Jumaat, 8 Mac 2013

Bandung... hasil shopin...

hah... macam tak sah kalau pegi Bandung tak bershopin... nama nya pun Paris Van Java... ada gelaran tu... dah mmg tempat shopin kan... 

tapi itu la... ktorg tak puas shopin... ada banyak lagi FO yg menarik yg kitaorg tak pegi... hampa... takpe la... ada rezeki... lain kali kita datang lagi... sape nak gi Bandung?... jom... kita pegi shoping jerrr... kita dah pandai jalan kat sana... hahaha... pandai la sangat!... :)

owh... en.ejaM saya komen 'takde la banyak sangat awak shopin'... hahaha... mana nak banyak...dah tak pegi banyak tempat... tempat yg aim nak shopin cuma ada masa 2 jam... camana tuh?... hari tu timbang bagasi masa balik pun cuma 27kg... pegi kemain bawa spare bag... tak isi pun... pegi 1 beg... balik pun 1 beg jer... sedih... tak puas shopin... :( 

* nak pegi Pasar Baru lagikkk >_< *

 kan... tak banyak kan?... macam en.ejaM kata...
*takde dlm gambar - seluar Levi's... sbb dah pakai masa balik... yg en.ejaM punya dia dah ambik siap-siap... ada gambar paper bag dia jer... :p

 FM... harus ada... kalau nak beli FM... make sure tawar... kalau dia offer 2 peket RP100,000... minta sampai dapat 4/5 peket dgn harga RP100,000... biasanya mmg bole dapat... jangan tertipu beli satu peket RP100,000... hehehe... RP100,000 lebih kurang RM32
satu lagi key chain (Maria tak beli sbb tak brape minat) pun sama... tawar hingga dapat 20 biji dgn harga RP100,000... emm...diorg mmg suka jual dgn nilai RP100,000 - senang tak payah pulang duit baki... hehehe...

yg ni item shoping kat Tanah Abang...
 telekung idaman dari jenis 'cotton paris' - yg kaler putih tu... harga dia RP170 000... lebih kurang RM56...
yg dalam bunjut tu telekung travel yg colorfull... harga RP50000 satu... dalam RM16... beli utk guna sendiri dan laila nayli bawa ke sekolah - ringan sikit...

 then... Maria pun ada beli sehelai 'kain batik' (dlm gambar yg belah kiri, belang 3 kaler tu)... yg ni kain batik cantik tapi tak mahal... cuma RM22... nanti tinggal nak belikan matching baju je... Maria kan suka baju kosong dgn kain corak...

yg sebelahnya tu kaler hitam putih, swiss cotton beli di Pasar Baru... semeter RP20000...

yg ni memang hasil dari Pasar Baru... kain sulam kerawang / manik / riben... harga serendah RP100 000... Maria beli beberapa pasang untuk Mak dan adik-beradik perempuan Maria...
tapi yg dalam gambar ni... kain sulam yg mahal sikit... yg sulam bunga ros tu RP190 000 dan yg hijau tu sulam reben RP130 000...lebih kurang RM60 dan RM40... tapi dah tawar-tawar dapat la kurang harga lagi... hehehe... yg ni mmg utk pakai sendiri... :p

 baju budak-budak... ada yg beli kat FO Rumah Mode... FO Grande... dan Tanah Abang... 
owhh... saya suka baju tidur saiz XL utk Laila... cuma RM15...

yang ni paling Maria suka (dan sangat puas hati) - kasut anak-anak...
yang purple Laila punya - RP90000 (RM29)
yang kuning hitam Adidas, Luqman punya - RP149 000 (RM48)
yg pink Princess Disney, Nayli punya - RP86222 (RM27)

kasut dia cantik dan murah... saya sukerrr...

okeh... tu je barang-barang yg saya shopin... ada kain sarung (saya tak snap satu-satu)... brand Atlas... biasanya Maria beli di jalan TAR harga nya dalam rm22-25... di Tanah Abang tempohari Maria beli harganya lebih kurang RM15 sehelai... pun beli utk kegunaan en.ejaM (dia selalu sangat hilang kain pelikat)...

okeh... habis pasal shopin barang... yg ni food pulak... 

 ini tempe goreng garing... makan terus pun sedap... jadikan lauk makan dgn nasi pun sedap... yg ni beli semasa di Cidabuyut hari pertama lagi... RP15000 utk 500gram - rm5.70

 item ke-2 yg dibeli di Cidabuyut... Dodol Garut... dodol dia ada pelbagai perisa... sedap gak... beli 1/2kg je... sbb teringat Nayli suka dodol... RP20000 utk 500gram... rm6.40... tapi bila bagi kat Nayli... dia kata 'saya suka dodol yg kelapa jerr'... ceh sabar je Mama... :(

berikutnya adalah makanan yg 'sekotak' diborong di Kartika Sari... :)

 Kacang Bandung RP18500 (rm6)
yg ni sedap (kalau suka kunyah kacang tanah)... kacang salut tepung dia sangat rangup... kacang tanah yg kat dalam pun rangup lembut - tak keras... sedap! dan tak rugi beli...

 Brownies... antara RP44000 - RP45000 (rm15)
brownie paling popular - yg paling kanan - Brownie Panggang Keju Special... yg tengah Brownie Mocha - pun sedap (saya sukerrr)... yg paling kiri brownie campur - almond + keju + coklat... pun ok kalau tak nak beli satu-satu... tapi yg mocha mmg diorg tak letak campur - kena beli sekotak juga... hehehe...sedap... berbaloi beli...
ada Brownie Kukus Rainbow... tapi tak sempat ambil gambar dah habis... serius sedap... kata adik saya rasanya macam aiskrim tapi makan kek... ha...camana tu?... harga RP40000... menyesal beli satu je...padahal dlm rm12 jerr...

 Durian Keju Bollen... RP35000 (rm11)
sapa suke durian + suka pastri... mesti suka Durian Bollen ini... 
saya sukerrrr... sedap bangat!
Pisang Bollen Cokelat Mini... RP34000 (rm10)
yang ni pun femes jugak... 
tapi Maria lagi suka Durian Bollen... ;p

ini item last shoping...

FM Bandung-Indonesia... beli kat airport... yg ni FM mahal sebab satu je RP50000... hehehe... tapi mmg Maria cari FM cantik untuk simpan sendiri... so berbaloi la kan... rm15 tu... besi lagi...bungkus pun cantik... :p

owh... yg wallet jadi lapik tu pun... item shoping terakhir... itu beg duit dari kulit sapi original (kata org jual tu)... siap dia bakar dgn lighter lagi... elok je kulit tu tak terbakar... oleh sebab Maria tengok jahitan beg tu pun kemas... design wallet tu pun simple dan cantik... then tawar harga dari RP80000 dapat RP50000... beli je la... untuk en.ejaM... bukan mahal sangat pun... tapi benda cantik kan... ok je la rm15 jerrr... ;p

*sebenarnya hajat hati nak beli tali pinggang kulit utk diri sendiri... sudahnya dapat wallet pulak... takpe la bukan rezeki Maria... apapun shopin kat Bandung mmg seronok... sedia aja ongkos nya... jommm... sapa nak pegi Bandung... kita gi shopin jom... :)



12 ulasan:

  1. Best kan shopping kat bandung ..murah2..banyak jgk tuh brg yg maria beli..i mean ckuplah kan utk cenderahati biar semua dpt...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang semua dapat la... cuma... plan shopin baju anak tu tak mencapai target... hehehe...

      Padam
  2. hehehe, hasil shopingan yang nak nengok ni...hahaha...kak, kalu saya p sana sure FM jek yang saya borong...hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe... jangan borong fm banyak sangat... nnt over limit utk berat bagasi... rugi... :)

      Padam
  3. Bestnya tgk hasil 'tangkapan' akak kat Bandung... Klu bunga pegi mesti rambang mata gak, ate pempuan suka beno shopping.. tapi, bilaaa nak sampai niiiii hahaahh

    BalasPadam
    Balasan
    1. jom... jom... kita gi shopin sana... ;p

      Padam
  4. tak beli pisang salai ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah rasa tester dia... tak berapa gemar...

      Padam
  5. menarik..menarik.. ni pergi brape hari ni? :)

    BalasPadam

  6. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    BalasPadam
  7. Nak tanya...beli cotton paris dkt tanah abang tu tang mana ye? nanti boleh singgah sekali :D

    BalasPadam
  8. maaf tuan/puan..saya nak beriklan sikit.Bila nak ke bandung dan perlu hantaran sila hubungi saya : Rina, mobile :+62085795755598 (whatsapp+line), email : r.satriana@yahoo.com..Facebook : Rina Satriana.
    Saya siap hantar pakej (hotel+kereta) or kereta saja.

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails