Khamis, 18 Ogos 2011

1st time...

pertama kali semalam petang... Maria pergi ke pasar ramadan kat pinggiran batu caves... ^_^
hehehe... semalam tidak memasak... mahu pun membancuh air... ni semua gara-gara 'ada parking' masa lalu kat param tu... selalunya klu time pukul 5.30 ptg gitu nak park keta mmg susah dah... tapi semalam bole ada pulak kosong... so singgah je la (walaupun masa tu dah ada plan nak masak apa dlm kepala...)

hasil berbuka semalam beli nasi kerabu rm4, puyuh goreng 3 ekor rm11 (saiz L), kuih 4 jenis rm4, gulai ikan masin dgn nanas rm3, telur bistik rm2.50 air buah rm1.50... total belanja rm26

 ok... gambar yg dlm plastik je... masa ni baru letak atas meja... klu gambar hidang sure tak sempat amik gambar dah kena ngap... takde dlm gambar air buah yg laila nak... air tu kaler hijau... dah simpan kat peti ais... ;p

tapi semalam gak Maria rugi rm11... pasal puyuh goreng yg  Maria beli tu... masa nak hidang nampak kat puyuh tu ada telur lalat... hadui... heran gak sbb puyuh tu dlm plastik ikat lagi... tp klu masa kat gerai kan puyuh tu baru lepas goreng - panas lg... mana bole lalat bertelur... 

Maria akui mungkin silap Maria letak je puyuh goreng tu atas meja... lepas tu tak tutup ngan tudung saji... celah mana lalat tu menyelinap masuk dlm plastik wallahualam - tak tau la... tau tau dah ada telur dia... en.ejaM pulak sensitif bab-bab klu ada telur lalat ni... dia suruh buang je... nnt sakit perut kata dia... so... akur je la... letak puyuh goreng tu dlm tong sampah... kakak laila pulak sedih la dia...

ha... berani ke nak makan? terang-terang nampak telur lalat atas tu...

oleh sbb kakak dah sedih-sedih... Maria suruh la en.ejaM pegi balik kat param belikan semula puyuh goreng tu... tapi masa tu dah jam 7 kan... puyuh tu dah abis... sbb kesian kan kakak laila... en.ejaM gantikan beli kepak ayam percik 3 ketul... pastu en.ejaM tambah lagi beli air tebu sebungkus... tapi... masa kakak laila tau puyuh goreng tu dah abis... masa tu jugak la air mata dia meleleh... depan pintu plak tu... masa tu en.ejam baru sampai balik dari param tu la... alahai... sedih la pulak... dan mcm org pregnant mengidam tak dapat plak dah... hadui laaa...

so hari ni Maria kena singgah lagi kat param... sbb dah janji dgn kakak : 'esok Mama gantikan balik puyuh goreng tu... Mama beli 6 ekor nnt... kakak bole makan puas-puas...'
^_^

13 ulasan:

  1. alahai kak laila... ari ni suh mama singgah PARAM lagi k

    BalasPadam
  2. nok, mu dok maner sebenarnya ni?

    BalasPadam
  3. sian kakak.. ngidam sgt tu.. hehe

    BalasPadam
  4. Lynn : harus singgah - sudah janji... ;p

    BalasPadam
  5. NM02 : mok, kita duk kampung, tepi bandar, dalam taman, atas tanah, bawah langit... ;p
    jange maroh mok - puaso... ;p

    BalasPadam
  6. Sue : itu la... budak puasa kan... kita pun bole teringin nak makan itu ini... lagikan dia...

    BalasPadam
  7. sian kat kakak...

    jangan lupa beli 10 ekor puyuh tuk mengubati hati kakak...

    kadang2 hati anak2 yg berpuasa kena 'beli'...selagi kita mampu...

    kakak, jangan sedih2 tau...sob sob...makcik lak yang tumpang sedih gini...adehh

    BalasPadam
  8. bujal : lalat tak puasa... ;p

    BalasPadam
  9. cikmOt : 10???... amboi tu makan ke mentekedarah... ;p

    BalasPadam
  10. syidagorjes : ha ah... yg saiz S, 3 ekor rm10... yg saiz L, 3 ekor rm11... dua saiz je... hihihi

    BalasPadam
  11. sian kakak laila.. mama dh ganti lom puyuh tu? suruh mama beli puyuh fresh n gorengkan utk kakak la... siap puyuh berempah lagi... eheheh

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails