Jumaat, 8 Julai 2011

sambal tempoyak daun kayu

okeh... hari jumaat mmg Maria suke je cite pasal resepi... I like...

ni plak my n my hubby febret... asal nya Maria tak tahu nama nya 'sambal'... tapi bila org nogori dah explain... Maria pun dah expert masak ni... takat nak makan berdua ngan en.ejaM kejap je... kutip-kutip daun belakang rumah... campak-campak dlm periuk... siap... yg penting ada tempoyak dan santan... wajibbbb... ;p

ini daun-daun kutip belakang rumah... dalam gambar tiada daun kunyit dan petai... ;p

sebenarnya resepi ni Maria dah tulis dulu... tapi kali ni Maria buat yg sukatan sikit utk makan 2/3 org kiranya sekali-dua kali makan la... yg nak makan macam Maria ngan en.ejaM je... bole la 2 kali makan... lunch ngan dinner... pastu abis... ;p

Bahan-bahan :
6 tangkai pucuk ubi - Maria celur dulu bagi batang dia lembut... pastu racik halus
5/6 helai daun kunyit - pun racik halus
4/5 helai pucuk kaduk - pun racik halus
1 ikat pucuk paku (slalu tak letak pun sbb kat belakang rumah takde pucuk paku... klu beli letak la...)
1 papan petai (kdg2 beli yg dah siap kupas kat Giant, guna dlm 7-8 biji je... yg ni ikut la nak bubuh sebiji-sebiji bole... klu Maria, suke hiris-hiris jugak...)

1 btg serai - di ketuk
1 kpg asam keping
2/3 sudu makan tempoyak
300-400 ml santan (yg ni mmg kena agak-agak... klu banyak sangat nnt banjir tak best... tapi klu kering sangat pun Maria rasa mcm tak syok mcm tak de kuah...)
garam secukup rasa

cili padi 15-20 biji (ikut suke nak pedas mcm mana...)
bawang merah - 5 biji
1 inci kunyit hidup
semangkuk kecil ikan bilis (dalam 20-25 ekor gak la...) ;p

Cara :
1. cili padi, bwg merah dan kunyit hidup blendkan klu rajin tumbuk... tumbuk sekali ikan bilis... klu blend bubuh last jgn blend hancur sangat ikan bilis nye...
2. kendian tumis bahan kisar (cili, bwg, kunyit) tanpa minyak... biarkan garing sket (ada sesetengah org tak tumis pun... masuk je terus dgn santan...) masukkan santan, asam keping, serai dan ikan bilis ... biar kuah gelegak...
3. bila kuah gelegak masukkan sayur-sayur yg dah dihiris nipis... pastu masuk tempoyak... gaul rata-rata... kendian masukkan garam... perasakan... bila dah mengelegak semula... kuah pun nampak kering dah... bole la tutup api... sedia utk dihidang... ;p

 Maria suke dia tak kering sangat... ;p

p/s : kalau ikut cakap jiran sy yg mmg org nogori tu... sambal ni kena letak daun pucuk labu dgn pucuk keladi birah lagi... hehehe... idak la rajin akak ini... letak daun yg wajib-wajib dan yg ada keliling rumah je dah la... ;p

13 ulasan:

  1. salam dear, dlm komen sis kat blog saya, opis sis dua tiga langkah ngan sogo, dan hari ni citer pasal medan mara, hubby tanya sis keje mana? staf MARA ke?

    kami nak tau sgt ni...hehe...

    BalasPadam
  2. dahsyatnya.ada semua ulam2 ni kat rumah..kagum2.

    BalasPadam
  3. wahida : kita keja ngan jkr... opis kat TIMA... hubby Wahida kat area sini gak ke?...

    BalasPadam
  4. Solehah : ada la sikit-sikit... takat nak makan sendiri tu... lepas la... ;p

    BalasPadam
  5. salam maria - jeles nya dpt buat sendiri dan hasil tanaman sendiri..tambah2 la sedap nya....dh rasa lapar nasi dh ni...makan dengan ikan goreng panas2....

    BalasPadam
  6. haduiiii...feveret ni..tapi tak tau masak, dan tak tau camne nak cari daun daun ni..

    kak maria bole tak tolong masakkan untuk ai?
    bayar pun sanggup tau

    BalasPadam
  7. hubby saya kat MARA.....hubby ingat sis staf MARA jugak..hehe...

    BalasPadam
  8. klu x silap.. mak cakap.. sambal daun ni.. gune boleh up to 40 jenis daun x silap...
    masa kawin sy.. buat hidangan ni.. pengapit suami.. x pandang dah lauk yg best2 ats meja.. die makan lauk ni je

    BalasPadam
  9. lina : Maria klu takde ikan goreng dgn telur dadar pun jadi... ;p

    BalasPadam
  10. cikbedahlaser : betul tu... jiran akak pun sebut banyak lagi daun masa dia explain tu... tp mana kenal daun ulam eksotik sangat gitu... cari yg wajib je la...

    eh... nnt cikbed tanya kat Mak daun apa lagi bole masuk... kot ada kat laman akak... kita buh je la kan...;p

    BalasPadam
  11. ferebet Bapak jugak tu tapi jarang2 dapat. yg pandai buat mak uda yg asal org nogori.

    nak minta Orang Rumah Bapak masakkan memang tak dapat la, beliau jenis tak makan pedas...

    BalasPadam
  12. Bapak : memula Maria belajar masak lauk ni pun rasa renyah - banyak daun nak di racik... tp sbb dah biasa jadi kejap je... :)

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails