Selasa, 26 April 2011

dia - tanpa gula... tapi dia - naik harga ???

ni gara-gara Eyriqaz tulis entry pasal semak kandungan gula dalam susu... skrg sibuk2 pasal semak kandungan gula dlm susu ye... sblum ni iklan yg Sheila Majid suruh semak kandungan susu... baru ni pulak iklan yg Wardina pun suruh semak kandungan gula...

ok... anak Maria si Luqman dgn Nayli... even Laila dulu pun mmg minum susu Anmum... bila diorg dah berenti breasfeed... mmg ganti dgn Anmum... ini susu yg diorg tak alah...

tpi baru ni susu nan satu itu betul2 buat ktorg berkira-kira semasa membeli... haih
camna tu... gula dah di tiada kan... makna nya salah satu dari bahan tambahan dah dikurangkan... jadi kos bahan mesti jadi kurang la kan... tpi ni... bila semak harga... alololo... lihat entry ini untuk harga dulu-dulu... bole bandingkan....
1.2 kg = rm56.95 (untuk langkah 3)
1.2 kg = rm53.95 (untuk langkah 4)

dulu packing dalam tin... klu tak silap 1.7kg... rege... 50++ dekat rm60 gak la... tp ok gak lagi sbb 1.7kg... pastu nak simpan pun senang sbb dlm tin - mmg kedap... ni dalam kotak... pastu dah tinggal 1.2kg je... hadui...

sekarang bukan semak gula sahaja...
kena semak harga juga... ^_^


p/s : ibu2 yg masih menyusukan anak dgn susu ibu... teruskan usaha anda selagi terdaya... klu tak seperti di atas la jawab nya... ;p

16 ulasan:

  1. memang rege dia melampau kak...sakit jiwa ni...semalam beli yang tin rm69.90...tuk langkah 3, irfan minum...skang dalam proses nak tukar susu irfan ke arah susu yang leh menjimatkan...

    any idea???

    BalasPadam
  2. nti dia akan jawab.. kami dh tambah kan.. 5 kali DHA.. BPA.. MMA.. bla bla bla..
    tu pasal la makin mahal.. gule berapa ringgit sgt sekilo.. DHA tu mahal tu..

    hahahhaha

    stratergi dorg..

    BalasPadam
  3. tak bape aware dengan kenaikan susu ni sbb papa aqid yg selalu beli.selagi dia tak komplen, shud b ok la tu.

    BalasPadam
  4. cikmOt : ada lagi yg tin?... akak ingat packing baru ni dah takde yg pakai tin...

    BalasPadam
  5. cikbedahlaser : alasang... :(

    BalasPadam
  6. Syida : hehehe... nnt suruh papa Aqid supply se-tin-sebulan utk Luqman... hehehehe... setin je...

    BalasPadam
  7. nanti dia jawab sebab kos pengangkutan iaitu harga minyak mahal

    BalasPadam
  8. ALHAMDULLILAH anak2 semuanya breastfeed. But it was long time ago. Mmg jimat. Bila putus susu je akak sambung dgn susu soya...

    BalasPadam
  9. kak yan : susu soya lagi la mahal skrg ni... :(

    BalasPadam
  10. su pun baru cari2 susu aqil hari tu. tapi beli dutchlady yang biru tu.. x tahu la mana yg terbaik. tapi , mengikut kawan su, dia tnya doc paed dia, gula utk susu ni bukan mcm gula kita minum air tu, dia pakai gula khas utk kanak2.. wallahualam. tapi, budak2 lepas mnm susu, msti aktif gile, sebab dapat gula.. hehe

    BalasPadam
  11. ntah la Sue, tp pd akak bukan la tak kisah... cuma akak perasan Luqman klu dah kenyang makan, minum susu dah kurang... jd ape yg risau sgt pasal gula terlebih... lg pun bila anak aktif secara tak langsung kalori dah dibakar... tak sempat jd lemak pun... ;p

    BalasPadam
  12. anak pertama i breastfeed 3 and half yr. sekarang expect 2nd b due end of june harap boleh breastfeed juga.

    BalasPadam
  13. tahniah... bangga dgn org kuat semangat utk breasfeed mcm Sherry

    BalasPadam
  14. susu kambing paling bagus untuk susu gantian bayi.Susu selain susu kambing xbrapa bagus.Arab israel xpernah bagi bayi mereka susu selain susu kambing.lgpun sunnah nabi..

    BalasPadam
  15. susu kambing mmg bagus...tp susu kambing pun mahal jugakkk... :)

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails