salam kawan-kawan...
yup... resepi ni sangat sedap... hidang panas-panas... sesuai utk tetamu datang beraya... yummyyyy...
bawang putih – tumbuk
udang kering – tumbuk
2/3 sudu sos cili
2 sudu pes tomyam
2 sudu pes tomyam
gula & garam secukup rasa
2/3 btg serai – ricih halus
2/3 btg serai – ricih halus
daun limau purut muda – ricih halus
bunga kantan – ricih halus
1 btg lobak merah – potong halus
kobis – potong halus
250 gm udang
2 ekor sotong besar
200 gm isi ayam
* nak tambah fish ball / fish cake pun bole ;p
*nak lagi pedas tambah cili padi potong...
Cara :
1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi...
2. Masuk sos cili dgn pes tomyam... gaul rata...
3. Masuk bahan ricih... serai sahaja... biar garing baru masuk daun limau dan bunga kantan...
4. Masukkan ayam, udang, sotong...fishball... dll nya...
5. Masukkan bihun... dan sayur-sayuran... gaul rata-rata...
6. Masuk garam dan gula... secukup rasa... masuk air sket klu nak bihun lembab... klu tak masuk pun tak pe... anggaran 1/3 cawan air je klu nak letak...
7. ok... gaul rata-rata... bila kering sket... dah bole hidang... hias la ikut suke hati... ;p
Selamat Mencuba ;p
2 ekor sotong besar
200 gm isi ayam
* nak tambah fish ball / fish cake pun bole ;p
*nak lagi pedas tambah cili padi potong...
Cara :
1. Tumis bahan tumbuk hingga wangi...
2. Masuk sos cili dgn pes tomyam... gaul rata...
3. Masuk bahan ricih... serai sahaja... biar garing baru masuk daun limau dan bunga kantan...
4. Masukkan ayam, udang, sotong...fishball... dll nya...
5. Masukkan bihun... dan sayur-sayuran... gaul rata-rata...
6. Masuk garam dan gula... secukup rasa... masuk air sket klu nak bihun lembab... klu tak masuk pun tak pe... anggaran 1/3 cawan air je klu nak letak...
7. ok... gaul rata-rata... bila kering sket... dah bole hidang... hias la ikut suke hati... ;p
Selamat Mencuba ;p
p/s : sudah 29 Syawal... sekejap je dah abis raya... :)
sedapnye kak. jarang jumpe mihun kaler kuning2 cam ginih
BalasPadamtry buat... serius... mmg sedap... ramai yg suke ;p
BalasPadam