Isnin, 26 Julai 2010

salam syaaban...

salam kawan-kawan...

mmm sekejap je dah masuk pertengahan Bulan Syaaban... makna nye tinggal lagi lebih kurang 2 minggu sahaja Ramadhan pun tiba... dan tak lama lagi nak Raya!...
horeee...
hehehe mcm budak kecik plak - over suke...

macam mana persiapan nak raya?... dah siap baju raya?... dah ganti langsir baru?... sofa dah salin cover... ke beli sofa baru?... eh... ape hal la cite psl Raya pagi2 ni... mood baik sgt la nih... mmmm

oh... hari ini... Maria akan berada di opis setengah hari je... lunch nnt kena pergi ke HQ - kena prepare utk presentation projek sekolah RMK10... sungguh teruja (walau pun yg present tu boss...) sebab presentation tu akan di buat kepada TPM... ye! Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran Malaysia... huh... bukan senang kan nak jumpa Menteri-Menteri ni live... dekat2 pulak tu... mudah2an tak de la ape-ape aral... dan semoga presentation tsbt berjalan lancar... Amin...

ok... itu untuk hari ini...
semalam... wah... best nye... pemberian dari Makcik Midah jiran sebelah...
Makcik Midah ade kampung kat Tampin... semalam dia baru balik dari kampung... jadi ni ole-ole dia la... tak lupa lagi Makcik Midah juga pembekal tempoyak...
ini dia... tempoyak segar dari Tampin!... hehehe Maria sebenarnya bukan la pandai... sebenarnya tak pernah pun nak masak-masak guna tempoyak nih... since Makcik Midah dah bagi... ape lagi... surf la kat tenet resepi masak tempoyak... hasil nye smlm jadi la sayur lemak tempoyak jantung pisang...
huih mabeles!!!
*puji diri sendiri... wink...wink... +-+*
en.ejaM makan sampai 2 pinggan nasi... lawan pulak dgn ayam goreng rempah... haih... makan tak hengat...

walau pun tak pernah masak tempoyak ni... tapi sbb Makcik Midah britau siap2...
"masak lemak tempoyak ni nko buat kuah dia guna santan pekat... biar kuah pekat2 je... tempoyak bubuh banyak 5-6 sudu... jadi la tu"

oh...alhamdulilah... percubaan pertama berjaya... next Maria nak cuba Lemak Tempoyak Sayur Campur... hah tunggu nnt kite amik gambar dan publish resepi yer...
babai...

12 ulasan:

  1. sedap!... sbb fresh lagi :)

    BalasPadam
  2. kejap aja, seminggu dua lagi dah nak puasa kan

    BalasPadam
  3. mmm... tak sabar nak tunggu bulan Puasa... syok nyerrr

    BalasPadam
  4. baju raya lom tau lagi.
    xde kot. :))

    lama tak makan manggis
    katt sini walau duduk kg x de pokok manggis.
    kena ngecek jiran ni
    ekekekekeke

    BalasPadam
  5. adoi gambar buah2 tempatan lagi. sobsob sedeynye kalo nk mkn kena g carik kat pasar mlm. huwaaaa.

    eh tempoyak tu sedapnye lahai. bile la ade org plak nk bg kt sy ni. cehh.

    eh kak, aku pun tak sabo dh nk tunggu bulan ramadhan dan syawal ni. tak sabo nk makan lemang + rendang. huihhh sedapnye

    BalasPadam
  6. kak... sy tag akak ni...

    http://cikbedahcontest.blogspot.com/2010/07/contest-mata-menawan.html


    wow... durian dr tampin?? wuhuuuu tetibe rasa nk balik kampung... adehhh

    BalasPadam
  7. tak penah buat sayur masak tempoyak ni. biasa buat ikan masak tempoyak jer.. dan tk pakai santan. sedap ye. nanti nk try la.. :)

    BalasPadam
  8. ahahahha tetibe sebok pk nk rye ek...pose pong lom lagi...huwaaaaaaa buah2an my peberet...nape la sume blog tayang buah2an yg aku suuuukak nih...x pueh ati btol lah...huh

    BalasPadam
  9. dah lama tak makan manggis.mana nak cari manggis kat kl nih?

    BalasPadam
  10. my fevret manggis tu. tapi musim durian ni, mcm tak jumpa lagi mangis..

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails