Jumaat, 30 Julai 2010

biskut cornflake rangup

salam pagi jumaat...

iye... pagi ni kite kongsi resepi pulak... ini aktiviti melayan kehendak kakak yg sakit... sibuk benar nak makan biskut cornflake... jadi petang semalam Maria pun adun la...
ha... ini la die... sedap tau... dan memang rangup... cube la...

Bahan :
2 cawan conrflake - ramas & hancurkan
300 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
250 gram butter
2 biji kuning telur
1/2 sudu teh soda bikarbonat - ayak dgn tepung
1 sudu teh vanila
250 gram gula aising

Cara :
1. Pukul butter dgn gula hingga putih
2. Masukkan kuning telur dan vanila - pukul lagi hingga sebati
3. Masukkan semua tepung dan cornflake... gaul hingga sebati (dia melekat bersama-sama)
4. bentukkan ikut suke tangan korang... kalau Maria mmg ceduk2 pakai sudu je... jgn buat besar-besar tau sbb nnt masa bakar dia kembang...
5. Bakar dalam oven lebih kurang 14 minit dgn suhu 175'c...
6. Sejukkan... dan boleh simpan dalam bekas yg kedap...

ok... satu adunan di atas dapat 2 bekas saiz mcm ni.... bestkan... banyak... selamat... tak yah beli biskut raya dah... bole makan puas-puas... pastu buat lagi satu adunan, bole bagi mak dan mertua... cukup la... modal nye tak sampai rm25 tau... bole buat 2 adunan...

ok... selamat mencuba :)

p/s : psl nak buat biskut semalam baru perasan... kitchen scale Maria hilang tak tau simpan kat mana masa pindah hari tu... alahai... puas cari tak jumpa... nampak gaya nak beli baru saje... cesss... dekat2 nak raya mcm2 pulak nak beli... sabo jer...

21 ulasan:

  1. 1 utk biskut 1 utk saya
    1 utk biskut 2 utk saya
    1 utk biskut 3 utk saya

    ;)

    ejamaria! bestnyer!

    BalasPadam
  2. ni boleh buat biskut raya ni.. feveret ni.. lg 1 biskut nestum.. tukar cornflakes dgn nestum boleh ke kak?

    BalasPadam
  3. Wah bestnya dah start buat kuih raya :)

    BalasPadam
  4. salam,tq sis sharing resepi ni,nak cuba buat la raya nanti...

    BalasPadam
  5. uihh sedapnye. feveret ni. mesti buat raye ini nanti. sy yakin betul ambk resepi ini. thanks

    BalasPadam
  6. bak sebalang bleh??? aku xdek oven....pastu mls nk buat...hihihihi

    BalasPadam
  7. ni resepi tahun lepas ke kak maria? su buat jadik tau :-) blh wat lagi. hehe

    BalasPadam
  8. Mak Su : try tau!

    Amiys : bole letak nestum pun sedap gak, tp kena letak banyak sket la, nnt adunan lembik...

    Arna : biskut ni tak sempat raya la... :)

    nadiah : ok cube la...

    noj : buat.. mmg sedap...

    mrs.ecam : ala mak yong nih... susah hati la aku...

    Sue : ha ah la... resepi mana lagi... sedap kan... :)

    BalasPadam
  9. biskut ni mmg my feverets.. dah 2 blog akak baca rini tunjuk biskut fevret saya. hehehe.. biasa akak buat masuk dalam cup jer.. tk reti nk drop kan jadi cantik cam maria buat tu..

    BalasPadam
  10. kak mas... maria sudu-sudu gitu je... takde bentuk2 pun... ni paling malas la... hehehe... kena lg malas sudu besar-besar... hahaha... bila masak jadi kembang-kembang...

    BalasPadam
  11. kakyong copy paste resepi.. senang nak buat ni, sure anak2 suka... ;)

    BalasPadam
  12. bole kak yong... silakan :)

    BalasPadam
  13. oh macam tu rupanya. masa Lia buat tak menjadi dia dan tak rangup macam kat atas tu..

    BalasPadam
  14. salam. afne pinjam resepi utk buat biskut raya. alhamdulillah, mmg sedap & rangup

    BalasPadam
  15. 2cawan cornflakes tu pki cawan sukat or cawan minum kopi?

    BalasPadam
  16. Salam.. 2 cawan cornflakes tu guna cawan sukat atau cawan minum kopi?

    BalasPadam
  17. 2cawan cornflakes tu pki cawan sukat or cawan minum kopi?

    BalasPadam
    Balasan
    1. maaf dianamus saya lewat baca komen kamu... :)
      bole shj guna cawan kopi kalau tiada cawan sukat - ianya tak banyak beza... tapi jgn pula tukar dgn saiz mug... itu lain ye... ;p
      selamat mencuba...

      Padam
  18. wah menarik betul biskut ni. nk cuba la kak. mohon copy resepi ye kak :) tq

    BalasPadam
  19. I always used to read paragraph in news papers but now as I am
    a user of net thus from now I am using net for posts, thanks
    to web.

    my blog :: Abercrombie Pas Cher

    BalasPadam
  20. I absolutely love your website.. Excellent colors & theme.
    Did you make this amazing site yourself? Please reply back as
    I'm hoping to create my very own site and would like to learn where you got this from or what the theme is called. Cheers!

    Feel free to surf to my website: Sac Louis Vuitton

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails