Jumaat, 22 April 2011

orang tanya... saya jawab...

ok... ni cite pasal kat Kosmo! hari tu la... ada yg jumpa Maria... dah tu bertanya...
'banyak ke menanam?... kata dekat 30 jenis pokok...'

mmm... malas nak cite panjang... tapi... bagi la... org nak tahu kan? (anggap positif...)... ok la... bagi semua org puas hati... kalau sudi jengah-jengah la blog edible garden... kat sini mmg cerita pasal pokok yg Maria tanam keliling rumah...

okeh... meh tengok list pokok ape ade keliling rumah Maria... gambar takde lagi... nnt la... hujung minggu ni Maria amik gambar sikit2 area-area yg semak2 tu... ok...

Pokok Tanaman Makanan
1. Halia
2. Cekur
3. Kunyit
4. Lengkuas
5. Kantan
6. Serai
7. Kesum
8. Limau Kasturi
9. Limau Purut
10. Pokok Kari
11. Pandan
12. Cili Padi (ada sesapa nak kena cili mulut ?... ^_^ )
13. Kacang Botor (ofismate + jiran slalu dapat free...)
14. Jagung (anak pokok)
15. Bendi (anak pokok)
16. Tomato (anak pokok)
17. Timun (anak pokok - sedang set up trellis dgn minta bantuan en.ejaM)
18. Ubi (ada 2 jenis - utk makan pucuk dgn yg utk makan ubi... febret sayur masak sambal tempoyak daun kayu campur daun kunyit...)
19. Betik (sedang berbunga)
20. Markisa
21. Daun Sup
22. Daun Bawang
23. Oregano
24. Pisang Serendah
25. Nenas

Pokok Jangka Panjang
26. Mempelam (anak pokok)
27. Kedondong (sedang tunggu dia berbuah lagi...)
28. Ciku (sedang tunggu buah batch pertama skrg ni...)
29. Jambu Batu (juga sedang berbuah...)
30. Sukun (anak pokok)
31. Durian Belanda (anak pokok)
32. Delima
33. Kelapa (di tanam luar pagar)

Pokok Herba / Bunga
34. Sirih
35. Jerangau
36. Jeremin
37. Kesidang
38. Kenanga
39. Kemuning
40. Kemboja
41. Melur
42 Harum Sundal Malam
43. Tanduk Rusa
44. Mexican Sword Plant
45. Gerbera
46. Money plant

ok... tu je buat masa ni... Maria sedang usahakan untuk mencari Pokok Nilam (Patchouli)... dengan pokok Zodia... sesapa ade boleh la hadiahkan pada Maria... NAK SANGAT !....

lain yg Maria nak cari... lebih pada pokok hiasan landskap - Gandarusa... Serai Wangi... Pokok Melati...

then ada lagi biji benih yg Maria baru beli... kobis dgn terung - planning nak tanam dalam pasu / poli beg... kebun yg sekangkang kera tu dah tak muat... hehehehe... klu dlm poli beg bole susun tepi pagar... tak pun tepi rumah... ada lagi... kelmarin keringkan lada merah... ambil biji dia... nak jadikan benih... ;p

tak sabar tunggu projek tanaman timun... yg ni kalau jadi best... sbb Maria tanam dalam poli beg je... tapi Maria minta en.ejaM buatkan trellis dari bahan pagar 'wiremesh' terpakai utk jadikan trellis... then trellis tu nnt akan base kat dinding pagar batu Maria... kalau jadi mmg 'cun' la... buat masa ni tengah cari bahan... sesapa nak buang pagar 'wiremesh' bole hadiah kat saya...*_* ... dah survey kat kedai hardware 'wiremesh' tu tak bole beli 2-3 kaki... selalu org beli segulung nak buat pagar... Maria nak pakai sikit je...

sebahagian laman tepi Maria...
ok... takat ni pasal kebun Maria... nnt Maria update gambar... insyaAllah bila ada kesempatan...

14 ulasan:

  1. kak, nanti jemput saya datang umah ek...lalala...

    BalasPadam
  2. salam maria, akak ada beli benih tomato tapi tak reti nak tanam. cemana nak tanam ye? maksud akak komposisi tanah dia dsbgnya la.. :)

    BalasPadam
  3. mmg byk gile pokoknya :-)ada ke yg tnya bunyi2 query? menjeles la tu org masuk paper.. hehe

    BalasPadam
  4. cikmOt : eleh... nak kena jemput ke... ;p

    BalasPadam
  5. OneSimpleMother : Maria beli tanah baja (dah siap campur) kat nurseri... satu beg rm2 klu kat Sg. Buluh... anak tomato ni Maria letak dlm pasu semaian dulu (pasu kecil)... letak tpt teduh je... siram sekali je... tu pun renjis-renjis... pastu tunggu dia besar + teguh baru alih ke tanah atau pasu besar... next bila besar tomato ni kena ada kayu sokongan... batang dia tak kuat sangat... senang patah... selamat menanam... ;p

    BalasPadam
  6. Sue : tu la... akak anggap positif je la... dia nak tau... ;p

    BalasPadam
  7. yunk, tgn mu mmg sejuk..menjadi jer.. bley la menuntut ilmu nati ne.. :)

    BalasPadam
  8. haritu kontraktor kita baru je buang wiremesh kat site ni ha....akak lambat seminit.

    BalasPadam
  9. Reen : alhamdulillah... tangan Allah beri... ;p

    BalasPadam
  10. akak berkenan dgn pokok2 ni. dulu rajin lah gak. now since sakit ni, dah jarang. yelah..kalau berkebun harus pakai assistant..

    BalasPadam
  11. maksu bertugas ahad, selasa, kamis, ahad :)

    BalasPadam
  12. kak yan : mana bole sorang2... harus ada teman... ;p

    BalasPadam
  13. Mak Su : patut la tak jumpa :(

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails