salam kawan-kawan...
hmmm lama tak tulis resepi kan?... ok ni resepi febret Maria... simple dan sangat senang disediakan... masak dalam periuk... pastu tuang dalam acuan... siappp...
Kastard Jagung
1 mangkuk tepung kastard
3 mangkuk air
1/2 mangkuk gula pasir
1 tin susu cair ( bole juga 1 mangkuk)
secubit garam (cubit yer..)
1 tin jagung krim
cara buat :
satukan semua bahan ke dalam periuk... kecuali jagung...
masak dgn api sederhana dan sentiasa kacau...
(kalau Maria biasa nye dah siap-siapkan kerusi dan duduk semasa mengacau... proses ni sgt penting sbb kalau leka / berhenti mengacau... adunan boleh jadi berketul-ketul... nnt tak cantik la kastard nye...)
bila dah pekat baru masukkan jagung krim... kacau ratakan
lepas tu bila dia dah mendidih... (adunan dah pekat dan macam meletup keluarkan angin/wap...) boleh la tuang ke dalam acuan...
sejukkan... simpan peti ais lagi sedap...
sedia dihidang dgn kuah nye...
nak buat kuah dia?
simple saja...
1 tin susu cair
1/2 tin air
2 sudu teh esen sirap merah
secubit garam
satukan semua bahan... masak hingga mendidih... sejukkan...
dah sedia utk dihidang bersama kastard :)
* sila gunakan saiz sukatan mangkuk yg sama - ini Maria sgt suke sbb klu nak buat banyak atau sikit, tukar saiz mangkuk besar atau kecil shj... dan tambah susu dan jagung bila sukat guna saiz mangkuk besar - yg penting jadikan ratio 1 tepung dgn 4 cecair dan 1/2 gula... inysaAllah jadi * :)
p/s : AwienSyahirah... TQ sudi follow
p/s : AwienSyahirah... TQ sudi follow
wa.. main masak2 maria harini..
BalasPadamrajin betul mama luqman ni.. :-) ibu aqil je tak sempat2 nak buat lagi.resepi dah berhelai2 tulis ni..hehe
BalasPadamalamak sedapnye. kalu pakai jagung fresh lg sedap kan. manisssss je
BalasPadamkak pah : ha ah... penat asyik mengemas je... masak-masak la pulak :)
BalasPadamsue : tak pe salin, nnt bila senang try la...
noj : betul...betul...betul... lagi sedap!
terliur tgk kastard jagung ni..hehhe
BalasPadamada tag tuk Maria..hehe...
salin jugak kaedahnya, tp nak buat tak tau bila :)
BalasPadamBapak : TQ...
BalasPadamUmi Nuha : tak pe... nnt bila-bila terrrr rajin... buat lah...
Mmg sedap..saya dah try buat utk famili. Tq for your shared.
BalasPadamLuangkan di ummidihatiku.blogspot.com