Isnin, 30 Ogos 2010

rehat dari memasak...

salam kawan-kawan...

mmm... bestkan bila si suami berkata begitu 'rehat je la, tak yah masak hari ni'... owh suke!... hehehe
ayat ni en.ejaM tuturkan semalam... tatkala Maria berkira-kira nak buat puding roti ke tidak... sbb petang semalam berbuka di rumah nenek en.ejaM...

ayat sambungan en.ejaM pula berbunyi begini 'nnt kat rumah nenek mesti macam-macam makanan ade... tak abis makan nnt'... whoah... biar betul sampai tak abis makan...

tapi cakap en.ejaM mmg betul... see...
mmm... ni separuh...
ade sambal kentang, ayam ketumbar, asam pedas ikan tenggiri, ayam percik, udang goreng kunyit, gulai ikan tenggiri, makaroni bakar, murtabak, kuih peneram ngan desert agar2 pandan & kastard jagung...
hah... ni lagi sebahagian... gulai pucuk paku, udang goreng tepung, sotong bakar, karipap, roti john, kuih cara manis... oh... lupa gambar air... semalam ade air sirap, air tembikai, air ribena, teh O dan teh tarik... meriah tak?
dihidang berasingan... tak tau kuih ape... bungkus mcm tapai... tapi isi macam bubur som-som...
isi kat dalam... sekali berendam ngan air gula... :)
kat sebelah kuih tadi... creme brulee... emmm... ini hasil tangan adik ipar Maria (dia bujang lagi tau...) pun sedap... seingat Maria last pernah makan creme brulee ni masa makan2 kat hotel... masa tu di hidang dlm mangkuk kecik... mmg sedap... yg ni kena ceduk2 pakai sudu... tapi pun sedap...
sebahagian daripada kaum kerabat en.ejaM...
hehehe... yg ni pun kerabat en.ejaM... ;p

oh... kesudahan sesi makan-makan ni mmg benar bagai yg dikatakan en.ejaM... rasanya tak semua makanan Maria jamah... gilosss... penuh perut dah... tu pun Maria makan nasi (cuma 1/2 senduk) lauk udang tepung, sambal kentang, gulai pucuk paku... rasa sket makaroni bakar (pun hasil tangan adik ipar - yg pompuan plak...) huh... penuh rasa cheese... habis kalori naik semula... dan lagi share makan tapai som-som ngan Luqman... dan rasa sket creme brulee... dah sendat perut dah...

lain-lain seperti yg disenaraikan - Maria tak jamah langsung... huhuhu... tak pe la... Nabi pesankan - berhenti makan sebelum kenyang... ini mmg dah kenyang... harus la berhenti... :)

ok... tu je sesi makan-makan semalam... oh...semalam ktorg beli pelita... nnt bole pasang kat laman... sukerrr... ;p

4 ulasan:

  1. perghhh bestnyer...mcm2 hadoo...kuih yg cam tapai tu nme die kuih bongkok ke??/ hee smlm tngk bazar @ shamsul kt tb3 die g mlaka die ckp nme kuih tu kuih bongkok...hekhek

    BalasPadam
  2. oh itu ke nama nye... baru la tau...

    BalasPadam
  3. wah2!bestnye kak..byk makanan!

    BalasPadam
  4. ha ah... terlampau banyak! ;p

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails