gambar dulu... baru layan resepi...
mmm... ni je menu lunch ktorg... tapi best woo... makan panas-panas lepas masak... syiok tak hingat!!!

ketua chef - kak Zue tengah menggoreng ikan... oh... nak pesan sket... kpd yg tak tahu... resepi sayur lemak tempoyak tu ini 'org nogori' la yg menyediakan...

ikan kembung goreng garing...

sambal tempoyak ulam timun...

hah... ini la sayur lemak tempoyak terbaek itu... gile mabeles... sedap tahap terlampau... rasa nak makan lagi tapi perut dah sendat... huhuhu...

meh kita semak resepi... ok... resepi Maria masukkan utk masak seperiuk utk 15-20 org makan... klu korang nak buat utk 3-4 org makan ekjas la yek ;p

Bahan-bahan :
3 ikat pucuk ubi - rebus dulu
15 helai daun kunyit besar
2 ikat pucuk paku
1 ikat pucuk kaduk
5 papan petai

4 btg serai - di ketuk
3 kpg asam keping
1 kg tempoyak
2 kg santan
semangkuk kecil ikan bilis - racik
garam secukup rasa

cili padi rm2 (lebih kurang 30-40 biji ade...)
bawang merah - 15 biji
3 inci kunyi hidup

Cara :
1. cili padi, bwg merah dan kunyit hidup blendkan...
2. semua sayur-sayur / daun-daun dgn petai di racik halus... klu bole potong halus mcm nak buat bunga rampai... ;p
3. kendian tumis bahan kisar (cili, bwg, kunyit) tanpa minyak... biarkan garing sket... masukkan santan, asam keping, serai dan ikan bilis ... biar kuah gelegak...
4. bila kuah gelegak masukkan sayur-sayur yg dah dihiris nipis... masuk sekali tempoyak... gaul rata-rata... kendian masukkan garam... perasakan... bila kuah dah mengelegak semula... bole la tutup api... sedia utk dihidang... ;p

p/s : masakan org nogori ni tidak menggunakan bawang putih... ingat ye... lagi satu... kalau rajin tambah pucuk labu... lagi la best... lagi banyak tempoyak lagi sedap... tapi jgn guna tempoyak yg masam sangat... ;p







13 ulasan:

  1. ko memang kak...saje dera napsu makan aku...arghhh....

    BalasPadam
  2. eceli kite panggil sambal daun or sambal kayu klu x silap...
    n biasa nya die pekat n xde kuah...

    resepi asal... ada 44 klu x silap.. jenis daun...
    daun kaduk, daun kunyit, daun ubi, daun daun daun.. bykkk la daun... n last sekali petai...

    ni kire feberet mak sy ni.. n lauk ni mmg kegilaan ramai la.... lg pedas..lg lemak..lg sedap...

    BalasPadam
  3. aku tak makan tempoyak.
    chinta dah abis....huwaaaaaaa

    BalasPadam
  4. wah.. sedap nye. sape yg prgnt tu?

    BalasPadam
  5. oh panggil sambal ke... la hai... ni 'org nogori' pun tak tau nama ape... dia sebut sayur lemak... belasah la... ;p

    BalasPadam
  6. Sue... nak tau sape pregnant... hihihi... bos ;p

    BalasPadam
  7. sobsob. mmg tul2 penderaan kepada perut ni. kemain sedap la sayur tempoyak tu kan. buat pedas2. wahhh sedapnye. lapo lapo

    BalasPadam
  8. owhhh...feveret ni...masa mengandum tu ari, merata rata cari, tapi semua orang tak pandai masak...kesian diri sendiri

    BalasPadam
  9. cian nko cik geli... air liur anak meleleh tak? ;p

    BalasPadam
  10. Yunk,
    khelasss kan kowang menggoreng ikan kat pantry.. tehehheeh.
    kiterang abis bes pun masak kuah laksa dlm rice cooker je. tehehhehe

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails