Isnin, 7 Februari 2011

maybank2u... hati-hati dgn email ini

assalamualaikum... lama dah blog kita cuti... hehehe... nnt ek... Maria update cuti ke mana... *_*

ok... hari ni nak cite pasal PHISHING MAIL... minta kawan-kawan hati-hati ye... bila dapat email suruh tukar password... Maria dapat email ni... ntah kenapa terus je klik kat link yg dia suruh... mmg Maria masuk... dah letak ID dgn password...
tapi Alhamdulillah... sblum klik Ok... tergerak hati nak tengok link address dia... dah terang-terang bukan alamat maybank... terus tak jadi klik 'ok'... terus tekan butang X... kansel je... huh lega...

pastu elok je jejalan blog kengkawan... terbaca kat blog Mama Zarfan ni pasal adik dia kena tipu PHISHING MAIL macam ni jugak... rasa nya mesti mail yg hampir sama...

so hati-hati kalau dapat mail mcm ni...

ini mmg email yg Maria dapat... nampak tak Click here to Log In... ye... Maria dah klik pun...

ok... dia keluar sama sebiji macam Maybank2u punya log in page (yg ni mmg ori ye... )

macam mana nak tau web dia tipu?
tengok alamat dia ye... kat gambar tu ada tunjuk address https://www.maybank2u.com.my/
yang tipu tu alamat dia takde https... https ni penting... s adalah sign bagi bank...

bila kita masuk web maybank2u... dia akan keluar http://www.maybank2u.com/ sahaja... tapi bila kita klik log in dia akan keluar add yg kedua tu... yg ada https... so... tengok-tengok ye...

hati-hati ye kawan-kawan...

actually Maria... klik lagi sekali link tu... sbb nak capture print screen address penipu tu... tapi bila klik dah tak bole... terus Forbidden... ces... kalau tak mmg harus wajib kena paparkan!



TQ sbb sudi klik sini... klik la lagi...

14 ulasan:

  1. slu su abaikan je emel2 dari bank.. hehe.. rasa mcm tipu jek.. huhu

    BalasPadam
  2. skrg nih nk wat sume bende kene berhati-hati...

    BalasPadam
  3. Sue, itu la akak pelik... nape akak bole klik link tu... nasib baik terperasan... klu tak abis duit... :)

    BalasPadam
  4. betul Lazyf... akak setuju... :)

    BalasPadam
  5. Syida... aku dah lama kawan ngan kawanku nih... dah jadi kawan baik dah... ;p

    BalasPadam
  6. betul kena hati2 nih. kena pastikan betul2 itu website yg sepatutnya atau bukan..

    p/s: klik ur HB..:)

    BalasPadam
  7. kalo dpt email dr memana bank, memang takkan dilayannya..lagi teruk, taknah ada akaun bank tu pon, tetiba suh tukr password..pe kes???

    BalasPadam
  8. J.M.R... hehehe yg tu mmg dah terang menipu ;p

    BalasPadam
  9. Nieza... benda baik kita kongsi la kan... ;p

    BalasPadam
  10. baru nk wat entry pasal ni..lepas baca MZ nye blog pagi tadi...

    kena selalu dengar bernama.. kat bernama die selalu ingtkan pasal pishing nih..

    sy pernah try..sesaja nak tgk reaksi webtu.. tp.. security pc ni tgi lak.. hehehe terus malas nk klik2 lg..

    BalasPadam
  11. cik bed... jgn di coba... karang abis duit... haru je... ;p

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails