Isnin, 4 Mac 2013

Bandung... hari pertama....

hiiii... assalamualaikum...
hmmm... lama blog kita cuti kan... senyap jerr... bermula dari keadaan kesihatan yg tak berapa baik (masa tu dah takde mood nak blogging)... sampai la kita start pegi bercuti ke Bandung... minggu lepas... blog idak la ber'update' macam biasa-biasa... :)

ok... malas nak cite hal-hal lepas yg tak best... nak terus je cite pasal pegi Bandung tempoh hari... yg ni mmg kena karang cerita... nanti senang nak refer balik kalau ada apa-apa hal... :)

kalau diikutkan planning nak pegi Bandung ni dah beberapa kali dicadangkan (dalam family en.ejaM la...) tapi bila cerita-cerita... lepas tu senyap... takde apa... hujung tahun lepas baru la timbul balik pasal nak gi Bandung... then terus je diorg book ambil pakej travel agent... beli tiket... siap2kan pasport... then tunggu hari... jumlah utk kos tambang dan travel agent... setiap sorang kena rm1000... emmm... tak la murah sangat kan walaupun naik air asia je... tapi takpe la... dah kata ikut agen...

total family member yg pegi semua semua sekali ada 23 org - dewasa dan kanak-kanak sekali... tapiiii... ada tapi lagi ni... Maria pegi sorang je ikut family en.ejaM... en.ejaM kata dia takmo pegi... dan anak-anak pun takpe tinggal je dgn dia... haiyooo... mcm tu pulak?... apapun nak time kasih kat en.ejaM sbb dia yg bayor tambang rm1000 tu... i luv u lah... :)

*****

kitaorg bertolak awal pagi - 23.02.2013... flight jam 6.30 pagi... jadi jam 3 pagi dah gerak dari rumah... pukul 4.00 pagi dah tercongok kat LCCT... sbb ada 23 org... jadi kena ikut jadual masa (karang Ayah a.k.a ketua rombongan - bising... hehehe)... selesai kumpul... proses utk check-in bagasi... then baru ktorg pulak check-in masuk...

 duduk kat sebelah sayap... ini 'awan Bandung'... owh ya... masa Bandung lewat 1 jam dari masa Malaysia...

 jejak tanah airport Bandara Husien Sastranegara Bandung... 
jam kat tangan sudah 8.45 pagi... tapi di Bandung baru jam 7.45 pagi... lebih kurang la...

 berbasikal ke tempat kerja adalah biasa di Bandung... ya.. sebagai 'rider' juga - saya kagum!

 Gedung Sate - ini bangunan ofis kerajaan... bukan kedai makan sate... hahaha... kitaorg semua salah paham... :)

 dah sampai 'kedai makan susah jumpa'... penjual2 cenderahati sedang 'mengerumun kitaorg... huhuhu... tak senang nak makan...
owh ya... sblum lupa... budaya org2 disini (kata Ibu Mary)... mereka memastikan semua ahli keluarga akan berkumpul utk makan pagi dirumah... selepas itu baru keluar dan buat hal masing2...dan masa utk berjumpa lagi selepas itu agak susah...
sebab itu nak makan pagi diluar agak susah... tak banyak kedai yg berniaga pada awal pagi... sbb tu juga Maria kata 'kedai makan susah jumpa'... huhuhu... 2-3 tempat singgah... tapi kedainya 'belum operasi'... perut kebulur sudahhh... huhuhu... mula la terbayang Kedai Mamak Hanifah... hahaha :(

 'Nasgor Telur Mata Sapi'
itu nama nya... yg sebenarnya - Nasi Goreng Telur Mata Kerbau... harga rp17000...
kurang menepati selera... sbb rasa dia macam nasi goreng yg dimasak dgn perencah segera... tapi sebb dah lapar (masa tu dah jam10 pg Malaysia)... makan je la... 

 sebelah kedai makan sarapan rupanya Kartika Sari... haduiii... kalau tahu baik makan breakfast kat sini... takde la kena kerumun dgn penjual2 tu semua... haih...
singgah juga... Maria beli Durian Bollen... nak try sedap ke tak... sedap wehhh!

 FO pertama yg disinggah... 
beli baju budak... tapi pun tak menepati keinginan saya... :(

selepas FO Grande... ktorg ke TOKO 3 - tempat jual jeans... kat sini lupa snap gambar... eksited nko nak beli Levis rm100... hahaha... dapat la... kita punya sehelai... utk en.ejaM sehelai... hajat hati nak lagi sehelai... tapi sbb masa suntuk (2 jam je)... yg dapat tu pun jadi la... :)

 tempat lunch hari pertama...

 masakan Padang... not bad... bole masuk... lapar... makan je la... :)

 lepas makan... Ibu Mary kata kita akan ke Cidabuyut - tempat banyak kasut dan barangan kulit... dan sempat Mamat kat atas tu tumpang dlm bas ktorg... dia nyanyi 2-3 lagu... pastu tadah topi... ok... suara dia sedap... tak salah kalau bagi rp1000/2000... :)

 suka idea mereka - ni ada kenduri org kahwin...

 sblum sampai tpt kasut... singgah tpt kain sulam... terus rambang mata... tapi... kat sini kurang menepati kehendak saya... :(

 kat Cidabuyut ini je gambar yg saya snap... org tu jual tempe goreng celup tepung yg sangat rangup... sedap!... beli 1/2 kg utk bawa balik (masih ada kat rumah - makan buat lauk pun sedap)
kat Cidabuyut ni dapat beli kasut laila dan nayli - ok la... tak sampai rp100 000 harganya...

 dinner - restoran sunda - Wibisana...
masa ni Maria dah beli simcard 'Simpati' rp50000... senang nak buat call ke Malaysia... :)

 Nasi Putih + Sayur campur + Ayam sweet sour... ok... lebih kurang cam kat tpt sendiri...
ada 'Ikan Gurame Terbang'... tak sempat snap... sbb masa Maria sampai kat meja makan diorg dah mula makan... :)

 muka-muka penat... :)
1st time ni pegi jalan-jalan check-in waktu malam... hahaha... tak pernah dibuat...

 hasil shopin hari pertama...

nak jugak... gambo depan hotel... :)
lepas check-in... masuk bilik... mandi... terus tido... penat dah wehhh...

9 ulasan:

  1. akak ada beli souvenir tuk saya tak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. nak FM?... ada... meh alamat... :)

      Padam
  2. update lagi plss.. kite nak pegi next month huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe... ada... 4 hari 3 malam punya cerita... kena cerita 4 hari juga... :)

      Padam
  3. Bestnya. Kena bawa juta2 ni baru syok soping :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha... harus... anggap la macam gi shoping kat sogo... :)

      Padam
  4. mesti jadi jutawan di sana.

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails