Jumaat, 8 Julai 2011

getuk ubi goreng @ cekodok ubi kayu... ?

salam pagi jumaat...
pagi ni tak tulis resepi tapi pasal makanan jugak... ;p

ini cara yg korang bole cuba... tak cuba pun tak pe... tapi ni mmg try n error Maria sendiri la... 
sebenarnya dulu masa kat kampung biasa je makan getuk ubi goreng Mak buat... tapi dah nama budak-budak mana la pernah nak tanya camne Mak buat kan...

jadi minggu lepas en.ejaM dgn Maria dah korek + cabut 2 batang pokok ubi... hasil mmg lumayan... goreng sikit... pastu rebus sikit... yg rebus tu la tak abis... teringat kat getuk ubi goreng...

jadi petang nya pulak... kita lenyek la lebihan ubi rebus tu... gaul dgn gula dan kelapa parut... garam sikit... pastu goreng dlm minyak panas... elok2 je dia masak kuning keemasan... bebola getuk ubi tu pecah... haiyerr... sungguh tak best... sungguh tak cantik... cuba rasa sikit... sedap dah... 

tapi apasal pecah?

emmm... simpan adunan dlm peti ais... tinggal kejap... cari ilham nak buat mcm mana...

lepas maghrib dpt ilham... Maria tambahkan tepung gandum dlm adunan... sekali lagi bulat2 kan... pastu goreng... cantekkk... jadi pun... tapi rasa macam tak berapa sama mcm yg pernah makan sblum nih... emmm... nak call Mak... karang kena bebel... ah belasah je goreng kasi abis... janji sedap!... ;p

hehehe... ini la rupanya cekodok ubi kayu... bukan lagi getuk ubi goreng... ;p

kenapa Maria kata begitu... 
sbb lepas buat tu baru semalam Maria google... rupanya... bancuhan dia tak yah bubuh tepung gandum... bulat-bulatkan je... pastu buat adunan 'batter' mcm nak buat goreng pisang... celup bebola ubi tu dlm batter... pastu baru goreng... 
alahai... gitu ke cara nyerrr... hihihi...

apa pun... cekodok ubi tu dah selamat dlm perut ktorg... ktorg belasah cekodok ubi masa tengok bola Malaysia lawan Taiwan baru ni... ;p

12 ulasan:

  1. sib baik skang kena elakkan makanan bergoreng...kalu idak dah minta resepi ni...hehehe

    BalasPadam
  2. cikmOt : aikk... apasal dah pantang awal sangat?

    BalasPadam
  3. salam maria ni recipe baru bagi lina..bagus juga utk mencuba

    BalasPadam
  4. ha..salu beli je.
    idak sker benau, tp oke la sekali sekala makan

    BalasPadam
  5. kalau arwah abah saya buat ketuk guna tebu~he~~

    BalasPadam
  6. salah satu makanan yang saya suka

    BalasPadam
  7. bagu la yu ni... bila nak ajak ai minum ptg kat umh yu? hehehe

    BalasPadam
  8. lina : sblum ni tak pernah rasa ke?

    BalasPadam
  9. PUANSTOBERI : aku suke ubi... so apa-apa base ubi sure la suke gak... termasuk getuk ubi ni... ;p

    BalasPadam
  10. bujal : ketuk apa pakai tebu ?

    BalasPadam
  11. sharinginfo : sedap kan ?...

    BalasPadam
  12. NM02 : ala segan la nak ajak u dtg umah ai yg tak seberapa tu...

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails