Isnin, 31 Mei 2010

blog baru...

Alhamdulillah...

selepas penat berkemas rumah untuk berpindah... kemas blog juga... siap juga setting blog baru... blog baru ni bukan bermakna Maria pindah blog juga ye... tidak... blog baru ni cerita tentang tumbuhan... pokok-pokok... tanam-tanaman... dan segala yang hijau... haa lebih kurang begitu la... apa yang dipaparkan adalah pokok2 yang ditanam sendiri melalui pengalaman Maria dan disekitar laman rumah Maria...

di blog baru itu juga akan Maria paparkan pokok-pokok yang Maria cari disekitar Sungai Buluh atau Nurseri yang berhampiran, butir-butir saintifik dan keistimewaan pokok beserta harga yang boleh didapati, akan Maria perjelaskan di blog tesebut...

Edible Garden ialah itu nama yang Maria berikan... dan boleh dicapai melalui http://tamanramuan.blogspot.com/

semoga perkongsian kali ini, lebih memberi lebih ilmu dan manfaat kepada semua yang membaca...
kepada yang sudi berkongsi pengalaman, harap dapat lah memberi info dan makluman untuk dipaparkan bersama...

sudi-sudi lah singgah... :)

ready to go!

salam kawan2...

wuiihhh speaking ari nih... ape yg dah sedia tu... nak pegi mana?...

mana lagi pindah barang ler... hmmm... cuti wesak day hari tu dipenuhi aktiviti mengemas bilik 'stor'... sebenarnya ni bilik ke3 kat umah tu, since tak digunakan... jadi la dia berstatus 'bilik stor'... sian bilik tu... segala sampah sarap ntah ape2 ntah pun longgok dalam tu...
ini cuma sebahagian... gambar sampah tak amik... malu wei... hehehehe...
kat dalam bilik tu ade lagi longgokan majalah lama... nnt la dah siap susun, Maria amik gambar ye... skrg tengah messy yg amat!

next lepas ni nak kemas bilik kakak Laila n Nayli, rasa2 yg ni tak teruk sangat kot, sbb kebanyakan baju2 terpakai je, pastu semua dah dalam box... so, tinggal angkat je la...

nak kemas dapur nih... seriau... rete dapur dah la berlambak... hehehe... nak angkut yang mana yang paling kurang digunakan @ mmg tak guna langsung...


p/s : nak cari kotak yg tebal utk pack pinggan mangkuk... mana bole dapat? beli tak nak... hehehe

Ahad, 30 Mei 2010

Baby Hatch...

" Pertubuhan Kebajikan dan Pengurusan Anak Yatim (OrphanCARE) melancarkan 'Baby Hatch', tempat perlindungan bayi 'tidak dikehendaki ibu bapa' pertama di Kampung Tunku, Petaling Jaya"

berita lanjut & gambar baca di Berita Minggu

rasa-rasa ape akan jadi ye?...
iye ke bayi yg tak dikehendaki akan diletakkan disitu?...
emmm jangan nanti makin banyak anak tak sah taraf kat Malaysia ni sudah la...

ape la nak jadi dgn manusia kini... niat melindungi bayi sebegitu mmg murni, tapi pun tak akan menyelesaikan masalah... masalah utama sekarang adalah bagaimana nak mengawal hubungan bebas yg semakin berleluasa... pendidikan terhadap biologi kitar hidup manusia perlu difahami agar masalah macam ni bole terkawal...
ini tak... tau nye nak sedap-sedap jer... bila dah bunting anak dara orang si jantan hilang ntah ke mana... si betina pulak, akal dah singkat, suke-suke je buang anak tu... mmg tak berperikemanusiaan langsung... huh...

eh... marah bunyi...

hujung minggu di Sungai Buluh

salam kawan2

aduh-aduh... letih yg amat, pagi ni ktorg berjalan-jalan sekitar Sungai Buluh... survey pokok-pokok... pasu... barang-barang landskap cam buai, trellis... ntah la ape2 ntah... tengok harga sebenarnye! hehehehe

pagi ni breakfast kat mamak... lepas tu terus ke Sungai Buluh jalan nak menghala ke Shah Alam... not bad jugak... planning nak cari yg kat area hospital, tapi en.ejaM britau yg kat area hospital dah takde, dia pun baru tau, sbb hari tu dia pegi cari, nak beli rumput... tpt tu dah takde... mane la derang pindah gak nye...

ok... Maria jumpe la spesis pokok Kemboja bunga warna pink, range harga dari rm50 ke rm80 saiz sedang ke saiz sederhana... lain-lain kedai yek... tak beli lagi sbb tadi nak keta, klu nak beli kena bawak van atau pun pajero... tak pun keta kena kosong baru bole baringkan pokok (hari ni penuh ngan anak-anak... hehehehe)...

Laila bengang ingatkan nak jalan pegi mana... panas je tengok pokok... huhuhu... anak bandar sungguh nko nih...
uppss sebelum lupe, toke kedai offer sekali pasu besar saiz 1 dgn harga rm20... uiihhh berbaloi nih... alamak pasu utk pokok air tak tengok harga lagi... hehehe... mabuk pasu dah nih...

lagi Maria cari anak pokok kesidang... wah yg ni susah jumpa, walau pun sesetengah nurseri ada pokok ni tapi anak pokok dia takde semai, nurseri yang ke 5 baru dapat, rm10 satu poli beg... bole la, Maria mmg tak nak yang besar sangat... biar dia besar di laman nnt... :) rembat 2 beg... hehehe

kat nurseri yg sama sama jugak, Maria rembat anak pokok bunga sundal malam... hehehe takut... ala pokok la... actually Maria pernah beli pokok ni, tapi sampai sekarang jangankan bunga, besar pun tidak, harap penuh pasu je... terpikir gak, salah pokok ke... tapi ni tadi dah beli lagi satu, compare ngan yg ade kat umah... lebih kurang je rupe dia...??? emmm tengok la nnt jadi ape... harga rm8 sbb tu beli : tak mahal sangat :)

ok... lagi pokok kemuning... ni lagi murah... rm5 utk satu poli beg, tinggi pokok dlm 1 kaki... yg ni pun tak jadi beli tadi, planning nak beli dalam 8-10 beg sbb nak tanam rapat2 jadi pokok pagar... pokok ni best sbb bila bulan penuh dia pun akan berbunga penuh... wangi pulak tu... mmmm aromaterapi tu... next baru beli...

hmmm... en.ejaM sibuk tengok pokok buah... dia ingat laman umah dia besar sangat ke nak menanam pokok buah, nak buat dusun ape?... tak pe la ikut jer...
eh pokok buah semua jenis yg kawen la... tinggi 3 kaki pun dah ade putik buah... eh best la pulak... antara pokok buah yg ter...survey:

pokok pelam chukanan : rm15 (anak) rm68 (ade buah)
pokok kedondong : rm 18 (ade buah)
ciku bulat : rm 25 (ade buah)
ciku lonjong : rm28 (ade buah)
pelam harum manis : rm15 (anak) yg ni Maria tak caya sket, sbb yg Maria tau, pokok harum manis ni nak suhu panas terik cam kat utara... karang beli, tanam haram tak berbuah... letih ah...
pokok delima merah : rm10 (anak)
jambu batu : rm15 (ade buah / putik)

itu antara pokok buah yg ktorg tengok / tanya harga... ade gak tadi anak pokok limau bali, yg ni tak tanya pulak brape harga... hehehe

oh ya.. tadi ade gak jumpa buaian kayu... lawoooo... ade dua pilihan kayu cengal atau kayu resak... kayu cengal rm1800, klu kayu resak rm1300... dapat yg kayu resak pun dah cun... alahai... yang ni berangan je la dulu... budget dah takde utk benda yang ribu2 nih... :(
lagi kalau nak cari pergola pun ade jual, tapi tadi tak tanya pun harga brape... hehehe...
caj hantar lain ekkk...

ok la takat ni dulu... survey ni pun dah makan setengah hari... tadi Luqman pun dah mengamuk sakan... balik la dah pukul 2 pm pun... Mama Luqman pun penat dah... nak tido gak la ngan Luqman...

babai...

Sabtu, 29 Mei 2010

resepi mandi susu

salam kawan2

hummm... resepi dari dapur lagi... kali ni cara-cara nak buat sendiri 'mandi susu'... mmm best tau, lebih2 lagi kalau buat dalam bathtub... syoikkkk!!!...

Bahan:
* tiga cawan susu tepung
* suku cawan oatmeal
* sedikit minyak pati - ikut kegemaran masing2
* suku cawan serbuk badam
* satu kapsul vitamin E (bukakan)
* suku cawan cornstarch

Cara:
* Gaul sebati kesemua bahan. Masukkan ke dalam peti sejuk. Apabila hendak mandi bungkuskan kedalam kain kasa atau tuala kecil, ikat ketat-ketat dan gantungkan pada pili tab mandi. Biar air suam melalui bunjut tersebut dan boleh lah berendam dengannya...

mmm... best tau, kalau tak de bathtub, gantung kat bawah shower pun syok jugak, tapi kalau ade bathtub apalagi tambah la kelopak bunga ros sebelum berendam... lagi la syok... mmg macam kat spa!

selamat mencuba...

Jumaat, 28 Mei 2010

sungguh letih... nak buat ape dgn majalah lama?

salam lewat malam...

eh dah lewat ke? belum ek... tapi kalau Maria lewat dah ni sbb time tido slalu paling lewat adalah jam 10.00mlm... hahahaha awal... ye mesti nnt esok nye anak2 nak bangun pegi sekolah, jadi mesti tido awal...

hari ni sbb cuti, esok pun cuti lagi so ade excuse... bole tido lewat...

sebenarnya dah penat... mengemas weh... barang2 yg nak di pack dan bawa ke rumah bawah sebahagiannye dah selamat di kemas... huh letih giles... bilik ke3 yg jadi stor ni mmg penyimpan yg baik... segala macam khazanah ade... yg best nye sbb dah 70% barang selamat dikemas, yg duk dlm kotak sampai 5-6 kotak dah selamat tinggal 4 jer...

banyak betul buku... aduhai... mmg Maria pencinta buku, novel2, ade 2 kotak saiz A4, buku architecture zaman belajar dulu2, 1 kotak saiz A3, kitab-kitab agama campur skali ngan buku resepi n buku jahitan, ade 1 kotak saiz A3 jugak... tu belum lagi nota2 zaman blajar yg disayang...
hahaha sayang? huh...

buku + fail kakak laila pun ade 3 kotak fail... hehehe buku2 tadika... Nayli pun ade satu... hehehe... banyak nye rete...
(ape jadik le klu ngemas bahagian dapur lepas nih... lagi giles akok...)

perghhh...

tu belum lagi majalah... ini memang lagi satu masalah... tadi dah longgok setempat semua majalah2 lama, last skali la baru kemas balik, decide nak bawa atau buang... tapi nak buang sayang yang sebenarnye... ok yg mana ade menda yg Maria suke mungkin simpan dan bawa... the rest...
nak buat ape ye?

ade cadangan... bagi yg baaeeeekkk punye... letih dah ni... tak bole nak pikir... :)


p/s : segala cadangan didahului dengan ucapan TERIMA KASIH... :D
eh... ade lagi la, baju terpakai, ade 6 kotak saiz A4... bole di derma kemana yek?

eh...eh makan durian?

salam kawan-kawan

wah sempena Wesak Day... hehehe... ye... ni gara2 Mama teragak nak makan kuah durian / serawa ngan pulut, singgah la kat stall org jual durian kat jalan sentul tu beli durian sebiji... sebijik je yerrrr... ala... nak buah kuah bukan nak pakai banyak pun... tapi yg tak tahan bila kupas je durian tu... si Luqman nih....
dia pun bantai seulas... mak aih... nko pun pandai makan ek Luqman... kakak nko baik Laila ke... Nayli ke... masing2 menjamah pun idak... nko MAKAN!... huh bahaya nih (karang besar berebut durian pulak ngan Mama... hehehe)
 
menunjuk-nunjuk posisi jelas... saya memang makan la... tengok sisa durian pun ade kat tepi mulut ha...


p/s : mmg selera makan Luqman 'luarbiasa'....

dah sembuh...

selamat pagi...

selamat wesak day juga... hehehe suke : cuti!...
bole rilek2... makan2... duduk umah... petang, jalan-jalan...
amboi timing cantek tak hengat!....

duduk umah : kemas umah... sapu n mop lantai... vakum carpet... kemas dapur bagi kilat... basuh baju... sidai... masak makan tengahari... petang karang, angkat baju kat jemuran pastu lipat kain baju yg dah kering tu....
dushhhh...
hilang mood berpoya-poya...huhuhuhu 

iye... cuti hari ini, mmg takde planning utk ke mana-mana
sebab...
kena packing barang2 utk dibawa ke rumah baru... huhuhu...
nak sort out ni tak larat sungguh... pagi2 tadi en.ejaM dah pesan,

"kemas mana2 yang bole bawak dulu, saya pegi mop umah lagi sekali... nnt susun je mana2 yg nak bawak, saya amik terus, hari ni sofa yg order tu dah nak datang..."

wah!... sofa baru nak sampai hari ni?... horey!... horey!... petang sket bole la melepak kat umah bawah... semangat!... semangat!... pegi mengemas sekarang!

oh yer... sebelum lupe, semalam tengahari, Maria pegi MidValley : pegi amik oven yg demam hari tu... Alhamdulillah, oven dah sihat :)... lega... tapi pas ni still lagi Maria kureng sket bab masak2 ni sbb oven tu semalam petang Maria dah hantar terus ke rumah bawah... hehehe... nnt nak kena bawak pindah jugak kan?... alang-alang dah ade kat boot keta tu baik la hantar terus ke rumah bawah, kalau bawak naik ke rumah atas ni sama je nnt nak kena angkut gak ke bawah... letih la 2-3 kali nak angkut, berat tau oven tu!... semalam pun jari dah tersepit masa angkat sendiri nak letak kat boot keta... huhu

ok la, takat ni dulu... nak sambung kemas / pack barang... nnt en.ejaM balik harus dia bising tengok Maria depan lappy nih... :)

hepi holiday...
babai...


Khamis, 27 Mei 2010

tertanya - tanya...

salam kawan2...

Maria masih lagi berusaha dengan blog yang sebuah lagi... dalam masa yg sama bila dah penat... jalan2 la kejap kat umah org lain... huhuhu... dasat betul kawan2 blogging ni... sehari bole up entry sampai 5-6-7... huih dasat betul...

Maria satu hari biasanye 1-2 entry aje... alahai... camne la cik nuff tu nak kawan kan?... hehehe tak pe la... bagi yg ada masa terluang, bole la isi masa dgn ber-blog ni (drpd buat menda2 lain yg tak faedah... cam shopping ngabiskan duit...) yang kurang masa ni, naik la satu dua entry... jadik la...

tapi ade satu sikap blogger yg Maria terperasan... tinggalkan komen pd entry 'I follow U, pls follow me back'..... owh... perlu ke tinggalkan pesan sebegitu... kadang2 rasa cam tak ikhlas je meninggalkan pesan... dah baca, ok... jadi follower, ok... tinggal pesan begitu... owh... rasa Maria tak tergamak nak pesan sebegitu, tapi kenapa ade org buat begitu...

dan lagi bila dia dah follow tapi kita tak follow dia semula, tak berapa hari kendian follower tu dah ilang balik (unfollow ?) ... mmm ntah la, ikut suke la...

nak follow, biar la ikhlas... nak follower juga, biar la dapat yg ikhlas nak berkawan... :)

Resepi kecantikan dari dapur...

salam kawan2...

:) ... mood ceria sbb esok cootii... yey... aktiviti?... pegi umah bawah la... berkebun... nak pindah masuk tak boleh lagi... :)

so ape nak buat? sementelah blog baru yang dicanang-canangkan pun tak siap2 lagi... nak masuk resepi masakan, oven tak balik dari spital lagi... ohhh ade resepi baru... ini hasil drpd kerja2 mengemas rumah, jumpa majalah2 lama... tak nak simpan majalah ni : bakal dilupuskan... tapi resepi kecantikan untuk mencipta suasana spa dirumah sendiri... menggunakan bahan2 dari dapur... waw... waw... waw... best...

kita salin resepi pertama...

PENGELUPASAN SEL KULIT MATI (EXFOLIATING)
Bahan2 dari dapur:
* satu cawan gula
* satu cawan buah kranberi segar
* setengah cawan minyak badam
* 15 titis pati minyak limau / ape2 pati yg disukai
   (bole juga diganti dgn jus lemon, utk menaikkan aroma)

Cara:
Campurkan semua bahan dalam mangkuk. Basahkan kulit tubuh. Gunakan samaada tangan atau tuala untuk menggosok ramuan scrub tadi ke serata tubuh secara memusar menghala ke atas. Lamakan menggosok dibahagian kulit yg kasar spt siku dan lutut. Bilas dgn air suam atau air biasa.

ok... kaedah ini sama seperti menggunakan scrub yang kita beli dipasaran, bezanye bhn yg kita guna adalah segar dan tiada kimia pengawet...

dan lagi melakukan scrub pada kulit ni bagus diamalkan seminggu sekali, utk menanggalkan sel2 kulit lama dan ini juga memudahkan sel kulit baru disuburkan. sekiranya sel kulit mati dibiarkan, kulit akan menjadi kusam, kering dan berdaki.

Jangan lupa pakai losyen badan setelah selesai melakukan scrub.

ok... selamat mencuba... jumpa lagi dengan resepi kecantikan akan datang :)

Rabu, 26 Mei 2010

sedang berusaha...

aduh... sedang mengusahakan blog baru berkenaan tumbuhan... nape la nak buat layout 3 column asyik tak jadi je... yg jadik, tak lawa pulak... yang lawa, tak jadi pulak... huhuhuhu.... sedey... penat dah nih...
balik ah... dah 4.30 ptg...

babai...

mentor-mentee...

salam kawan-kawan...

yup... pagi ni opis ade taklimat Mentor-Mentee... sebenarnya rasa malas nak attend... bunyi program mcm best - mentor-mentee... rasa cam masuk rancangan Mentor TV3 pulak... tapi yg ni taklimat pasal opis la, arahan perbendaharaan la, pekeliling baru la... ape lagi... boring lorr menadah telinga... ape nak buat... nak ke tak nak ke... kena jugak datang... kehadiran akan direkodkan!

topik hangat yg pertama cite pasal Lantikan Pegawai Pengawal... haa... org2 yg bertanggungjawab cam ceti la ni... bab nak kutip2 duit, belanja2 duit... aiyohhh tak kena mengena ngan keje la... tapi satu yg Maria suke berkenaan dgn kutipan wang... haaa sebarang kutipan wang yang tidak mempunyai arahan bertulis adalah tidak sah!... SALAH!... jadi klu tak de surat2 tetiba nak collect duit tu, kite bole refuse utk membayar... hehehehe... I like... (eh... mana butang I like nih? takde?... Izan comot camne nak buh butang tuh ha?)

topik ke-2 pasal ... Peraturan Mengenai Kebenaran Meninggalkan Pejabat... hahaha... yg ni mata segar sket... sket je, sbb penyampai nye boring sket... ngantuk dibuatnye... tapi sbb perasaan ingin tahu lebih kuat maka Maria pun tongkat la kelopak mata bagi nampak... ok... ayat penting, sekiranya hendak meninggalkan pejabat semasa dlm waktu bekerja, hendak lah meminta kebenaran dari bos... hehehehe... nak balik masak?... amik anak kat sekolah?... pegi SOGO / JUSCO sale... hehehehe... tepuk dada tanya iman... hehehe (hek eleh... aku jumpa bos kat SOGO 2.45 petang - aku nak balik, bos baru nak naik... ape cite? hehehe... sape kantoi?... bos la, bukan aku... aku nak melangkah keluar dah... )

topik ke-3 berkenaan dgn EOT... Extension Of Time... ha yang ni utk kegunaan kontraktor sebenarnya, camne dan kenapa dia bole claim EOT... ktorg kena tau... sbb ape nak bagi layak luluskan EOT utk kontraktor... tu je... tak kena mengena pong... ini sume head of project team (HOPT) punye kerja...

huh... Maria dah ngantuk tahap mengom betul... pagi tadi pulak pekena ubat batuk (batuk jangkit ngan Luqman)... lagi la mengoms... dengan taklimat org yg jadi mentor pun cam dengar tak dengar... bos membebel lagi la tak dengar (sbb tu aku tak suke membebel - sbb aku tak suke dengar) 

hahahaha...

suke suki Maria nak terlelap... sbb org lain pun ade yg dah pejam rapat ... pastu dlm bilik mesyuarat ni pun dah malap2 - diorg pasang slide show...

huagggrrhhh.... nak join the club

clap... clap... clap... sekian terima kasih...
sebelum itu dijemput semua utk minum dulu....

haaa... makan!... yerrr mata aku sudah segar!


p/s : boring ke baca... Maria dengar org membebel lagi boring... sori yek kerana kongsikan keboringan saya... hehehe :)




kenangan lalu...

salam kawan2

ini kes dah kurang idea nak menulis... ntah la, kadang2 masa tengah drive balik keje, rasa mcm2 nak ditaip bila sampai umah... tapi bila dah sampai umah, amik anak2, pegi dapur : masak = pastu lupa dah... hilang dah idea... sudah nya pagi2 blur nak isi blog....

ok la ni, saje nak letak gambar2 lama...
ini sume gambar2 Luqman masa kat spital lagi... baru lepas lahir... 27 September 2008 bersamaan 27 Ramadhan 1429 (lagi 3 hari nak raya... huhuhu...)


gambar masa dah kenyang susu... nyum...nyum... susu ibu mmg best!


 masa ni tengok dia... yerrr sepet nyer... hehehe ikut mata abah dia la nih... klu mata Mama dia bolat! 2 pic yg last ni masa nak balik kerumah : keluar hospital... ingat lagi masa ni lagi 2 hari nak raya... zakat en.ejaM dah bayar awal2 lagi sbb dia tau anak dia mmg nak kuar beraya... collect duit raya.... hahaha...

takpe la... janji cukup sifat dan sihat walafiat... Alhamdulillah...
eh.. eh.. compare sket ngan wajah terkini... iye ke gambar2 lama tu Luqman? cam lain je... apsal mata dah bolat ha?...


p/s : rasa cam kejap je Luqman dah setahun 7 bulan... panjang dah dier...

Selasa, 25 Mei 2010

minggu exam...

salam kawan-kawan

hmmm iye... minggu ini adalah minggu peperiksaan sekolah untuk kakak Laila dan Nayli... Mama dia pulak yang sebok2 tanya tiap-taip hari...

 'ade exam ape?'
pastu bila dah balik petang, tanya lagi

'macam mana periksa tadi?... ok? bole buat tak soalan tu? senang ke susah?'
'ok, senang je' jawab kakak
Nayli?
'ok!'

Laila n frenz...

hish... bebudak skrg ni, periksa macam tak periksa je... rileks je... main-main... makan-makan... 
Mama ngan Abah pulak yang risau... hari-hari tanya, Abah lagi best... dgn kakak Laila dia konfiden la... kakak Laila tu spesis bertangungjawab dan berdedikasi...

dgn si Nayli ni... Abah mmg tak konfiden langsung, dah la kurang rajin nak belajar time kat umah, buat homework pun Mama kena tunggu dgn rotan... abis exam camne?  

bila di fikir2 semula, agaknye masa zaman Maria sekolah dulu pun sama je Mak risau gak nye time Maria amik exam... seingat Maria, Mak dulu sampai buat puasa2 sunat ni bila anak2 nak exam... emmm Mak, baik nye Emak... rindu la pulak... hehehe... takpe minggu cuti sekolah tak lama lagi... ade kenduri kawen sedara kat kampung,
'nnt Orang balik ye Mak... diorg minta Orang buatkan sirih junjung?... bulehhhh nak junjung berapa tingkat? cakap je la, sediakan daun sirih nye nnt Orang buat... InsyaAllah kalau takde aral Orang sampai :)'


p/s Jijah, TQ sbb sudi follow...

Hepi Anniversary

selamat ulang tahun... sayang... (ala-ala lagu Imran...)

hehehehe... geli jiwang karat yang amat... ape pun nak gak tulis Selamat Ulang Tahun Perkahwinan yg ke-8... semalam... huih diam tak diam dah lebih lima tahun kita kawen ye bang... dah nak cecah 10 tahun, tak lama lagi...
hehehe seriau la pulak, bila tengok angka2 tu rasa cam dah tua senior veteran je...

ape pun TQ kat Abang yg selama ini jadi peneman hidup Ayang, walau pun Ayang ni garang orang nye, Abang bole lagi bersabar, Abang tetap juga nak britau yg Ayang ni manje orgnye walaupun garang... (hehehe perasan comel la pulak)

dan TQ juga sebab selama ini Abang dah buat macam2 kerja, banyak bersusah payah mencari rezeki untuk mencukupkan keperluan yang sebenarnya kehendak untuk Ayang dan anak-anak Abang, iye lah kalau bukan kerana Abang seorang King RM Control yg hebat mengawal keWANGan keluarga, tak mungkin kita mampu utk mempunyai kediaman idaman hati...

ape pun Ayang doakan semoga jodoh kita berkekalan hingga ke akhir hayat, bahagia bersama disamping anak2, dimurahkan rezeki, dipermudahkan segala urusan rumahtangga dan dijauhkan dari malapetaka serta bala bencana...

sbb kata org rumah tangga akan dilanda masalah setiap 5, 10, 15... tahun... iye ke, Ayang bukan la percaya sangat... sebab lima tahun lepas Ayang tak ingat pun kot-kot kita ade masalah besar masa tu... kalau Abang ingat, remindkan Ayang ye... cuma yang selalu Ayang perasan orang kata, org lelaki ni 'life start at 40th'... kalau nak jadi ape2 yang elok atau tak elok sume bermula pd usia 40an, Abang belum 40 kan... lambat lagikan?... ade la lagi 8 tahun... hehehe...

kalau nak berubah sekali pun, Ayang harap Abang berubah menjadi suami yang lebih baik, yang mampu membimbing Ayang menjadi muslimah yg solehah gitu... (skrg ni cam tak cukup solehah... hehe) bila cukup kemampuan dan kita bebas hutang, mudah-mudahan senang la jalan kita untuk menunaikan ibadat haji bersama yer...

tak lupa pesanan akhir Ayang untuk Abang, lepas ni kurang-kurangkan la naik hangin tu yer... Ayang paham Abang penat keje, mengadap kerenah org yg tak tentu hala.... tapi klu balik umah asyik nak marah tak tentu pasal, Ayang pun bengang jugak... karang Ayang mogok satu minggu langsung tak bestkan umah kite?
lagi satu klu Abang naik angin, Ayang perasan Abang senang senang je nak buang-buang angin... suke-suke merata-rata... eiii... tak tahan la Ayang :) sori ye bang...

p/s : oh ye... last... bila Abang nak tunaikan janji nak bawak Ayang pegi snorkeling ke Pulau Sipadan... Ayang dah abis belajar swimming ni... mmmm kita book hotel kat Pulau Mabul yer... :)

Tulus ikhlas penuh kasih sayang,
Ayang @ ejaMARIA...

Isnin, 24 Mei 2010

nak lagi...

salam kawan2

Maria bercadang nak buka satu lagi blog... khas pasal tumbuhan dan pokok2... ape pendapat ?... mula nye ingat nak masukkan sekali je pasal2 pokok tu dlm blog ni jugak... tapi rasa cam menyimpang pulak, sbb blog yg ade ni santai... caca marba... rojak... segala benda Maria masukkan... yg ni mmg baru ni pulak mmg nak masuk info sahaja... info pokok la... sbb Maria dah surf kebanyakan blog pasal pokok2 ni suma berbahasa inggeris, yg bahasa melayu kurang... nak cari pasal tanaman sikit sangat... yg jual pokok banyak la... mmmmm camne yek?... ok ke ha?

hehehe blog yg ade ni pun kadang2 tak ter-update... ini kan pula nak tambah blog baru... huhu...

nanti la pikir dulu... pokok pun baru di semai... belum ade yg naik lagi...




p/s : bunga melur di balkoni rumah... tunggu masa dialihkan ke rumah bawah...

Ahad, 23 Mei 2010

bilik kakak Laila dan Nayli... almari IKEA

salam kawan-kawan...

eh..eh... tak abis lagi cite pasal bilik kakak 2 orang ni... hehehehehe... paham je la kan... selagi tak masuk ke rumah tu, selagi tu la macam2 nak di beli + di angkut = sumbat... hehehe tak de la, yg ni mmg perlu...

dan yg ni pun last furniture utk bilik kakak2, selama ni pun kakak2 share almari (bayangkan almari 2 pintu kongsi untuk 2 orang punye baju... hehehe.... padat n sendat!) so lepas ni kakak Laila dan kakak Nayli dah ade almari masing2... almari lama yg ade tu masih elok (pun almari IKEA) akan jadi almari utk baju Luqman pulak la... ok kan?

ketibaan yang berbahagia - van IKEA pada petang jumaat yang lalu...
 
kerja-kerja pemasangan almari, masa Maria amik gambar ni, sibuk la budak ni bertanya : 
'kenapa amik gambar kak?...'
hehehe.... risau diorg tu... takut gak nye Maria publish mana2 buat report yg bukan2 pasal diorg... hehehe

tapi mmg Maria respect kerja2 diorg berdua ni sbb dalam masa tak sampai satu jam semua almari dan drawer tu siap dipasang...

promo sket utk IKEA : penghantaran perabot @ apa2 saja produk IKEA ke rumah akan dikenakan charge sebanyak rm65, penghantaran akan dibuat pada hari yang sama sekiranya di sekitar lembah kelang dan pemasangan perabot juga dikenakan caj sebanyak 5% drpd harga barangan... :)
pada Maria la... kalau membeli almari / ape2 perabot yg besar dgn jumlah yg banyak - berbaloi la guna servis tu, kita nak pasang sendiri pun bukan senang, terkial-kial jadi nye... klu barang kecik2 tu tak pe la bole pasang sendiri...
 
ha... ni dia almari dan drawer... satu untuk kakak Laila, satu lagi untuk kakak Nayli... :)
(sila abaikan tingkap yg belum ada langsir...)
 
senyum suke kakak Laila disamping almari dan katil nyer...:)


p/s : huh lega furniture utk bilik kakak SIAP... lepas ni bole concentrate yg lain pulak...

Sabtu, 22 Mei 2010

sabtu yang selalu letih?

salam kawan2

hehehe apehal pulak sabtu yang letih... ngarut sungguh... orang la yg letih, hari mana ada letih... hadui... bahasa : hancus...

tapi mmg Maria dah letih skrg ni... lepas pagi2 tadi dah membasuh, menyidai... menyapu + vakum... mengemop... masak... bagi budak2 makan... basuh pinggan... kemas dapur... ni dah penat... layan lipat kain... rasa cam nak tido pulak, tapi... ntah...

Luqman, Nayli n Laila masing2 dah tergolek tido : perut dah kenyang... mmm bole la layan blogging sekejap... eh kain tak abis lipat lagi... ngantuk arrr.... huuuuaggghhh... tido la sementara bebudak ni tido... Babai!


p/s : Noj, TQ sudi follow :)

Jumaat, 21 Mei 2010

aktiviti merepek di pejabat...

salam...
hehehe... ingat lagi tak... ntah Maria pun lupe dah... tapi rasa cam pernah cite buat kerja2 merepek kat opis ni bila boring...

hahahahahaha... gambar berikut merupakan contoh kerja2 merepek di dlm pejabat... tapi jangan salah paham pulak yer... ktorg buat aktiviti ni masa lunch hour... ktorg baik la... :) (hihihi...perasan!) lagi pun kerja2 merepek cam ni bermusim... ada masa tertentu jer...
ok... tuan punye harta kerastangan ni yang bertudung kuning, dia minta tolong nak buat doorgift utk anak buah dia : errr... dia bagi hadiah la kat anak buah yg nak kawen tu... senang cite
 
gambar jelas beg tersebut... comel tau beg ni... lepas tambah rantai manik tu... bling...bling lagi comel!
 
akak nak bergaya gak depan beg yg dah siap hias tuh... hehehe


p/s : korang klu nak buat gak... hati2 yer... jgn sampai kantoi ngan bos... :)

alhamdulillah...

salam pagi Jumaat kawan2...

syukur Alhamdulillah... Luqman tak sihat hari tu rupanya nak cerdik lagi satu perkara... Mama ajar dia sekali je... bila nak mandi, buka baju n seluar, lepas tu letak kat bakul baju kotor... Mama tunjuk yg ini tempat kakak Laila, yg ni kakak Nayli... yg hujung sekali tempat baju Luqman... ok dalam minggu ni Mama tengok mmg Luqman terus je letak baju dia dalam bakul betul kat compartment dia... hihihi... bagus!... sekali tunjuk je dia ingat...
yg kelakar nye... dia buka seluar sbb nak cuci buang air besor pun dia letak seluar kat dalam bakul... hish sabor je Mama dia... kan ke seluar tu nak pakai balik lepas ni Luqman...


p/s : kak pah, TQ sudi follow... :)

Khamis, 20 Mei 2010

cuti : setahun berapa hari?

salam kawan2

hmmm... eh apsal nak cite pasal cuti ye?... ok la macam ni, sblum ni Maria kan dah amik cuti : sbb jaga si Luqman, so ade la kawan yg bercakap...

banyak cuti nko yerrr... ikut suke je cuti, jaga anak... best nye...
(ikut bos jugak... klu bos baik, dia tak kesah la staf cuti psl anak sakit... kena bos mengomsss... huh)

ok la bagi jelas kat sini... Maria rasa ni salah satu drpd kelebihan kakitangan kerajaan... cuti tahunan sebanyak 25 hari setahun (contoh untuk kakitangan sokongan gred 29 ke atas...kalau gred 29 ke bawah 20 hari setahun...) dan kalau cuti tersebut tidak dihabiskan pada tahun yang sama, cuti tersebut bole dibawa ke tahun berikutnye : carry forward la nih...

dan lagi yg best kalau cuti mmg terlebih-lebih tu, cuti tersebut bole disimpan sebagai GHS atau nama panjang dia Golden Hand Shake... cuti yg disimpan sebagai GHS tak bole diambil tapi akan diganti sebagai wang tunai bila kita pencen nnt... hmmm best kan... pun macam tu ade limit tau... maksimum cuti bole simpan sebanyak 150 hari shj bersamaan 5 bulan sepanjang perkhidmatan... ha yg ni kira sendiri : 5 bulan di darab dgn gaji akhir sekali ngan elaun... wo wo wo... mokcik kayo masa nih....

lagi pasal cuti, untuk kakitangan kerajaan yang telah berkhidmat lebih 10 tahun (kktangan tetap dan berpencen yer... bukan kktangan kontrak) tambahan 5 hari cuti tahunan akan diberikan... ha... kalau mula2 tadi dapat 25 hari + 5 hari... jadi setahun layak cuti 30 hari... best kan... hahahaha... Maria dah dapat pun cuti tahunan 30 hari sbb tu la cuti banyak... hihihi... itu belum masuk yg carry forward tahun lepas... aaaaakk... banyok la...

ok takat ni dulu pasal cuti org2 gomen ni... nak tau lagi pasal cuti bersalin... cuti haji... cuti sakit... nnt yek... Maria buat bahagian ke II... daaa


p/s : nota di atas bole diguna pakai sebagai rujukan menghadapi peperiksaan PTK dan PERINTAH-PERINTAH AM bagi kktangan awam :)

usia nye tak sampai satu hari...

salam kawan2...

hmmm hari ni Maria dah kerja semula, Luqman semalam dah nampak lega... lega yang amat... jadi Maria pun bole la pegi opis juga dgn perasaan lega... segala ubat-ubat utk Luqman dah pun disenaraikan dan beri pada pengasuh... pandai la nnt akak tu baca nak bagi ubat apa, masa bila...

ok... since kesihatan Luqman dah terkawal, skrg ni Mama dia pulak yg selsema bagai... aduiii sakit nye kepala, dari malam tadi lagi dah sakit... tengok first aid box, ubat selsema ada lagi... telan je la sebiji (dos dia mmg satu biji sehari...) pagi ni sakit kepala dah kurang, tapi hidung sumbat tak hengat... alahai susah nye nak bernafas, rasa mcm nak bawak tong oksigen je bagi lega!... tekak pun tak best skrg ni... gatal2 je mcm nak jadi batuk... ala... tak best sungguh!

eh... apsal cite psl Mama tak sihat pulak ni, tajuk usia tak sampai satu hari kat atas tu cite ape?... hehehehe sori... sebenarnya ni cite beberapa hari lepas, sebelum Luqman demam, Maria ade belikan dia laptop mainan... dengan harapan lepas ni dia main la laptop dia sendiri... tak la kacau Maria time ber-blog masa kat rumah... rupa2 nye tak sampai pun 5 jam laptop tu dikeluarkan dari kotak... si Luqman yg 'cerdik' ni pegi bagi laptop dia minum air... ayyoo... laptop tu dah minum terus la dia tersedak... bisu terus... senyap dan padam!... huh... membazir je rm30 duit Mama

tengok la tu... gaya bersungguh-sungguh... tengah pikir ape la nak di buat... kakak2 pun tak leh usik... tengok jer...

p/s : hmmm tu la dia.... usia laptop tu tak sampai pun satu hari.... :(

Rabu, 19 Mei 2010

duduk rumah tonton WHI

slamat tghari...

wee wee... bunyi rilek habis duduk umah ek... kata Luqman tak sihat, Mama dia ok je layan blog ngan FB? tadi pegi jumpe doktor ape cite? hehehe

Maria mmg bole senyom skrg... pasal ape ? mmm pagi tadi mmg pegi klinik, Luqman kena amik gas lagi... 
haa, masa ni klakar sket sbb sblum turn Luqman amik gas ade sorang budak lain kat bilik tu tgh amik gas... nanges bagai tak ingat... si Luqman kat luar rupe nye gelak2 sambil jeling2 kat bilik tu... apa lagi Mama dia pun warning la...

lepas ni turn Luqman tau...

by the time nurse panggil, Luqman masih sengih2 lagi... bila dia nampak je corong gas tu....

Waaaa....

melekat kat baju Mama... tak leh letak langsung... ceh hampeh tul Mama dia rasa masa tu... sabor jer... apa lagi, akak nurse pun tangkap n bungkus la si Luqman ni... langsung tak leh gerak... nanges je la... masa ni mmg Mama die gelakkan...

hahahaha... tu la tadi eksen! 

ok... habis kena gas, Luqman rehat dulu sblum jumpa doktor balik, nak check ade bunyi ke tak... Luqman pun ok... hilang dah nanges (malu kat luar masa ni ade awek tengah layan main rocker...hehehe)...

tetiba je akak nurse yg buat gas tadi panggil balik nama Luqman, bila dia toleh je, nampak muka akak nurse tu... terus nanges balik... hadui... fobia tengok akak tu rupe nyer... hehehehe terpaksa la Mama dia dukung masuk bilik doktor... puas la nak pujuk suruh senyap sbb doktor nak dengar dada dia, klu tengah nanges camne doktor nak dengar kan?  

Ok la, lepas dengar dada Luqman doktor sendiri pun surprise, lepas 2 kali gas/neb bunyi whizzing Luqman dah takde... Syukur... tapi Mama still kena bagi ubat ikut jadual, pantau hingga Ahad ni dan sepatut nye Luqman akan lega...

dan skrg masa Maria tulis entry ni Luqman tengah tido, lepas dah penat main ngan kakak Nayli... heran pulak Mama Luqman ni... lepas je doktor ckp dia ok, balik rumah mmg macam org sihat...

SERIUS!... SIHAT YANG AMAT...

tak mcm org sakit langsung... main... makan... susu... dah penat ni... tido! huh...  
sabar je la, kadang2 rasa anak sakit ni sebenarnya nak kan perhatian Mama ngan Abah die jer... ye la klu sakit Mama cuti, masa ni la layan dia sepanjang masa, ngadap mngada2 dia sume... manje sungguh!
so skrg ni Mama dia layan la TV program Wanita Hari Ini (WHI) topik best weh... cara memantapkan payudara! hahaha korang tak dapat tengok jgn jeles arrr... hihihihihi..

tak pe la Luqman, yg penting sihat, doktor pesan ubat kena pantau lagi sampai hujung minggu ni,
dan nampak nye tak dapat la Maria join aktiviti opis yg nak buat xpdc ngan berkelah kat sungai chiling weekend ni... ingatkan hujung minggu ni bole la join mandi sungai sambil BBQ... tak jadi la ikut nampak nyer bila Luqman mcm ni... klu sihat sure ktorg dah beredam anak beranak... hehehe 


p/s : sori kat opismate, tak dpt la nak tolong prepare utk BBQ... :(

cuti jaga Luqman

salam kawan2...

hehehehe (gelak yer... suke cuti!..) tak la bukan suke... hari ni Maria sambung cuti kecemasan lepas semalam dah keje 1/2 hari je... gara2 si Luqman...

oh... Luqman semalam kena ambik nebulizer (gas)... huhuhu koyak lagi kocek Mama n Abah... pagi ni kena follow up amik lagi sekali nebulizer... aduh... apsal la Luqman ni, masa jumpe doktor semalam, doktor pun heran baru selsema hari isnin, pastu hari selasa dah jadi batuk + semput sekali... cepat sungguh slalu nye klu nak kena semput pun amik masa selsema bbrape hari dulu... ni tak tunggu langsung... one shot terus je... sian Luqman (sian kat kocek skali...)

nak buat macam mana kan dah background family mmg ada asma... kena la berjaga-jaga :)

smlm pun doktor kata selagi dia tak lepas umur 3 tahun, risiko Luqman mdapat asma masih tinggi... alamak... naya nyer...

jadi Mama bila Luqman selsema sahaja ubat inhaler 'combivent' kena tambah dos penggunaannya tapi pun ade limit maksimum guna cuma 4 x sehari, jgn lebih... inhaler 'ventolin' utk batuk bole guna setiap satu jam... manakala inhaler 'seretide' utk pencegah asma kena teruskan spt jadual sblm ni hingga Jun ni...

huh... jenuh Mama nak menghafal jadual ngan nama ubat sekali... tu tak masuk lagi ubat makan...

skrg ni Luqman tengah tido, td dia dah kena ubat... kejap lagi nak bawa pegi klinik lagi, amik gas lagi... tunggu dia bangun la... biar dia tido rehat dulu... sementara ni bole la Mama dia ber-blog dulu... (hehehehehe...tak pe kan, Luqman tido... jgn la bising2...)

oh yer, petang semalam since Maria dah setengah hari je... sempat lagi nak menjenguk pasu...

wee... wee... suke nye...

benih cili padi yg Maria semai minggu lepas dah menampakkan anak dia!
wah... insyaAllah kalau tak de gangguan serangga perosak, bole la merasa cili padi yg di tanam sendiri...
ok... skrg tunggu masa dia besar sket, nnt bole alih ke tanah kat umah bawah...

yey yey... suke...



p/s : lepas ni klu blog ni asyik cite pasal pokok jer, korang jangan la jemu pulak nak membaca yer... 
oh... TQ pd Qistina kerana sudi follow... :)

Selasa, 18 Mei 2010

nak balik!

kawan2...

tadi pengasuh Luqman call... britau yg Luqman selsema n batuk tak berhenti... aduiii... mmg Maria dah perasan Luqman selsema dari malam tadi, planning nak bawa pegi klinik malam ni... alamat tak dapat la tunggu... kena balik sekarang... kena pegi klinik petang ni jugak... takut nnt selsema dia melarat...lagi susah nak baik... almaklum la kan, kakak dia ade asma... so peluang utk Luqman kena asma still ade selagi dia tak melepasi umur 2 tahun... huhuhu :(


p/s : bos saya balik dulu... daa

kenangan di hospital

salam kawan2
hari ni Maria blur sket... dgn pagi2 ni perut meragam... dah memerut pun nak meragam lagi... adui... apehal ntah... oh smlm beli roti john kat pasar malam... mmm tu la gak nye... iye.. perut Maria mmg jenis sensitif, salah makan mula la meragam... huh nak sarapan pun tak senang... nak ber-blog pun tak senang... balik2 nak pegi tandas... alahai...

ok la since lappy kat umah bole bluetooth, Maria pun ape lagi hantar la gambar lama masuk kat lappy... hari ni layan gambar Luqman masa masuk hospital, masa ni umur dia baru setahun... suke sangat kat gambar ni... my little teddy... hehehe...

ade ke suke... hehehe... teruk betul la Mama Luqman ni... masa ni Luqman demam dah seminggu lama, kali ketiga pergi ke klinik doktor terus refer ke hospital... takut H1N1 katanya... bila admit ke hospital mmg suhu badan Luqman panas sangat... tapi doktor hospital pulak suspect DENGGI sbb doktor kata ktorg takde contat ngan org baru baik oversea... yg kelakar nye elok je lepas pantau 24 jam... segar bugar la pulak... tu pasal la Mama dia snap gambar comel jer... macam orang tak sakit pulak rupe dia... lepas 2 hari ktorg dah bole kuar, tapi Mama masih kena pantau lagi demam dia... takut berulang lagi... 


p/s: anak sakit mmg buat semua ibu susah hati... syukur Luqman skrg dah makin kuat, jarang sakit... :)  
uppss sblum lupe... terima kasih juga kat follower baru Maria sbb sudi kawan... :)

Isnin, 17 Mei 2010

isu penting untuk pemakai tudung

salam kawan2

entry ini adalah copy n paste bulat2 dari blog  UMI NUHA
PENTING SANGAT untuk kawan2 yang bertudung sama-sama lah kita peringatkan kawan2 yg lain yer...

" Saya rasa.. amat penting untuk saya kongsikan satu perkara ni.. Act, saya baru jer tau ttg perkara ni. Kalau kita semua perasan sekarang, fesyen bertudung bersanggul sangat2 femes sekarang. Saya tengok, majoriti yang bertudung, especially yg pakai shawl...msti akan mengayakan tudung yg dipakainya dalam keadaan bersanggul.
Sanggul yang saya maksudkan adalah seperti dlm pic diatas. Memakai tudung yg menampakkn bonggolan dikepala. Jadi, sebab tadi saya dah terbaca berkaitan pemakaian tudung sebegini, jadi semestinya saya share dengan kawan2 semua . Renungkanlah hadith2 dibawah :

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” - hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

KOMEN :
Sama2lah kita sebarkan isu ini.. Agar ianya dapat memberi kesedaran utk diri saya & kita semua. Saya sendiri pun... masih x perfect. Banyak sgt perkara yang harus diperbaiki. Disudut +ve , dunia blogging ni banyak memberi info yg selama ni saya x tahu & banyak juga memberi kesedaran drp semua sudut. Sebarang n3 drp blog ini yang dapat memberi info, kebaikan @ pun kebajikan utk semua, saya izinkan kawan2 yang datang kesini utk copy n3 tersebut.. Adalah baik jika ilmu yg kita tau itu dapat dikongsi beramai-ramai.

Sumber : http://arryrozy.blogspot.com/2010/05/sanggul-dan-tudung.html "

p/s : renung-renungkan!

hujung minggu di rumah baru...

salam pagi isnin!

hi kawan2... sihat?... pagi2 isnin begini : monday blues lagi?... ala jangan la mcm tu, dah cuti rehat 2 hari kan... takkan hilang mood nak keje...

Maria ngan anak-anak 2 hari berturut-turut ni pegi ke kediaman baru ktorg... yerrr... misi : mencuci rumah... penat lor... budak2 pulak duk layan main kat bathtub... woahhh gembira tak hengat... mmm bila la nak pindah masuk ni... tak sabar la pulak... (en.TNB, bilakah meter umah ini akan dipasang secara rasmi?)

hehehe dan sebab asyik kat rumah baru la, blog ni bersawang 2 hari... langsung tak sempat nak blogwalking ke... blogjogging ke... hehehe... maaf ye kawan2... layan baca tak sempat nak tinggal komen je...

aktiviti merasmikan bathtub... Mama dia tengah basuh lantai umah... Abah kena jadi jaga sume kanak2 riang ini sambil bersihkan bilik air... :)
Nayli lepas mandi... buat keje, buang pita pelekat pada frame tingkap... good girl... Mama suke...
Kakak Laila lepas mandi... MAKAN!... macam mana tak gomok?... ish...ish...ish...
Luqman lepas mandi.... TIDO!... tergolek penat... hahaha...

oh ye, karpet tu pun semalam kitaorg angkut dari umah... adoiii la berat... nasib baik karpet tu bole lipat2 jadi tak le teruk sangat nak membawa... kot kalau gulung je... camna nak masuk boot keta... so karpet tu pun dah landing baek jer kat bilik utama... bole la buat tempat bergolek2 sekejap semalam...

oh yer... satu lagi semalam juga katil untuk kakak Laila n Nayli toke kedai perabot tu dah hantar diorg pasang sekali... alahai... best nye bebudak skrg... (aduhai... tak best nye kocek Mama...)

kakak Laila tido bawah... Nayli tido kat atas... ok jgn gaduh pulak...

adik luqman masa ni dah tido, jadi dia tak tengok la bilik kakak2 dia... kalau tak mau dia pun posing tak abis nih... semalam gak en.ejaM pasang blind untuk dapur... mmm cantek... blind tu rembat dari IKEA... gambar tak ambik pulak?... hehehe nnt la yer... bila kitchen kabinet selesai, kita amik gambar skali yer...

ok la... sekian dulu utk cite hujung minggu ini... nnt ade cite menarik Maria update lagi yer...


p/s : Nayli tanya : almari mana Mama?.... erkkkk...

Ahad, 16 Mei 2010

mari makan biskut bersama Luqman...

ntah Mama dia pun tak paham... sedap sangat ke biskut krim kraker Tiger tu?... bersungguh makan...



 

 
ape tengok-tengok?... nak ke?... takde makne nyer...


p/s : Luqman, selera makan dia lately ni kemain lagi... tak berhenti mengunyah...

Sabtu, 15 Mei 2010

hujung minggu yg meletihkan...

salam hujung minggu

mmmm minggu ni ktorg tak pegi Tasik Perdana : senang cite tak jogging la... tapi aktiviti ktorg dah tukar kepada pergi ke rumah baru : cuci rumah... umak aiiii ponat nye badan.... sakit pinggang hah... tu pun basuh floor atas je sbb kat bwh ade brg2 kontraktor yg tak abis kemas lagi... tak nak la nnt basah pulak...

haaaa itu pasal la blog ni sepi, tak sempat nak update... (dah ngadap umah jer...)

lepas cuci rumah ktorg layan ABC kat umah jiran sebelah, pakcik ngan makcik sebelah umah tu ade buka gerai kecil, jual makan2 cam snak, jajan, keropok, ABC, ice blended... ok la ktorg layan makan ABC... sedap dan murah (alamat lepas ni asal balik sekolah je si kakak mesti nyingah kedai la jawabnye...)

gambar?... ha ni la masalah si Maria nih, kalau dah buat keje lupa segala... tadi ade gak snap gambar tp itu pun lepas dah siap mop lantai...baru teringat kat kamera dlm beg... tapi tak nak la publish : gambar tak pakai tudung... hehehe pastu ade plak gambar kakak laila snap Mama dia tengah tergolek kepenatan... hahaha simpan je la gambar tu... nnt 18SX pulak jadi blog nih... hehehehe malu eh...


p/s : esok pun kena pegi rumah lagi, dah buat appointment ngan toke kedai katil utk hantar katil kakak esok pagi... sure Laila n Nayli gumbira terlampau la esok...

Jumaat, 14 Mei 2010

kerana jeles kan izan...

salam kawan2
hehehe... teruk kan? ada ka sbb jealous kat si izan ni... mana tak nye... dia asik duk cite buat dadih pandan tu... pastu cite pulak makan sejuk2... nyaman nye tekak... uhh... mana bole tahan... nak gak... malam kelmarin apalagi... layan dapur la... la ni peti ais penuh ngan dadih strawberi... semalam kakak pegi sekolah pun bawa bekal dadih tu... Nayli pulak balik umah je malam tadi mengadap sebekas lagi dgn Luqman pun sama naik...

ok... puas hati... sbb dah makan... masa makan teringat, ini kalau tambah nata jelly lagi best... pergghhhh...


hehehe... yg dah masuk peti ais...












p/s : hehehehehe... izan jgn marah arrr... akak klu jeles mmg cam ni... nak makan gak...

mufin untuk cikgu...

salam kawan2

ha... ingat lagi tak 2 hari lepas Maria duk pening pikir : apa nak buat untuk bekal Nayli sempena Majlis Hari Guru hari ni?
hehehe.... time kasih la kawan2 yang bagi cadangan... tapi sbb Maria pun kelam kabut ngan oven rosak tambah lagi semalam pasang dapur kat umah lagi satu... last2... idea mariiii.... baeeekkk punyerrr....


haaa... menarik tak?... best kan colorful lagi... hehehehe... ini bukan Maria made yer... ini order made, yg buat mufin kecik ni pengasuh Maria : Kak Yati... setiap sebiji tu dia jual dgn harga 60 sen sahaja... best... best... best... sedap...sedap... sedap...

Maria sebenarnya last minit, petang kelmarin teringat yg Kak Yati ni ade buat niaga roti ngan kek dari rumah... jadi petang Rabu hari tu... tanya2 kat akak tu bole tak dia tolong buatkan... (mana la tau kot dia sibuk... pas tu ngan melayan Luqman lagi...)

actually Maria nak dia buat kan mufin @ cupcake yg kecik2 comel tu je (yang nak bawak ke sekolah kan budak kecik je...) seronot sket la... saiz comel2 untuk budak2 kan... jadi dia budget harga dlm 40 -50 sen... Maria pun ok je la... sbb nak 100 biji, buat benda kecik-kecik tu renyah jugak...

pastu malam tadi pegi ambil Nayli n Luqman, akak tu kata dah siap, nak ambil bawa balik umah ke? Nayli dah sibuk nak bawa balik... ape lagi... pack aje la kak... dah bila Maria tengok... besar nye? mcm ni 50 sen ke kak?... terkejut... nak saiz lain, dia buat saiz lain... ?

tapi kak Yati ni mmg baik, dia britau yg ni dia amik 60 sen je... dia takde acuan utk cup saiz kecik tu je... sbb tu dia buat saiz sedang ni... Maria? mesti la gembira yg amat... murah tu... dan lagi utk box yg Nayli bawa pegi skolah Kak Yati isi penuh lagi... tak pe sedekah budak2 makan kan? kata dia...
Alhamdulillah... murah la rezeki Kak Yati...


p/s : hari ni Nayli pegi sekolah pakai gaun je... dgn usung box kek dia tu... senyum lebar sampai telinga... :)

Khamis, 13 Mei 2010

saya letih...

salam kawan2...

mmm... hari ni Maria cuti... tak keje la kan... betul... tak keje kat pejabat je, tapi keje kat umah sendiri... pagi ni kitchen cabinet datang untuk pasang... penat tunggu diorang... lepas 2.30 petang Maria balik...

kena balik sbb nak bersiap-siap, pegi kedai kitchen cabinet utk bayar baki... pastu ambil kakak Laila balik sekolah, jam 5.00 ptg Maria ade mesyuarat PIBG pulak kat skolah kakak Laila... adui la... letih bangetttt... mesyuarat PIBG ni biasanye buat hari Sabtu... tapi atas sbb2 yg tak dapat dielakkan maka dibuat la hari biasa tapi jam 5 ptg... mesyuarat habis jam 7.30 mlm... huh... dah maghrib baru abis... letih...

bila dah balik umah, kena singgah rumah lagi satu yg tadi psg kitchen cabinet... adui... budak2 yg pasang cabinet tu dah balik tapi keje tak siap lagi... alaaa esok diorg kena datang balik la... terus call supervisor dia sbb pintu glass retak : dia dah tahu, sok dia gantikan... kepala paip sinki tak pasang lagi : dia suruh beli dulu paip yg mcm mana, nnt dia pasangkan... dan lagi dapur yg single hob tertinggal - tak pasang... alamak... yg ni besar punye hal sbb keje dia nak kena tebuk kitchen top tu...

mula la nak hangin ngan en.ejaM... dia ni tengok ke tak org pasang kabinet ni... siap tak siap pun dia tak tau ke?... eeee geram 

sampai umah singgah lagi umah pengasuh... ambil Nayli n Luqman... sabo je ngan en.ejaM : dia pegi makan sesorang... Luqman dah mengamuk-ngamuk sbb amik dia lewat (ye la dah malam....) masuk pintu umah sendiri, tengok jam dah pukul 9.00... aduiii...


p/s : esok tak sure lagi nak update blog cite ape... malam ni pun penat... tapi... ntah... jari gatal... hehehe

promo utk kedai kawan... almaridotcom

salam kawan2...

hari ni Maria nak masukkan cite pasal kedai baju... hehehe... kalau dah nama nye pompuan tu : baju sahaja... hehehe...
kedai ni milik kawan lama Maria... kawan zaman belajar kat POLI dulu2... nama kedai online die : almaridotcom .... barang2 yang dia promo untuk jualan buat masa ni mmg baju sahaja... tapiiiii... baju dia bukan bersaiz biasa - biasa yer... saiz yg luar biasa pun ada... haaah dari saiz S hingga ke saix 4XL.... XXXXL.... tu dia panjang Maria taip X... hahaha... kawan Maria ni buka web utk baju saiz besar ni sbb dia kata susah nak dapat baju2 (terutamanya T-shirt) yang bersaiz xtra XL dgn harga mampu milik... haaa psl tu la dia niaga baju besar2 nih...

tapi ape yang paling penting, adalah harga dia... bermula dari RM10 untuk T-Shirt pelbagai saiz untuk lelaki dan perempuan, blouse perempuan pulak antara RM20-40... murah... betul murah... klu korang nak tengok design nye, korang masuk je la web dia : http://www.wix.com/almaridotcom/almaridotcom Maria dah link pun...


p/s : kawan2 yg besar2 molek sangat la, tinjau2 kedai nih... :) selamat menjamu mata...

Rabu, 12 Mei 2010

ape perasaan korang?

salam kawan2...

tengahari tadi Maria keluar pegi bank... ade urusan di kaunter, jadi keta kena la park proper... bayar tiket parking... letak kat atas dashboard... tit tot... ok bole tinggal...

selepas 25 minit urusan kaunter dan lain-lain hal selesai (singgah seven-E, beli air...) cantek je, Maria tengok org ni tempek keta dia... ala hai... akak nak kuar balik nih!


bukan la nak marah... (bengang sket jer...) tapi dlm gambar tu korang bole nampak kan, ade petak parking yg kosong... masuk la dulu... tak kesah la urusan nko tu walaupun cume 5 minit pegi ATM... tapi keta nko dah menghalang laluan... hangin nih (dah la tengahari panas...) klu takde parking mungkin bole excuse tapi ni... terang jelas lagi nyata parking yg kosong tu... susah sangat ke nak park proper sekejap?... karang Maria adu kat DBKL suruh saman baru tau... tak pasal2 sume org yg park sekejap2 mcm nko pun kena tau!


p/s : tak paham ngan perangai sesetengah org yg drive - nak senang je... sampai menyusahkan org lain...

konon comel la tuh...

salam kawan2...

hari ni takde idea nak menulis... jom tengok Luqman beraksi comel... prasan la tuh...













hujung minggu bila takde aktiviti di luar... alamat aktiviti di bilik je la... gomol-gomol Luqman... gelak-gelak... amik gambar... penat... tido...
seronokkkk... sbb hujung minggu je la banyak masa ngan anak-anak... klu oven ok... layan buat biskut @ kek ngan kakak Laila n Nayli...

p/s : suke tengok anak-anak ketawa... tu je... "ketawa penawar duka".... 'ketawa juga rahsia awet muda"...

Selasa, 11 Mei 2010

Majlis Sambutan Hari Guru

salam kawan2

sebenarnye Maria ter-konfius... bila tarikh sambutan Hari Guru... tau la bulan Mei, tapi date?...

semalam Nayli bawa balik surat makluman dari pihak Tadika dia yg mengatakan sambutan Hari Guru akan diadakan pada hari Jumaat - 14 Mei ini...

semua kanak2 dibenarkan berpakaian bebas hari tu... tak perlu beruniform... dan lagi, ibu bapa diminta membekalkan anak2 dgn sedikit makanan utk memeriahkan majlis...

alamak... slalunye klu kakak sebelum ni, Maria bekalkan dia cupcakes yg Maria buat sendiri... la ni oven dah terbakar... ape nak buat yek?

nak bekal nugget... sure Maria tak bagi, sbb nnt banyak lagi budak lain bawak nugget... mee hun goreng... ohh tidak... pagi2 nak suruh Maria menumis? sowiiii... buat dadih... banyak la nak mengankut nnt, tak kan nak buat 20 bekas je... nnt bebudak lain pun nak makan gak...

adoi... buntu... ape nak buat ye, untuk bekal Nayli ni... masa dah suntuk... idea tak de.... tolong!... tolong!... tolong bagi cadangan!!! makanan yg kanak2 suke... bole prepare dari malam sebelumnyer... tak perlu deco yg ade krim2 yg bole jadi comot...???  any idea?

Terima Kasih... :)

sedap nyerrr... lepas mandi ada org urut begini...

salam kawan2

nak cite panjang pun tak guna... layan je la dulu... kat bawah baru cite...
emmmm... best nye... tepuk2 n picit2 belakang...
urut perut pulak, untuk melancarkan sistem pengeluaran angin dan bahan buangan... 

ok... untuk ibu2 yang ada baby kecik, urutan bayi bole dilakukan sedari mula bayi dilahirkan... ini fakta arrr...
sebenarnya di Malaysia, kaedah urutan bayi diperkenalkan oleh Pakar Pediatrik, Datuk Dr Zulkifli Ismail pada 1997 yang juga dikenali sebagai ‘Face of Touch’.

Maria tahu mengenai urutan bayi ni dah lama masa si kakak Laila kecik lagi, siap ada CD lagi mengenai urutan bayi, masa tu dapat sbb beli produk Johnson & Johnson, malang nya masa dapat tu tak bole praktikkan pada Laila, sbb dia dah pandai geli!... hahaha

pastu bila dapat anak ke2 si Nayli, terus la Maria buat since dia baby... dan mmg Nayli suke sangat... macam Luqman skrg ni, dia pun suke sangat bila diurut...

biasanya Maria akan urut diorg time selepas mandi, medium yang digunakan biasa nye Minyak Telon... minyak ni sedap sbb dia buat badan anak n tapak tangan kita rasa hangat je...
lepas mandi kan ke sejuk2, kena urut rasa hangat2... sbb tu la jadi lagi sedap!

Manfaat urutan bayi
Membantu melegakan pernafasan, peredaran darah dan penghadaman.
Menjadikan tidur bayi lebih nyenyak.
Melegakan kesakitan, tekanan dan keresahan.
Melegakan angin dan kolik.
Membantu proses pemulihan dengan memudahkan penghadaman.
Menjadikan bayi peka dengan sentuhan kasih sayang.

Manfaat urutan untuk bayi pramatang
Analisis global daripada 19 data kajian mendapati 72 peratus bayi menunjukkan kesan positif seperti:
Peningkatan berat badan yang baik sebanyak 47 peratus.
Perkembangan lebih baik.
Lebih aktif.
Lebih peka dan menunjukkan tindak balas.
Keluar hospital 6 hari lebih awal (mengurangkan kos pembiayaan hospital).

ok... fakta manfaat urutan ni mmg Maria ambil dari blog serikasih (nak publish fakta kan, mesti la cari sumber yg betul), kalau nak tahu lebih lanjut bole klik nama serikasih tu, Maria dah linkkan...

pun begitu amalan mengurut bayi ni mmg Maria dah praktikkan untuk Nayli dan Luqman, hasil nye mmg memuaskan hati, Nayli jarang sakit manakala Luqman masih dalam perhatian : belum 2 tahun kan? tapi ok la berbanding kakak Laila dulu2 mmg selalu berulang ke klinik... :)


p/s : masa pantang minggu pertama, selalu perhatikan mak bidan urut2 baby lepas dia mandikan... so amalan berurut dlm budaya melayu bukan utk ibu sahaja ye, anak pun sama... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails