Jumaat, 3 Februari 2012

kawan gaduh

dia dah ke sekolah tadika hampir 5 minggu... maknanya dia juga dah tinggal ditaska 5 minggu... cikgu kata dia budak baik... dalam kelas dia senyap je... tak pandai buat bising... kalau ditanya pun diam... paling tidak dia akan senyum... hihihi...
tapi dalam minggu ini... cikgu kata Rizq (kat sekolah cikgu tak panggil Luqman) dah pandai join main dengan kawan-kawan... dah mula berbunyi dan ketawa-ketawa bila diusik... hmmm... bagus la klu gitu... Maria mmg faham klu Luqman lambat berkawan... almaklum sejak dari kecil dia tinggal dgn pengasuh... mana ada ramai org mcm kat tadika kan... so dia nak masuk dgn org ramai tu... mmg la ambil masa... ye tak...

tapi semalam... agaknya Luqman terlebih main... petang semasa Maria ambil dia nampak jelas pipi dia lebam kemerahan... bila tanya dia senyum pastu peluk Mama... ;p... cikgu pulak kelam kabut explain psl lebam kat pipi dia... 

cikgu kata masa beratur keluar dari tadika nak ke taska... dia main-main kat luar... tetiba je masa cikgu perasan pipi dia dah lebam + merah = besar pulak tu... bila ditanya sapa buat... Rizq diam je + senyum... cikgu tanya lagi sakit tak... Rizq angguk je... hehehe... sampai sudah cikgu tak tau sapa buat... tapi ada la budak2 lain cakap 'ada budak tumbuk dia'...

ok... Mama pun slow talk la dgn Luqman... masa dalam kereta... tanya pelan-pelan :

'sakit tak sini ni' - sambil pegang pipi Luqman...
'akit'
'kenapa sakit?... sapa buat?'
'awan wat...'
'emm... Man gaduh ke main je kat sekolah tadi?'
'tadi aduh...'
'pastu?'
'awan umbuk'
'kawan tumbuk?... kenapa kawan tumbuk?'
'awan umbuk... Man umbuk dia...'

lerrrr... main tumbuk-tumbuk rupanya... haih... tapi Mama mmg bangga la dgn Luqman... sbb dah kena tumbuk sampai lebam pun tak nanges... bole senyum lagi... pastu tak mengadu pun dgn cikgu... caya la... ni baru anak lelaki -HERO!... ;p

dan Maria buat kesimpulan... mungkin Luqman main tumbuk-tumbuk tu bergurau dgn kawan... dan mungkin juga pd tangan kawan dia tu ada mainan... pastu tumbuk dgn mainan kena muka pulak... pasal tu la lebam... sbb klu setakat tangan budak umur 4 / 5... mcm tak logik plak tumbuk sampai lebam gitu... emmm... apa-apa la Luqman... hero kan kuat... jgn jadi gangster kat sekolah sudah... ;p

my hero...

5 ulasan:

  1. sian luqman, tapi rasanya dia anak yang strong. kalau tak tentu dah mengadu. cuma pastikan dia pandai bertahan lah. jangan redo jer kena belasah ngan kengkawan

    BalasPadam
  2. Mak Su : dia pun sama naik... hehehe

    BalasPadam
  3. terlebih gurau kot..takpe2 luqman kuat..yeahhhh..


    p/s: nak ajak join GA kat http://shidasyakirin.blogspot.com/2012/02/shidasyakirin-giveaway.html

    BalasPadam
  4. insyaAllah nnt kita terjah...

    BalasPadam
  5. Salam K.eja maria,

    Lama betul tak menjenguk sini... Kesian luqman kena tumbuk... hrp2 mmg main-main budak2 lah kan...takut jgk zaman skrg ni byk kes...alahai!

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails