Jumaat, 8 Mac 2013

Bandung... tip sebelum... semasa... selepas...

haha... tak abis lagi... yerrr... mood Bandung masih ada... hati tertinggal di Pasar Baru... tak puas nak jelajah PB tu nak beli kain sulam... lepas tu Tangkuban Parahu dan Ciater pun tak sampai lagi... lagi la ada sebab nak datang... hehehe... 

untuk info beberapa hari lepas dah keluar berita kat tv3 pasal TP yg kena tutup sebab semakin aktif... dah kata gunung berapi... sampai masa mesti dia nak meletus kan... nanti la tunggu masa sesuai kita datang lawat lagi... :)

ok... ini last entry utk cite Bandung (sungguhhh!... last...) pasal tip2 yg perlu buat... tapi kalau tak nak buat pun takpe... suka hati la... yg penting Maria letak kat sini sebagai reminder utk diri sendiri juga... mana la tahu kalau sampai lagi kan (mmg ada niat nak datang lagi pun... :p)

fm - senarai fo kat Bandung

*****
Tip SEBELUM...

1. tukar duit... hahaha... penting ni... kalau korang budget nak pegi sana nak shopin... sila la sedia... paling sikit RM1.5k... tukar duit rupiah siap-siap... lepas spare lagi cash... tapi Maria tak spare cash RM sangat (adalah sket utk emergency)... apa yg Maria buat - aktifkan pengeluaran wang di luar negara... yg ni kita kena call bank... lepas tu minta untuk aktifkan kad atm kita utk keluarkan duit kat negara mana yg kita pegi... jadi tak perlu la bawa duit cash banyak-banyak kan?... ini lebih selamat...yg penting kalau perlu duit tambahan - bole cucuk je kad... nanti dia keluar duit rupiah siap-siap... ok.. kalau tak perlu ambil duit lebih... abaikan je la... :)

kat Indonesia, ada CIMB bank (yg ni mmg senang jumpa)... manakala Maybank dikenali sebagai BII Bank... tapi lebih mudah kalau jumpa ATM Bank Mandiri... apa kad pun bole cucuk... :)

2. kalau rajin macam saya... buat research siap-siap... tempat yg best nak pegi... terutamanya FO yg mmg kita nak terjah... lepas tu benda apa yg kita nak shopin... contoh mcm kain sulam atau kain cotton atau pun telekung je? tempat jual jeans atau tempat barang kulit / kasut... riki harga juga... jadi kita boleh budget berapa kita nak belanja utk shoping kat satu2 tempat...
(yg ni berkait dgn entry barang yg Maria shopin - ada harga sekali...)

3. bawa ubat-ubat yg biasa kita guna di sini... kalau perut sensitif, spare utk ubat sakit perut dan cirit... kalau sensitif resdung, bawa ubat selsema siap-siap... sbb kat tempat org kita tak tau apa-apa yg bole jadi... jadi baik sedia je... bila kat tempat org macam biasa la kan... jgn la makan sembarangan... karang klu perut meragam dah tak best nak berjalan kan?

4. download aplikasi 'converter' siap-siap kat hp... nanti senang nak refer... tapi Maria ada gak jadual kecik utk rujuk... klu tengok jadual kecik - utk congak-congak je la klu malas nak buka converter... :)

rp1000 - rm0.32
rp3000 - rm1.00
rp10 000 - rm3.20
rp50 000 - rm16.00
rp100 000 - rm32.00
rp500 000 - rm160
rp 1 juta - rm320

5. kalau dah plan nak shoping... bawa extra bag kosong... bawa jerrr... nanti mesti guna... bawak juga beg hand luggage - kalau plan nak beli brownie Kartika Sari... nnt makanan semua bawa guna hand luggage je - lagi selamat... :)

*****
SEMASA di sana

1. bila dah sampai je kat bandar dia (lagi-lagi kalau kita naik kenderaan travel agen - group Maria mmg guna agen) memang akan ramai penjual-penjual jalanan mengerumuni kita... diorg tau kalau pelancong sbb naik bas pelancong (hahaha)... so diorg akan usaha utk jual barang diorg dgn memujuk habis-habisan... jadi apa nak buat?... tawar habis-habisan juga... tawar 70% dari harga asal (ini travel agen Maria beritahu)... jangan simpan rasa kesian nak tawar... diorg cekik harga jual mana ada kesian kat org yg nak membeli kan...

paling biasa diorg akan letak harga rp100 000... untuk beberapa set keychain / FM / beg lipat / rantai... kesimpulan selepas Maria beberapa hari di sana, dgn harga rp100 000 kita bole beli FM (getah) untuk 5-6 peket... klu FM seramik 4-5 peket... atau 20 biji keychain... atau 20 biji beg souvenir yg bole lipat... atau 5 utas rantai 'batu gunung'... so pandai-pandai yerrr... jangan pulak beli FM sepeket rp100 000... hahaha... sah terkena...

2. beli simcard di sana... diorg sebut 'kartu'... kalau korang tanya simcard mmg tak paham... ini kalau perlu buat call ke malaysia la... sebab lebih jimat... Maria tempohari beli simcard 'Simpati' - rp50000... siap aktifkan ada baki rp26000... 1 minit panggilan hanya rp1000... hehehe... tetiap malam Maria bergayut dgn Luqman en.ejaM... :p

3. bawa atau guna backpack / slingpack... untuk keselamatan... kalau korang pegi shopin... ada sesetengah shoping mall siap tunjuk cara bawa beg untuk keselamatan... jaga baik-baik handbag... jangan letak duit setempat... lebih-baik asing-asingkan ikut kegunaan... kat sana peminta sedekah dgn penyeluk saku ada je dimana-mana... jadi baik berhati-hati... jangan buat muka berlagak bagus... biasa-biasa je... doa banyak-banyak mudah-mudahan sentiasa dilindungi dari malapetaka... 

4. bawa air mineral... ini penting... jangan beli air sembarangan... tak tau bersih atau tidak... untuk selamat bawa air siap-siap... macam Maria ikut travel agen, diorg mmg spare mineral water dlm bas...

5. kalau bole, bila beli barang dan ada duit baki... simpan duit kecil macam rp1000 / 2000... ini berguna kalau nak bagi sedekah ke... bagi kat penyanyi jalanan ke... ok la... tapi kalau kat peminta sedekah... hati-hati sikit... sbb bila kita bagi sorang... nnt yg lain pun ikut tadah tangan... haaa... masa ni konsep 'hati kering' kena kuat - buat do-no jerrr... huhuhu... seriau weh... bila dia hulur tangan dekat dgn muka nko... masa ni kena la buat-buat buta tak nampak diorg sekejap... :(

6. kalau plan nak pegi Kawah Putih / Tangkuban Perahu / Ciater... spare baju sejuk macam jacket ke, kardigan ke, sweater ke... tak yah tebal sangat... kejap je pakai masa kat puncak gunung... sbb mmg kat area puncak gunung suhu dia lain - tetiba je sejuk... kesian kat anak-anak klu takde baju sejuk... huhuhu... dan siap-siap beli 'mask' hidung... sbb kat sana nnt diorg jual kejap mahal kejap murah cekik darah... baik kita beli siap-siap kat Guardian / Watson sini - tinggal bawak je... mask penting untuk org yg tak tahan bau belerang / asap / ada asma... kena tutup hidung kejap... karang pening + pengsan mokcik tak tau... :)

7. bawa anak atau tidak bawa anak?... sebenarnya kalau ikutkan seronok berjalan-jalan... harus la seronok bawa anak-anak bersama kan?... tapi kalau pergi ke Pasar Baru, minta la bantuan suami untuk turut sama mengawal anak-anak... takut nanti bila kita yg perempuan ni sibuk belek kain dgn telekung - lupa belek anak menyelit celah mana... kat Pasar Baru tempat dia sibuk + ramai org... jadi perhati anak elok-elok... lagi satu penjual jalanan mmg suka menarik perhatian kanak-kanak untuk membeli barang jualan mereka... jadi kalau tak nak anak main ambil je barang jualan diorg... kena la extra kontrol anak kita... kalau anak dah pegang barang diorg susah sikit la nak tawar atau pulang balik... :(

8. mesti cuba makanan tempatan diorg... macam ikan gurame terbang (yg ni kat kedai masakan sunda macam restoran sangkurian)... nasi timbel... tak lupa jus avokado kat kedai masakan padang... (sedap... harga cuma rp15000 segelas... kat malaysia tak dapat ler segelas avokado rm5...hihi) bakso diorg pun tak sama macam kat sini, mee diorg macam maggi... sup dipanggil soto disana tapi tak sama rasa macam sup atau soto kat sini... jadi silakan cuba... tapi jgn makan gerai-gerai tepi jalan - tak dijamin tahap kebersihannya.

9. mesti singgah beli - brownie dari Kedai Bakery Kartika Sari sangat femes... korang bole search web dia dulu... untuk tengok brownie apa yg diorg ada... ok... yg Maria beli dan suka - brownie keju panggang, brownie mocha, brownie kukus rainbow dan durian bollen... serius sedap!... tak rugi beli... kalau beli banyak... minta pekedai bungkuskan dalam box kotak... mudah sikit nak bawa... tapi kalau korang dah spare 'hand luggage' utk isi makanan tu semua - lagi bagus...


*****
SETELAH settle shopin dan bersedia nak balik...

1. sila spare airport tax - penting ni... karang tak balik korang... hehehe... kalau flight dari Bandung terus ke KLIA - airport tax dia rp75000 untuk seorang...

2. kalau naik Air Asia... pastikan berat muatan bagasi korang tak lebih 32kg... tak kira la berapa besar bagasi korang - jgn lebih 32kg untuk sebuah beg... kalau lebih mmg kena punggah la asingkan ke beg lain... yg ni mmg ada dlm syarat bagasi Air Asia... jangan nnt dah melampau shopin... letak satu beg 40 kg... amboiii... hehehe...

biasanya kalau kain / fabrik shj tak berat sangat... yg 'memberatkan' beg biasanya jeans / denim dgn fridge magnet... hehehe... agak-agak la kalau beli kan... jeans / jacket denim kalau bole pakai terus masa balik...

3. owh... ini kena buat sebelum beli tiket balik ke KL... beli untuk muatan bagasi balik sekurang-kurangnya 30-40kg... kalau tak nak beli pun takpe... nnt masa check-in bagasi... bila dah terlebih berat bayar je la kan... :)... Maria hari tu pun bawa balik 28kg satu beg... :)

4. simpan sikit duit rupiah lebih kurang rp50000 untuk kegunaan makan / minum sementara tunggu check-in flight... karang lapar camana nak makan kalau duit dah abis shopin kan?... lagi satu guna masa dlm flight nnti... hari tu Maria beli milo panas - rp15000... tapi air asia ok - duit RM pun diorg terima... :)

perghhh... panjang nyer tip... hahaha... nasib la korang kalau penat baca... ;p
tamat cerita Bandung... 


7 ulasan:

  1. bagus sangat terperinci boleh dijadikan panduan kalau nak ke indon nie..:-)

    BalasPadam
  2. baguslah tips akak ni.. thanks for sharing.. :)

    BalasPadam

  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    BalasPadam
  4. Jgn lupa utk bawa alat penimbang bagasi mudah alih bersama. Boleh cek berat bagasi sblum ke airport.

    Boleh beli alat penimbang mudah alih di Qoo10.my atau mana2 online marketplace. Search "luggage scale" dan sort ikut

    "Low to High" utk senarai ikut harga terendah ke tertinggi.

    BalasPadam
  5. GUD INFO DEAR..

    BalasPadam
  6. Terima kasih diatas info yg berguna

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails