Rabu, 30 Jun 2010

menu makan malam?

hummm
sedang fikir...
nak masak gulai udang

atau nak buat pizza cam hari tu...
larat ke nak menguli doh... ke beli doh instant....

hummmm
nak makan pun susah...
susah pikir!

buang bayi lagi

hari ni pagi-pagi dah dengar berita - pasal buang bayi lagi...
jadi tajuk muke depan Metro bayi daun pisang... ye lah... dah dibuang letak atas daun pisang... tinggal belakang rumah... haduiii... ape nak jadi la skrg nih... yg ni kat Rawang...

dan sorang lagi ni kat Seremban... jumpa atas tong sampah kat depan rumah org... lerrrr... siannye...
comel kan?... sian baby ni...
*image ambil dari myMetro*

bagus nye : kedua-dua suspek dapat ditahan... yang ni Maria suke... kite tengok ape tindakan selanjutnye...

letih nak taip panjang2 psl ni lagi... macam tak pernah dinasihat... haih...
cite lanjut korang baca la kat sini dan juga sini

bergaya dengan CD QQ baby minky

salam kawan-kawan...

hmmm hari ni entry Luqman dgn CD QQ baby minky... CD ni datang ngan corak-corak (lepas pakai CD tak nak pakai seluar pun takpe... comel dah...hehehe..) tak macam CD sebelum ni plain, cuma lain-lain kaler je...
dan... Luqman mmg suke - sampai rambang mata nak pilih CD time nak pakai... sabar je la... 
lagi satu... Luqman ni kalau di suruh posing... huh... kemain...
posing kangkang... haih...
tukar berdiri la... cover perut moncit ngan towel...
errrkkkk... menonggeng la pulak!
haaa... cam ni la... elok sket...
lastttt... nak buat jugak gaya romeo dier tuh... sabor je la...


p/s : Luqman dah guna Cloth Diaper sepenuhnye utk hujung minggu... next - new CD : Sweet Doll Baby baru terima petang semalam... lepas ni dah bole fully CD :)

Selasa, 29 Jun 2010

apartment untuk dijual... mcm tak jer... :(

salam kawan-kawan
hummm... last week dah maklum nak buat sticky mode utk jual rumah... tapi malam tadi en.ejaM britau... dah ade org nak sewa - dah comfirm... org tu dah datang tengok pun... dan lagi die kata klu ok duk situ & best... baru nak decide nak beli ke tak... owh... gitu ek... ikut la en.ejaM... saya tak kesahhhh...

so detail rumah yg Maria dah taip entrynye...tinggal la begini...
tentang penjualan unit kediaman pangsapuri lama ktorg
lokasi : Taman Gombak Permai... masuk ikut jalan utama taman seri gombak
status rumah : pangsapuri kos sederhana 18 tkt ... lot rumah di tingkat 9
saiz : 8++ kaki persegi
kemudahan : lot parking berbumbung, pondok jaga, kolam renang, taman permainan kanak-kanak, dewan, surau, kedai runcit dan kedai dobi
kelebihan lain : sudah direnovasi :- lengkap dgn kabinet dapur, built in wardrobe di bilik utama, siling plaster + downlight + kipas diruang tamu, dilengkapi dgn grill pintu & tingkap - bonus pintu beserta safety lockset, view - menghadap bukit batu caves
harga jualan : RM140k
dihadapan pintu masuk utama - grill dan pintu warna putih... pintu coklat adalah pintu rintangan api bagi ruang tangga - ktorg unit tepi, so dah takde org lalu lalang depan umah
siling ruang tamu dilengkapi plaster siling... kemasan pintu warna putih - bole ditukar sekiranya diperlukan
ruang kabinet dapur - dapur asal telah diubahsuai dgn tambahan plug point dan diperbesarkan
built-in wardrobe di bilik utama - 8.5 x 8 kaki
ruang balkoni yang luas 6x6 kaki persegi, telah dipasangkan jubin lantai - lantai asal adalah kemasan simen (tile lantai ni en.ejaM pasang sendiri tau... hehehe kerja tangan dia)

eh... tertinggal - lupe nak ambil gambar... rumah ktorg takde lampu kalimantang a.k.a fluorescence lamp yer... sume dah lampu cantek :)... kalau ikut sayang mmg nak bawak sume lampu tu... tapi kat umah baru pun nak letak kat mana?... tak de tempat dah... mmmm... tak pe rezeki org yg nak duduk la... :)

so.. ni la die rupe rumah lama ktorg tu... bunyi nye dah ade yg nak menyewa... mungkin nak masuk bulan Julai ni kot... ok la.. en.ejaM tak la pening kepala - nak cari duit nak cover rumah atas ngan rumah bawah... at least lega sket la...


p/s : syukur alhamdulillah... Tuhan permudahkan urusan rumah ktorg...

Isnin, 28 Jun 2010

panas!!!!

huhuhu
benar-benar menguji kesabaran...
dah la puasa...
aircond kat opis takde...
kat luar panas pulak...
huhuhuu
masak!

akibat letak kereta sesuke-suke...

salam pagi isnin kawan-kawan

hmmm... tajuk macam nak marah org parking sepah-sepah... tak la bukan marah tapi just nak share... sharing kan caring... hehehehe

Alkisah perkara ni berlaku semalam... Ktorg sefamily pergi ke Lake Garden a.k.a Tmn Tasik Perdana konon nak gi jogging... sampai kat susur ke TTP tu... jalan jem... jem sangat-sangat... keta parking dikiri kanan jalan + penuh... ktorg yg tak tau ape benda ni redah jugak la... planning kalau tak leh masuk TTP... kite susur keluar la ikut jalan pegi komplek JKR... last mmg tak leh masuk...

sbb...
semalam kat KL rupenya ade KL Jogathon... ke Marathon ah?... ala lebih kurang la... so ade banyak la jalan sekitar KL yg ditutup... nak tak nak ktorg pun susur keluar la ikut jalan pegi Tugu Negara...

ha... kat sini lagi la hebat orang parking keta - memang tak pikir gak nye... jalan sekitar Tugu Negara ni dah la sempit... lokasi dia pulak sekitar bukit - berliku-liku... pas tu bas pelancong masuk lagi... akibat nye...

mmm... bas sangkut... keta penuh kiri kanan...
bas ni sedang dalam usaha mengundurkan diri... sbb ktorg datang dari depan dia - dah turun dari bukit... kat atas bukit lagi sempit diorg dah parking...
hasil nye...
ini cuma salah satu daripada keta yg Maria sempat snap ok...

sebenar nye... sebelum ktorg berhadapan ngan bas ni (keadaan sblum turun bukit) ktorg follow ade sebuah lagi bas... pun dah sangkut gak masa ni... pas tu en.ejaM pun volunteer jadi instructor... bagi laluan utk bas tu mengundur semula... driver bas tu pun sbb dia dah tau dia mmg tak bole lepas, jadi dia undur balik... then park bas dia - kat tepi jalan yg sibuk tu juga... yg penting kete2 yg follow belakang dia (termasuk keta ktorg) bole lepas jalan...

rupe nye...
depan jalan yang bas tak bole lepas tu, ade sebiji VIOS baru... plat keta dia WTT ????, dah jatuh bumper belakang dia... sisi keta tu plak... sepanjang-panjang dari belakang ke depan... calar-balar... hadui... sure meraung owner keta tu... masa ni Maria mmg lupa nak snap gambar... sbb excited tengok keta separuh hancur tuh...
owh... patut la driver bas tu tak jadi nak jalan terus... klu dia jalan gak... naya keta tu...

sudah nye... aktiviti nak berjogging... di 'kensel' kan... iye la dah pukul 9.00 pagi... dah panas... nak jogging menda nye... hmmmm kakak laila duk bising merungut - boring!...

jadik... pegi makan aje la... itu pun masa sarapan dah jam 10.30 pagi... Maria dah angin je - perut lapo... hehehehe...

ok... itu la... ape-ape pun korang yg mmg driver ni bila parking tepi jalan... pikir panjang-panjang yek... anggarkan la laluan tu bole tak keta lain lalu... jgn la pikir keta lain yg nak lalu tu keta kancil... pikir la bmw ke... alphard ke... klu bole pikir lori sampah yg nak lalu... ha itu lagi bagus... kalau korang mmg sayang keta mesti pikir banyak la kan... yg semalam tu sume org2 kaya gak nye... yg calar balar pun - vios (ni yg hancur)... city... civic... perdana... lancer... waja... ade la sket... wira... myvi... ermmm nasib la... :(

ah lupa... hari sabtu, hari tu siCity Maria dah keluar bengkel... alhamdulillah tak de kerosakan gear box... yg rosak pomen tu kata mortin... ke mortion... ntah la tak tau menda ape tu... yg pasti benda tu pecah... ye lah keta dah umur 6 tahun kan?... dah ganti dan repair... kena dalam rm200... huh lega... bole la bayar lagi... kalau kena gear box cam tahun lepas... nanges ktorg :)


p/s : jadi la pemandu / pe'parking' yang berhemah :)

Sabtu, 26 Jun 2010

hasil dari mesyuarat... perlukah diceritakan?

ntah... tadi rasa mcm nak cerita sangat... tapi skrg mcm malas la pulak...
tapi Maria rasa ada baik nye bila cite... yg tak baik tu - ampun maaf di pinta...
ok...
Isu pertama berkait dgn disiplin pelajar...
Sekolah Kebangsaan Sultan Hishamuddin Alam Shah ini terletak di tengah KL... kebanyakan pelajar yg belajar di sini adalah anak2 kepada ibu bapa yg bekerja di KL... ada yg dtg sejauh dari Rawang + Sungai Buluh... dan ade yg datang paling hampir dari Jalan Duta + PJ... dan sekitar nye... yg menjadi masaalah adalah kehadiran... oleh kerana pelajar datang sekolah bersama ibu bapa yg pergi bekerja... ada segelintir pelajar yg sampai ke sekolah jam 8.30 pagi!...
amboi... tak tau ke sekolah masuk 7.30 pagi? bukan seorang dua... tetapi hampir 20 org dan ianya pelajar yg sama... ibu bapa pelajar tersebut pula pun buat endah tak endah bila ditegur guru disiplin...
penyelesaian nye...
kalau dulu Guru Besar cuma beri surat amaran... selepas 2 tahun ini... pelajar yg lewat ini, rekod nye akan dihantar masuk ke dalam SSDM (maaf nama panjang ringkasan ni Maria tak ingat)...
bila nama dah direkodkan... ianya akan dihantar ke Kementerian... haaaa... amik nko... esok nak sambung sekolah menengah ke... universiti ke... kerja ke... rekod ni kekal dan akan disemak semula... masa ni salahkan mak bapak korang sbb tak hantar ke sekolah ikut jadual... bila korang tak diterima masuk mana-mana institusi yg diinginkan...

Isu kedua yg tak kurang penting nye...
berkenaan dgn pengambilan pelajar pulang dari sekolah...
haih... yg ni pun Maria kesian dgn cikgu... sbb dah 5.30 ptg pun tak bole balik lagi... dan lagi Maria kesian ngan budak yg menunggu... dah la perempuan... darjah satu... jam dah hampir 7.00 mlm dan dia masih menunggu kehadiran ibu bapa... di luar + tepi pagar sekolah... Ya Allah... tolong la... jadi ibu bapa jgn la kejam sangat... mmg la kat sekolah ada 'Jaga'... tapi ingat diorg 'jaga' sangat ke?... kalau jadi ape-ape yang tak elok macam mana?... nak point kat pihak sekolah tak bertanggung jawab?... korang sendiri macam mana... cikgu pun ada anak / keluarga nak di jaga... bukan duduk sekolah je...
penyelesaiannya...
Guru Besar nak buat surat makluman kepada semua ibu bapa... sebarang perkara yg tak diingini, sekiranya berlaku selepas waktu pejabat (5.30 ptg) bukan dalam tangungjawab pihak sekolah... nasib la ye... kalau selamat - Alhadulillah... kalau tidak jgn salahkan org lain... salahkan diri sendiri

Isu ketiga...
Bayaran Yuran Sekolah... masih ade yg tak bayar yuran... seingat Maria yuran sekolah disini antara yg termurah RM58 setahun... ini pun kalau tak silap Maria sekali dgn yuran PIBG... tolong la... rekod menunjukkan majoriti ibu bapa pelajar di sekolah ini mempunyai pendapatan isi rumah lebih RM5000 sebulan... tak kan la RM58 setahun untk pendidikan anak berkira kot... yg ade tu sampai bertekak dgn cikgu - mengaku dah bayar, sedangkan rekod / resit bayaran tak de... macam mana ni...
Maria sempat tanya ngan kakak ipar Maria... yuran PIBG sekolah dia brape... jawab dia RM500 utk pelajar tingkatan 4+5, RM300 utk ting.3 ke bawah... amboi... ratus-ratus tu... ok la sekolah menengah... tapi itu sekolah luar KL... yg ni dalam KL, tak sampai seratus pun... ini pun dah setengah tahun!... tak kan tak bole bayar ansuran langsung... hmmm lepas ni kalau guru kelas jadi cam 'Along' jgn salahkan diorg yek!
penyelesaian nye...
cikgu kelas akan terus tuntut... HARUS!... kalau tidak -  yg mana di tahun 6, result UPSR dia akan ditahan hingga segala hutang piutang diselesaikan... yg belum ditahun akhir - sila jumpa Guru Besar... :)

itu la... antara isu yang buat Maria rasa perlu tindakan dari ibu bapa sendiri... kalau ade yg baca... faham-faham lah... jangan pentingkan diri sendiri... kalau tak puas hati bole suarakan pada pihak PIBG atau pihak sekolah dan kita cari jalan penyelesaiannye...

hal-hal lain lebih kepada isu utk penambah baikan sekolah seperti penyediaan bilik persalinan - nak cari budget kat mana... Almaklum Kementerian bukan ade duit nak bagi dah bila buat benda-benda kecik ni...

antara cadangan yg ade nak buat hari Recycle setiap hujung bulan... kita buat pertandingan kumpul suratkhabar lama utk dijual semula... kelas paling banyak... kita bagi hadiah... wang selebihnye utk kegunaan sekolah juga - mencukupkan ape yg tak cukup... lebih-lebih lagi berkenaan dgn maintenance bangunan... mudah-mudahan dapat sambutan...

dan lagi kerja-kerja upgrading surau sekolah... kalau ade ibu bapa yg bermurah hati memberi sumbangan, amat lah dialu-alukan... surau sekolah ni mmg dah lama... lokasi pun kat bangunan sekolah tu sendiri... kalau dapat bangunan surau sendiri... alangkah bagus nye :)

ok lah... panjang pulak cite pasal sekolah nih... kalau ade apa-ape pandangan atau pendapat (sumbangan lagi la bagus...) sesiapa pun bole suarakan / salurkan kepada pihak sekolah sendiri atau pun AJK PIBG...

selagi boleh kita sama-sama cari jalan penyelesaian yang terbaik... menghasilkan yg terbaik - bukan untuk sekolah... tapi masa depan anak-anak itu sendiri...

Amin




Jumaat, 25 Jun 2010

nak buat 'sticky mode' entry jual rumah

mmm pasal cite jual rumah...
nak buat sticky mode....
lagi nak masukkan gambar-gambar sekali... tapi tak sempat lagi nak kemas umah tu... dan amik gambar...

adui... sori ye... hujung minggu ini plan nak kemas umah lama... bersepah lepas pindah hari tu tak kemas langsung... sian rumah tu kan?.... itu la asyik sibuk kemas rumah baru je... hehehe... tapi kepada sesapa yg

berminat bole call no ni - 0129911569... ckp ngan en.ejaM atau Maria pun bole :)

aduhhh... kereta pulakkkkk

hadui
 nak nangis lagi...
hari ni pegi skolah kakak, sbb nak kena amik report card... tetiba je kereta bunyi cam meletup-letup masa naik ramp parking...

aduiii... aduiii... aduiii
dah gayat gile masa ni... jgn la jadi ape2 kat ramp ni... naya weh... naik tak bole... nak turun pun susah...
syukur... lepas gak naik... terus call en.ejaM... dia suruh hantar gi bengkel kat Ampang, dia tunggu kat sana... tapi pun tak gi Ampang terus... pegi skolah kakak dulu... settle kan dia dulu... sbb keta masih bole jalan... cuma tak leh laju ngan naik bukit - mesti bunyi cam meletup tuh... bila kat trafik lite pun mcm tu... masuk gear D je... meletup-letup...

aduiii... kecut perut...
iye... tahun lepas lagi keta Maria dah buat hal - gear box rosak... dah ganti, tapi mmg pomen tu ckp nnt dia akan rosak balik... tapi tak sangka pulak baru jer setahun... dah jadi balik... lagi tragis pulak tu... dulu setakat gegar je, bila naik bukit... ni meletup-letup lagi...

la ni keta dah duduk dalam bengkel...
nak tak nak kena drive keta en.ejaM - ni keta opis die... mmg Maria tak pernah sentuh pun stereng nyer... duiii kekok la pulak... belasah je la... auto gak... en.ejaM - bawak moto... huhuhu
ni gambar lama... masa tu Luqman baby kecit lagi... haa keta kat belakang tu la, yg meragam tu... Gear Box rosak, dah umur 6 tahun kan... milage die pun dah cecah 95000... sikit bulan je jadi 100000... merata dah ktorg berjalan ngan si City nih

ini pun keta kedua Maria... dulu-dulu pakai kelisa... lagi dasat belum dua tahun Wheel Bearing dah 3 kali rosak... 2 kali rosak ktorg repair... kali ke 3, sebelum rosak teruk... ktorg let go terus, tu pun kebetulan en.ejaM dapat naik gaji masa tu... so bole tampung utk keta baru... amik City... en.ejaM plak mmg takde keta personal - pakai keta opis je... jadi si City ni la family car ktorg...
la ni dia demam... huhuhu... dah duk kat spital!... waaaa
wang lagi!
hehehe... gambar lama... siap tarikh lagi - 2004 tu (masa ni kurus lagi.. hahaha) masa ni Nayli ngan Luqman takde lagi... Kakak Laila pun kecit lagi... :) dah selamat dah kelisa ni... tak tau la kat sape gak nye...

kelisa - 2 tahun...
city - 6 tahun...
perlukah ku tukar kereta baru ?


p/s : en.ejaM ckp  'tak yah... utang keta tu dah nak abis... klu keta baru hutang tambah lagi... simpan duit utk maintenance je la' .... emmmm... ok

Siling kafeteria komplek mahkamah jalan duta runtuh lagi...

haih...

malam tadi keluar berita nih... dasyat... nama JKR lagi... dah la dulu dah runtuh sekali... pastu ngan masalah paip dalam bangunan lagi... sian nyer... tak sudah ngan masalah komplek mahkamah jalan duta ni... teruk la arkitek, engineer, mechanical, electrical punyer geng hari ni kena turun padang... buat post-mortem... nasib la kan... dah keje ngan bangunan... nak wat camne...

bila dah sekali masalah... mesti akan ade masalah lagi... camne tuh?
berita kat sini... korang leh baca sendiri...

p/s : rupe luaran cantik... dalam - habis... :(

Khamis, 24 Jun 2010

ariel peterpan jadi peterporn?

salam kawan-kawan...

hehehe cite gosip artis la pulak... artis seberang lagi...
nape yek... biasa nye tak kesah sangat pun pasal artis...
hehehe
kali ni kesah...
sebab
kes dia hangat pasal video lucah yg membabitkan artis jugak... artis tu pun kekasih die jugak... haih... bukan nak komen pasal video dia... tak... tak pernah tengok pun... tapi pasal dah keluar berita... dia ditahan polis utk soal siasat... pas tu dia sendiri menyerah diri pada polis... pas tu lagi ade pulak 'penunjuk perasaan' minta dia direjam sampai mati... dan jika betul dia bersalah sbb berzina bole kena penjara lagi... dan lagi penjara 12 tahun kerana melanggar undang-undang pornografi...

hui... dahsyat!... memang dahsyat

Ariel dan Luna Maya... Luna tu cantik kan?

cube renung balik... kalau kat Malaysia... bole jadi macam tu tak?
hehehehe
sure takde ape kan...
takat malu sekejap la...
kalau berlakon ke menyanyi ke kena 'GAM' sekejap la... lepas setahun dua... ok dah... takde nye kena penjara kerr... kena soal siasat ker... denda ker...

org yg berkahwin kat siam iye... kena turun naik mahkamah... :)

Alahai Malaysia ku...

kebetulan yang... huh...

salam kawan-kawan

pagi ni masa tengah drive sempat layan HotFM - Fafau ngan AG borak pasal cite 'KEBETULAN'

haduiii...
pagi ini memang kebetulan yang tak best terjadi...

mula-mula...
jam 6.15 pagi... rumah blackout... hadui... ape hal ngan TNB nih... nasib baik Maria dah siap, kakak Laila pun dah siap, Luqman tengah nenen botol... Nayli je baru bangun... haih... pakat nangis ramai-ramai la pulak... terkejut sbb gelap...

lepas tu...
en.ejaM minta tolong hantar Luqman ke rumah pengasuh... sbb dia pun nnt kelam kabut nak siapkan Nayli gi tadika... so Maria pun ok la, tak pe la... dah alang-alang gelap tu keluar awal... angkut je la Luqman masuk dlm keta (nasib baik beg dia dah siapkan malam tadi lagi...huhu)

pas tu...
dah sampai kat rumah lama (rumah atas dulu-dulu...apartment) - lif rosak pulak... hadui... ade sebijik je lif yg function... tu pun sbb lif bomba... masak menunggu!... nak naik tunggu lif - LAMA... nak turun pun tunggu lif - LAMA... kakak dah bunyi 'Mama dah terang la...'

so...
kakak lewat sampai sekolah... huhuhu... sure nama dia kena amik ngan pengawas... sbb masa sampai tadi pagar sekolah mmg dah tutup... ngan sesapa yg lewat pun dah kena beratur... sian kakak... slalu nye 7.15... tak pun 7.20 pagi dah sampai dah... hari ni 7.45 baru sampai sekolah... sori kakak, Mama tak leh buat ape...

ade lagi tuh...
elok aje Maria keluar dari parking area kat skolah tu... tetiba je rasa sakit perut yg amat... ADUIIIIIII... apehal plak ni... mcm ade ribut ngan ombak besar!... ini dah bukan normal time... slalu belum subuh dah settle, kalau tak pun bila dah sampai opis... sabar la perut.... tunggu sat la... ADEHHHH... jem la pulak...
sampai opis mmg Maria jejak ke toilet la dulu... huhuhu...

yup... hari ni punch card merah... sampai opis dah dekat pukul 8.00... masuk keje pukul 7.30... hadui... nasib baik takde meeting ke... ape-ape la pagi-pagi nih...

hmmm... kebetulan yang tak best!


p/s : hmmmm... kebetulan hari ni PUASA... cobaaannnnn... sabaaarrrrr...
simply me = TQ sudi follow :)

Rabu, 23 Jun 2010

masih sempat pegi IKEA

hahahaha...
dah la ujung bulan... sempat lagi tu pegi IKEA...
ni sume pasal nak kan 'drying rack' tu la... rege RM25... murah la compare ngan rak2 biasa dipasaran... (tau sbb baru beli towel rak kat Giant - RM39)
haa... ni lah die... kalau ikut kekukuhan... macam tak sangat... tapi Maria suke rak ni boleh fold - jadi bila tak guna bole simpan dan kemaskan :)

dan lagi tadi cari LEKMAN box ade offer RM70 untuk 3 biji... harga asal dia sebiji RM35...
yg ni frust sbb dah abis stok... alaaaa bila kite nak masa ni la dia abis stok... haih...
box ni comel sbb ade kaler merah, biru, purple ngan putih... nak isi magazine yg banyak2 kat umah tu... skrg ni dah bersepah ntah mana-mana... hadui...
sempat lagi survey accessori dapur - GRUNDTAL wall organisers... hmmm yg ni bole survey je dulu... budget beli bulan depan... dapur takde tempat gantung-gantung ni payah gak bila memasak... dah biasa kan dulu-dulu, banyak benda bergantung kat dapur - senang capai!
hmmm... cam ni la... situ la sudip... situ la garam... situ la asam... next shopping - gaji bulan depan pulak :)
ok... sekian untuk entry petang ini...


p/s : pegi IKEA pukul 12.00 tghari, balik pukul 2.00 ptg... laju gile, slalu klu gi IKEA paling tak pun kat IKEA shj 2 jam... hehehe

masih gagal menyesuaikan diri...

serius... Maria rasa masih gagal sesuaikan diri kat umah baru ni... hadui... gara-gara malam kelmarin mencuci CD Luqman - pastu takde tpt nak menyidai dlm umah... teruk sungguh...

dulu-dulu kat umah 'atas' mmg tpt menyidai kat balkoni... sbb balkoni rumah atas tu besar, tak kena tempias hujan pun, rumah bawah ni pun ade balkoni, tapi smlm hujan - tempias - basah gak... alamakkkk habis CD Luqman basah semula :(

lagi satu masa kat umah atas dulu, yg di sidai menda kecik-kecik je cam CD Luqman... kdg2 ade la baju2 atau tudung yg tak sesuai masuk Dryer, sangkut la ngan hanger... jadi jarang la sidai kain baju sbb majoriti masuk dlm 'Dryer'

last nye semalam sangkut merata - rata kat grill tingkap bilik bawah... ye la, kalau sidai kat luar rumah, risau hilang pulak, lagi pun esok nye kerja, kalau hujan kena tempias, mau nye basah lagi...

alahai... macam-macam la...


p/s : nak gi IKEA beli drying rack yg rm25 tu je, letak kat bilik bawah utk menyidai... kan IKEA tengah promosi utk minggu STORAGE... :)

dah ade bilik masing-masing... masih nak port kat bilik Mama

salam kawan-kawan

haih... sabar je la ngan anak-anak ini... susah payah Mama ngan Abah buat umah besor utk memudahkan korang sume... tapi last-last sume tido bilik Mama...
alasan nye - TAKUT!
ok... Mama terima reason tu... sbb Mama pun sesekali rasa cuak gak... hehehe
almaklum kan dulu duduk rumah apartment... bila masuk - kunci pintu utama... dah selesai... tak risau ade orang ke... apa ke... ni rumah bawah... dah ade laman... dah kunci pintu pun seriau gak bila dah malam-malam... nak nye lagi en.ejaM takde kat umah... adui la... lagi rasa seriau... huhuhu... siap kunci pintu bilik lagi... time nak tido...
hahaha - nampak sangat tak biasa duduk rumah atas tanah :) padahal kat kampung dulu rumah kat bawah gak, mana ade apartment cam kat bandar nih...
konon... posing baekkk kat katil kakak...
eleh... bab bergaya... kemain je korang nih...
penyudah nyer... semua tarik tilam letak kat bilik Mama... haihhh... sabor je...


p/s : masih tak biasa ngan rumah baru... masih rindu kat umah lama... rasa rumah apartment lagi senang nak menten dari umah skrg...


Selasa, 22 Jun 2010

sungguh... borringggg

hari ni kat opis mmg takde job... teruk nye... sepanjang Maria bekerja ni slalu ade projek-projek baru... la ni nak tunggu Rancangan Malaysia ke-10 (RM-10) ntah macam hape...

punye la opis takde projek pembangunan nak buat... sampaikan ade masa nak ber-blog... ber-FB... main game... aduh... sampai bila la macam ni...

kalau ade kerja pun setakat kerja-kerja tambahan atau naik taraf... projek baru - TAKDE... sian nye la... mau jumud otak kalau setahun mcm ni...

CD baru utk Luqman...

salam kawan-kawan...

yup... minggu lepas, dalam sibuk-sibuk kemas pindah umah... Maria sempat lagi tu meng'order' CD untuk Luqman... kali ni Maria beli CD QQ Baby Minky order ngan AZT Baby Corner ... kali ni beli yg ade corak-corak tu... kiut tau... Luqman surer suke sbb ade corak-corak lembu... polka dot... zebra stripe... ngan huruf R lagi...
haaa ini la dia... oleh sbb Maria bagi alamat opis dan Maria pun cuti pindah rumah... so hari Isnin smlm la baru Maria tengok benda nya... QQ Baby ni insert dalaman dia ade 2 keping... harga bagi setiap sekeping RM33... tapi sbb Maria beli 4 kpg, harga pakej dia RM128... kalau beli lagi banyak bole dapat lagi murah!...

Haa... kenapa beli QQ Baby... ok 1st sbb harga dia lebih murah lagi dari Lunatots berserta insert dia 2 kpg (so Mama dapat jimat wang lagi...)
dan 2nd, sbb kaler dia lain sket - ade corak-corak tu... lawa... hehehe
3rd sbb feed back dari online user katakan, saiz QQ Baby ni sesuai untuk kanak-kanak yg besar... ok compare ngan other brand cam Coolababy, Rainbowbaby - yg ni saiz dia kecik sket dan lebih sesuai utk baby yg baru lahir (new born)... jadi sbb tu la beli yg QQ Baby pulak... 

tengok la klu saiz dia ok, buleh la tambah beli lagi... skrg dah ade 9 CD, cukup 15 CD... pastu Luqman dah bole fully guna CD - tiada lagi lampin pakai buang :)
ok kalau minat korang bole gi kat AZT Baby Corner ... Maria dah link kan... kalau minat, korang check la sendiri... mana yg korang suke... n mana yg terbaik!


p/s : nak beli CD yg Sweet Doll Baby pulak - yg ni pun saiz besar, tapi harga dia besar gak cam Lunatots... dah tak jimat la pulak... mmmmm pikir dulu la...

Isnin, 21 Jun 2010

letih... sbb puasa...

letih... betullll... bukan lapar makan...
yg benarnya, haus air... tu la dah biasa...
minum...
minum...
minum...
satu hari kena minum 8 gelas kan? lebih kurang cam 1 liter air kan?... tu pasal la rasa letih + haus sebenarnye... huhuhu...

tu la... padan muke sape suruh lewat-lewat ganti puasa... dah gini, sibuk letih pulak... amik nko...


p/s : nak cari menu utk buka puase... nak makan ape yer???

udah menjadi rezeki kami...

salam kawan2

hmmm... hari baru rasa cam syok sket berblogging...
hehehehe...
almaklum la kan dari opis... slalu nye minggu lepas dari rumah yg tak abis kemas tuh... ni pun penat pindah rasa tak abis lagi... cuma rasa syok kat opis ni duduk depan pc 2-3 jam pun tak pe...

pagi ni cite pasal rezeki sbb tengahari smlam dapat ikan haruan sebagai lauk lunch ktorg... hehehe...
besor benar!!!
sebenarnya ktorg tak mancing pun, tapi joran tu budak elektrik yg pasang aircond pasang tgahri sabtu lepas, sementara dia buat kerja konon nye... lepas dah selesai kerja dia, hari dah petang nak maghrib... lupa la tuh...

elok pulak pagi smlam Maria siram2 pokok... kemas2 laman... ternampak la joran tu - tegang jer... makcik Midah jiran sebelah pun ade gak... dia la tolong menyauk... harap Maria... hehehehe... jangan harap la... akak tak reti nak siang ikan hidup2 tu... nasib baik makcik Midah ade... dia la yg tolong... ikan tu pun dah letih... agak nye dari petang kelmarin dah kena kail tu... masa angkat naik ke tanah, ikan tu dah tak mengelupur pun... rilek je dia - mmg tunggu kene semelih... huhuhu
hehehe... ini dia... dah dlm mangkuk... tunggu di cuci sebelum digoreng... sori gambar dia sblum kena semelih tak de... sbb masa tu kamera kat dlm umah... tak budget dapat ikan kan... yg ni dah kena rendam air asam dah...

gambar dah goreng pun takde... tak sempat... dah kena lahap ngan en.ejaM n kakak Laila... :)

p/s : respond rumah utk dijual... bagus... sape-sape yg minat bole tinggal contact kat Maria... tak kesah la e-mail ke... phone number hp / opis ke... nnt Maria contact balik yer...

Jumaat, 18 Jun 2010

nak jual rumah...

salam kawan-kawan...

wah... lama rasaya tak berblogging... blogwalking lagi la, tak berkesempatan langsung... ape pun terima kasih kat kawan-kawan yg sudi singgah, walau pun sepi sket takde cite-cite baru...

hari ni layan gak bukak lappy tengok cite kengkawan... amboi heboh masing-masing pasal perceraian Azrinaz tu yer... ape-ape la... Maria tak leh nak kata ape... tau berita pun melalui berita TV3 smlm, pasal semua gelaran dia dilucutkan semula setelah bercerai... ntah... dah jodoh dia sampai di situ kan... nak kata ape lagi...

owh... berbalik kepada tajuk post... iye betul, en.ejaM minta Maria tulis diblog pasal rumah lama kami

'UNTUK DIJUAL'

ade juga cadangan untuk disewakan, tapi memandangkan rumah tersebut dah lengkap dgn 'kitchen cabinet'... 'built in wardrobe' kat masterbed... lantai semua dah fully tiling... ceiling plaster dgn lampu downlight untk living area complete ngan kipas siling ktorg tinggal...

so kitaorg tak rasa 'sewa'kan tu berbaloi... kalau org jaga rumah ok la... kalau tak sure sedih bila tengok rumah rosak lepas penyewa keluar...

so... mmg nak di jual terus... sesiapa yg minat, harga dalam 140K... Apartment Beringin, Taman Gombak Permai... jalan masuk utama melalui Sri Gombak... lot umah ni, merupakan lot tepi sekali - jauh dari bilik sampah, dekat ngan tangga kecemasan... tidak menjadi laluan public... nice scenery - berdepan dgn bukit Batu Caves

kemudahan lain... apartment ni ade servis 'Guard', swimming pool, kedai runcit, kedai dobi, dewan, surau, parking provided setiap satu rumah satu unit parking - ktorg dapat parking berbumbung... dan lagi ade 2 playground area utk kanak2

kalau berminat bole tinggalkan mesej n contact... nnt dtl buleh cite lagi...

Isnin, 14 Jun 2010

we're moving...

Assalamualaikum...

hmmm... baik tak kite... bagi salam panjang lagi :)

KITE DAH PINDAH RUMAH...

Alhamdulillah - 1 Rejab tahun ni, kita dah selamat berpindah ke rumah baru...

kite penat... ade banyak hal nak cite... tapi kite letih sangat... ni pun layan blog sebab rindu kat kawan-kawan... lama tak jumpa... (dan lagi Astro tak dapat - tunggu org service sampai - repair)

kite nak cite pasal pindah, tapi takde gambar la pulak... masa tu busy tak dan nak bergambar eh... umah lama yang dah lapang ade gambar... nnt la kite publishkan... sedih rasa tinggalkan rumah tu... lama dah duduk situ - SAYANG...

rumah skrg yg tengah bersepah ade gambar sket... tak la bersepah sangat... dah separa kemas... tak larat la... ni baru sudah kemas dapur... bilik utama baru kemas separuh... bilik kakak ngan Luqman tak usik lagi... nasib baik semalam adik beradik en.ejaM datang tolong mengangkut beramai-ramai... pastu letak siap-siap ikut bilik mana-mana... tapi semua berlonggok la...
aduh... bila la nak kemas nih?
PENAT!!!

kite cuti lagi... tapi penat sangat... kaki tak larat nak bergerak dah...

emmm... tapi yang ni nak share gak cite... pagi ni masa nak keluar hantar Nayli n Luqman ke pengasuh, kite jumpa TAHI depan umah... teruk kan? sape la berak depan pagar umah kite nih?...
JAHAT SUNGGUH!

kite terus call en.ejaM britau, dia kata tahi anjing kot... dia tak perasan pulak masa keluar pagi-pagi tadi... haih teruk betul en.ejaM ni... kite suruh dia call ustaz... tanya-tanyakan + tengok-tengokkan...
rupe nye mmg betul ade org khianat - nak pukau - tapi dah gagal = dia bengang sbb tu dia berak

haiyaaa... macam ni punya orang pun ade ke?

tak nafikan... malam tadi mmg Luqman macam susah tidor, jadi kite pasang la bacaan Surah Yassin utk Luqman (Mama tak leh baca sbb tengah uzur...) kite perasan bila habis je surah tu, Luqman minta ulang balik... sampai dah 3 kali ulang bacaan baru Luqman lelap... Alhamdulillah... mungkin juga bacaan Yassin tersebut 'menawarkan' ilmu-ilmu jahat org tersebut...

Sesungguhnya kuasa Allah mengatasi segala-gala nya... Amin

hmmm... biar la org tu... lantak ah...

ok.. nnt lepas semua dah selesai kemas... InsyaAllah sama ada sebelum Ramadhan, atau mungkin juga Syawal... (tengok budget...)  kita nak buat Doa Selamat... sekali ngan house warming... mudah-mudahan segalanya dipermudahkan... Amin...


p/s : kata penat... apsal panjang pulak entry ni?... apsal 'kite' yek... suda tukar ka? ke penat?

Jumaat, 11 Jun 2010

CD adalah Cloth Diaper

salam kawan2...
uihhh...hari ni Maria letih... dari pagi membawa ke petang kerja-kerja mengemas dan mengangkut diteruskan secara besar-besaran... aduiii... penat la nak pindah umah ni... esok maybe rehat sket, sbb banyak brg dah move out, tinggal perabot yg besar je hari Ahad ni... :)
(itu pasal la, langsung tak jengah blog sepanjang hari ni, lepas up satu entry jer... hehehe teruk sungguh... haihhh)

ok... hari ni nak cite pasal CD pulak... CD mende?... Cloth Diaper atau pun dalam bahasa melayu nye Lampin Kain Moden... apsal nak cite... tak kira la nak cite jugak pasal CD ni baik buruk die... since Luqman dah menggunakannye... ade la kengkawan yang bertanya : ok tak ok?...

so hari ni xplain bagus nye cite...
imej amik dari blog org jual CD

ok kite suke jelaskan bab jimat... (ya saya suke kira duit... hehehe) sebagai contoh Luqman sendiri la dia guna Huggies untuk siang, Mamy Poko utk malam, setiap satu beg memenuhi keperluan utk sebulan,

Kos beli diaper
Huggies rm35.90
Mamy Poko rm37.90
jadi kos beli diaper sebulan : rm73.80
darab dengan 12 bulan : rm885.60
darad lagi dgn 3 untuk 3 tahun kegunaan : rm2656.80
(ini kalau 3 tahun, kalau 4 tahun guna diaper... darab sendiri...)
kos beli CD
kalau Mama bekerja, paling selesa ade 15 kpg CD untuk guna sepenuhnye... ade gak org kata 10 kpg cukup, tapi Maria lebih selesa kalau 15... kalau ade lebih lagi baik... tapi dah macam tak jimat la pulak kan?
ok sekeping CD jenama Lunatots rm42 (yg paling murah...)
darab dgn 15 kpg : rm630.00

kira sendiri berape beza dia... dan CD ni bole dipakai hingga anak mencapai umur 3-4 tahun... so jimat untuk 2-3 tahun berikutnya (berapa ribu tu?... kira sendirik!)
ha ah... kalau nak beli sekaligus rm630 tu mmg la banyak... beli la sikit-sikit - 5 kpg dulu ke, bulan depan beli lagi 5 kpg... kumpul la sampai jadi 15 kpg... Maria pun beli sikit2 :)

ok itu brand yang agak mahal... kat online ade banyak lagi jenama2 lain yang menawarkan harga serendah rm25, rm28, rm33... mcm Coolababy, QQ Baby, Babyland... nak yg mahal ade gak yg rm45, rm58... yg ni cam Earth Baby, Dyana... ikut la... Maria tak kisah sgt yg murah pun layan gak, janji pakai ok... janji jimat wang... hehehe... yang Luqman pakai skrg ni Lunatots, dan Maria tengah tunggu order sampai yang QQ Baby pulak... :)

ok... ade yg tanya, nak jaga @ cuci senang tak... senanggg... kalau banyak2... lepas bilas air kencing tu, masuk mesin basuh saja... boleh!... bole dicuci dgn mesin basuh... tapi klu ade poo poo tu buang la dulu... susah?... tak susah... permukaan dalaman CD diperbuat dari fabrik microfleece (eh betul ke eja ni?) ade sesetengah fabrik microsuede ianya tidak menyerap kotoran... jadi sisa-sisa tu mudah dibuang - curah saja guna air paip dgn kuat (kalau perlu gosok-gosok sket...tak yah pun tak pe) dah bilas masuk mesin... buh sabun sket... putar...

kalau basuh tangan pun bole gak (ni yg tak pakai sepenuhnye la ni...) keluarkan insert (mesti walaupun cuci mesin)... bilas dulu kotoran... cuci ngan sedikit sabun dan air hingga bersih... seeloknya 'spin' dlm mesin, kalau tak ianya amik masa dlm 2 hari baru kering... biasanya ni insert dia la...

ok... pesanan dari jurujual, CD baru perlu dicuci dengan air sahaja sebanyak 3 kali sebelum digunakan, ini membantu meninggikan kadar penyerapan air pada insert CD tersebut...

malas nak mencuci?
ala jangan la macam tu... jadi ibu kena la rajin... selain memberi anak2 menggunakan produk yang terbaik (penggunaan CD memberi kesan tiada ruam lampin juga mengurangkan infeksi asma) kita juga membantu alam sekitar : lampin pakai buang skrg ni merupakan penyumbang paling banyak SAMPAH... jadi bila guna CD sampah dapat dikurangkan, selain itu bilik air pun kurang la bau diaper busuk dari bakul sampah... (hehehe ini bilik air Maria la - dulu... skrg tidak lagi...)

so bagi ibu-ibu yang dah ade anak umur setahun - masih belum terlambat lagi nak guna CD... at least dah jimat duit diaper utk 2 tahun akan datang... yang mana ibu-ibu yang tengah pregnant, elok sangat la kumpul CD dari skrg ni, cukupkan 15-20 kpg - nnt next baby bole guna lagi :) hah! double jimat... yang bujang pulak, bole la guna sbg panduan, penjimatan ke alam rumahtangga...

ok... that all for today :)


p/s : sbb dah kira-kira jimat duit belanja diaper ni la, en.ejaM terus je angguk tukar kpd CD... pastu bagi terus modal beli CD mula-mula... Luqman pun suke sangat pakai CD ni, pantang nampak laju je dia nak tukar pakai CD :)
next nnt Maria cite blog jual CD yang Maria suke singgah n order... ok... promo... hehehe

renew majalah Disney

emm... semalam Uncle John dari Trans Connection datang... wuihhh sempat gak uncle ni datang time Maria dekat-dekat nak cuti nih... kenapa?... mmm Maria dulu ade langgan majalah ngan dia, so dah hampir setahun kan, dia datang la suruh renew - promo dia free posting, bayar harga majalah jer...

tapi majalah dia limited, yang ade Anjung Seri, Home Concept, Time, Newsweek, Health Today, Parenthood, Kuntum, Disney... ngan ade la lagi yg tak ingat sangat... tak sume Maria baca, cuma Majalah Disney tu je yang best - susah jumpa di pasaran - sangat disukai olah kakak Laila dan Nayli...

so Mama continue langgan untuk majalah Disney lagi setahun - rm67.80... bole la... sbb kakak Laila n Nayli suke nak membaca nye...
gambar amik dari web :  Transcn.com.my
so kalau korang minat bole klik kat web Trans tu sendiri... kalau nak Uncle John datang opis pun boleh gak, nah call sendiri phone dia 012 200 0506...

owh... lupe cite ape yg best pasal majalah ni... ok
1st, sbb semua watak dlm majalah ni adalah watak2 dari Disney, kalau masa ni tengah tayang cite Toy Story kat wayang, so watak kartun tu pun ade dlm magaz ni...
2nd, penggunaan dwi bahasa - BM dan BI tapi dia tak la rojakkan... untuk satu bab kartun dlm BM, nnt kartun lain pulak dalam BI, bagus untuk kanak2 belajar, Mama pun bole belajar sama... hehehe
3rd, ada section kamus... yg ni pun Mama suke sbb kamus dia bergambar...
4th, ade section DIY... yg ni kakak mmg suke sbb kadang2 buat deco kek, kadang2 buat xperimen, adakalanye buat kraf... kreatif gak la...
5th, pun ade segmen utk bantuan kecemasan... mmm budak2 yg besar lebih sesuai kot part ni, tapi bagus utk info Mama
6th, ade segmen gadget... aduh ni Mama tak tahan... nnt kakak minta Mama beli... haru

dan ade banyak lagi menda2 best kat majalah ni... korang nak tau kena tengok la sendiri... tapi mmg bagus utk bacaan kanak-kanak... (Mama ngan Abah pun bole baca gak...)

Khamis, 10 Jun 2010

malam santai

huhu... dah lama rasa Maria tak berblogging waktu malam-malam ni, kalau ade pun masuk kejap-kejap je... update blog ngan baca komen kengkawan... mana tak nye sepanjang minggu ni asyik kemas umah jer... langsung tak sentuh lappy nih... hah berhabuk dah... hehehe

malam ni?... betul Maria tak berkemas langsung... penat dah... lagi pun esok Maria cuti, so esok je la berkemas secara sungguh-sungguhan... hahaha betul ke ayat ni?... bole la... so malam ni sempat la berblogjogging kerumah org lain... tapi pun banyak Maria tak tinggal komen sbb tenet malam ni ntah, bila nak komen je - hang... tak pun tunggu lama sangat... nyampah ah...

ok... nak layan FB la pulak... babai... gud nite... sleep tite... sweet dream :)


p/s : kak mas beri award ?... Tima Kasih sudi beri kat saya :) ... aduhai hutang tag ngan Amiys pun tak settle lagi... ampun buk... :)

CD n Luqman

salam kawan-kawan...

hehehe cite pasal CD lagi... huhu excited... Luqman sendiri pun over excited... Mama sedang gigih mengumpul wang untuk mengumpul CD Luqman... jom layan pict Luqman ngan CD...
do I look sexy? this is Lunatots CD... not enough sexy?

here we go...
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
sexy ha? with da' girl beside me... she's really love tu hug n kiss me... orait babeh...

p/s : ampun dan maaf... intro pasal CD sebelum ini, Maria tak jelaskan ape tu CD, bagi kaum ibu maybe paham kot... bagi yang kurang jelas, CD adalah singkatan bagi Cloth Diaper dlm bahasa melayu nye Lampin Kain Moden... nanti la, bila-bila senang Maria cite pasal CD ni ye... kebaikan dan kebagusan nyerr... no more Huggies, Mami Poko, Dryper... etc...

Lagenda Budak Setan

salam kawan-kawan...

mmm ni cite malam tadi kat Astro ade tayang 'Extravaganza Lagenda Budak Setan'... aduh... ni yang buat teruja nak menonton LBS dipawagam... ramai yang kata - sedih yg amat hingga menitis air mata...

tapi malam tadi 1/2 jam preview dia memang mcam best je... tak leh tahan tengok gelagat Kasyah yang nakal yang amat... menaya orang... hidup dia kat kampus... hehehehe... terus je terbayang cite kat novel die... memang nakal pun... lepas 20 minit - bersambung - terus keluar muka Farid Kamil britau pasal filem LBS tu... pastu diorg preview sket babak-babak filem yg menyayat hati cam Ayu gaduh ngan suami dia Azmi, bab kawan Ayu britau Kasyah - Ayu dah kawen ngan Azmi... uuuu sadis woo... baca novel dah sadis... preview filem pun sadis... tengok full LBS kat pawagam - mau aku meraung nih...

Aduh...
nak tengok!
nak tengok!

'en.ejaM... jom kita tengok wayang cite LBS'
'ape cite cintan zaman sekolah ni... maleh la...'
'ala... kalau awak tanak teman, saya gi sesorang la... nnt kalau ade pakwe lain nak teman saya jangan marah ek!'.... :)


p/s : Ahadiat Akasyah merupakan penulis popular masa zaman Maria sekolah menengah dulu2... n Maria masih simpan lagi sebahagian koleksi novel die... antara nye termasuk la novel Lagenda Budak Setan... novel ni memang best, baca 2-3 kali pun tak jemu lagi... dan novel ni ade sambungan kesinambungan hidup Kasyah ngan Ayu yang dah tukar rupa dan nama kepada Kate...
aduh... mana mau kemas rumah ni... mau aku layan baca novel lepas ni...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails