Bahan-bahan:
300 gm tepung pulut
3/4 cawan air panas
1/2 sudu teh pewarna hijau
1/2 sudu teh esen pandan
120 gm gula melaka
1/2 biji kelapa parut digaul dgn sedikit garam
Cara-cara:
1. Tuangkan air panas, pewarna hijau dan esen pandan ke dalam tepung pulut. Uli hingga rata (adunan akan menjadi seperti doh dan tak melekat pada tangan)
2. Cubit sedikit adunan dan bulat2kan. Leperkan bebola ini dan masukkan sedikit gula melaka ditengahnya. Kemudian bulatkan kembali.
3. Didihkan air didlm periuk. Apabila air mendidih, masukkan bebola tadi. Tunggu sehingga ia timbul, angkat dan toskan, kemudian gaulkan dengan kelapa parut.
Sedia utk dihidang.
kt N9 kuih ini digelar KOLOPONG...hehehe
BalasPadamehhh... tak penah dengar plak nama tu... ok takpe nnt kite masukkan lg resepi kuih2 lame... check nama ape ye...
BalasPadam