Selasa, 13 Julai 2010

Beza antara CD - bhgn. 2

salam kawan-kawan...

ok... kali kite sambung cite CD lagik... Cloth Diaper yer... jgn silap paham pulak... 

kali ni Maria nak cite pasal kemasan CD pulak...

1st kite tengok bahagian belakang pinggang dulu...
ok... ini bahagian belakang pinggang QQ Baby... kedua-dua bahagian opening utk memasukkan insert mempunyai getah... kemas...
Sweet Doll... bahagian belakang pinggang shj mempunyai getah... bahagian dalam takde... jadi ianya akan kelihatan kurang kemas... meleweh gitu...
Lunatots... siap dengan lapik penutup....
bila di selak akan kelihatan begini... sangat kemas...

2nd kite tengok kemasan butang pada CD pula...
bagi QQ Baby... cuma ada butang pelaras utk 3 saiz S, M dan L... tapi saiz L dia sama macam diaper XL, manakala butang pelaras bertindih pada pinggang ade 4... lihat yg bahagian butang kiri... 2 butang kecil tsbt ntuk melaras saiz pinggang... sangat berguna jika pinggang anak ramping... 
Sweet Doll pula... setting butang juga untuk 3 saiz S, M dan L, manakala butang bertindih pelaras di pinggang cuma ada satu (lihat butang bahagian kanan)
Lunatots pula... tiada butang bertindih... bermakna saiz pinggang paling kecil adalah seperti di atas... tapi butang pelaras bagi saiz CD terdapat 4 untuk saiz S, M, L dan XL... saiz S dia mmg kecil dan bole digunakan untuk new born baby... dan lagi yg menarik tentang Lunatots, ke semua butang CD Lunatots mengikut warna pada fabrik... spt contoh CD warna merah, butang dia juga berwarna merah... berbanding dgn jenama lain, butang CD keseluruhan nye berwarna putih :)...

mmm... nak cite ape lagi ye?

ok... tambah sikit info saiz dari segi jenama 'Coolababy, Rainbow Baby, Babyland'... saiz S dia lebih kecil dari 3 jenama yg Maria gunakan... rasa nye sesuai dikategorikan sebagai CD bersaiz XS... ini perbandingan yg Maria dapat lihat sendiri sbb ada seorg sahabat di opis Maria yang juga 'pembeli' CD untuk baby dia... (thanx Dzul...) dan maximum saiz CD sesuai untuk saiz L anggaran berat baby 13 kg (max)

manakala bagi CD yg Maria gunakan... maksimum saiz bole digunakan untuk menampung  bayi seberat 18kg...

terdapat 2 lagi jenama yg telah Maria kenal pasti sebagai CD bersaiz XL iaitu Dyana dan Bamboolite... pun begitu harga bagi kedua-dua CD ini kurang ekonomi (lebih rm50 sekeping) berbanding dgn 3 jenama yg Maria gunakan :)... tapi kalau ibu-ibu suke nak mencuba ape salah nye kan? menariknye fakta mengenai Bamboolite, insert dia mengandungi bamboo fiber sesuai untuk kegunaan bayi yg berkulit sensitif... katanye...

so skrg... ibu-ibu dah bole pilih... nak beli CD jenama ape ye?
kalau Maria jenama tak kisah sangat... yg penting penggunaan... beli murah makna nya kita akan jimat lagi banyak... itu lebih bagus kan?


p/s : nak kena sambung lagi ke? macam mana guna... macam mana jaga... owh... yg ni tengok kat blog org yg jual la... tak gitu?

11 ulasan:

  1. Akak, saya ada cuba coolababy kat anak buah 7bulan.
    mula2 boh 1 insert, hampir2 bocor maybe kencing banyak.
    Bila sy boh 2 insert, dia jad kembung sgt. Pastu mcm terlipat kat celah kangkang. Saya salah letak ke

    BalasPadam
  2. 1 insert biasa nye utk 4-5 jam je... klu lebih masa mmg bole bocor... klu guna 2 insert akak buat utk malam je...
    pasal terlipat tu... akak tak leh imagine la camne rupe nye...

    BalasPadam
  3. kak, nanti ko wat plak entry camne cara penggunaan menatam ni ek. mane tau terbukak ati aku nk pakaikan anak aku mende ni plak nanti

    BalasPadam
  4. lorrr... bersambung lagi eh?

    BalasPadam
  5. hehe.. pakai disposable diaper senang tak yah basuh. orang malas cam akak ni memang nak yang senang je kehkeh..

    BalasPadam
  6. pakai buang mmg senang kak... tapi yg ini jimat belanja... setahun RM800 tu beli diaper... bila dah pakai CD ni bole guna utk 3-4 tahun... duit 800 tu cover utk bayar insuran :)

    BalasPadam
  7. kak...aku dah cam terpengaruh ni...aku hanya ada satu CD jek tuk irfan...tu pun orang kasi...huhuhu

    BalasPadam
  8. hehehehe... pengaruh yg baik tak ngape...

    BalasPadam
  9. betul2.. yang penting menjimatkan.. tak kisah berapa byk yg kita ada, janji kita kasi pakai kan? klu simpan je, tak guna juga..hehe

    BalasPadam
  10. waaa baru tau....lain jenama lain design... ingt kan bile sebut CD je...sume sama.. oo
    time kasih utk info...bile la boleh beli ni.. jr pon xde lagi ni...
    usaha...usahaaaa!!!!

    BalasPadam
  11. banyak design die... akan datang sure makin banyak... penat sikit la nak survey...

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails