Jumaat, 14 Disember 2012

bila sudah gilakan basikal

hmmm... sedih dengan kekalahan team Harimau... dah la takmo cite pasal bola... hari ni kita layan basikal je... ;p

ok... memang dah ramai yg tahu kan... hobi berbasikal en.ejaM dengan Maria...
dan tempohari juga Maria ada war-war kan dalam blog yang basikal lama Maria nak dijual... dan kalau ikutkan juga dah ada buyer yang berminat... tapi... setelah en.ejaM fikir panjang pasal kos - dia tak jadi jual basikal Maria... 

tak jadi jual tak bermakna Maria masih guna basikal yg sama... NO... Maria dah dapat basikal baru... tapi bukan totally 100% baru... upgrade basikal yg lama... upgrading yg mencecah 80%... hehehehe.... memang dah tak nampak rupa basikal lama... ;p

 ini berat basikal lama Maria - Nexus

 ini lah rupa basikal lama Maria...

 ini pula berat basikal en.ejaM... sebelum dia ganti tayar baru...

 dulu guna tayar 'Kenda'... skrg ganti dgn 'Maxxis'

 berat baru basikal en.ejaM selepas ganti tayar... best kan?

antara sebahagian item basikal Maria yang ditukar - pedal, seat, sealant utk tayar... takde dalam gambar - tayar, body basikal 'Corratex', seat post dgn chain baru...

 berat basikal baru...^_^ 
sama standard dgn berat asal basikal en.ejaM

 total cost : rm2.4k
untuk body 'Corratex'... seat dan seat post... rantai basikal... tayar tubeless... serta pedal...
yang belum ganti - fork, handle dan gear... itu je yg tinggal... itu pun bakal diupgrade kan... cuma... bukan dlm masa bulan terdekat ni la... masa skrg kena spend utk kelengkapan sekolah anak-anak... ;p

11 ulasan:

  1. wah, hobi yang sehat kak...best best...

    BalasPadam
  2. syoknya kayuh basikal. dah berkurun tak naik basikal ni. semput agaknya kalau kayuh basikal sekarang ni.

    BalasPadam
  3. perghhh.... best la dapat jogging ngan basikal. :)

    BalasPadam
  4. hurmm kalau ummi luqman semput, cikgu anis plak tak tau la boleh kayuh lagi ke tak beskal tu, entah2 jatuh terlentang ditimpa beskal huhuhu...jemput singgah blog cikgu, i folooo...

    psttt : tadi baca komen kat blog onesimplemother....cer tempek deko rumah tu kat blog....teringin nak tengok hehe

    BalasPadam
  5. CeqGu : sebelum ni kita memang ada buat entry pasal rumah... tapi sebab 2 kali rumah kita kena masuk orang (pencuri) hubby dah tak izin letak gambar atau apa-apa cita pasal rumah lagi... cuma baru ni yg last sblm raya saya ada buat satu entry pasal cat baru kat living... rasa nya tu je entry pasal rumah yg ada dan saya tak delete gambar... yang lain semua saya dah delete gambarnya... maaf ye...

    BalasPadam
  6. basikal ada taki minyak xda ke??????

    BalasPadam
    Balasan
    1. nko tak pernah kayuh basikal eh?

      Padam
  7. Baru nak mula kayuh basikal.... jenis apa yang ok yer.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hmm... soalan ni susah nak jawab... :) bole buat satu entry kalau soalan basikal yg sesuai ni... sebenarnya kalau nak pilih basikal bergantung pada individu... U nak main di mana?... kalau suka main basikal lasak + panjat bukit bagai mcm saya, jd bole pilih mountain bike... kalau nak riadah jalan-jalan taman je - folding bike lebih baik... sbb senang nak storage dan bole bawa masuk dlm boot kereta je... selain folding bike, klu main basikal kat jalanraya je, bole juga main racing bike... fixie pun skrg tengah popular... tp ni banyak budak-budak remaja la guna... so...kena list out... nak guna basikal kat mana? macam mana? dgn budget berapa?... jgn tak percaya tau basikal ni ada yg berharga sampai puluh ribu... berpeluh tengok... :)

      Padam
  8. Baru nak mula...biasa jenis basikal apa yang sesuai.

    BalasPadam
  9. Baru nak mula...biasa jenis basikal apa yang sesuai.

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails