Jumaat, 22 Julai 2011

agar-agar santan

Salam pagi jumaat... apa lagi nak cite... mesti la resepi kan... hihihi... jgn marah ek... ;p
ok... pagi ini nak ajak layan satu resepi yg dah lama Maria tak buat... tapi klu buat time hari-hari panas... pastu makan memang best... nak pulak sejuk... masa lalu kat tekak... peghhh.... ;p

jom... semak resepi agar-agar santan ni...

Bahan :
1 pkt agar-agar - cuci dan rendam sekejap (biasa Maria guna yg 30gm kdg-kdg yg 25gm)
4 cawan air
2 cawan air gula melaka
1/2 cwn gula pasir (tak nak pun bole - slalu Maria tak letak pun)
2 cawan santan
2 biji telur ayam
secubit garam
sehelai daun pandan

Cara:
1. Masak agar-agar dgn air dan daun pandan hingga agar-agar larut.
2. Masukkan air gula merah dgn gula pasir sekali... kacau lagi hingga gula larut.
3. dalam bekas lain, kacau telur dgn santan hingga ianya sebati.
4. tuangkan campuran santan dan telur kedalam agar-agar dan kacau... masukkan secubit garam... biar didih sekejap...
5. angkat adunan... tuang kedalam loyang / bekas mengikut kesukaan anda...
6. sejukkan... simpan peti ais lagi sedap... sedia untuk dihidang...


ok... resepi yg sama mcm ni juga bole digunakan kalau nak buat agar-agar santan versi pandan... tukar kan penggunaan gula melaka kpd gula pasir shj sebanyak 2 cawan... klu tak suka manis sangat bole kurangkan... tapi kena tambah bahagian air drpd 4 cawan kpd 6 cawan... tambah pewarna hijau dan perasa pandan... klu rajin parut la daun pandan jadikan 2 cawan air daun pandan... haa sure tak rajinkan... ;p

mmm... Maria pun ada cara lama... dulu-dulu resepi asal housemate masa bujang ajarkan lagi komplikated... dia tak guna santan tapi kelapa parut... pastu gaulkan kelapa parut dgn telur... baru perah santan... huhuhu... mmg leceh sikit... Maria nak senang je... bancuh telur dgn santan terus... Alhamdulillah jadi juga... ;p

ok... kengkawan... selamat mencuba... ;p

10 ulasan:

  1. dah cuba...kali pertama buat jadi...kali kedua tak berapa jadi sebab bercampur kaler dia...kali ketiga pun sama...kena wat kali keempat ar gini...hehehe

    BalasPadam
  2. uishhh

    makan sejuk2 sedap ni

    BalasPadam
  3. oh. nati puasa nak terai lah wat. hihi :D

    BalasPadam
  4. cikmOt : camna yg 1st jadi... pastu yg ke-2 dgn 3 tak jd plak... heran eh... ;p

    BalasPadam
  5. NM02 : ha ah... bila dah elok keras... potong2 siap-siap... biar je kat peti ais... nak makan amik je... best... ;p

    BalasPadam
  6. PUANSTOBERI : senin ni puasa sunat lagi tak?... bole la buat... ;p

    BalasPadam
  7. oh fevret ni. dah lama tak buat. dedulu buat tk penah jadi layer atasnya tu. mana taknya buat ikut suka2 resepi sendiri jer. masa tu takde intenet lagi nk gugel sini sana.. hehehe

    BalasPadam
  8. OneSimpleMother : oh... kalau layer tu tak jadi... biasa nya sbb santan banyak / lebih dari air... sbb tu dia tak naik ke atas... lepas ni bole la try lagi... :)

    BalasPadam
  9. ko mmg!! ni feveret aku tahu?

    kalau bulan puasa wajib carik ni...ko dah buat aku terliur, nak buat malas habes camno? huhu...

    BalasPadam
  10. jangan la marahkan haku... huhuhu... ;p

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails