Jumaat, 7 Oktober 2011

kacang phool

lama tak main masak-masak kan? hehehe...
ok resepi kali ni Maria tak sure sebutan nama dia... ntah sebut dia bunyi 'pol' atau 'pool'... ikut korang la... hihihi
ini menu Maria berbuka puasa masa hari tu (target nak puasa Isnin Khamis)... lama Maria simpan resepi ni... lg pun resepi ni Maria buat utk buka puasa... ala puasa ganti + puasa sunat la... bukan puasa Ramadhan... buka puasa Ramadhan kalau buat gini mau menangis en.ejaM dan kakak Laila yg nak makan 'nasik'... ;p

ok... menu ni resepi yg Maria tau popular kat Negeri Seberang Tambak nun di selatan semenanjung nih... tau tak mana?... klu tak tau sila buka google map tak pun buku geografi... hihihi... Maria pun saje la try buat sendiri... teragak nak makan bila member up kat FB dia gambar kacang phool ni... cam best je kan...


jom layan resepi (resepi amik (belajar!) dari blog dapur tanpa sempadan)


2 camca besar cili kisar*
2 camca besar rempah kari daging*
6 biji bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*(*dikisar)

1 peket daging kisar @ 200gm
1 tin kacang foul (pool) bole ganti baked bean klu takde kacang‘foul’
Garam & gula secukup rasa..
1 keping asam gelugor

hiasan:
1 biji bawang besar, didadu halus (Maria tak suke bawang mentah - ganti timun didadu)
2 biji tomato, didadu
lada hijau -hiris
telur mata lembu
limau kasturi

 Cara :
1. memula tumis dulu bahan-bahan kisar sampai wangi + garing.
2. kemudian masukkan daging kisar... biar masak sekejap... lepas tu masukkan kacang foul / baked bean. gaul rata-rata.
3. Masukkan asam keping, perasakan garam dan gula... kacau rata masak hingga kuah sederhana kering.
4. Hidang dengan telur mata (letak atas kacang tadi - mmg tu cara di present), bawang / timun, tomato, lada yang di dadu... perahkan dgn air limau kasturi.
dah sedia dimakan... 

boleh dimakan bersama roti perancis, roti canai, roti nan, capati dan macam2 lagi..... kat gambar Maria makan dgn roti Arab... roti arab tu Maria bakar atas kuali sbb tu dia hitam-hitam garing terlebih *_*... sepinggan kacang phool dgn seketul roti arab tu bole makan berdua... Maria tak abis pun makan... kenyang yg amat... *_*

okeh... selamat mencuba... 

11 ulasan:

  1. bujal : beli kat pasar tani...

    BalasPadam
  2. kacang phool..bunyi cam swimming pool ..hehe

    BalasPadam
  3. salam maria - lina ni jakun sikit tak pernah makan kacang phool. Beli kat mana ya dh lama teringin nk merasa :)

    BalasPadam
  4. HappyIrfa : tu la... memula pun rasa nak gelak bunyi dia... ;p

    BalasPadam
  5. lina : kacang foul tu ada jual kat pasar raya besar cam Giant... cari kat area makanan dlm tin yg kacang-kacang... tin dia kaler kuning... brand kimball klu tak silap... insyaAllah ada - ejaan nama dia - kacang foul

    BalasPadam
  6. sape yg buat n3 pasal ni ek b4 ni?

    BalasPadam
  7. sedapnya nokssss.....tapi nak buat malas ar....huhuhu...

    aku terjah umah ko je la...

    BalasPadam
  8. NM02 : ntah... aku tengok kat fb member kat johor dia letak gambar... ;p

    BalasPadam
  9. wahida : buleh... meh la datang... ;p

    BalasPadam
  10. lama dah teringin nak makan kacang pool kt johor tu...

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails