Assalamualaikum
Selamat Pagi Jumaat
lama tak cite pasal resepikan... itu la asyik sakit kepala je... ok kali ni makanan febret akak... klu pegi Mid Valley mmg tak lupa singgah kat kedai Cinabon semata-mata nak beli Cinnamon Roll... suke... tapi lepas ni akak dah tak nak beli lagi dah... akak dah explore cara nak buat roti ni sendiri... hehehe... suke gitu ;p
Selamat Pagi Jumaat
lama tak cite pasal resepikan... itu la asyik sakit kepala je... ok kali ni makanan febret akak... klu pegi Mid Valley mmg tak lupa singgah kat kedai Cinabon semata-mata nak beli Cinnamon Roll... suke... tapi lepas ni akak dah tak nak beli lagi dah... akak dah explore cara nak buat roti ni sendiri... hehehe... suke gitu ;p
resepi dapat dari adik ipar... tengok dia buat lepas tu minta resepi siap-siap... then tinggal praktiskan...
jom semak resepi :
Bahan:
4 cawan tepung
1 peket yis mauripan
500 ml susu 'fresh milk'
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan gula pasir
Cara :
1. Panaskan susu... masukkan minyak masak dan gula... gaul hingga sebati / larut dan mendidih...
2. Bila mendidih... tutup api... biarkan hingga suam (makan masa dekat 1 jam jugak) baru masukkan Yis... gaul rata-rata...biarkan 2 minit pulak.
3. Masukkan tepung... gaul rata-rata...biarkan satu jam utk yis dan tepung kembang (untuk makluman adunan tepung ni mmg lembik sikit)
4. Bila dah kembang cantik masukkan lagi 1 cawan tepung, 1 sudu teh garam, 1/2 sudu teh soda bikarbonat dan 1 sudu teh baking powder... semua bahan2 ni ayak bersama dulu... pastu baru masukkan... gaul rata semula.
5. sekarang doh dah sedia utk diuli... taburkan tepung di atas meja... baru canai doh (tepung digunakan agar doh tak melekat-lekat)... canai doh menjadi bentuk empat segi panjang...
bahan topping :
1 cawan gula aising
2 sudu besar fresh milk
1/2 sudu esen vanila
1 sudu besar butter
jom semak resepi :
Bahan:
4 cawan tepung
1 peket yis mauripan
500 ml susu 'fresh milk'
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan gula pasir
Cara :
1. Panaskan susu... masukkan minyak masak dan gula... gaul hingga sebati / larut dan mendidih...
2. Bila mendidih... tutup api... biarkan hingga suam (makan masa dekat 1 jam jugak) baru masukkan Yis... gaul rata-rata...biarkan 2 minit pulak.
3. Masukkan tepung... gaul rata-rata...biarkan satu jam utk yis dan tepung kembang (untuk makluman adunan tepung ni mmg lembik sikit)
4. Bila dah kembang cantik masukkan lagi 1 cawan tepung, 1 sudu teh garam, 1/2 sudu teh soda bikarbonat dan 1 sudu teh baking powder... semua bahan2 ni ayak bersama dulu... pastu baru masukkan... gaul rata semula.
5. sekarang doh dah sedia utk diuli... taburkan tepung di atas meja... baru canai doh (tepung digunakan agar doh tak melekat-lekat)... canai doh menjadi bentuk empat segi panjang...
6. sapukan mentega yg telah dicairkan atas permukaan doh... tabur gula... tabur serbuk kayu manis... ok bole gulung... pastu potong-potong... susun dalam loyang... sedia utk dibakar... ;p
7. Bakar pada suhu 200'c selama 20-30 minit.
8. bila dah suam sikit baru bole letak topping...
sebelum letak topping aising
1 cawan gula aising
2 sudu besar fresh milk
1/2 sudu esen vanila
1 sudu besar butter
cara :
blend semua bahan aising bersama hingga likat... then tuang la atas roti... siap...
dah letak topping aising... emmm dapppp
chef yg ngajor - yg bercermin mata oke... yg nampak perut tu Luqman si tukang makan... ;p
p/s : chef masih bujang 'single and available'... ;p
puas hati kan bila boleh masak sendiri.. lagi2 bila ada org suka makan.
BalasPadammaria bagus nyer
BalasPadamnasib baik dah kenyang makan nasi lemak pagi tadi
BalasPadamKak Yan : makan panas-panas... best... berebut anak2 makan...
BalasPadamlina pun patut cuba... ;p
BalasPadamsharinginfoz... hehehe... dpt yg ni utk minum petang best !!!
BalasPadammuda chef tu ye... tapi memang menariklah
BalasPadamaiyo....... tergugat iman saya ;)
BalasPadamHUH LAPA..MEH SINI 1 :P
BalasPadamaisyah : ha ah chef tu muda + bujang lagi...
BalasPadamMak Su : klu tengok yg chef ajar buat... lagi la tergugat... ;p
BalasPadamSuehann : lapar... sian... nah amik la...
BalasPadamyummyyy.. bila la nak buat ni.. haha
BalasPadambuat la hujung minggu nih... ;p
BalasPadamsalam, sedapnya!...singgah dan follow yer..:)
BalasPadam