Isnin, 22 Mac 2010

Homemade Pizza

serik... sekali ni je la buat (hari sabtu lepas)... dah la uli doh manual... takde bread maker la katekan kena la uli manual... pas tu bubuh topping n cheese tak ingat... skali makan... fuh... lupe dunia sekejap... ade brani? cube la...
Bahan Doh:
500 gm tepung gandum
sepeket yis Mauripan (11 gram)
1 s/k garam
1 s/k gula
1 s/b marjerin
1/2 cawan minyak masak
1 cawan air suam
Cara:
Campurkan semua bahan, uli hingga sebati... (amik ngko masa ni lenguh tangan... kalau ada breadmaker sila gunakan ye...)
Pastu tutup adunan selama 1/2 jam dgn kain lembab.
Then tekan2 bagi keluarkan angin, pas tu bole canaikan leper (ikut nak brape tebal...) letak atas pan.
Bakar selama 10 minit dgn suhu 185'C, pas tu keluarkan dari oven, sedia utk dibubuh topping.

Bahan topping:
2 biji Bawang Putih dan 1/2 ulas Bawang Besar - cincang halus
Isi ayam - didadukan
500 gm daging kisar
2 biji tomato - cincang juga
2 btg sosej ayam - dipotong2
2 sudu sos cili
oregano
Topping tambahan:
cendawan butang ikut suke (Maria tukar dgn nanas)
Lada benggala/capsicum - hiris2
mozarella cheese
Cara:
Tumis bawang, bila dah wangi masukkan semua bahan2 yang lain. Perasakan. - Oregano mesti ade, yg ni buat inti bau sebijik kat kedai pizza...
Siapkan Pizza:
Bila inti dah sedia... sapukan tomato puree pd doh yg telah dibakar tadi.
Pastu letakkan inti, tabur skali topping tambahan, atas skali letakkan mozarella cheese yg diparut... ikut la suke banyak mane. Rupe dia lebih kurang cam gambar kat atas tu nnt...
Pas tu bakar pizza selama 20 minit dlm suhu 175'C. Kalau tak cukup garing bakar lah lagi...
emmmm... fresh from the oven... yummy...
shheedaappp....mama lepas ni kite buka kedai pizza tau...

p/s : kredit resepi kat blog... ??? tak ingat la amik dari sape petang tu nak cepat, lupa amik nama blog dia, kalau terbaca, minta maaf yer... tapi mmg resepi ni best... 
En.Ejam pesan, lepas ni buat yang thin crust pulak tau !
(iyaa... belikan la ayang breadmaker... hehehe)

10 ulasan:

  1. masyallah..

    makanan~
    lamo tak mkn piza..
    tetibe teraso nk mkn plak~

    BalasPadam
  2. ok la ni dah tengahari pun... dah bole gi makan...

    BalasPadam
  3. .erk..nak copy resepi ni gak ye..hehehe

    sedap nampak

    BalasPadam
  4. perghh...best tu pizza wat sendiri :)

    BalasPadam
  5. Kak jie : copy la, tak ape Maria tak kisah org ambil resepi, tapi mesti cube tau nnt britau hasil yek...

    Sue : try la... simple je...

    BalasPadam
  6. beshnya...tapi saya tak pandai nak buat seme ni...kalulah maria jadi jiran saya kan beh...hahaha

    BalasPadam
  7. wow!!! sedapnyer!!! anak2 makan pun rasa selesa, kat umah, dengan masakan ibunya :)

    BalasPadam
  8. Izan : ha mari la pindah, duk gombak ni... meh cepat... hehehe, jiran2 kat sini mmg slalu dah dapat tempias... rezeki utk diorg skali...

    Maksu : ha ah la Mak su, sbb tu la si Laila jadi chomel saiz dia - dia dah berangan nak bukak kedai pizza pulak, hari tu ajak buka kedai kek...

    BalasPadam
  9. best2..tgk pun dah tau dah, sedap..kurus la kak maria pas ni asik nguli piza je..hihi

    BalasPadam
  10. sue : makin kembang ade la kot - pizza weh, yg kurus jari je... hahaha (gelak jahat)

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails