Jumaat, 23 Mac 2012

Ketayap

salam pagi jumaat... lama tak share resepi kan... jom layan resepi utk hari ini...
si Ketayap... ;p

eh... ini bukan ketayap yang pakai kat kepala / kopiah tu... ni kuih ketayap... ada sesetengah org panggil kuih dadar gulung... Maria nak panggil kuih ketayap gak... hehehe... 

emmm... apasal dinamakan kuih ketayap yek?... kemusykilan di situ... tak kesah la... janji makan sedap... ;p

jom layan resepi dia kali ni...

ok... mula-mula kena buat inti dia dulu...

Bahan Inti Kelapa :
1/2 biji kelapa parut
1 1/2 ketul gula melaka - klu nak manis lagi bole letak 2 ketul terus
1 cawan air

cara : masak gula melaka dgn air hingga gula betul-betul hancur... lepas tu baru masukkan kelapa parut... gaul rata-rata... masakkan hingga pekat - air gula tidak kelihatan.... sejukkan (suhu bilik je) sebelum diguna...

 tip : biasanya Maria buat inti kelapa ni bila-bila masa senang (bila teragak nak makan kuih ni)...  buat lebih... lepas tu simpan dlm peti ais... bila nak buat kuih ketayap ni... ambil je terus inti yg dah siap tu... ;p

Bahan Kulit Ketayap:
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
air - agak-agak je...
secubit garam
1sudu teh - pewarna hijau - nak lebih hijau tambah lagi pewarna ;p
1 sudu teh esen pandan

(yg ini kalau ikut cara tradisional Mak Maria, dia akan blend daun pandan... lepas tu perah / tapis utk ambil air dia... Maria plak pemalas... hehehe... tak rajin kita nak blend2 daun nih... ;p) 

cara :
- mula-mula masukkan tepung dalam bekas... lepas tu Maria kan pecahkan telur dlm tepung... gaul-gaulkan hingga rata... baru masukkan air sedikit demi sedikit.. masukkan garam... pewarna dan esen pandan... warna tu boleh ikut suka nak kaler hijau lebih ke pucat ke... ikut la... dan... adunan barter adalah lembik bila dituang - melorot... kalau adunan pekat nanti kulit ketayap akan jadi tebal... ;p

tip : nak lagi senang?... korang blend je terus semua campuran adunan tu... tapi kena pandai-pandai la adjust sukatan air dia... hihihi 

- kemudian... ambil sesenduk adunan ikut anggaran la saiz senduk korang kan... (kalau senduk besar nnt kulit ketayap tu jadi tebal la pulak...) tuang rata-rata nipis-nipis atas kuali leper yg telah disapukan minyak... lagi bagus kalau ada kuali non-stik... tak payah letak minyak langsung... ;p

- bila bancuhan tepung yg korang tuang atas kuali tu dah berubah warna... angkat terus... letak ke piring... tak perlu balik-balikkan tau... angkat je terus...
sementara itu... korang boleh terus tuang satu lagi adunan lain atas kuali... sambil tunggu kulit tu masak... korang gulung la kulit yg dah masak sebelumnya tu...

- cara dia - ambil inti kelapa... letak atas kulit... gulung kan... setengah... lepas tu kelepet hujung kiri kanan... teruskan gulung sampai hujung...
ingat... kulit ketayap ni kena gulung masa dia panas lagi... kalau dah sejuk nanti gulungan dia dah tak lekat... karang terburai isi inti bila diangkat... tapi klu panas sangat lepas angkat pun tak bole nak pegang... jadi sbb tu la... lepas angkat kulit yg masak... tuang bancuhan tepung baru dlm kuali... so ada masa sikit la bagi dia kurang panas... ;p

ok... dah siap gulung... susun la lawa-lawa dalam piring... dah boleh hidang... makan la tunggu apa lagi?... ;p

 

3 ulasan:

  1. sesekali aku suka jugak mkn ketayap ni, tapi tak boleh selalu, sbb manis sgt kuih ni....

    dear, tak nak tukar komen belah bawah ke?

    BalasPadam
  2. susah ek nak komen... hihihi... nnt kita belajar camana nak tukar ye... ;p

    BalasPadam
  3. Nmpk sgt admin ni x kdekut ilmu mngjar cr2 wat ktayap.i luv it..sbb yg lain cr cm lpaskn btuk d tngga.tq..sy nk cbe sok gak

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails