Selasa, 31 Mei 2011

kerja ada... mood takde

hehehe...
mood sudah pergi bercuti... wueekkk... mengada-ngada... cakap je la pemalas... takde mood konon... alasan... haih... 

tapi betul... skrg mmg kehilangan mood kerja dah... ada kerja nak buat... tapi buat sekerat je... pastu 'blank'... dlm kepala nak keluar pegi maxis bayar bband... pun rasa malas nak keluar... padahal kedai maxis tu bangunan sebelah je... tp malas gak nak menapak... ceh...

betul-betul - mood hati perasaan kepala - sudah bercuti... badan je yg tinggal...chait

p/s : kena keluar juga - amik duit... jejalan takde fulus mana ada erti kan... *_*

hadiah alam...

ingat nak tulis hadiah dari hati...
hehehehe... ngades eh...

oh... hari ni nak cite pasal pokok kat laman la... slalu nya tulis pasal pokok kat blog lagi satu tu... tapi sbb yg ni berkait dgn org lain kan... tulis kat sini plak la... ;p

ok... sepanjang bulan ni... Maria dapat banyak hadiah pokok... hehehe... banyak la sangat... 3 jenis pokok je... ulam raja, temupauh dan patawali...

yang 1st... ismet ulam raja tu hadiah dari cikbedahlaser... susah payah dia bawakkan pokok dia dari kampung... alahai akak mintak benih je dia cabutnya dgn pokok sekali... tapi jgn risau Cikbed walaupun pokok tu layu dah travel bbrapa hari... akak tanam pokok tu - hidup... Alhamdulillah... dah bole petik utk ulam pun... Terima Kasih ye Cikbed... ;p
ulam raja dari Cikbed... jgn terkejut plak Cikbed... hari tu akak potong tinggal sejengkal je pokok tu utk tanam... dah layu kan... ni dah tunas... dah kena petik pun... hahaha tak sabar...

yang kedua pokok temupauh... yg sebenarnya Maria nak cari pokok temulawak... tp yg datang temupauh... oh tak kisah la... pokok ni pemberian kawan sepejabat... actually temulawak diguna sebagai ubat-ubatan... org lepas bersalin gunakan daun temulawak sebagai salah satu daun dlm air rebusan mandian, rizom dia pulak diguna sebagai ubat... tapi yg Maria dpt ni temupauh... tak sure pulak khasiat nya... yg tahu kegunaan nya utk ulam... rizom dia dibuat ulam sbb rasa dia seperti buah pauh... ;p
terima kasih kat opismate - Kak Jie sbb beri pokok ni...
yg terbaru pokok Patawali... ok...serius tak pernah dengar... tuan yg bagi pun spoil sbb dia kata pokok Bakawali... bila Maria tengok lain... then search la kat tenet ni pokok apa... dapat la info... pokok yg dia bagi tu rupanya Patawali... ada setengahnya panggil Akar Seruntun atau Akar Sutun... bagus nya pokok ni berguna utk masalah kencing manis... dan klu rajin minum air rebusan batangnya ianya meng'alkali'kan darah kita... yg mana... bila darah 'pahit' serangga mcm nyamuk kurang suka utk hisap darah kita... baguskan pokok tu... TQ kat Hj. Mahmud... walaupun dia salah nama pokok tu... hehehe... 
ok temupauh dgn patawali tu Maria baru tanam... so gambar pokok takde la lagi... tak sure dia bole hidup ke tak... harap2 hidup la ndaknye... ;p

ok... tu je info pokok untuk kali ini... eh Maria pun nak bagi hadiah la kat org... 
SAPE NAK BENIH POKOK KACANG BOTOR?
*_*
Maria bagi FREE je... benih banyak... pokok Maria yg dah tua tu Maria dah cantas... sedang tanam baru... kalau nak... email Nama, Alamat dgn No.Tepon... ke ejamaria@yahoo.com.my... nnt Maria pos kan... ok...

Isnin, 30 Mei 2011

kenapa saya suke pergi...

pameran kraf di Komplek Kraf Kebangsaan Jalan Conlay...

hehehe... rasanya ramai yg tahu sekarang ni sedang Promosi KerjaKahwin... tapi ape hal Maria sibuk-sibuk pergi yek... bukan nak kawen pun... dah kawen iye...

hari tu masa hari kraf kebangsaan pun pegi... ni promosi kahwin ni pun pegi... eh... dah macam pelanggan tetap pulak... hehehe... dari tak kenal sesapa kat situ sampai sudah nya sekarang jadi kawan dgn PnStoberi... ;p

ok... masa hari kraf of coz la Maria suka tengok kraf kayu... beli mana yg kenan dan mampu je la... pastu layan gak kain tenun... ya...suke kain tenun... itu la pasal nye... tp ada satu lagi sbb lain yg Maria sgt suke...

'Makanan Tradisional'

hahaha... makan sajerrr...
pagi-pagi dah cite makan... ^_^

ok kalau nak tau masa pameran2 mcm ni la keluar makanan pelik2 desa / kampung yg jarang kita jumpa kat pasar2 KL ni... sebagai contoh kali ni (hehehe... pegi jumaat lepas) Maria jumpa Puding Raja... yg ni kuih / desert org pahang tapi pun tak semua tpt ada... pernah tengok resepi dia... mcm renyah nak buat... ni bila jumpa... harus beli utk cuba... semangkuk tipuware kecik tu (yg Maria beli) rm5... mangkuk besar rm30... errkkk...
Puding Raja ni ramuan utama pisang emas yg kecik2 tu digoreng dgn minyak sapi... pastu dia berkuah campuran susu... selain itu dia ada iringan buah kurma, kacang gajus, buah ceri dan jala urai/emas... rasa dia ? sedap... tak manis sangat... mengenyangkan sbb base dia pisang... simpan sejuk dlm peti ais lagi sedap... ;p

then kali ni jumpa makanan moden pulak... dah promo kawen kan... Macarons... hehehe... sebiji diorg promo rm2.50... beli 2 ketul... sedap tapi manis... sedap semasa makan... bila gigit macaroon tu lembut je tapi luar dia crunchy mcm ada cengkerang... kena plak yg perasa stoberi... wangi lagi... pastu tak kunyah... kemam-kemam je sampai rasa manis dia surut... last akan ada rasa kenyal-kenyal mcm marsmellow tapi tak lembik yg ni dah kurang manis tp sedap... suke rasa tu... slowly dia akan melt dlm mulut... perghhh best gile... cuma manis memula dia Maria tak tahan... emmm... amaran utk org yg ada kencing manis 'macaron ni tak sesuai buat anda' ... ;p
ha... tu dia... kalerful sungguh !
hehehe... terliur la korang... jgn la tengok je... pegi beli kat komplek kraf sekarang... ada lagi minggu ni...  ^_^

okeh kat booth yg sama... ada jual Apam Pol-Ka-Dot... serius comel + colorful... credit lagi sbb sedap + gebu + lembab... dalam dia ada filing coklat, blueberi dgn stoberi... best!... yg ni klu utk jamuan beday party mmg cun... meriah... yg ni sepuluh biji kot lupa kira la... rege rm3... Maria beli 2 bungkus... ;p
see... chomel kan?
ok... ni itu yg best pada Maria kali ni la...

masa promosi hari kraf yg lepas pun ada satu kuih tradisi yg Maria jumpa... tapi lupa nak snap gambar... dah masuk perut - Kuih Apam Johol... haaa... org nogori tau tak apam ni rupa mcm mana?... apam ni pun sedap... Maria ingat ada lagi kali ni... takde rupanya... rasa dia mcm / hampir dgn rasa apam yg dibuat menggunakan gula melaka... menarik dia sbb apam tu dibungkus dalam daun... daun apa tak ingat... mcm daun getah tapi daun dia besar sikit... sedap... bau pun sedap wangi dan tak manis sangat... suka bila lihat kreatifnya org dulu2 takde acuan... daun pun bole buat acuan... ;p

ok... tu je utk tahun ni... yg tahun lepas-lepas punya kuih tradisi dah lupa la.. tak hengat... hehehe... sori... sesapa yg teragak nak rasa bole la pegi komplek kraf skrg ni sbb promosi perkahwinan ni sampai 6 Jun nanti... jadi silalah... ;p

eh... ada lagi... my febret - Kek Lapis Sarawak... ha... masa ni la klu nak cari yg sedap-sedap... minggu lepas masa launching diorg buat kek lapis sarawak terpanjang... pastu diorg jual murah-murah... sebuku rm10... owh... harus Maria rembat dua buku... sedap weh... gambar?... takder... dah masuk perut anak-beranak Maria dah kek tu... ^_^

so tunggu apa lagi?
pergi la...

Ahad, 29 Mei 2011

ahad dah ?... esok Isnin... sekolah cuti...

yahoo...
comfirm jalan tak jem... pukul 7 kuar rumah pun tak pe...
hehehehe...

eh... dua hari ni cuti... langsung Maria tak blogging... ape la yg sibuk sangat yek... emmm... semalam ada gak pegi blogwalking rumah kengkawan... pastu tak sempat nak masuk entry Luqman dah sibuk 'game!... Ma game...' emmm... malas la nak gaduh ngan Luqman bagi je la lappy kat dia... :(

eh... minggu cuti sekolah ni sure ramai yg cuti kan?
korang tak gi holiday?... kawan opis Maria ada yg dah mula cuti dah... cuti sibuk kerja kawen... yang pegi umrah pun ada... yg gi jejalan je pun ada...

Maria...
pun dah plan cuti... tinggal tunggu hari... harap takde aral apa2... jalan-jalan dekat2 sini je... nak fly-fly tak mampu... masuk Air Asia nak tiket murah pun tak lepas asyik duk dlm waiting room je la...

ok la... nak gi siram pokok... hari panas hari ni... sian pokok... sire diorg haus... byeeee... ^_^

Jumaat, 27 Mei 2011

promo Upin & Ipin

promo kat Medan Mara...
actually owner dia ada kedai kat bangunan Mara tu... dia jual beg-beg... mcm2 jenis beg ada dari kecik2 beg sampai sebesar-besar beg... tapi dia pun ada produk Upin Ipin...
 
ni dia buat promosi kat tengah2 hal Medan Mara pasal beg dgn produk Upin Ipin dia... yg Upin Ipin tu ada T-Shirt, Beg, Buku-buku & Stationary, Botol Air, Bola, Patung Upin Ipin... comel-comel la...

1st time Maria pegi beli buku-buku je... habis gak dekat rm40... buku utk anak-anak... buku2 dia best la... harus la comel sbb semua karakter Upin Ipin dan kawan-kawan... ;p

 buku jom solat utk kakak Laila, buku mewarna utk Luqman ada 2, buku aktiviti ada 3 utk Nayli 2 siri yg ke3 bagi kakak Laila sbb aktiviti dia susah sikit kat buku 3... ;p

 suke saje... 

yg ni pulak Maria beli esok hari nya... sbb hari sebelum tu stok beg Upin Ipin belum sampai... beg saiz 12 utk Luqman ni harga nya rm49.00... ada satu saiz lagi yg besar sikit - saiz 14 rege rm69.00 rasa besar sangat utk Luqman... tak sesuai... klu Nayli pakai ok la... 

so... semalam Luqman pegi rumah pengasuh... dia guna beg baru... suke dia... dia sebut beg Pipin... ;p

triffle ^_^

cam biasa... pagi jumaat kitr tulis cite resepi best kan... 
jadi esok hujung minggu korang bole la buat kat rumah... ;p
kali ni jom kite buat Puding Triffle... puding simple yg main campak-campak je... 

 puding ni lawa duduk dalam kaserol kaca sbb nnt nampak layer dia... ada 3 layer - kek - kastard - jeli...

Bahan :
sebiji kek swiss roll (Maria guna pandan swiss roll - tak abis pun sebuku guna 2/3 je...)
1 tin fruit cocktail (pun tak abis...)
1 peket kristal jeli (Maria guna jenama Nona perisa Strawberi... bole tukar ikut suke...)

1 tin susu cair atau pun bole guna ratio ini klu takde susu setin - 450 ml cecair (campuran apa2 jenis susu - susu segar dgn susu cair / susu tepung dgn air pun bole...
2 sudu besar + penuh tepung kastard
3 sudu besar gula

Cara : 
1. Masak bahan untuk kastard dulu... campurkan susu, tepung kastard dan gula... masak hingga bancuhan jadi likat dan menggelegak... bila dah mendidih... tutup api... tepikan.
2. potong-potong kek swiss roll lebih kurang 1.5 cm... susun dalam kaserol... susun rapat-rapat... lepas tu ambil air jus dari fruit cocktail.... tuang / renjis pada kek supaya kek menjadi lembab...
3. tuangkan bancuhan kastard tadi... kemudian baru taburkan buah-buahan cocktail... bole tambah dgn buah-buahan lain seperti anggur / laici / peach... ikut suke korang la... ;p 
4. Kemudian masak jeli kristal... yg ini sila ikut arahan pada pek jeli tersebut... lepas tu tuang jadi penutup bahagian atas puding... biarkan beku... sejukkan dalam peti ais... sedia utk dimakan... ;p

emmm...

Selamat Mencuba ^_^

Khamis, 26 Mei 2011

shopin ^_^

hehehe...
suke tajuk shopin...
bukan la shopin ape pun... beli kain utk baju raya kakak-kakak (Laila & Nayli ) je...

eh... Kamdar buat sale sekarang ni... nak cari kain cotton mmg banyak sangat pilihan dgn rege yg pelbagai juga... pilih je la nak yg murah atau mahal.... sume ada diskaun... ;p

borong 3 jenis... sume amik 5 meter... utk 2org kakak tu...

actually ada kisah pasal baju budak ni...

3 tahun lepas Maria tanamkan azam tak nak beli biskut raya nak buat sendiri... masa tu lepas beli oven 'mahal' punya hal la... tapi tak pe... ok... mmg dah 3 tahun ni Maria tak beli dah biskut raya... asal lagi seminggu nak raya Maria dah cuti... pulun buat biskut raya...
eh... ada gak beli biskut raya org - nak rasa, beli sebalang balik buka n makan... ;p

tahun lepas... Maria buat azam nak buat / jahit sendiri baju kurung anak... ni gara-gara alter baju kurung sekolah kakak 5 psg kena rm120... terus beli mesin jahit sendiri... jadi tahun lepas beli mesin dah... beli kain pun dah... tapi sampai sudah kain tu gunting tidak... jahit pun tidak... ;p

Oleh itu (eh mcm karangan surat pulak ayat nye...) tahun ni buat lg azam nak jahit sendiri jugak baju kakak... harus la sbb klu upah tempah baju kakak sepasang rm25... 2 orang x 2 pasang = rm100... tu baru 2 pasang... emmm... lagi pun kat opis ni ada sorang kakak tu dah offer nak ajarkan gunting kain... yess... free kelas tu... hehehe... 

tak pe... blajar gunting baju utk anak sendiri dulu... kendian kita blajar gunting baju sendiri... kendian dah pandai kita blajar buat baju lain... kendian baru buat amik upah menjahit... kendian bukak butik... kendian mokcik kayooo... hohohoho... verangannnn

p/s : serius... klu menjahit kat KL ni mmg bole jadi kaya... upah tempah klu kat kedai (komplek) baju kurung rm65... klu lining rm100, kurung moden rm85... klu lining rm135... itu kalau kat Mall... kalau kat ofismate majoriti amik baju kurung rm45... dgn lining rm80, kurung moden rm50-60... klu lining bergantung pd baju antara rm80-100... ;p



dengan kapur kasut pun jadi!

adoiii la...
ni mesti kakak lepas guna kapur kasut... pastu tak simpan...
pastu adik Luqman jumpa... pastu dia kapur kabinet Mama...
haih... sabor je...


pegi makan dulu... bagi hilang hangin... ;p

Rabu, 25 Mei 2011

2 Jumaat... 2 Kematian...

mmm... apa hendak di katakan lagi...
jumaat minggu lepas seekor lagi kucing mati di laman kami...

sebenarnya pagi semasa Maria keluar kereta dah nampak anak kucing tu kat bawah keta... ingatkan dia tido... masa tu nak keluar pegi keje kan... malas la nak berenti turun tengok... biar je la... sempat lagi fikir nasib baik tak terlanggar... tak pe la... dlm kepala fikir klu apa-apa hal en.ejaM mesti nampak sbb dia keluar pegi keja kendian dari Maria...

nak jadi cite yg en.ejaM ni pun dia tengok anak kucing tu dia ingat kucing tu tido... duduk elok je kan... takde la en.ejaM nak usik ke hape... pastu masa tengahari... en.ejaM balik nak pegi solat Jumaat dia tengok anak kucing tu duduk mcm tu jugak...

hmmm... masa ni baru la en.ejaM tau yg anak kucing tu mati rupanya... alahai... tp sbb en.ejaM nak cepat pegi solat jumaat... dia angkat letak bangkai kucing tu kat belakang rumah dulu... ye la... risau gak karang Maria balik terlenyek plak bangkai tu masa masuk parking kan...

petang tu masa Maria balik, en.ejaM ada kat blakang rumah... baru nak tanam bangkai kucing tu... sian la... terkena hujan pulak...maaf ye...

sian la anak kucing ni... tak tau nape dia mati tiba2... last masa cuti wesak tu Maria bagi dia makan sbb tuan rumah dia takde - balik kampung... masa tu elok je dia makan... mmm

mmm... rehat la ye...

Selasa, 24 Mei 2011

itu hari nya...

saat itu... malam itu...

9 tahun yang lalu... 24 Mei 2002... jam 9.00 malam... akad ijabkabul menghalalkan hubungan ...
Alhamdulillah

semoga hubungan suami isteri ini akan terus dirahmati Allah... diberkati sepanjang perjalanan kehidupan... dimurahkan rezeki... dikurniai anak-anak yang soleh dan solehah... bahagia bersama kekal hingga ke akhir hayat... ditetapkan hati dan iman agar sentiasa sujud pada Nya yang Esa.

Amin
Ya Rabbal Alamin

ejaM & Maria

berita utama hari ini...

baru lepas sedih-sedih pasal tanah runtuh kat ulu langat...

hari ni kat surat khabar berita pasal budak umur 3 tahun meninggal dunia sbb lemas tido dalam kereta... alahai... berita penuh korang cari la kat surat khabar... sume suratkhabar ada cite budak tu... 
dia meninggal pasal tido dalam keta... bapak dia plak lupa anak dia tu ada kat seat belakang tengah tido... bapak dia lock keta pegi ziarah sepupu yg meninggal... parking kat panas plak tu...

hadui... akak tak bole la dgn hal2 mcm ni... sedeyyyy...

kecik ati ke?

ah malas la nak pikir...
tapi terfikir gak... hari ni masih nak cuba nasib... nasib la... untung sabut timbul... untung batu tenggelam... hahahaha... siap peribahasa... paham tak?... tak paham... lantak la...

ala... ini kuciwa sbb tak dpt masuk line Air Asia... konon nak tiket murah... pastu petang semalam kat rumah sambung ngan berukben... tapi semalam mmg dia buat perangai beruk... time tu la lampu biru dia kelip-kelip mintak nyawa... hampeh... langsung tak connect... chait... nak blogging pun tak dapat... nak fb pun tak bole... rasa nak maki hamun je kat berukben tu... dah la...

oh... hari ni nak review cite NUR KASIH... ;p
hehehe... panas lagi ke dah suam... eh panas la kan... kat wayang melampau tiket sold out...

em... takmo review panjang-panjang... pegi la tengok sendiri... tapi Maria mmg suke sangat... best nya la kalau dapat suami 'gile' penyayang macam Adam... dan untung nya jadi Nur Amina... sampai tua pun ramai yg sayang...

tapi en.ejaM Maria bising dia kata cite tu slow masa mula dia... busan... bole tido... ala en.ejaM ni tak feeling langsung la... nanges?... tak... en.ejaM hati keras... jgn harap la dia nanges... Maria ?... meleleh gak la air mata kat part-part tertentu... dah I kan hati perempuan... harus la ada perasaan... ;p
 
budak2 ni hepi layan popcorn je... sibuk ajak tengok Kung Fu Panda... cheh... 
 
oh... en.ejaM juga bilang... tak bole tengok wayang selalu... sekali pegi ber-5 sure habis rm100+... mana tak nya... tiket mesti amik  2 couple seat... pastu popcorn + air amik set yg large... pastu sblum atau slpas tengok wayang sure nak gi makan yg heavy plak... mana tahan perut makan popcorn je... klu tiap-tiap minggu mcm tu koyak poket en.ejaM... ^_^

Isnin, 23 Mei 2011

mencik !

berangan je la akak nak sampai Bandung... :(

food court ikea tutup lagi...

Salam Pagi Isnin semua...
 
ini berita + cerita dari kawan Maria...
semalam - Ahad dia pegi Ikea... konon nak shoping sambil makan-makan Ikea meatball di sana... tapi dia hampa sbb food court Ikea tutup lagi... katanya nak kena samak lagi... ada non-halal food... haih... apa la food yg tak halal tu ??? errrr...

ntah la... Maria lama tak jengah Ikea... tak tau tahap mana sahihnya berita ni... sesapa sampai sana tolong comfirm kan eh?

Maria takut nak gi Ikea tu... takut tershopin... heheheheee... ;p

p/s : nak blajar buat meatball sendiri la lepas ni....

Sabtu, 21 Mei 2011

menu malas ;p

hehehe...
malas la sangat... nak keluar... hujan...
tambah lagi Luqman tido petang td... dah maghrib pun tak bangun lagi... perut lapar... petang tdi buat bubur caca campur keledek pun tak leh cover lagi tangki perut yg sedia ada besor... 

ke sebab hujan... pasal tu lapar?
masak benda paling mudah... pasta carbonara... ;p
simple... tumis bwg putih dgn minyak zaitun... buh oregano dgn parsli sket... tuang susu dgn parmesan cheese... pastu bila kuah tu dah pekat sket bubuh je la pasta yg dah rebus siap2 sblum tu...
nak isi bole potong2 sosej... nak lagi sedap klu ada chicken meatloaf... potong kecik2 goreng bagi garing... pastu masuk gaul sekali dlm pasta tu... emmm siap bole hidang... ;p

hehehe... akak punya harus letak isi tuna cili - kasi pedas... klu anak-anak diorg makan terus je pasta carbonara tu... paling tak diorg tambah tabur cheese lagi atas pasta tu...

sekian penyudah cite hari sabtu yg berakhir dgn tidak ke mana-mana... planing pagi tadi kemain... hehehee...

Salam Sabtu ;p

sekejap je kan... dah jumpa hujung minggu... emmm apa nak buat ?
kalau ikut dalam kepala macam-macam nak buat... selain rutin mengemas rumah... mencuci baju... dgn melayan laman...

hajat hati nak ke Sungai Buluh... beli pasu dan pokok kemuning... tapi klu beli pokok dgn pasu harus beli tanah juga... oh tidak... berat keta nnt... tak yah beli pasu... nak beli 'sangkar pokok' untuk pokok tomato Maria... sian diorg dah meliuk lentok dahan dia takde support... ;p

emm... tp mmg nak cari pasu besar... nak alih pokok sireh dgn pokok sundal malam... sundal malam tu nak biakkan bagi banyak... nnt bila dia berbunga... pergghhh... harummmm... best!

eh... tapi perlu juga beli pasu saiz sedang... untuk biakkan pokok nilam... huh... lepas ni bole niaga minyak wangi dah klu nilam banyak... hahahaa... tak la... Maria lebih suke fungsi dia bila nyamuk kurang kat area yg ada pokok nilam ni... bau dia kuat... nyamuk tak lalu nak dekat... ;p 

ah... banyak nya pasu nak beli... gilo pasu ape hari sabtu ni... dah la hujung bulan...
sudah jgn nak ke Sg. buluh... :(

eh... kena gak pegi sg. buluh... nak survey meja kerusi taman cement ferrow... yg ni utk projek sekolah kakak Laila... nak cari meja taman dgn price yg murah.... emmm bila nih ?

tapi nak pegi tengok wayang... Nur Kasih The Movie... alaaaa...

hajat hati lagi nak uli tepung buat kuih pau... emmm bila plak ni ?...

Jumaat, 20 Mei 2011

gosok gigi ... susah ke senang ?

ok... entry pasal parenthood la pulak hari ni... cite pasal Luqman lagi... ;p
korang yg ada anak kecik... senang ke susah nak suruh diorg gosok gigi ?

Maria ?...
Alhamdulillah... tak susah...
cara... 
1. kena mula masa baby lagi... guna berus gigi baby yg letak kat jari tu... ini klu baby dah ada gigi la... jgn paksa klu baby tak suke...
2. bila dah besar sikit - 8 bln/setahun... beli berus gigi kanak-kanak yg ada kartun / karakter yg dia suke... biar dia main dgn berus gigi tu...
3. ubat gigi pun penting... guna ubat gigi kanak-kanak... biasanya budak tak suka ubat gigi yg ada rasa Mint / Pudina... mulut rasa berangin-angin tu diorg kata pedas... febret anak2 Maria - Kodomo Lion
4. gosok gigi diorg perlahan-lahan... diorg takut sakit tau... jd buat pelan-pelan... sambil main... dan jgn lama sgt utk mula-mula... buat sekejap je... klu dah biasa takpe gosok gigi lama-lama 1/2 jam pun takpe... ;p
5. kalau tak jalan jugak... buat 'demo' gosok gigi depan anak... kita sendiri masa gosok gigi ajak anak sekali... tunjuk dia mcm mana cara gosok gigi... sambil tu main-main la buat bunyi bagai dgn buih ubat gigi tu sekali... tunjuk gaya yg gosok gigi tu mcm best sangat... ;p insyaAllah nnt dia buat juga... sbb anak2 mmg suke tiru apa yg kita org dewasa buat...

Selamat Mencuba

p/s : sayangi gigi anak anda... klu bole lewatkan... biar la gigi susu dia lewat tanggal / rosak... jadi risiko gigi kekal rosak (tercabut / berlubang) akan jadi lewat juga...

Khamis, 19 Mei 2011

review 'NurKasih'

erggghhh...

ingat kan hari ni nak cuti... sbb pagi tadi dah 1/2 hari kat sekolah kakak...
so petang nak le lepak layan Nur Kasih... mmg plan cuti je hari ni...

tapi udah nye... bos sms minta plot drawing... urgent... esok nak guna drawing tu... chaittt....
musnah impian Nur Kasih akak... T_T

sape dah pegi ???
sila review yg baik-baik ye... bagi semangat... akak nak pegi jugak... ;p

dia sepah... dia kemas...

pagi ni Maria takde kat opis... ada sambutan hari guru kat sekolah kakak... Maria sebagai ajk pibg dijemput utk hadir... ok... tak de blogwalking pagi ni... autopublish entry pasal Luqman... ;p

selalu nya mmg Mama Maria ni mmg bengang je la... dah bila Mama kemas... pastu Luqman layan makan biskut sepah-sepah balik... depan tv plak tu... nak marah pun Mama dah letih mengemas... buat tak tau je la...

tapi kelmarin dia bagi contoh baik... alahai... so sweet...
my boy...

amacam... kenan nak buat menantu tak ?

Rabu, 18 Mei 2011

klinik asma

kakak laila baru je mendaftar di klinik asma... tadi bawa kakak pegi klinik komuniti Tangling... klinik goverment... hmmm... kenapa pegi klinik gomen?... tak pegi klinik swasta cam biasa ?... salah satu sbb klinik Tangling ni dekat dgn sekolah kakak... 
 
hari tu sekali kakak kena asma attack masa kat sekolah... hari ni plak... sbb kakak tak bole cuti dari sekolah dia ada exam... jd kena pegi sekolah juga... sbb tu Mama decide pegi klinik yg dekat dgn sekolah... jimat kan masa...

itu pun tadi proses menunggu + rawatan + ambil 'Neb' + ambil ubat = berlangsung selama 2 jam juga... ok la klu banding dgn pegi private klinik... perjalanan pergi dgn balik je dah amik masa 1 jam... belum tempoh menunggu dgn rawatan lagi... bagus nya kat sini tadi FREE... dah kata klinik kerajaan... ;p

buat masa ni tak tau la ubat yg diberi tu serasi atau tak dgn kakak... harap-harap ok... tadi pun doktor bagi inhaler ventolin... katanya sama dgn ventolin yg sedia ada kakak guna... tapi lain brand... 
 
pastu ada ubat antibiotik... yg ni Mama kurang gemar sbb ubat tu besar dan kena potong 2... kakak kena makan half dose je... klu kat private biasanya utk kanak-kanak ubat pil mcm ni comel-comel je...

last ubat untuk cairkan kahak... emmm kena ambil 3 kali sehari... tadi dah bagi kakak minum terus... menggeleng-geleng kakak lepas minum... kompom tak sedap la tu... hehehe... sian dia... 
 
tak pe la kakak... minum pelan-pelan... kita cuba dulu ubat kat klinik sini ye... klu ok asma kakak... kakak juga yg senang kan... kalau tak ok jugak... makna nya kena la Mama angkut kakak pegi klinik Doktor Nana jugak... yg berbayar jugak la... gitu... sabor je la....

tadi pun Doktor kat klinik Tangling dah registerkan nama kakak kat Klinik Asma... tak tau ada klinik khas utk asma kat sini... appoinment kakak 20 hb. Jun nnt... hopefully kakak akan ok la selepas ini...

lazatnya lasagna... melayan selera anak... ;p

ah... best nye... pagi-pagi cerita pasal resepi... lapar plak perut ini...
ok.. resepi pernah tepek kat entry ini...
kali ni sbb dah beli kaserol baru mmg utk buat lasagna... harus la di guna... saiz mmg ngam-ngam utk sekeping lasagna sheet tu...

kaserol baru kat rumah ni... harus beli sepasang... ;p

sebelum terbakar...

selepas terbakar...
hehehe... tak sempat snap... bekas pertama dah selamat masuk perut... bekas kedua baru ingat snap gambar...bekas pertama kat sebelah dah tinggal sesenduk je isi dia...

oh... kat entry resepi tu tak tulis bakar berapa lama... kelmarin masa buat... yg 1st bakar 50 minit - garing sangat... yg 2nd bakar 40 minit... just nice... suhu guna 180'C...

ok... nak pegi sarapan dah ni dgn kakak Laila... pas ni nak bawa kakak pegi klinik... dia dah kena asma balik semula... dari malam tadi asyik batuk je... sian dia... bye...

Selasa, 17 Mei 2011

kematian

Selamat bercuti... kerana Hari Wesak...

mati itu pasti... sebagai makhluk bernyawa semua akan lalui...

emm... tapi tak sangka ada kematian begini sekali di rumah Maria...

lewat petang hari Jumaat lepas... balik kerja mmg Maria akan siram pokok keliling rumah... elok je nampak 'dia' landing selesa kat atas rumput karpet... bila dekat... dah ada lalat...sah mati...

terus suruh en.ejaM kebumi petang tu jugak... tanam kat seberang parit belakang rumah... sebelum maghrib...

en.ejaM kata... kucing ni la yg datang kelmarin dgn muka berdarah bagai hari tu... tak sangka pulak dia nak mati, dia dtg balik kat sini... mmm... rest in peace...

Isnin, 16 Mei 2011

kehendak anak lagi...

kali ni anak-anak nak makan la pulak... hehehe... pagi2 cite makan best kan ;p
kakak Laila sibuk nak makan marsmellow celup coklat... gara-gara makan benda alah ni kat pameran Mardi hari tu... gigih la Mama dia mencari marsmellow (betul ke ejaan...) kat Giant... check halal sumer... huh... sekali cooking coklat takde la pulak... kuang hasam tul la Giant nih... penat tau... 

gi singgah pulak kedai jual barang2 buat kek + biskut kat area Sri Gombak nun... dpt la cooking coklat tu... ambik bar sedang... plan dlm kepala nnt nak buat cookies plak... eh rajin ke weekend nih?

pastu si Nayli plak nak strawberi celup coklat...aler... ngade la nko... sabor je Mama... dah la masa pegi Giant kelmarin buah stoberi tu takde... gigih la semalam melangkah ke Sogo pulak cari stoberi... hai la anak... susah payah la Mama utk korang tau...

hasil...
haaa... ni je dinner ktorg semalam.... hehehe... tipoooooo...
kakak ada nasi goreng lagi... Mama dgn Abah makan keledek rebus... kan diet... ;p

* Nayli takde dlm gambar sbb dia merajuk lepas kena marah dgn Mama... pasal dia dah amik stoberi tu utk makan sblum Mama sempat nak snap gambar... ;p

Selamat Hari Guru

emmm... pagi ni kat hotfm cite pasal guru...
buka blog pun ramai org wish Selamat Hari Guru...

Maria... ok... ambil kesempatan juga utk ucap selamat hari guru... 
sepanjang life seingat Maria cuma ada beberapa org guru yg terkesan dlm hidup... nepa yer... ntah... Maria nakal... Maria juga tak close dgn cikgu... hehehe... takut?... ntah...
masa sekolah rendah... cikgu paling Maria suka Cikgu Muzik... Cikgu Ramidah... dah pencen kot dia la ni... tapi mmg dia la yg ngajar Maria menyanyi dgn baik... baik koir, nasyid, solo... sume nama Maria ada... hehehe...

bila dah sekolah menengah... aktiviti muzik Maria dah kurang... ada ikut live band 'penjara' tp tak lama... Maria join main sukan hoki plak... tapi kat sekolah menengah cikgu paling sporting Cikgu Hanafi... hehehe... ini cikgu disiplin merangkap cikgu penasihat pengawas dan mengajar matapelajaran Sains... Maria pengawas dah masa form 4... tp nakal tak abis... slalu tak siapkan homework laporan sians... slalu la kena denda dgn Cikgu Hanafi ni... tp denda dia selalu lite-lite... manja-manja... so geng nakal yg selalu tak siap keje ni slalu je la buat perangai... huhuhu... sian Cikgu Hanafi tu... tapi satu yg mmg tak bole lupa... Cikgu Hanafi ni HENSEM gilerrrr... pastu senyum memanjang... marah pun nampak cool je... haih... mana la geng ktorg tak buat perangai... ;p

bila kat Politek... lecture design la... sapa bole lupa... Cik Radziah... sesapa belajar senibina kat Polisas sure la takkan lupa kat Cik Radziah ni... klu lupa saje la tu... ;p
dan Maria masih lagi 'nakal tahap gaban' kat Poli... pernah buat hal dgn warden asrama... sampai kena panggil dgn Pengetua Poli... tapi Cik Radziah ni la juga yg tolong cover... hehehe... haih klu ingat hal warden tu rasa cam nak je pegi balik sana bagi penumbuk je kat warden tu... hehehehe... gengster la pulak... ;p

ok la...cukup la takat ni psl guru... panjang plak citerrr... 
bye nak gi sarapan... ;p

Ahad, 15 Mei 2011

Mummysyafie GiveAway

owh... klu ikut tahap kerajinan mmg takde la nak join GA ke ape sumer ni... akak pemaleh weh... ;p
tapi sbb ni GA yg di tag oleh neeza .... jadi join la jugak... hehehee... ;p

syarat penyertaan kena semak kat blog mummy syafie... sila la terjah ke sana klu nak nak tahu yg selanjutnya...  oh... klu nak tahu hadiah pun pi tengok kat sana... psst... hadiah dia best weh... patut la ramai dah join... ;p

tapi yg ini wajib... tak bole tak de
"saya nak GA ini"

dan kena tag 3 org... juga wajib... meh tengok sape kena... ;p
* cikbedahlaser *
* Suliana ibu Aqil *
* fantaghiroLynn *

dgn pesanan... sila la buat sebelum 16 Mei 2011 ye... korang pun suke gak join GA kan... ;p

Sabtu, 14 Mei 2011

menunaikan kehendak Nayli ;p

gara-gara blogspot... entry ni dah tertangguh beberapa hari... tak pe la... layan je la...

ok... ini mmg kehendak Nayli dari minggu lepas - nak pegi funfair... ;p tapi sbb beberapa minggu lepas kan asyik hujan petang membawa ke malam... jd tak bole pegi... elok je malam minggu baru ni cuaca panas elok... jadi sampai la ktorg sefamily ke tapak funfair tu...

 amboi ceria sungguh... yg baju coklat tu Meera anak kak long...

 hepi naik patung kuda

 masuk rumah hantu... tapi tak nampak hantu ???... mcm mana nak nampak dah suma tutup mata... haih...

 naik roda pusing pulak...

 main tikam-tikam... last...ngabiskan token... abis la jugak rm50 malam tu... lepas dah abis token en.ejaM bengang je... rasa membazir... hehehe... ala bang sesekali hepikan anak-anak... ;p
Nayli... of coz la gumbira sampai tak nak balik... huh...

result dah dapat... ^_^

semalam ambil result... harus saya senyum... result ujian darah saya mendapat pujian drpd doktor... ^_^
hey... jgn cakap saya muda lagi... NO !... umur saya dah 33 tahun ye... dan en.ejaM saya juga telah membuat saringan ujian darah yg sama spt saya buat... dan result dia 'kureng' sket dari saya... 

ok... harus beritahu... utk kktgn krjaan nnt umur 40 mmg ada FREE medical check-up (sila isi borangnya ye...) masa ni nnt mmg akan amik darah buat full blood test kat lab mcm yg saya buat ni la... tapi... tapi itu umur 40 nnt... majoriti kawan-kawan, akak-akak, abang-abang yg saya kenal... yg buat check-up masa umur 40 tu... bila amik result... paling-paling dah ada kencing manis... tak pun darah tinggi... tak pun kolestrol dah tinggi... jadi... perlu tunggu umur 40 ke utk kita check tahap kesihatan diri kita sendiri?... tepuk dada tanya selera...

ye... saya agak 'penyibuk' pasal bab kesihatan... bukan la sbb takut sakit... tapi saya suke pendekatan mencegah lebih baik dari merawat... itu aje...

eh... cite result la... ape yg best... nnt korang pun mesti nak tau pasal diri korang kan?
ok... 1st psl haemoglobin darah saya adalah 12.5... range sepatutnya antara 11.5 - 16.5
2nd blood group B + ... yg ni dah lama tau... tak berubah... klu berubah pelik la pulak... ;p
3rd...kolesterol saya 4.0... bacaan kolesterol kita mmg sepatutnya kurang dari 5.2... dtl kolesterol jahat / baik pun dua-dua ok... tak lebih tak kurang...
4th...Renal function... kat sini klu tak silap buah pinggang... kandungan sodium, potasium, chloride, urea, calcium, phospate dgn uric acid... alhamdulilah sume ok... kecuali kalsium didapati kurang... bukan kurang banyak pun border je... doktor nasihatkan saya minum lebih susu... ;p
5... diabetic test... 4.9... range klu tak puasa sepatut nya antara 4.0-7.8... maksudnya tiada kencing manis...
6... liver function... ok saya takde sakit hati ! hati saya masih sihat... hehehehe...;p
7... endocrine hormon... masih normal... makna nya tiada masalah tiroid buat masa ni...
8... anti HIV... masih non reactive... (harus la...)
9... test utk ujian kanser... ada 6 item semua... Alhamdulillah... semua ok
10.... antigen & antibodi Hepatitis... pun non reactive... lega... yg ni pun penting ya kenkawan... sbb klu result yg ni tak ok... kena amik suntikan Hepatitis untuk bebarapa dos utk tingkatkan antibodi badan kita... 

11...last Ujian Urin... clear... tp ada skit sel darah putih dikesan... means kencing kotor... doktor kata org pompuan biasanya normal klu kena sikit mcm ni... minum banyak2 air kosong... klu nak tau kat ujian urin ni jugak la boleh kesan klu2 ada simptom batu karang...

ok... tu ringkasan yg bole saya ceritakan... klu ikut dlm report tu banyak detail item dia... tp klu tulis semua pun karang tak paham lg susah cite kan?... baik tulis apa yg saya paham dari apa yg doktor jelaskan... 
jadi kawan-kawan... tak nak check ke tahap kesihatan korang ?

ok... ni promo pun iye... nak maklum pun iye... nak buat full blood test ni kat mana?... bole buat kat mana2 klinik swasta... biasanya diorg charge dlm rm200++... itu paling murah la... biasanya lebih rm200... cecah rm300... klu pegi goverment klinik... bole gak kot... tapi banyak la soalan kena jawab... silap-silap dia suruh isi borang yg umur 40 tu pastu tunggu... ;p...

yg Maria pegi ni Klinik LPPKN... diorg charge rm100 shj untuk sesapa yg berdaftar dgn klinik tsbt... so ok la... klu pegi private hospital... tak mampu weh nak bayar... sbb mmg lagi mahal... ;p

yay... dah bole blog... ^_^

hehehe... gembira semacam... pasal dah bole blog je.. bukan ape-ape pun... dari petang khamis... org lain dah sibuk-sibuk blog tak bole buka... Maria still ok lagi... tapi pagi jumaat mmg langsung tak bole...

ni dah tengahari baru nak check blog ok ke tak...
ok dah... ^_^
hepi... dah bole blog...

hepi blogging juga utk kengkawan... 

Rabu, 11 Mei 2011

Ribut Aere punca panas luar biasa...

itu tajuk kat suratkhabar BH semalam...
oh... patut la... baru la tau... ada sbb kenapa cuaca panas melampau skrg ni... :(
semalam - 10.5.2011 suhu kat area pantai barat (senang kata kat area KL...) adalah 36'C... panas tu... suhu panas tu mmg akan berlarutan sepanjang minggu ini untuk satu tempoh masa tertentu.

punca nya ?
Ribut Tropika Aere di yg berlaku di utara Filipina... keadaan panas yg berterusan ini akan menyebabkan rumput dan tanah menjadi kering... org ramai juga tidak digalakkan utk melakukan aktiviti luar yg mendedahkan diri secara terus kpd matahari... disarankan juga agar tidak melakukan pembakaran terbuka... serta sgt digalakkan utk minum banyak air...  

jadi kawan-kawan... sila ambil langkah2 yg sepatutnya ye... klu ada anak kecik tu tak yah le bawak jalan-jalan bagai... air masak jgn lupa - minum selalu... ;p

pesta durian lagikkk... ;p

wow... wow... gile ah... mmg rosak diet klu dah 2 minggu berturut-turut jumpa cik duyan ni... huhuhuu
kali ni kat rumah mertua plak... kak long ngn abg long belanja (kata nya sempena beday adik Ped...) tak kesah la... yg penting ktorg sume dpt makan... yummyyy...

 harus gambar dgn duyan dulu... yg ni yg atas meja hidang... yg bawah meja tak masuk... hehehe..

 hidangan minum petang... amboi... memasing makan tak hengat... actually cekodok ngan kopok lekor dgn spagheti... tu je... hehehe... adik Ped yg baju hitam - promo - single and available + pandai masak lagi... ;p

pastu Maria dan juga en.ejaM operasi belah cik duyan... hehehee... time ni dah tak amik gambor dah... dgn ngadap makan lagi... hehehe... dah la cuaca panas... layan duyan lagi... kak long plak belanja spesis udang merah dgn D24... layan... peluh-peluh makan... hehehe

abis rosak diet aku... ;p

Selasa, 10 Mei 2011

domino pizza... sampai jugak nko yerrrr...

dulu... lamaaa dulu... pernah tulis satu entry pasal delivery servis mcm domino, pizza hut ngan McD yang tak sampai area Kampung Sungai Kertas (ah terasa ulu sangat Sg. Kertas ni... T_T )... bila ntah... lupa dah...

pastu elok je dlm bulan lepas ada budak dtg rumah jual kupon Domino Pizza... memula Maria tak nak beli sbb takde delivery servis kan... pastu budak tu beriya meyakinkan Maria yg diorg ada buat delivery servis kat area Sg. Kertas... lepas budak tu merayu bagai... sudah nya beli gak la kupon tu rm20... 

pastu bole redeem satu free pizza kat Domino Giant Bt.Caves... masa ni sekali lagi Maria komplen pasal takde delivery servis... pastu budak kedai tu ckp klu sistem kata takde britau je Domino Giant Batu Caves mmg ada buat deliver area Sg.Kertas... ok...
lepas dah lebih sebulan jugak la... baru kelmarin ada bunyi pulak bebudak kat rumah nak makan pizza... so try la call... tukar alamat dulu... then operator comfirmkan Sg. Kertas tu area Bt. Caves... tetiba je operator tu kata - ok... aikk magik... tunggu 1/2 jam... yeay... despatch pizza pun sampai... horeyyy...
muka-muka ceria gembira tak sabar mengadap pizza... ^_^

dekat setahun gak la tak order pizza... since duduk Sg. Kertas ni la... lama dah kan... sian bebudak ni... pernah ada hari tu Mama dia sanggup buat sendiri pasal anak2 nak makan pizza kat rumah... tapi mmg letih la Mama dia menguli doh... ;p


nak balik ke idak ?

ah... akak baru sampai opis... baru je ketuk punch kad... tetiba en.ejaM call... katanya kat belakang rumah ada kucing nak mati... eh ape hal plak... en.ejaM kata kucing tu accident... tapi dia dah duduk kat laman rumah ktorg... berlindung la tu kot... tapi akak agak kucing tu baru lepas gaduh tu... luka parah ke idak... tak la akak tau... tapi en.ejaM kata muka dia berdarah-darah... haih...

akak kata kat en.ejaM... tak pe la... bagi air dulu kat kucing tu... klu awak kesian sangat bawak la gi klinik... nak harap saya balik idak la... klu anak saya yg sakit tu saya balik la... apa-apa hal nnt petang saya tengok... klu kucing tu ok... pandai la dia balik... klu tak ok nnt petang saya tengok apa yg tak ok nya... buleh gitu...

 bagus nya hubby saya tu - prihatin sungguh... ;p

opsss... sebelum lupa... kawan-kawan... gula naik harga lagi 20 sen... jadi rege gula sekilo rm2.30... pasni klu beli kuih sebiji 50 sen jgn marah ek... roti canai sure naik sekeping rm1.20... teh tarik kurang manis pun rm1 takde dah yg 80 sen... amik la... gaji tak jugak naik-naik... takuk tu jugak... mmm... eleh susu yg iklan tanpa gula tu pun naik harga... apa lagi makanan yg bubuh gula kan... camne tu ?.... nak boikot guna gula tak ?

Isnin, 9 Mei 2011

shopin @ bandung

emm... tak la shopin beriya pun...
ek eleh... mcm ye ye je pegi Bandung... ekseli yg pegi Bandung tu bakal adik ipar... pastu dah dia tanya - nak kirim apa-apa tak?... emm...

asalnya blur tak tau nak kirim apa... tapi lepas search kat tenet apa yg ada kat Bandung... last kirim kat dia kain pasang yg sulam-sulam tu je sepasang... nak kirim banyak tak tau rege brape kan... pastu kirim kasut utk Luqman sekali sbb katanya kat Bandung banyak Factory Outlet Store - brg branded original jual murah sbb reject ?... gitu ka... emmm tak pe la... tengok hasil dulu... 

 tu dia... baju utk Maria... kasut utk Luqman... dua item ni abis rm100... murah ke mahal pd korang?...

pada Maria yg kasut Luqman tu mmg murah yg amat... sbb kasut yg sama mcm tu Maria pernah tengok kat Sogo rege dia lebih rm150 - sport shoes brand Adidas... masa tu mmg pikir... alahai kasut kecik mahal kemain baik beli kasut mak... tp ni sbb dari Bandung rege dia tak sampai pun rm50... lagi murah dari kasut Kiki Lala yg beli kat sini... :)

pastu yg kain sulam tu pun cantik sangat siap tag butik dia lagi... rege nya lebih la rm50... tapi still berbaloi klu nak banding dgn kain yg sama dgn rege kat sini... emmm... rasa mcm nak niaga kain sulam la pulak... tp klu Maria jual kat sini ada org nak beli ke... :(

oh... itu belum cerita adik ipar yg shopin bagai nak rak di sana... total dia spend termasuk la yg ktorg kirim semua sekali habis 5j rupiah kira-kira duit sini dekat 2k la... banyak mana dia bawak balik beg... hehehe...yg tu tok sah tanya...

kak long kirim henbeg gucci pun rege tak sampai rm200... sepupu si Ati kirim telekung nak buat hantaran pun rege tak sampai rm90 padahal dia punya bunga sulam cantik nya... aduhai... tak masuk lagi tuan punya barang... beli jean levis sampai 3 pasang!... kata nya tak abis rm150... haih... tak termasuk lagi kain sulam dgn branded T-shirt 5-6 lai... mana la tak abis 5j... ;p

owhhhh... Wawa ni saje tau nak goda kak Maria supaya terbang ke Bandung... T_T
ade sesapa nak gi Bandung ?... ikut... ;p

Sempena Hari Ibu - membaiki 'manhole' yg tersumbat

ouchhh... tajuk... bole bayang tak bagaimana keadaan nya... kalau org yg biasa dgn kerja-kerja teknikal sure tau... kalau org keje dgn kontraktor lagi la terlampau tau... hehehee...

ha ah... manhole kat rumah ktorg tersumbat... actually lepas di CSI... bukan manhole yg sumbat tapi 'gully trap' yg sumbat... lepas dah buat test satu-satu... baru nampak 'hole' yg mana yg air tak turun...

ok mcm mana tau sumbat... sebenarnya Maria dah brape kali prasan... bila time guna mesin basuh... mesti ada limpahan air dari mesin basuh (ni kat dlm rumah...) heran la kenapa... then kelmarin (sabtu) masa cuci baju elok je Maria tengah siram pokok... jadi nampak kat floor trap yg luar rumah tu air melimpah keluar... maksudnya air dari floor trap tak masuk dlm manhole... oh patut la ada air yg melimpah kat dlm rumah... gak nya over flow sangat dah... so britau en.ejaM...
jd bermula la kerja-kerja membuka 'manhole' tsbt... aduhai... nak buka manhole pun dah amik masa dekat 2 jam... mana tak nya... atas manhole tu dah tanam dgn rumput... jd tepi2 dia semua kena korek-korek buang tanah dgn rumput... dah ada tanah lekat-lekat tak bole nak angkat tutup manhole tu... aduhhh... menitik-nitik dah peluh en.ejaM... baru nak buka penutup tu... ni baru 1st stage...anak-anak pun sibuk konon menolong membuka... padahal ape pun idak... ;p

2nd stage... testing air plak... kena test toilet satu-satu... tengok air turun ikut lurang mana... flushing system (nasib baik takde org memerut lagi pagi tu ;p...) basin... pastu kitchen sink...
ok... hasil test... toilet clear... bila test sinki dapur dgn basin bilik air... baru air dari floor trap melimpah keluar... tak masuk dlm manhole... adoooiiii...

skrg apa nak buat ???
3rd stage... kena ceduk air yg melimpah keluar tu - buang keluar sampai jumpa 'hole' kat dalam...
serius... ini stage yg sgt kritikal... giles... berpuluh kali ceduk dah tapi air masih tak surut... dari en.ejaM cuma peluh menitik... dah tak berbaju (time ni tak amik gambar dah - seksi u... ;p) dari masuk tangan takat lengan... ni dah masuk sampai dekat ketiak dah... dari ceduk air memula jernih lagi... dah jadi keruh... dari tak de bau... dah ade bau... ohhh... bau dia mmg... pergghhh.... bila dah nak sampai hujung en.ejaM ceduk air yg keruh tu dah bercampur dgn minyak pulak... yg ni lg best ada bau kari... mak oiii... then masa ni en.ejaM dah korek sampah yg sumbat...

see... hasil dalaman... ada pensel?... sapa buang pensel dlm floor trap ni... nak kena babab ni tau... yg lain ada ketulan-ketulan ape tak tau - kaler oren... lemak + minyak kot... selebihnya rambut... ni yg buat sumbat teruk... mmm... heran gak apsal rambut banyak... sbb floor trap ni cuma utk bilik air anak dgn bilik air tamu je... mana dtg rambut banyak tu... mungkin juga habuk sampah rambut dari mesin basuh... pun bole jd sbb air dari mesin basuh pun masuk dlm trap yg sama gak...

pastu bila rete karun yg sumbat dah keluar... ktorg test lagi air... lega dah tak sumbat... tapi en.ejaM still tuang asid dlm floor trap tu... pastu tunggu kejap kata dia - bg cuci dlm kejap... then test air lagi... ok... clear dah... kiranya last stage utk kerja-kerja membersih pulak... keseluruhan proses makan masa lebih 4 jam jugak... mula dari jam 9.40 pagi... settle lebih kurang jam 2.00 ptg... org tengah azan zohor... ktorg tak abis lagi curah air buat testing... :(
moral dia... korang jgn la saje-saje biarkan rambut masuk dlm floor trap bilik air klu tak nak alami apa yg ktrog buat weekend baru ni... bole je panggil org buat korek yg tersumbat tu... tapi nak tau charge dia berapa?... antara rm150 ke rm250... ni mmg standard rate org2 teknikal mcm en.ejaM tu letak... tp klu nak buat sendiri... sanggup ke?
^_^

Jumaat, 6 Mei 2011

yeay... yeay... pandai tak... ^_^

aktiviti : tonton tv
lokasi : ruang tamu

Mama : bang... oven ayang rosak...

Abah : mmm...... tau...

Mama : bole tak?... nnt belikan baru...

Abah : ................. senyap.............

Mama : ala... oven yg rosak tu... oven yg ayang selalu guna buat bingka dgn puding roti... oven lagi satu tu tak leh guna utk buat bingka... tak sesuai... bole ye bang...

Abah :................senyap lagi..........

Mama : bangggg.... dengar tak...

Abah : iye... dengar... oven tu brape harga... kalau 2-3 ratus bole la...

Mama : haaa... mmg la oven tu 2-3 ratus je... bukan ribu-ribu pun... ^_^

Abah : Allah... kena jugak saya... haih awak nih... ye la... ye la... nnt kite survey...

Mama : yeayyyyyyyyyy!!! (dalam hati jerrr... )
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
mood hepi... hepi... yey... yey... nak survey oven baru...
pandai tak kite?
pandai kan...
hehehehe...

bingka labu simple tapi sedap

hehehehe... ingat nak tulis simple but nice... konon mcm gambar baju kawen Kate... elehhhh apa kena mengena... ;p

ok... kali ni nak share resepi Bingka Labu yg senang sangat... mudah betul... tapi sedap di makan... dan yang penting gerenti... jadi bila dicuba... ;p

harus letak gambar dulu... ada peristiwa di sebalik Bingka Labu kali ni... ini yg last sblum oven Maria rosak sepenuhnya T_T... klu nak buat apa2 bingka kena la beli oven baru dulu... sungguh tak best... ok actually Maria ada 2 oven... yg satu lagi tu convention oven... klu buat bingka tak berapa sesuai... tapi klu masak kek, mufin dgn biskut mmg cun sangat... then yg rosak ni oven membakar yg biasa-biasa je... yg rege 2-3 ratus tu... tapi bab masak bingka atau puding roti lembab mmg masuk kat oven nih... terbaik... la ni rosak pulak dah... haih... dah abis nyawa nak buat cam ne kan... beli je la baru (nnt la tunggu ada budget... T_T...) tu pun nasib baik bingka ni sempat masak... cuma kurang garing je la... :(

ok la... jom check resepi... sedap ini Bingka Labu... lama la... nak rasa lagi nampak gaya nya...

Bahan:
450 gm labu kuning - kupas, bersihkan, dadu pastu kukus
220 gm gula kastor (gula pasir biasa pun bole...)
250 gm tepung gandum
3 biji telur ayam gred A (klu pakai gred lain pandai-pandai la adjust...)
250 ml santan pekat
50ml air
125 gm mentega - dicairkan

Cara :
1. Labu yg dah dikukus bila lembut di lecek... ada gak setengah org nak senang dia blend tp Maria suka lecek sbb nnt dlm bingka ada teksture labu tu... lagi best... ;p
2. Dalam mangkuk lain... masukkan tepung, gula, telur, santan, mentega dan air... kacau rata-rata gunakan whisk... biasanya Maria ikut step lepas tepung dan gula... pukul telur then masuk santan... ikut mentega cair... last masuk air... biasanya adunan ni kurang berketul berbanding kalau kita masukkan semua sekali serentak... ;p
3. Bila adunan dah gaul rata (tiada ketulan... klu ada kena tapis la...) baru masukkan labu lecek tadi... gaul lagi bagi rata-rata... ;p
4. Semasa ini dah bole panaskan oven dgn suhu 200'C... letak siap-siap acuan bingka yg dah disapu dgn marjerin... panaskan sekali...
5. Kemudian masukkan adunan dalam acuan... bakar selama 45 min... atau sehingga garing mengikut kesukaan korang... ;p

* kalau ter-lebih rajin... Mak Maria dulu dia masak bingka ni atas api dapur dulu... bila adunan tepung tu dah 1/2 masak baru dia masuk dln oven... hasil dia kerak keliling bingka tu lagi tebal la... tapi Maria malas... campak terus dlm oven... ;p

ok...selamat mencuba hujung minggu ini...



Selamat Hari Ibu

untuk emak yg jauh di mata tapi sentiasa dekat di hati...
semoga gembira dan bahagia selalu... 
Selamat Hari Ibu
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
semalam kakak Laila tanya 'hari Ibu, Mama nak hadiah ape?'

yg saya benci...

adohhh... tajuk... huh... 
tak baik eh... pagi jumaat yg mulia begini... benci... benci pulak... tak baik tau...
tak pe la... malas la nak cite...
nnt la... ada mood saya cite...

ingat nak cite pasal resepi... hari ni kan jumaat... dah lupa plak nak salin resepi tu... huh... 
ok la... nak pegi menenangkan diri...
 bye.

Khamis, 5 Mei 2011

alergi lagikkkk...

alahai luqman... 
mmm... dugaan nak membesarkan anak... lepas satu... satu hal lagi... 
kali ni pulak pasal alergi si Luqman... Maria mmg perasan Luqman ni dulu-dulu (dulu la... lama dulu...) kalau kena gigit nyamuk mmg teruk jadi lebam... org lain takat bintat je kan... dia tak... bengkak!...

tapi itu dulu... skrg ni dah ok sikit... klu kena gigit nyamuk setakat sekor-dua tu takde hal la kat belakang rumah nun... kulit Luqman dah kebal dah...

tapi jangan klu yg datang gigit tu 7-8 ekor... mmg Luqman kalah... ni mmg terbukti... sbb baru ni ktorg pegi Atuk dia... Luqman kena gigit semut... habis betis dia kiri kanan kaki... pastu kat tapak tangan pun kena... gak nya dia tepis semut yg gigit kaki... pastu semut tu gigit tangan pulak... haih... sian... masa kat rumah Atuk tu dah sapu la minyak gamat... ingatkan ok je... rupanya semalam petang naik gegata... tengok sikit... Maria biar la... anggap tu bekas kena gigit yg bengkak... ok kot...

sekali pagi tadi... satu badan dia penuh gegata tu... aduhai...okeh... 1st aid kat rumah mmg simpan calamaine lotion... sapu siap-siap untuk legakan sakit + gatal dia... tu pun tak abis merengek... call opis - britau masuk lewat... pukul 9.30 pg gi klinik... alhamdulillah doktor pun dah ada... doktor check lung dulu - lung ok... lega... takut alergi tu infect pada lung... klu bengkak kat salur penafasan mmg kena hantar hospital... huh takut... 

ini pipi bengkak bukan pipi tembam... warna merah alergi tu kena flash... tak nampak sangat la pulak... ;p

lepas check sume kaki-kaki... tangan... badan... doktor bagi ubat alergi dgn ubat tahan sakit/gatal... calamaine sambung sapu setiap 2-3 jam pun takpe... 

then hantar luqman balik rumah pengasuh... drama air mata la pulak... haih... 
'Luqman la Luqman... Mama keje la sayang... ni pun dah dekat pukul 10 tau... babai... nnt petang Mama amik balik yerrr...'
^_^

durian lagik !!!

macam mana nak diet?
macam mana nak kurus?
makan durian pulak... haih... 

tetiba je malam kelmarin en.ejaM tanya 'nak makan duyan tak?'... of kos la jawab 'NAK!!!' sambung lagi... 'musang king Bang'.... hahahaha... rosak diet... ;p

 harus gambar dgn duyan dulu... ;p

 hoye...duyan dah terbelah... yg ni tuan kedai tu kata Udang Merah... bukan Musang King... tapi hari tu tengok kat 360 kata musang / udang merah / kunyit ni sama je... ntah konfius la... :(
emmm... selera Maria... kalau gitu musang lagi sedap banding ngan udang nih... ;p

 Luqman pun pandai makan... jgn tak caya... perghhh... layan... kakak Nayli tu eksen je lebih... makan nya idak...

 sama naik dgn kakak Laila dia... lepas hadap 3 ulas... terus je Luqman geleng-geleng - TAK NAK... hehehe... pastu terus golek-golek kat tilam dia depan tv... ;p

yg ni durian kampung... perghhh... isi tebal gile... menangis nak makan... T_T tapi puas hati sbb rege dia sekilo rm10 je... sebiji ni dlm rm24... tp mmg beso la... dua-dua biji tu... ktorg peradap kasi habis gak malam tu... walau pun dah mengah-mengah mintak nyawa masa nak makan... hehehe ^_^

Rabu, 4 Mei 2011

pemeriksaan kesihatan PERCUMA sempena hari ibu...

emm... pepagi tadi lepas masuk satu entry... Maria pegi LPPKN... 
ok... Maria mmg dah ada membership kat sini (hahaha... membership la sangat...)
jadi pagi tadi appoitment untuk buat ujian darah dan juga pap smear...

tapi... ada berita best nak kongsi... ujian pap smear kena tangguh... buat minggu depan... sebabbbb... LPPKN buat promosi sempena Hari Ibu... diorg buat pendaftaran + pemeriksaan kesihatan + nasihat PERCUMA sepanjang minggu depan dari 9/5/2011 hingga 14/5/2011

pemeriksaan kesihatan percuma yg diorg buat merangkumi pemeriksaan Pap Smear, Ujian Glukosa dgn Tekanan Darah... so... nak tunggu apa lagi kengkawan... sila pergi minggu depan... free nih... tak yah bayar... ^_^

oh... ujian darah yg Maria buat tadi lain ye... yg tu tak free ye... kena bayar... tapi price dia setengah la dari klinik swasta... ;p 
yg Maria buat ni ujian darah yg merangkumi ujian saringan kesihatan... maksudnya nnt result dia akan ada bacaan hemoglobin... platelet darah... bacaan asid... kolestrol...kandungan protin... glukos... termasuk la ujian hepatitis dan HIV... 

sebelum amik darah... diorg timbang berat dulu... (upsss terlebih berat sudah... ;p)... pastu diorg check tekanan darah (alhamdulillah ok - normal...)... pastu... apa lagi... cucuk jarum... kasi sedut sampai dapat 8ml darah... hehehe... bab ni tak best sket sbb 'vein' Maria sgt halus... susah jarum nak tembus... kena godeh-godeh sket tu pun dah puas tepuk sana sini... tangan kiri kanan belek... adoi makkk sakit... T_T ... dah lepas amik darah kena pegi kencing... air kencing tu pun kena simpan dlm botol yg dia bagi... pun kena amik utk test... 
ok... selesai sudah... ;p

minggu depan datang semula amik result bacaan darah... pastu kena buat pap smear sekali... tadi tak jadi buat sbb klu buat td kena bayar... klu buat minggu depan free je... klu beli ubat pun ada free gift minggu depan... so... harus dtg balik minggu depan... ;p

kawan-kawan... tak nak buat check-up ke ?
* mencegah kan lebih baik dari merawat *

menumpang kasih...

tak la... cheh... lebih tepat menumpang rehat je... hehehehe... ingat lagi pasal anak2 kucing yg 4 ekor tu?... ala yg kejap datang kejap hilang tu la... ok... baru ni diorg datang lagi tapi dah tinggal 2 beradik je... lagi 2... wallahualam...

golek-golek dua ekor ni kat tepi rumah...
kebetulan... kemas-kemas peti ais masa hari Sabtu hari tu... jumpa lebihan ikan goreng ntah bila hari - sepotong je baki nye... pecah-pecahkan isi ikan tu... bagi la 2 beradik tu makan... amboi... gelojoh makan... lapar yg amat gaya nya... rezeki ngko la kucing...

siap pesan lagi... 
'makan elok-elok jgn sepah-sepah... lepas makan... nak tido pegi tido kat tiang tadi... jgn berak kencing pulak kat laman Mama ni... kalau Mama nampak korang berak... Mama sepuk montot tu... paham!'

15 minit lepas tu... jengah balik tpt diorg makan - licin!... huih... tulang ikan pun takde... itu betul bersih... ;p


p/s : kesian... kurus + lapar 2 beradik tu... tp ktorg mmg tak nak + tak bole bela... tak pe la... apa yg ada je la hulur kat diorg... 

Selasa, 3 Mei 2011

rosak... T_T

semalam... akak rajin (kata cuti kan...) buat bingka labu... pastu... oven elektrik tu senyap je... bunyi tik tik tik... timing je jalan... api dia dah tak nyala... waaaa... OVEN ROSAK KE ???

nasib baik bingka tu dah terbakar + masak... cuma kurang garing lagi... T_T
sedih... masukkan dalam oven yg satu lagi utk garingkan... atas dia je la... oven yg satu lagi ni - convention oven - bakar bingka tak sesuai... :(
"
"
"
"
"
"
"
malam plak... lepas pulang dari rumah Atuk... en.ejaM amik bawa balik dvd HKLBR... konon nak tengok dgn anak-anak di screen tv kat rumah... tapi bila pasang dvd player tak leh baca plak dvd tu... ingatkan dvd tu rosak... try dgn cd lain pun sama tak leh baca... haa... PLAYER PUN ROSAK KE ???

owh... nasib la dvd player tu rosak... akak bole tengok drama juvana dgn aman... tapi...  
satu hari semalam 2 benda rosak... 
Aduyaiiii...

kena buat wishlist la pulak... oven elektrik + dvd/vcd player + toaster + breadmaker... ehhh... jadi banyak pulak bila list out... haih...

hari tak keje... pegi makan-makan... ^_^

ek eleh... mcm dia aje yg pegi makan... ;p
saje... pagi-pagi tepek entry makan utk hidangan mata kawan-kawan (sampai hati... T_T )

actually si Nayli sibuk nak pegi funfair... abah dia pun malas nak gaduh... layan je la... tapi lately ni kan petang selalu hujan bawak ke malam lagi... si Nayli ni plak tak caya nak pegi jugak... so keluar la ktorg... tp tak bole pegi funfair tu - hujan... pastu dia sibuk plak nak makan sate...
 
so... singgah kedai Rasa-Rasa Satay... kat area Prima Sri Gombak nun...

 bandung cincau utk kakak-kakak... teh dangdut utk Mama... kopi O utk Abah...

 set sate... sate dia ok sedap la jugak... tapi ktorg lagi suke rasa kuah sate gombak... kredit kat nasi impit dia... lembut je... dap...

 ah budak ni... klu makan dia memang nampak menyelerakan sajer... ;p

mmm... impian nak pegi funfair masih belum tertunai... nak buat camne... dah ujan tiap-tiap petang sampai malam... sabor je la Nayli yerr...


Isnin, 2 Mei 2011

rumah siap... pahat + tukul + gerudi masih lagi bising...

hehehehe...
senyum lebar cik Maria...
en.ejaM bertungkus lumus... berhempas pulas... bertukang sampai lencun bermandi peluh... 
cuti kerja tapi jadi buruh kasar di rumah...

ok... nampak kayu terjulur-julur tu... ha... baru siap tu... eh belum siap 100%... nampak ada seketul yg pendek pastu kaler lain... yg tu en.ejaM kata salah buat - kayu tak cukup... nnt dia beli lain... 

ok... ni kat tepi rumah... fungsi dia sebagai pergola je... untuk kesidang yg dalam pasu tu... nampak tak dah tinggi dia memanjat... dah tak tau nak panjat mana lagi... jadi buatkan la pergola utk kesidang tu 'melepak'... ;p... 

kalau ikut design asal rumah ni... mmg kat tepi ni ada pergola tapi ada tiang... pastu kat lantai ada kolam hiasan... tapi dah budgetnya non-ada... idak la di buat... tepek la dgn tile dulu... ;p

ape pun TQ kat en.ejaM sbb dah buatkan pergola utk kesidang tu... 
'TQ very much nnt Ayang masak lauk sambal tempoyak daun kayu febret Abang yer...^_^'

p/s : bang... bila nak buat trellis untuk timun? ;p

Ahad, 1 Mei 2011

Selamat Hari Pekerja

dalam kalendar tulis - Hari Buruh...
ikut la... yg penting cuti...
tapi kerja-kerja rumah kena buat juga...
emmm... ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails