Jumaat, 6 Mei 2011

bingka labu simple tapi sedap

hehehehe... ingat nak tulis simple but nice... konon mcm gambar baju kawen Kate... elehhhh apa kena mengena... ;p

ok... kali ni nak share resepi Bingka Labu yg senang sangat... mudah betul... tapi sedap di makan... dan yang penting gerenti... jadi bila dicuba... ;p

harus letak gambar dulu... ada peristiwa di sebalik Bingka Labu kali ni... ini yg last sblum oven Maria rosak sepenuhnya T_T... klu nak buat apa2 bingka kena la beli oven baru dulu... sungguh tak best... ok actually Maria ada 2 oven... yg satu lagi tu convention oven... klu buat bingka tak berapa sesuai... tapi klu masak kek, mufin dgn biskut mmg cun sangat... then yg rosak ni oven membakar yg biasa-biasa je... yg rege 2-3 ratus tu... tapi bab masak bingka atau puding roti lembab mmg masuk kat oven nih... terbaik... la ni rosak pulak dah... haih... dah abis nyawa nak buat cam ne kan... beli je la baru (nnt la tunggu ada budget... T_T...) tu pun nasib baik bingka ni sempat masak... cuma kurang garing je la... :(

ok la... jom check resepi... sedap ini Bingka Labu... lama la... nak rasa lagi nampak gaya nya...

Bahan:
450 gm labu kuning - kupas, bersihkan, dadu pastu kukus
220 gm gula kastor (gula pasir biasa pun bole...)
250 gm tepung gandum
3 biji telur ayam gred A (klu pakai gred lain pandai-pandai la adjust...)
250 ml santan pekat
50ml air
125 gm mentega - dicairkan

Cara :
1. Labu yg dah dikukus bila lembut di lecek... ada gak setengah org nak senang dia blend tp Maria suka lecek sbb nnt dlm bingka ada teksture labu tu... lagi best... ;p
2. Dalam mangkuk lain... masukkan tepung, gula, telur, santan, mentega dan air... kacau rata-rata gunakan whisk... biasanya Maria ikut step lepas tepung dan gula... pukul telur then masuk santan... ikut mentega cair... last masuk air... biasanya adunan ni kurang berketul berbanding kalau kita masukkan semua sekali serentak... ;p
3. Bila adunan dah gaul rata (tiada ketulan... klu ada kena tapis la...) baru masukkan labu lecek tadi... gaul lagi bagi rata-rata... ;p
4. Semasa ini dah bole panaskan oven dgn suhu 200'C... letak siap-siap acuan bingka yg dah disapu dgn marjerin... panaskan sekali...
5. Kemudian masukkan adunan dalam acuan... bakar selama 45 min... atau sehingga garing mengikut kesukaan korang... ;p

* kalau ter-lebih rajin... Mak Maria dulu dia masak bingka ni atas api dapur dulu... bila adunan tepung tu dah 1/2 masak baru dia masuk dln oven... hasil dia kerak keliling bingka tu lagi tebal la... tapi Maria malas... campak terus dlm oven... ;p

ok...selamat mencuba hujung minggu ini...



8 ulasan:

  1. salam maria - selamat hari ibu...wah sedap jer bingka ni...bila pulak nak buat ni. yg bekerak tu sedap emmmm...

    BalasPadam
  2. lina : huhuhu... oven kita dah rosak... lambat lagi la nak ganti... :(

    BalasPadam
  3. Sue : bingka labu ni org jarang buat... sedap tau.. ;p

    BalasPadam
  4. nak kena kukus ke? rebus tak ble?

    BalasPadam
  5. area umh yu ada kosong tak? ai ingat nak pindah dok dekat ngan yu la sebab yu rajin nau masak. hehehe

    BalasPadam
  6. rebus nnt lembik sangat... benyek...
    ala... kukus kejap je... :)

    BalasPadam
  7. nieza : bole... meh pindah jadi jiran ai... ai suke je ada org tolong makan... ;p

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails