Rabu, 5 Disember 2012

durian fever

kehkeh... iye la demam la sangat dengan durian tu... takde maknanya pun... ;p

sebenarnya dalam minggu ni... di area sekitar 'kampung' Maria dah makin banyak orang jual durian... dan beberapa kali juga la si Nayli menyebut 'nak makan durian'... tapi Mama dia malas nak layan menyinggah... nak-nak lagi kalau petang hujan... mmg jgn harap la Mama nak berhenti...

lepas tu tak cukup Nayli... si Luqman pun sibuk-sibuk tegur 'Mama duyan'... asal nampak gerai durian, Luqman pun tegur 'Duyan'... dan paling best petang semalam (ktorg keluar beli barang)... Nayli mmg dah cakap la dgn en.ejaM, dia nak makan durian... then tetiba bila lalu kat sebuah gerai durian tu, Luqman pula cakap 'Abah stop la... kan nak beli durian'... heeee... siannya dia... sampai minta stop... jadi... di gerai berikutnya... ktorg pun berhenti la...

tapi kat gerai ni... dia jual durian kampung dgn D24 je... Musang King takde... takpe la... sudah nya en.ejaM ambil 2 biji D24 dgn 2 biji durian kampung... murah je RM10 utk 4 biji tu... tapi D24 dia saiz comel je la... bila dah di buka (kat rumah)... satu pangsa ada seulas je... dalam sebiji buah dia, ada la 3-4 ulas isi yg dapat...

tapi... Nayli merungut... bukan durian yg ni... huhuu... Nayli kata dia suka durian yg kita makan kat tepi jalan dulu tu... owhhh... itu Musang King kat Bentong la anak... hadui la...

musang bentong tempohari... ;p

Luqman pun pandai... bila amik yg durian kampung... terus tak nak makan... 'tak sedap' kata dia... amboi... mentang-mentang durian murah - komplen korang yer... nak makan yg duyan mahal je... ampeh tul...

sudahnya... laila makan yg D24 je... yg duyan kampung seulas je dia jamah... Nayli pun  seulas je makan yg D24... Luqman pun sama...jadi Mama dgn Abah makan abiskan baki D24 yg ada (nasib baik buah kecik - tak banyak isi)... yg durian kampung separuh memang masuk tupperware... tak larat la Maria dgn en.ejaM nak makan habiskan... walaupun Maria mmg febret dengan durian... tapi kalau dah 4 biji... ampunnn... tak bole masuk suda... ;p

* dalam kepala terfikir... isi durian yg ada tu, kalau buat inti utk mufin pun best juga... durian crepe dah kena reject, en.ejaM dgn Laila tak suka sangat... tapi tetiba pagi-pagi tadi, en.ejaM bunyi 'nanti petang awak buat kuah durian ye'... hhmmmm... kukus pulut la nampak gaya nya kita petang ni... ;p




3 ulasan:

  1. sabtu lepas, pasar mlm kat umh kite ada lelong doyan kampung 2 seringgit. percaya tak?






    betul... giler ramai!

    BalasPadam
  2. terliur no.. hasben su hantu durian. klu blh hari2 dia nak beli durian :-p

    BalasPadam
  3. As Salam, i am currently conducting a survey about mosque in Malaysia for my master thesis. it would be a big help if u could help me to answer the survey. Thanks in advance.
    https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGhMa19JeDlpZ04xajZTVnROYVl2cWc6MQ#gid=0

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails