Jumaat, 30 Mac 2012

Red Velvet

haih... lama dah simpan entry ni... nak post asyik la tertangguh... ini sejarah... resepi kendian la yer... ;p

ok yg ini, kek semasa percubaan kali pertama... tak jadi cantik... kek sedikit hangus... lepas tu susah nak potong / belah dua untuk jadikan 2 lapisan... ye... kek ini gebu... makan begitu sahaja pun sedap... tapi bila disalut dengan cream cheese frosting dia lagi la sedap... haih... 
lepas tu frosting cream cheese yg Maria buat masa 1st time macam lembik - susah nak apply pada kek... :(
hampa... walaupun rasa dia sedap...

oleh sebab rasa sangat sedap... kemudian bahan kek ada lagi... sekali lagi Maria try... kali ke-2 buat dalam bentuk cupcake... yesss... jadi cantik... tapi cream cheese masih lembik... walau pun dah buat awal lepas tu simpan dlm peti ais konon nak bagi cream tu keras / pejal sket... masih tak puas hati...

kali ke-3 buat semasa beday Laila... kali ni kek dibakar menggunakan 2 loyang berasingan... so tak perlu nak belah kek kpd 2 bahagian... ini lebih senang... tunggu kek sejuk shj lepas di bakar... lepas tu utk cream cheese Maria tukar sedikit bahan dia... dari guna whipping cream... tukar kpd fresh cream - ini cadangan adik ipar yg ada kedai bakery... hasil dia... ;p

puas hati... sila abaikan krim yg bersememeh... kita belum pro dalam aktiviti hias kek... ;p

 selamat dah kena kerat... sungguh puas hati... sungguh sedap... ;p

11 ulasan:

  1. memang terbaikk kek nie,
    mas pun suka sangat....

    BalasPadam
  2. Orang Rumah Bapak selalu kata nak buat Red Velvet tapi sampai skrg xde pun...heheheh

    BalasPadam
  3. kak, ada lagi tak...ngidam la plak...lalala

    BalasPadam
  4. nampak sedapppppp .. eeee buat utk sy.. free.. ahahahah

    BalasPadam
  5. Bapak : apa kata Bapak beli je bahan-bahan dia... nanti pandai la dia menyiapkan... ;p

    BalasPadam
  6. cikbedahlaser : meh la dtg rumah - 11hb April nih... ;p

    BalasPadam
  7. Suliana : kali ke-3 mmg puashati...;p nak buat lagi... nak deco lawa-lawa lagi... hihihi

    BalasPadam
  8. Uji, kalau nk cantik krim pakai whipping krim tu kena simpan bowl utk kita putar whipping cream tuh dalam peti ais dulu 2, 3 jam sebelum guna.. bila nk putar whipping krim tu nanti -keluarkan bowl yg dh sejuk tu mskkn whipping krim (suhu bilik) putar nanti sekejap je dah gebu...ni melalui pengalaman dan pembacaan dan tunjuk ajar kengkawan jugak..he.he.he..pastu campur sket gula halus..

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails