Isnin, 17 Mei 2010

isu penting untuk pemakai tudung

salam kawan2

entry ini adalah copy n paste bulat2 dari blog  UMI NUHA
PENTING SANGAT untuk kawan2 yang bertudung sama-sama lah kita peringatkan kawan2 yg lain yer...

" Saya rasa.. amat penting untuk saya kongsikan satu perkara ni.. Act, saya baru jer tau ttg perkara ni. Kalau kita semua perasan sekarang, fesyen bertudung bersanggul sangat2 femes sekarang. Saya tengok, majoriti yang bertudung, especially yg pakai shawl...msti akan mengayakan tudung yg dipakainya dalam keadaan bersanggul.
Sanggul yang saya maksudkan adalah seperti dlm pic diatas. Memakai tudung yg menampakkn bonggolan dikepala. Jadi, sebab tadi saya dah terbaca berkaitan pemakaian tudung sebegini, jadi semestinya saya share dengan kawan2 semua . Renungkanlah hadith2 dibawah :

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” - hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

KOMEN :
Sama2lah kita sebarkan isu ini.. Agar ianya dapat memberi kesedaran utk diri saya & kita semua. Saya sendiri pun... masih x perfect. Banyak sgt perkara yang harus diperbaiki. Disudut +ve , dunia blogging ni banyak memberi info yg selama ni saya x tahu & banyak juga memberi kesedaran drp semua sudut. Sebarang n3 drp blog ini yang dapat memberi info, kebaikan @ pun kebajikan utk semua, saya izinkan kawan2 yang datang kesini utk copy n3 tersebut.. Adalah baik jika ilmu yg kita tau itu dapat dikongsi beramai-ramai.

Sumber : http://arryrozy.blogspot.com/2010/05/sanggul-dan-tudung.html "

p/s : renung-renungkan!

9 ulasan:

  1. terima kasih berkongsi

    dan banyak lagi yang kurang saya minat bila tengok orang bertudung, esp pakai tudung dengan t-shirt lengan pendek (yang tak berlengan pun pernah nampak!)

    BalasPadam
  2. Nowadays da mcm2 pesen btudung yg ader tmskla pesen jurai2 rambut dpn. Kan elok kalo btudung secara proper...

    BalasPadam
  3. sama2 la... sbnarnye ade kisah masa zaman skolah dulu2 psl tudung bersanggul ni ... hehehe kawan tu ktorg panggil alien sbb blkg tudung dia ade bonjol camtuh...(jahat ek ktorg...) hehehe

    la ni kuar pulak pesen tu... serius serupa! heran bila org kata cantik... :*

    BalasPadam
  4. time kasih bg info nih...br aritu de org tgur aku pki tdng ala2 ariani nie x lawo sbb xdek bonggol kt kpala...die ingt rmbt aku pendek...padahal aku ikat kt bwh sket n mmg x nmpk bonggol la...eii nk jek aku ckp...eh sukati aku la yg pntg aku pki tdng kn....xdek bonggol pong die nk jdkn isu uhuhuhuhu rs nk bg jek info ni kt die...agak2 pe reaksi die ek...huuuuuuu

    BalasPadam
  5. kak...minta izin nak copy entry ni ek...nak sebarkan...mekasih...

    BalasPadam
  6. mrs.ecam : aku raasa pelik je... klu kat tudung ade bonjol tu... akak tu tak pelik ke?

    izan : amik je... mmg utk diwar-warkan... :)

    BalasPadam
  7. jemput ke blog amik award ye :)

    BalasPadam
  8. huhu..tatau naper, tp rasa kalo berbonjol sgt pun tak lawa jugak. tatau la naper org suka sgt ikat tinggi2 bagi nak napak 'bonggol" tu. lps tu cekak ketat2 kat leher tu. eii..tak rimas derang yer.

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails