Jumaat, 27 September 2013

bye-bye... welcome...

Bye-bye untuk Cik Nikon saya... dah berakhir riwayat dia... T_T
manakala welcome untuk mr. Tough Olympus... yeayyy... suka...

apasal dgn Nikon?
kenapa beli Olympus?
haaaa... panjang ceritanyerrrr... :)

kali terakhir Cik Nikon telah berjasa merakam gambar-gambar kenangan sempena Hari Keluarga Cawangan Arkitek tempohari... 

petang tu en.ejaM telah bertolak ke Melaka - dia join Jamboree Burung Hantu a.k.a night ride - kayuh malam... nak jadi hal... malam tu hujan lebat semasa en.ejaM mula kayuh... 

hmmm... biasanya en.ejaM saya ni cerdik - ada plastik spare utk letak henpon dgn kamera bila hujan... malam tu dia tak bawak kot... penyudahnya... kamera basah lencun... henpon sbb dia letak jauh kat poket dalam beg, jd tak basah sangat... grrrrr...

sudah la kena hujan... basah lencun kamera tu... elok en.ejaM saya balik rumah dia terus tido... biarkan kamera basah didalam sarungnya yg sama basah... hmmm... apalagi... jadi tarzan la mokcik esok pagi nyerrr... kehkehkeh...

tapi en.ejaM saya mmg baik hati... dia dgn senang hati nya nak gantikan kamera lain... dia suruh Maria pegi riki siap-siap kamera idaman... tapi dia tambah spec - cari yg waterproof... 

ok... bila Maria riki... yg Maria berkenan pun Nikon juga... harga masih kurang dari 1k... adalah dlm rm700... kamera kompak je la (kitaorg mmg takmo dslr)... tapi masa yg sama riki kamera waterproof... yg ni mmg lebih 1k lah harganya...

so... hujung minggu lepas... kitorg jalan-jalan la kat kedai kamera... tpt pilihan kedai foto selangor kat Pertama Komplek nun... pastu Kedai Bintang Maju kat Maju Junction... ada satu lagi kedai - International Camera pun dkt Pertama....tapi ahad tu dia tak buka...

lepas dah puas belek banding... en.ejaM berkenan kat Mr. Olympus merah ni... kalau banding dgn Nikon yg Maria nak - spec Nikon tu lagi best... gambar pun lagi cantik... Mr. Olympus ni cuma bole 5x zoom... Cik Nikon bole 12x zoom... tapi sbb en.ejaM kata nak waterproof jugak... jadi mengalah lah saya... 

tempohari ambil set Mr. Olympus... kedai bagi free HD memory card 8GB... pastu kitorg tambah spare bateri lithium... mahal bateri dia rm199... tapi dpt 50% diskaun... itu pun dah habis pujuk minta kurangkan harga...ok la...

Cik Nikon saya yg lama?
Maria tanya org kedai - mana la tau klu bole baiki... jawapan dia - tak bole... kamera tu mmg dah rosak terus... sedihhh... nasib baik memory card dia ok... jd selamat la gambar-gambar yg ada... cuma Maria sedih sbb Cik Nikon tu ada 2 bateri lithium... dua-dua bateri ni elok... tapi tak suit dgn Mr.Olympus... so...sapa-sapa minat : Maria ingat nak jual je la - 2 biji bateri lithium sekali dgn charger rm50 je... jgn minta tawar ye... sbb masa Maria beli spare bateri tu pun harga dia rm80 sebiji tau... :)


Tiada ulasan:

Catat Komen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails