Rabu, 5 Oktober 2011

gemuk... masalah sangat ke?

emm... apasal hari ni Maria nak sentuh topik pasal GEMUK ni?... 
topik paling sensitif dalm hidup bagi orang perempuan (bukan semua tapi kebanyakan... betulkan?)

so... apa cer?... puncanya?...
ok... terus terang... Maria bukan org yg rajin upload gambar diri sendiri... kat rumah pun album gambar, tak di letak kat living room... simpan kat family hall kat tkt atas...(bukan utk tatapan public kononnya) tapi iye la sesekali buat gak load kat FB tak pun blog... sesekali je la... kekadang ada tag la... tapi pasal sesekali letak gambar tu la yg buat timbul macam-macam rasa... tak selesa?... menyampah?... bangga?... ntah hape-hape?...

paling tak bole blah bila kawan-kawan (kawan?) yg dah berzaman tak jumpa... tetiba komen :- 

semangat nye nko...
besor nya nko... lain benar... mcm tak caya...

erghhhh... lepas dah kawen masuk 10 tahun... lepas 3 org anak aku (aku? marah la ni guna ganti nama aku...) keluar... salah ke kalau badan aku besar?... aku bukan minta utk jadi gemuk... tapi klu dah tiap kali pregnant berat aku naik 20-25kg... pas beranak yg hilang takat 10kg... penat bagai diet nak turun kan berat badan...  tau ke?... 

orang yg komen ikut sedap bahasa je... kalau aku sendiri dah bole terima hakikat aku memang dah besar... pakai baju pun kena cari saiz XL... nape org melihat tak bole terima?... budget yg aku akan kontrol cun dan lawa macam artis kah?... aku bukan artis pun... en.ejaM aku pun bukan la kaya sangat sampai bole nak sponsor aku pegi Slimworld ke Marie France bagai... 

yup... aku sensitif bila org kata aku gemuk... walaupun muka aku senyum je... tapi hati aku sakit... tinggal lagi aku bukan jenis org yg nak marah-marah tak tentu pasal... diam lebih baik... lagi pun marah-marah bukan bole kurus pun... :(

sbb apa aku bole rasa hati... sbb dulu aku tak nafikan - aku mmg kurus... tapi itu dulu... masa zaman aku bujang... 10 tahun lepas... mana-mana anak dara umur 20an pun lawa je... kurus... kulit cekang... rambut pun aku tak tutup lagi... malas la nak cite... dan korang jgn harap la aku nak scan gambar masa bujang dan tayang kat sini... ;p

malas fikir la...

yg penting walaupun aku dah gemuk tapi aku maintain muka lawa...
(aku tau ramai yg kata aku manis org nya... hahaha... ayat utk puji diri sendiri...)

walaupun aku dah gemuk tapi aku tak busuk hati dgn org kurus...
(aku tak pernah ngata org kurus kering takde isi nampak mcm nenek tua kecut bagai tau! walaupun aku slalu dengar ayat tu)

yang penting walaupun aku dah gemuk... aku gembira dgn hidup aku sekarang... aku ada segalanya...
(kerjaya... keluarga... harta... wang... cukup syukur Allah murahkan rezeki aku...) 
yg paling penting - suami aku sayang aku seadanya...

sapa kata aku tak nak diet... aku tetap gak akan usaha utk turunkan berat... tapi bukan la dgn cara drastik... aku cuma tak nak berat aku melebihi BMI OBESITI... tinggi aku 160cm klu berat aku 60-65kg pun dah lawa tau... pastu aku sihat... ujian saringan kesihatan aku semua lulus... walaupun baru ni aku di diagnose ada masalah sinusitis... org yg cakap aku gemuk tu korang ada buat ujian kesihatan? korang sure korang sihat?... dah la tak kesah la... lantak la... yg penting aku enjoy life...

gemuk... mmg menakutkan aku (sbb dulu aku kurus!)... tp aku dah terima hakikat... org gemuk pun masih bole enjoy life... diet perlahan-lahan... so apa nak sedey-sedey... bukan susahkan orang lain lagi pun... tak pernah lagi minta duit org untuk nak makan tau... huh


*errr pagi-pagi dah entry marah... sungguh tak bagus... sori la kengkawan - emo plak... dah pegi makan lagi best... ;p

16 ulasan:

  1. uish.. pedas..pedas..
    isu tegur pasal berat badan ni memang sensitip la.
    Macam kpah kena tegur beberapa bulan dulu: apasal kau kurus sangat ni. Sakit ke..

    Gemuk salah. Kurus pun salah. Salah kat mata orang sedangkan kita okay jer apa..haha..

    BalasPadam
  2. saya gemuk.saya okay.keh keh~

    BalasPadam
  3. saya pun selalu kena gini...sentap tu memang ar ada...kita yang takde masalah, derang yang terlebih riso...geram gak kak...

    eh sori tumpang emo...lalala

    BalasPadam
  4. ibundo : hakikat realiti Maria bukan seorang yg bermulut pedas - ya saya pendiam orang nya... sbb tu sesekali bila marah saya jadi gini... saya tak pandai bercakap cuma mampu luahkan melalui tulisan... tu je...

    BalasPadam
  5. bujal : kamu sepatutnya kata 'welcome to the club' utk saya... hihihi

    BalasPadam
  6. cikmOt : mana2 pompuan pun akan sentap cikmOt... normal... cuma mulut org ni susah nak ajar... lantak la...

    BalasPadam
  7. gemuk slh, kurus pun slh.. tak blh nak tutup mlt org ni kak.. yg ckp tu bdn cun ke? haha.. tapi, su sorg je kan ckp akak dah kurus.. hehe

    BalasPadam
  8. Suliana : hehehe... akak suke ayat nko - yg cakap tu badan dia cun ke?... keh keh keh... ;p

    BalasPadam
  9. dik oiii..akak ni sign up Marie Franch. Tapi jarang pegi. Pokoknya kita ni displin. Itu paling penting. banyakkan minum air masak.

    BalasPadam
  10. kak yan : ganti ngan saya la membership tu... hihihi

    BalasPadam
  11. NM02 : en.ejaM saya kata 'gemuk awak seksi'... awwww... hihihi

    BalasPadam
  12. Kalau orang cakap saya gemuk saya la orang pertama yang suka sangat...sebab x pernah sorang lagi yang cakap macam tu melainkan orang akan bertanya asal kurus naw nie huhuhu~so isu gemuk x de masalah bagi saya tapi isu gemuk ni memang sensitif sikit bagi wanita...

    BalasPadam
  13. Amy : hehehe... awak bengang org tanya pasal kurus... kite sebaliknya... seri 1-1 la kita... ;p

    BalasPadam
  14. yg pntg kite tau kite sihat kan kak kan? hehe


    luv,
    cik ana :)

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails