salam pagi jumaat...
pagi ni tak tulis resepi tapi pasal makanan jugak... ;p
ini cara yg korang bole cuba... tak cuba pun tak pe... tapi ni mmg try n error Maria sendiri la...
pagi ni tak tulis resepi tapi pasal makanan jugak... ;p
ini cara yg korang bole cuba... tak cuba pun tak pe... tapi ni mmg try n error Maria sendiri la...
sebenarnya dulu masa kat kampung biasa je makan getuk ubi goreng Mak buat... tapi dah nama budak-budak mana la pernah nak tanya camne Mak buat kan...
jadi minggu lepas en.ejaM dgn Maria dah korek + cabut 2 batang pokok ubi... hasil mmg lumayan... goreng sikit... pastu rebus sikit... yg rebus tu la tak abis... teringat kat getuk ubi goreng...
jadi petang nya pulak... kita lenyek la lebihan ubi rebus tu... gaul dgn gula dan kelapa parut... garam sikit... pastu goreng dlm minyak panas... elok2 je dia masak kuning keemasan... bebola getuk ubi tu pecah... haiyerr... sungguh tak best... sungguh tak cantik... cuba rasa sikit... sedap dah...
jadi petang nya pulak... kita lenyek la lebihan ubi rebus tu... gaul dgn gula dan kelapa parut... garam sikit... pastu goreng dlm minyak panas... elok2 je dia masak kuning keemasan... bebola getuk ubi tu pecah... haiyerr... sungguh tak best... sungguh tak cantik... cuba rasa sikit... sedap dah...
tapi apasal pecah?
emmm... simpan adunan dlm peti ais... tinggal kejap... cari ilham nak buat mcm mana...
lepas maghrib dpt ilham... Maria tambahkan tepung gandum dlm adunan... sekali lagi bulat2 kan... pastu goreng... cantekkk... jadi pun... tapi rasa macam tak berapa sama mcm yg pernah makan sblum nih... emmm... nak call Mak... karang kena bebel... ah belasah je goreng kasi abis... janji sedap!... ;p
hehehe... ini la rupanya cekodok ubi kayu... bukan lagi getuk ubi goreng... ;p
kenapa Maria kata begitu...
sbb lepas buat tu baru semalam Maria google... rupanya... bancuhan dia tak yah bubuh tepung gandum... bulat-bulatkan je... pastu buat adunan 'batter' mcm nak buat goreng pisang... celup bebola ubi tu dlm batter... pastu baru goreng...
alahai... gitu ke cara nyerrr... hihihi...
apa pun... cekodok ubi tu dah selamat dlm perut ktorg... ktorg belasah cekodok ubi masa tengok bola Malaysia lawan Taiwan baru ni... ;p
sib baik skang kena elakkan makanan bergoreng...kalu idak dah minta resepi ni...hehehe
BalasPadamcikmOt : aikk... apasal dah pantang awal sangat?
BalasPadamsalam maria ni recipe baru bagi lina..bagus juga utk mencuba
BalasPadamha..salu beli je.
BalasPadamidak sker benau, tp oke la sekali sekala makan
kalau arwah abah saya buat ketuk guna tebu~he~~
BalasPadamsalah satu makanan yang saya suka
BalasPadambagu la yu ni... bila nak ajak ai minum ptg kat umh yu? hehehe
BalasPadamlina : sblum ni tak pernah rasa ke?
BalasPadamPUANSTOBERI : aku suke ubi... so apa-apa base ubi sure la suke gak... termasuk getuk ubi ni... ;p
BalasPadambujal : ketuk apa pakai tebu ?
BalasPadamsharinginfo : sedap kan ?...
BalasPadamNM02 : ala segan la nak ajak u dtg umah ai yg tak seberapa tu...
BalasPadam