Rabu, 6 November 2013

Selamat Tahun Baru Hijrah 1435 dan Selamat Datang Ahli Baru kami...

Salam Maal Hijrah buat semua sahabat...

di hari yg baik...bulan yang baik... agaknya sikecil itu datang mahu membawa rezeki ke syurga kami...

petang 4hb yang lalu (hari terakhir tahun hijrah 1434) - hujan... ketika Maria tiba disekolah kakak... kelihatan kakak Laila sedang memangku seekor anak kucing kecil... menggigil kesejukan... ketakutan juga barangkali... hujan...jadi mungkin juga kelaparan...

Mama sebenarnya masih 50-50 dgn keinginan Nayli untuk membela kucing... tapi saat terpandangkan anak kucing kecil itu... hati Mama jatuh kasihan... mata dia... muka dia... sedang memandang Mama minta diberi ehsan... hmmm...

akhirnya kucing kecil itu kami bawa pulang...

petang itu juga Mama belikan syampoo utk mandikan sikecil... beli frieskie yg pek kecil... juga krim utk fungus/luka... sebab pd bahgian bawah perut kucing kecil itu terdapat kesan luka/kudis yg perlu dirawat...

tapi sahabat Mama yg berpengalaman membela kucing tak benarkan anak kucing kecil itu dimandikan ptg itu... dikhuatiri dia akan demam kerana kesejukan... kerana anak kucing itu terlalu kecil...baby lagi - jadi lap sahaja dgn wet tissue... bersihkan celah kuku, kaki, telinga dan seluruh bulu badan dia...

dah bersih... diberi makan dan minum si kecil itu tidur...

*****
keesokan hari nya... Mama pergi ke kedai uncle Gary pemilik blog kucing4sale... kalau pencinta kucing tentu shj tahu rumah/kedai ini... sbb nya barang2 keperluan utk pet mmg dijual dgn harga yg murah disini... jadi smlm bershopin la Mama utk sikecil...

owh ya...sblum lupa kami namakan sikecil dengan nama Mikhail... panggilan ringkasnya Mika...
kenapa Mika... sebenarnya Mama masih ragu2 dgn jantina nya... mcm jantan mcm betina... so nama Mika tu mcm ok je kalau jantan atau betina... Mika dlm bahasa jepun maksudnya cantik... tapi kalau mmg jantan fullname Mika adalah Mikhail mengambil nama malaikat yg memberi rezeki... :) 
ok tak gitu?...hehehe...

ok... balik kepada hal shopin dikedai uncle Gary...
macam-macam Mama dgn kakak Laila Nayli borong... bekas litter, pasir litter, kotak mencakar & mainan, bekas makan dan minum, cage, sikat, makanan kitten juga... total spend hampir rm200 juga... 

tapi masih berbaloi sbb kalau dibanding dengan harga diluar, rm200 tak cukup klu nak beli pasir satu beg besar, food yg berjenama blackwood satu tong, sangkar (cage) utk bawa kucing pegi vet/balik kampung dgn semua aksesori + mainan semua tu... so...ok la... skrg ni sangkar kucing yg beli dulu-dulu tu dah pun ada yg tinggal... :)

dan semalam... puas la Mama bersengkang mata membaca blog2 pasal pemeliharaan dan penjagaan indoor cat ni... ya... Mama nak train Mika jadi kucing rumah... takmo dia keluar merayap tak tentu hala kat kampung ni... :)




Tiada ulasan:

Catat Komen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails