Selasa, 11 Mei 2010

sedap nyerrr... lepas mandi ada org urut begini...

salam kawan2

nak cite panjang pun tak guna... layan je la dulu... kat bawah baru cite...
emmmm... best nye... tepuk2 n picit2 belakang...
urut perut pulak, untuk melancarkan sistem pengeluaran angin dan bahan buangan... 

ok... untuk ibu2 yang ada baby kecik, urutan bayi bole dilakukan sedari mula bayi dilahirkan... ini fakta arrr...
sebenarnya di Malaysia, kaedah urutan bayi diperkenalkan oleh Pakar Pediatrik, Datuk Dr Zulkifli Ismail pada 1997 yang juga dikenali sebagai ‘Face of Touch’.

Maria tahu mengenai urutan bayi ni dah lama masa si kakak Laila kecik lagi, siap ada CD lagi mengenai urutan bayi, masa tu dapat sbb beli produk Johnson & Johnson, malang nya masa dapat tu tak bole praktikkan pada Laila, sbb dia dah pandai geli!... hahaha

pastu bila dapat anak ke2 si Nayli, terus la Maria buat since dia baby... dan mmg Nayli suke sangat... macam Luqman skrg ni, dia pun suke sangat bila diurut...

biasanya Maria akan urut diorg time selepas mandi, medium yang digunakan biasa nye Minyak Telon... minyak ni sedap sbb dia buat badan anak n tapak tangan kita rasa hangat je...
lepas mandi kan ke sejuk2, kena urut rasa hangat2... sbb tu la jadi lagi sedap!

Manfaat urutan bayi
Membantu melegakan pernafasan, peredaran darah dan penghadaman.
Menjadikan tidur bayi lebih nyenyak.
Melegakan kesakitan, tekanan dan keresahan.
Melegakan angin dan kolik.
Membantu proses pemulihan dengan memudahkan penghadaman.
Menjadikan bayi peka dengan sentuhan kasih sayang.

Manfaat urutan untuk bayi pramatang
Analisis global daripada 19 data kajian mendapati 72 peratus bayi menunjukkan kesan positif seperti:
Peningkatan berat badan yang baik sebanyak 47 peratus.
Perkembangan lebih baik.
Lebih aktif.
Lebih peka dan menunjukkan tindak balas.
Keluar hospital 6 hari lebih awal (mengurangkan kos pembiayaan hospital).

ok... fakta manfaat urutan ni mmg Maria ambil dari blog serikasih (nak publish fakta kan, mesti la cari sumber yg betul), kalau nak tahu lebih lanjut bole klik nama serikasih tu, Maria dah linkkan...

pun begitu amalan mengurut bayi ni mmg Maria dah praktikkan untuk Nayli dan Luqman, hasil nye mmg memuaskan hati, Nayli jarang sakit manakala Luqman masih dalam perhatian : belum 2 tahun kan? tapi ok la berbanding kakak Laila dulu2 mmg selalu berulang ke klinik... :)


p/s : masa pantang minggu pertama, selalu perhatikan mak bidan urut2 baby lepas dia mandikan... so amalan berurut dlm budaya melayu bukan utk ibu sahaja ye, anak pun sama... :)

9 ulasan:

  1. lepas ni luqman pula urut ibu!

    BalasPadam
  2. khalish pun suka diurut, ayahnya lagi la..hahhha...

    BalasPadam
  3. tedi, syukur kalau begitu...

    BalasPadam
  4. bapak nyer... tak yah cite la... nnt jadi cite SX pulak kat blog ai nih... hehehehehe...
    senyum ade makna nampak :)

    BalasPadam
  5. bestnya kalau hari2 kena urut mcm ni kan...

    heheeee

    BalasPadam
  6. wah selesanya baby tu.. byk urut cpt la dia membesar..

    Buffered Earnings Silih Berganti !

    BalasPadam
  7. nnt klu sempat kite scan gambar teknik urutan bayi tu yer... bole la korang praktis pulak...

    BalasPadam
  8. kalau aqil macam payah je, sebab nak pakai pampers pun bergusti ni :-) tapi, bagus gak belai2 anak ni kan..

    BalasPadam
  9. sue, menda ni kena mula dari dia baby kecik lagi... dulu Laila pun dah dekat umur setahun, baru akak tahu, bila nak buat dia geli... terus lari... hehehe... Nayli n Luqman mula dari masa dalam pantang lagi... ok

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails