Sabtu, 31 Disember 2011

akhir

semalam jumaat terakhir bagi tahun 2011... minggu berikutnya 2012 dah pun tiba...
hmmm... tetiba rasa sayu hati... rasa macam berada di Awal Muharram... rasa macam akhir Ramadhan pun ada... haih...

kalau hendak dihitungkira... rasanya macam banyak lagi kekosongan dan kekurangan pada tahun lalu yg Maria tak dapat perbaiki... pada diri sendiri la... ntah la...  lepas ini harus berusaha lebih untuk memperbaiki diri... insyaAllah... semoga dipermudahkan...

klu ikutkan... awal tahun lalu... Maria diduga dgn masalah sinus yg kronik... teruk sangat sampai hampir menjalani 'prosedur pembedahan'... tp Alhamdulillah skrg ni sinus tu terkawal...


lain-lain takde apa la sangat... biasa-biasa saja... dari segi kerjaya... emmm... tahun ni penilaian SKT Maria akan berubah samasekali... ye la dah duduk di unit baru... kalau dulu dibawah unit pendidikan buat sekolah-sekolah... skrg dah dibawah unit kesihatan... kena la buat klinik dgn hospital pulak... ;p

tak lupa juga tahun ni kenangan paling best bila 'Kosmo' buat interview pasal laman sekangkang kera kat rumah ni... hehehe... glamer sekejap la... ;p

tp tahun 2011 ni juga banyak ujian yg berlaku pada harta benda kami... dalam tempoh 6 bulan - 2 kali rumah dipecah masuk... sedih... tapi Maria percaya ada hikmah disebalik dugaan tersebut... insyaAllah lepas ini Allah akan beri lebih lagi agaknya...

emm... dah la takmo pikir-pikir sangat apa yg dah berlaku... semoga tahun hadapan kehidupan lebih baik menanti kami... Amin...

Jumaat, 30 Disember 2011

PD... kami datang lagi...

emmm... untuk kesekian kali nya... kami pergi bercuti ke PD lagi... 
PD tu apa?... ala Port Dickson daaaa... boleh la layankan kehendak en.ejaM dia kata nak pegi cuti berehat... serius mmg rehat sungguh!... ;p

en.ejaM kata klu pegi Langkawi nnt memanjang Maria nak pegi shopin... klu gi Cameron tak sudah berjalan sana-sini tengok bunga la stoberi la kaktus la... dia nak pegi cuti + rehat je... tu la jadi destinasi pilihan - PD... ;p takde apa nak shopin... takde apa yg best-best sangat nak pegi tengok-tengok... yg ada pantai... teluk... air laut... tu je la...

2 malam menginap kat Legend Water Chalet - skrg dah nama baru Lexis... mmg duduk kat atas chalet atas air tu je... pegi layan breakfast... pastu main basikal roda 3... ronda-ronda kat area situ... main + mandi + berkubang swimming pool... malam lepas 'tentang Dhia' pegi makan... balik... tido... ah... mmg tak kemana-mana la... Teluk Kemang pun ktorg tak singgah... keluar takat Bandar PD je... tu pun pasal nak makan McD... hehehe... ;p

layan gambar sket... eh... banyak gambar ni... ;p

 masa baru check-in... memasing eksited duduk rumah atas air... ;p

 view sekitar chalet... cantik sangat time sunset... terpukau dgn keindahan alam sampai tak ingat langsung nak snap gambar...

 layan lepak sblum mandi...

 berkubang tak hengat... 2 hari berturut-turut jadi ikan duyung... ke dugong... hehehe

 lepas mandi main kat playground...

 dinner masa 1st night... kat hidayah tomyam... buleh la... utk lauk sekor siakap masak 3 rasa, sup sayur campur, ayam goreng kunyit dgn mihun sup utk Nayli dan air minuman habis rm56... tak mahal sangat... tp pun tak la best sangat food dia... biasa-biasa je la...

 breakfast kat hotel... best... sangat suke...

 Luqman, Nayli & Laila febret... 

 pilihan Mama... 
owh roti danish coklat tu sangat sedap... makan sampai 3 ketul... ;p

 layan main pasir... kat pantai teluk saujana ke pantai suasana nama dia... ;p

 ni basikal 3 roda tu... masa ni Maria tak join diorg main sbb Luqman tido...  jd kena tunggu budak tido... dengar suara diorg je jerit-jerit gelak-gelak hepi lalu kat bawah chalet main beskal... :(

 dinner 2nd night... kat Medan Ikan Bakar MPPD... 
wallawei... makan sangat sedap... hingga habis rm110... 
utk 5 lauk - siakap stim, ketam sambal, sotong tepung, kailan ikan masin, telur dadar... then mcm biasa nasi putih dgn air minum la kan... ;p

 kakak ambil gambar ikan... motif?

 breakfast last day... makan kat luar... takmo makan kat hotel... 
ini tempat mesti singgah ktorg - Kopitiam Pak Lang...

 roti bakar yg dibakar atas arang lagi... our febret... 
sedap sampai tambah order hingga jadi 5 set roti bakar... ;p
minuman panas dihidang dalam cawan pesen zaman dulu... perasan rasa mcm sedap sangat bila minum dlm tu... hehehe... padahal air milo je... ;p

 budak duorg ni... makan sampai licin pinggan... ;p

budak ni dah kenyang makan dia layan main game... tengah kemaruk tu... dapat game kakak Nayli pun takpe janji dpt main... yg hak dia tinggal dlm keta... ;p

Khamis, 29 Disember 2011

cite shopin nan lalu

ingat lagi pasal shopin on krismas?... hehehe...
ala shopin barang anak-anak tu je... 
tadaaaa....

 penuh boot keta... isi beg-beg plastik ni... 

senyum kakak dgn harta-harta yg diperolehi... ;p

budak 2 org ni pengsan lepas shopin... ;p

menjelang tahun baru

eh... hari ni keje - selepas dah cuti beberapa hari... ;p
kalau ikutkan kehendak hati - nak cuti terus sepanjang minggu ni... dan minggu depan pun Maria akan cuti lagi - sepanjang minggu... huih dasat ha cuti... hehehe... tapi ada keje kat opis yg tak settle lagi... jadi kena masuk opis gak... ;p

minggu depan adalah cuti naik sekolah... biasanya Maria cuti satu hari je masa 1st day school... settlekan hal yuran-yuran sekolah termasuk lah daftar utk KAFA... 

tapi tahun ni Maria ambil cuti seminggu sbb tahun ni Nayli baru masuk darjah satu... sure banyak hal nnt lebih-lebih lagi bila time rehat... then masa peralihan waktu sekolah kebangsaan dgn kelas KAFA... yg tu pun satu hal juga... teringat dulu kakak Laila menangis takmo pegi kelas KAFA sbb dia dah penat sekolah... hehehe... Nayli ni tak tau lg mcm mana... dah la kurus kecik aje orgnya... ;p

lepas tu Luqman pulak ke tadika... Luqman dah mula hari ni ke taska... tak tau macam mana... abah dia settlekan... harap dia ok je... 2 hari ni Luqman akan ke taska dulu - kenal kawan... next minggu depan baru mula sekolah tadika... hmmm... Luqman dah tak tinggal dgn pengasuh lagi dah... pagi sekolah lepas tu petang duduk kat taska je... mudah-mudahan Luqman ok... bole masuk dgn persekitaran baru dia... then paling penting sihat... ;p

ok la... takat ni dulu pagi ni... Maria ada keje nak buat... daa...

Isnin, 26 Disember 2011

cuti krismas... kita org shopin... ;p

ha... semalam la kan... nama nya public holiday... hehehe...

eh... bukan la shopin kain baju ke apa... semalam adalah hari shopin barang keperluan sekolah anak-anak... dah janji nak pegi... tapi asyik bertangguh... jadi semalam en.ejaM tak kerja... buleh la keluar mengabiskan duit... hihihi...
semalam selesai membeli semua keperluan sekolah Laila, Nayli dan Luqman... masing-masing dah beli beg sekolah baru... pilih ikut kehendak sendiri... kasut dgn stokin pun dah dapat semua... alat tulis pun mcm tu... semua dah lengkap... sedia untuk back to school...

tapi sesi shopin semalam adalah sangat meletihkan gara-gara en.ejaM takmo ikut idea Maria utk pegi Jusco shj... nak tau... ktorg shopin merata-rata... ;p

beg dgn kasut Nayli beli kat kedai barang 'Kawanku' area Sri Gombak... pastu kasut Laila takde saiz pegi kedai berikutnya 'Hyper Shoe' pulak... yg best nya kasut Luqman plak takde... ye la kaki budak 3 tahun nak sekolah next year baru nak cecah 4 tahun... 

Maria ajak pegi 'Bata' teringat dulu masa Nayli mula sekolah jumpa kasut kecik utk saiz kaki Nayli kat 'Bata'... tapi en.ejaM nak singgah kedai stationary dulu... beli alat tulis - pensel, pemadam, kaler, sharpener, gam sekali box pencil... hadui la letih... (klu gi Jusco terus... kan ada semua tu - rungut dalam hati je... ;p)

ok... settle alattulis kat 'Pustaka Rakyat'... pegi cari kedai 'Bata'... nun pegi kat 'Festival City Mall' kat Setapak nun... ( tak paham apasal en.ejaM tak nak gak gi Jusco... Festival City ni sehala je dgn Jusco... haih...) kata dia kat sini ada kedai Bata... ok je la... malas bising... kan kat Jusco pun ada?...

betul kedai Bata ada... kasut yg dikehendaki dah jumpa... memang ada saiz 6 utk kasut paling kecil (saiz kasut kanak-kanak)... tapi masa nak beli tu saiz yg tinggal adalah saiz 8 je... huhuhu... hampa lagi... 

then me-round ke kedai sukan Al-Ikhsan... Maria mmg berhajat nak beli kasut aerobik baru... bagus plak Al-Ikhsan ada sale... yes... dapat gak sepasang kasut sukan baru yg diidamkan utk diri sendiri... ;p

last minit jumpa kat Parkson ada promosi jualan barangan 'back to school'... Laila & Nayli nak beli botol air... Maria layan je la... sambil tu belek-belek kasut kot jumpa saiz Luqman... Alhamdulillah... jumpa gak kasut keluaran 'Bata' juga - Be First... comel je... sedang molek kat kaki Luqman... hehehe... 

kat sini kakak Laila pun beli 2 helai seluar sukan dgn stokin sekolah sekali... Nayli pula Maria tak belikan lagi seluar sukan - takde saiz... takpe la nnt cari kat Sogo... last tu je la...

owh... masa Maria sibuk pilih kasut aerobik tadi... si Nayli pun sibuk nak beli kasut sukan... en.ejaM layankan je la... pegi kedai sebelah beli kat situ - murah sket... kasut sukan budak je... takmo la beli yg ratus-ratus (kat Al-Ikhsan kasut budak dia ratus2 takde yg puluh)... Nayli tu gembira je asal dapat... murah pun takpe janji kaler pink... tapi idak la murah sangat... sekeping gak not 50 keluar utk bayar... ;p

eh... ada lagi... singgah kedai jual permainan komputer... ha... yg ni en.ejaM... dia belikan Luqman permainan Sega utk Luqman... harga rm150 game sekali beg dia... hihihi... pasal game ini ada cite lain... nnt next entry Maria tulis ek... suke Luqman mengadap main game... tak yah nak rebut kakak-kakak punye lagi dah... ;p

ok... panjang nye cite shopin semalam... haih penat baca... gambar takde... maaf ye... kabel kamera kat opis... Maria cuti hari ni... sat lagi nak bertolak ke PD... jalan-jalan cari makan... hehehe... layan anak-anak jalan-jalan cuti je... jadi... blog pun cuti la beberapa hari ni... hp kita tak canggih nak guna utk hapdet blog... :(

ok... see u nexttt coming day... ;p

Ahad, 25 Disember 2011

bila hujung minggu pun hujan...

sekarang ni mmg dah start musim hujan... ada sesetengah tempat dah mula main banjir... 

area rumah Maria ok lagi... walaupun belakang rumah ada parit... hujung kampung ada sungai...  tapi syukur... masih dalam kawalan... tapi ktorg (Maria & ejaM) pun banyak kerja juga - hujung minggu ktorg membersihkan parit... 

sbb takut sampah / rumput buat air tersekat... karang bila hujan lebat air tak bole jalan... bila dah tersekat... mula la air melimpah ke kawasan rumah... sungguh tak mahu... sbb bahana dia akan kena pada rumah2 sediaada yg lebih rendah...

jadi pagi-pagi hujung minggu kena buat kerja lebih sket utk membersihkan halaman belakang rumah...

petang dah hujan balik... nak uruskan pokok-pokok dilaman dah tak bole... tak mo la buat kerja dalam hujan... karang demam... tak pun kena panah petir... haru wei...

jadi buat apa kat rumah?... 
 kita layan 'bercucuk tanam' dalam rumah...

^_^

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
kalau dah suke berkebun tu... mmg tak leh lari dari 'pokok'... 
kehkehkeh...

Jumaat, 23 Disember 2011

tukar baru...

Salam Jumaat... sekejap je kan... dah nak sampai hujung minggu... dah nak abis tahun baru... dah nak sekolah!...
ok... semalam berkeliling area opis sekitar KL ni Maria merayau... mencari kedai baiki kunci... 

yg tau dulu kat Maju Junction ada kedai kunci... rupanya sudah tutup... lepas tu kawan kata pegi kat Komplek Pertama... puas round pun takde gak... bila tanya kat Ah Soh kedai baju kat situ... dia kata itu kedai sudah tutup, sudah bankrap... sana kat jln TAR kat wisma yakin ada kedai kunci... alahai jauh tu nak menapak lagi...

sambil round-round tu sempat lagi riki henpon... untuk en.ejaM... E72 dia sudah sangat uzur... emmm ntah-ntah org pun tak tau E72 tu henpon apa... hahaha... smlm en.ejaM mmg minta tolong belikan dia hp baru... dia kata takmo yg rege rm50... tapi nak yg rege kurang rm200... dia dah serik pakai hp mahal... tak sampai 2 tahun hp comfirm rosak... almaklum saje la org keje buruh... klu Maria takpe pakai hp mahal... hehehe... ;p

ok... ada satu kedai hp org melayu kat situ... kat bawah eskalator... abang tu yg britau kat Maria ada satu kedai kunci kat Sogo... duduk kat lower ground floor... hala nak pegi parking... owh... baru tau kat Sogo ada kedai kunci...
Alhamdulillah... kunci yg nak di repair settle sudah... sebenarnya nak ganti casing remote keta je... bukan kunci rosak... tp nak cari kedai kunci yg ada jual casing remote ni payah sket... bukan semua kedai kunci ada jual casing remote keta... semalam tu pun kena rm50... utk casing yg kecit je tu... besar sket je dari ibu jari kaki... haih... apa nak buat... casing yg ada... tangkai dah putus pastu kat tpt punat tekan remote pun dah berlubang... jadi nak kena ganti la jugak kan... habih?... bayor je la... ;p

owh... henpon en.ejaM... settle sudah... dia dapat Samsung Chat E222... ok la rege display rm299... tapi bila dah tawar-tawar... dapat la rm200... senyum je dia petang semalam... E222 ni rupa dia tak banyak beza dgn E72 yg dia pakai sblum ni... tp takde wifi la... takpe... en.ejaM pun bukan la rajin nak guna wifi tu... pastu tak bole la buat video call sbb kamera dia kat belakang je... depan takde kamera... 

owh en.ejaM agak cerewet pasal hp... takmo yg touch screen... mau keypad juga... emmm... sib baik jumpa E222 tu... sesuai la dgn spesifikasi yg dia nak... hari ni mesti en.ejaM bz dgn hp baru dia - bz transfer data... ;p

Khamis, 22 Disember 2011

tangguh pulak...

baru je berkobar-kobar konon nak sign...
heheheee

tak pe... bawak bersabar... kita tunggu apa jadi lepas ni...
'
'
'
'
'
'
abis... takde la kenaikan Januari ni?

bulan hari jadi...

bulan Disember adalah bulan dimana ramai ahli keluarga en.ejaM dilahirkan... dan semalam (21hb) merupakan ulangtahun kelahiran ayah en.ejaM sendiri... ulangtahun yg ke berapa?... 50 berapa yer... tak tanya plak semalam... hehehe...

minggu lepas pada 13hb... birthday Anuar... adik bongsu en.ejaM... 
lepas tu 14hb... beday Nayli... anak en.ejaM
dan 15hb pulak beday Mukhlis... anak buah en.ejaM a.k.a anak Kak Long

hehehe... saje je tulis semua tu keluarga en.ejaM  mcm takde kena mengena dgn Maria plak... hehehe

jadi malam tadi adalah malam pegi makan-makan celebrate beday Ayah, Nuar, Nayli dan Mukhlis... tapi Nuar takde sbb dia duduk kat JB... so semalam ada 3 kek je...

'Atuk' melayan 'cucu-cucu' potong kek...
geng koir kat belakang - nyanyi lagu happy birthday - Laila, Meera & Luqman... ;p

emm... makan di mana?
malam tadi kami cuma makan-makan di Ice Room Prima Sri Gombak... actually food kat sini tak la mengujakan tekak Maria... Maria suka ice cream avocado dia je... tapi dah 2 hari ni Maria selsema... jadi semalam Maria ambil fishball mee soup... makan sup panas-panas... rasa lega la sket hidung yg tersumbat...

 takde cili potong / cili kicap... kurang kick... ;p

yg lain... biasa-biasa je... cam en.ejaM dgn kak Long diorg ambil Fish & Chip... pastu ada yg order Chicken chop... prawn mee... fried noodle... nasi lemak... Laila plak mesti la febret dia chicken spagheti bolognese... en.ejaM tak tinggal order ice cream durian... yg ni Maria jamah la sket... hehehe

hmmm... makan dah tak pandang orang... Luqman... share mee dengan Mama... sudahnya Luqman makan lagi banyak dari Mama... ;p

Rabu, 21 Disember 2011

hasil dari taklimat SBPA

ok... pagi-pagi tadi dah menghadirkan diri di taklimat berkenaan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)... 

oleh sebab sebelum ini Maria dah baca pekeliling SBPA tu... jadi tak la susah sangat nak paham... kiranya bila org bercakap kat depan kita tak la bising bercakap gak kat belakang (hangin tul dgn org bercakap kat belakang ni... susah nak mendengar benda apa yg dicakap kat depan!)

Apa yang pasti... title kumpulan sokongan dah takde dah... dah jadi Kumpulan Pelaksana... bos-bos group lain la... yg ni Maria tak rajin take note - tiada kaitan... gred jawatan / gaji... pun bertukar ikut skim baru... yg ni sila semak kat Pekeliling - Jadual Pemindahan Gred ... jangan malas... buka tengok dan baca... tak rugi pun baca... sila check jawatan anda ada di mana sekarang...

berkenaan dengan penilaian prestasi tahunan... masih lagi terdapat Penilai Pertama dan Penilai Kedua... tapi ada lagi dipanggil 'Kaedah Pelbagai Penilai' (multi-rater)... ini penilaian yg dibuat oleh rakan-rakan sekerja kita... dan penilaian keseluruhan ini yg akan membabitkan kenaikan pangkat... 

kenaikan pangkat bergantung kepada 'kekosongan jawatan' serta 'sokongan / pencalonan dari pihak atasan'... takde dah exam PTK cam dulu nak naik pangkat dah... (ok... sesapa yg ada kipas besar tahap air-cond suke sangat la kot... kipas kuat-kuat kat bos... hehehehe... tapi klu kengkawan bagi markah sikit utk SKT nko... pun jgn harap la sangat... so kena buat baik dgn kengkawan juga... ;p)

bagi pejawat awam bukan guru kenaikan pangkat / dalam istilah pembangunan kerjaya disebut sebagai 'Fast Track - membawa maksud pegawai yg mendapat cemerlang akan disyorkan utk kenaikan pangkat... ingat bergantung pada kekosongan jawatan... klu guru pula ada satu lagi term : Time Based

selain APC yg dikekalkan... diperkenalkan lagi PPC (Pingat Perkhidmatan Cemerlang)... ini adalah 3% dari markah penilaian SKT...

jangan salah faham pasal penilaian berdasarkan % ye... yang diberi kenaikan gaji berdasarkan % SKT tu hanya untuk Kumpulan Premium... sapa yg ada kat kumpulan premium tu... sah la bos-bos... korang tak yah la sibuk-sibuk...

korang yg kumpulan pelaksana... anjakan tangga gaji dah ditetapkan... Maria suke ini kerana anjakan gaji maksimun hingga ke T20... maknanya bila org yg dah gaji maksimum akan ada anjakan lagi la lepas ni utk tempoh 3-4 tahun...

tapi... harus ingat... in penting juga - Dasar Pemisah (exit policy) yg mana bila markah SKT tahunan kurang dari 70%... anda diberi laluan untuk ditamatkan perkhidmatan... selama 3 tahun penilaian akan dibuat sebelum dibersarakan... ini juga digunapakai sekiranya kita (pejawat awam) terlibat dalam perlanggaran undang-undang / peraturan... 

ada lagi beberapa syarat lain berkenaan 'dibersarakan'... tp korang baca la sendiri yer... Maria amik yg penting dulu... yg penting faham mcm mana kita bole diberhentikan kerja bila sign SBPA... ingat tu...;p

then pasal persaraan... ini Maria suke...
terma 'Persaraan Paksa' mmg digunapakai utk skim SBPA ni... bunyi mmg tak best... ;p... tapi... ini bagi yg masuk ke jawatan kerajaan bermula pada tahun 2012 je yg di'paksa' berkhidmat sampai 60... 

bagi skim yg terdahulu 55, 56, 58... anda boleh terima SBPA dgn kekal umur bersara 55 / 56 / 58... dan diberi lagi pilihan klu nak sign bersara 60 pun bole... kendian nnt bila nak bersara umur 55... tiada masalah... 

pencen dan wang ganjaran dibayar seawal usia 55... klu bersara awal dari 55 (mcm umur 50 dah nak quit...) kena tunggu 55 juga baru dpt pencen... tp klu korang sign terima SBPA dgn bersara 56... korang tak leh la keje sampai 60... klu sign sampai 60 je bole keje sampai 60 atau pilih bersara bila 56... ok... semak balik skim lama korang sign pencen dulu, umur berapa?

paham ke ni... Maria rasa cam berbelit-belit plak cite ni... ;p

 bagi org yg tak nak sign SBPA... kenaikan gaji akan kekal dgn skim lama (SSM / SSB)... tapi cara penilaian SKT, kenaikan pangkat tetap akan digunapakai sistem SBPA... gaji je ikut pergerakan skim lama... rugi weh kat sini... nnt nak naik pangkat susah sket... dan lagi... bagi jawatan yg dijumudkan sangat berisiko utk dibersarakan... untuk info jawatan jumud adalah jawatan yg telah dibekukan pengambilan sejak beberapa tahun lepas... utk yg memilih menerima skim SBPA pegawai sediaada akan diserap ke skim berkuatkuasa yg baru...

ok.. part paling best... mesti la pasal gaji kan... semua org nak semak gaji la baru nak sign kan?... berkenaan anjakan gaji... ini korang kena semak pada bahagian admin... klu ikut congak yg Maria buat... mmg lega la sedikit... sbb utk tahun 2012 akan ada 2 kali anjakan gaji... 1st semasa Januari ni... dari gaji SSM ke SBPA... kemudian anjakan gaji tahunan pula ikut bulan anjakan gaji pegawai itu sendiri... 

berapa gaji naik?... 
maaf kat sini Maria tak bole cerita sbb itu dokumen sulit... klu korang nak kata tak telus pasal tak tunjuk jadual gaji... terpulang... tapi khabar angin yg lagi hebat Maria dengar... toke Tesco, Giant, Carefour... pun dah sibuk-sibuk bertanya ke JPA berapa gaji org gomen naik... diorg pun nak bersiap sedia dgn harga baru... mungkin atas sebab itu Lampiran Gaji diletakkan sebagai dokumen sulit... klu betul mmg haru... kalau tak betul... saya minta maaf ye toke-toke kedai semua... ;p

ok... sekian info untuk dikongsi bersama... klu ada kemusykilan jangan segan bertanya pada bahagian 'Admin' masing-masing... dan klu rajin pegi baca la Pekeliling tu... bukan susah sangat pun... download dan baca... bila tak paham tanya... ;p
kesimpulan nya?
ramai yg kata sign je - 'terima SBPA'
nak pegi sampai umur 60 atau tak terpulang... tepuk dada tanya selera memasing... ;p

walaupun Cuepac kata nak jumpa perdana menteri 22hb ni kan... so ada masa lagi nak sign sblm 30hb ni... ok la tu kot...ada masa fikir lagi...

yg penting harus isi borang opsyen dulu - Lampiran F... kendian harus ada Lampiran G1, G2, G3 dan G4... klu tak isi anda dikira kekal dgn skim lama... dan tidak mendapat apa-apa faedah SBPA... 

sekian... setakat yg Maria faham... harap maklum... klu salah boleh la betulkan...

Selamat Pengantin Baru

kenduri sepupu... sgt rapat dgn family en.ejaM... jadi macam mana cara pun kitaorg kena attend... tak datang karang Mak Long + sedara mara lain bagi soalan cepu mas 'kenapa tak datang?'... hehehe

majlis bernikah dibuat hari Jumaat... kitaorg tak hadir... ktorg cuma datang majlis kenduri pada hari sabtu nya - 17.12.11... (tak pe kan Atie... ktorg datang gak... ;p)

gara-gara tak nak tinggalkan rumah lama-lama... rasa mcm tak secure lagi... :( 
sanggup pergi ke Segamat 'balik hari'... hehehe... kesian en.ejaM drive... letih...
 ok... Selamat Pengantin Baru - Atie & Wan...
semoga kamu berdua bahagia hingga ke akhir hayat... Amin

hehehe... jangan marah... nak jugak duk atas pelamin tu... Maria dgn Kak Long (kakak en.ejaM)
masa ni hubby masing-masing takde (jaga anak-anak)... so ktorg layanzzz... ;p

Selasa, 20 Disember 2011

kehilangan yg baru di sedari...

hmmm... Maria mmg wonder sangat-sangat... tempohari semasa rumah kena pecah masuk... mmg banyak duit tabung yg hilang... lepas tu tak terkecuali custom jewellery Maria...

dah tu Maria terfikir... bagus tul pencuri tu masuk siap bawa beg utk isi benda-benda curi dia... sbbnya Maria perasan recycle bag yg ada kat bilik bawah majoriti ada... tak terusik... 

tapi malam tadi Maria cari backpack Maria... actually hari ni Maria ada kerja diluar... so bawa backpack mmg kebiasaan Maria sbb backpack Maria tak besar sangat... sedang muat utk isi sepasang telekung je... selain beg duit, kamera, henpon dgn botol air... lagi pun bila sangkut kat bahu... senang tangan nak bekerja... klu handbag kan leceh sket - sangkut kat 'hand'
puas Maria cari... takde... teringat Kak Long pernah pinjam... tp rasa mcm dia dah pulang... call tanya... comfirm dia dah pulang... haduiiii... hilang sudah itu beg...

comfirm la... tu mesti kerja pencuri hari tu... iye la dah beg tu Maria simpan dlm almari kat bilik Maria je... tak logik klu anak ambik pakai... huh...

sabor je la dgn pencuri tu...
tak memasal nak kena cari backpack baru plak... cheh... dah la budget tengah ketat...
dia dapat free... aku kena beli... hampeh punya pencuri... 
aku tak halal kan tau!

Isnin, 19 Disember 2011

org malaysia mmg maju...

takmo komen apa-apa... cuma nak kongsi rasa sedih mak bapak 'dia' saje... sampai keluar tv britau anak hilang kat Dublin... pastu nak kena saman dgn petronas pasal biasiswa + anak tu tak abiskan belajar (dah bapa dia jadi penjamin)... alih-alih dpt tau anak dah jadi gay... kawen dgn gay mat salleh... keluar gambar merata... aduhai...

sian mak bapak tu...


sumber?
korang google la sendiri... dah merata cite pasal budak ni... dah kuar suratkhabar memacam pun...
 key word : ariff alfian rosli

sabar je la...

selamat...

selamat tinggal...
bye-bye maxis broadband

selamat datang...
to streamyx...
^_^

kenapa?
hihihi... terpaksa beralih arah... untuk safety & security reason... tu je

maxis tak best?
takde la... selama ni mmg bergantung pada maxis broadband kat rumah... sangat ok... hujan pun ok lagi... cuma kdg2 hujan yg tak tau mcm mana baru takde connection... dan klu line internet kat opis 'demam' pun Maria guna broadband yg ada...

tapi nak buat macam mana... dah terpaksa berpisah... takpe la sudah sampai di sini hubungannye... ;p
apa pun terima kasih pada maxis yg selama ini telah menceriakan saya...

*****

Maria suke Unifi... tapi coverage dia tak sampai lagi area rumah Maria... iye la... kita duduk kampung (kampung la sungguh!)... suke sbb dgn rm149/month... dia cover internet, phone call dgn line tv... tapi dah takde rezeki... nak buat camne kan...

yg Streamyx ni pun ok gak... rm110/month cover internet dgn phone call... semua line TM - free... I like... hari-hari bole call Mak kat kampung... ;p 

Jumaat, 16 Disember 2011

korang pernah tak?

semasa kat rumah... bukan main lagi... macam-macam benda rasa nak buat... nak tulis entry itu la... fikirkan pagi ni nak settle kerja itu la ini la... pastu nnt tengahari nak pegi situ la sini la... nak beli itu la ini la... balik karang nak masak begitu begini la... 

tapi bila sampai ofis... semua tu macam hilang... luput dari ingatan... dah masuk blog... dah pegi meeting... buat kerja lain-lain... pastu lajak sampai lunch hour... pastu apa yg planning semua hilang... alaaaa...

pastu bila balik rumah baru teringat balik... eh... tadi kan nak pegi settle hal ni... nak pegi bayar bil ni... nak pegi beli benda ini... nak masak benda ini... lerrr... apa pun tak terbuat...

alahai... korang pernah kena gini?... apasal hah... sudah tua kah?


Khamis, 15 Disember 2011

My Great CUTI-CUTI CINTA contest

akhirnya terjebak... tetiba rasa rajin nak me-ngarang... gara-gara kerap tido lewat lately ni... pastu tarikh contest dah dilanjutkan... ;p

asalnya mcm malas nak join kontes ni... dah kata banyak keje la... pastu nak mencari gambar-gambar best gi cuti cinta ni... walawei... mana ada pegi bercuti berdua lagi nih... camana pun mesti ada anak-anak... 

ok... kite join ini

task 1
A) Buat satu entry dengan tajuk "My Great Cuti Cuti Cinta Contest" dan ceritakan mengenai percutian - yang dirasakan paling bes, paling happy dan semestinya yg paling GREAT lah.


*****

ok... ini percutian yg kami lalui pertengahan tahun lalu... rasa GREAT sangat sbb dah lama sangat kami tak pegi ke Cameron Highland ni tempat sejuk-sejuk... last dulu pegi pun masa kakak Laila kecil lagi... dia pun tak ingat yg dia pernah sampai dulu kat sini...

kitaorg pergi ke Cameron ni sudah tentu la berkereta... awal pagi bertolak... selepas keluar highway ktorg menyusur area Tapah... en.ejaM saya mmg suka laluan Tapah-Cameron... walaupun bengkang bengkok tapi dia suka sangat... planning nak singgah Lata Iskandar sebelum naik... 

emmm... Lata Iskandar tu tempat air terjun... ada tpt makan-makan... dan kalau nak mandi pun bole juga... tapi nak dijadikan sebab semasa hari tu ktorg tak dibenarkan naik ke Cameron Highland melalui jalan Tapah - ada tanah runtuh...  

jadi kami kena keluar ke highway semula... kemudian naik ke Cameron melalui jalan Simpang Pulai... ok... jalan ni sangat selesa... walaupun mendaki bukit tapi ianya jalan baru... agak landai... view gunung-ganang... eh tak sedar dah sampai atas...
 tempat 1st singgah bila tiba kat puncak Brinchang... kita minum dulu... 
(macam la kat rumah tak leh minum teh... hihihi)

 ha... ini seketul pie kena kongsi 3 beradik... abah dia takmo beli makanan... kat tea house ni... kata dia mahal... hehehe... Mama tak kesah... sbb bukan nak makan sangat pun... kata nak minum pastu jalan-jalan... 
mmg betul pun...sudahnya pie seketul tu abah yg makan... ;p
jadi kalau korang pegi sini... jangan la berharap dapat minum teh O dgn harga 80sen... takde...takde... mmg takde... ;p

 ini wajibkan - jalan-jalan dikebun teh... harus la bergambar diladang teh... kata Cameron... ok... kami spend 3 hari 2 malam di Cameron... hari siang kami mmg penuh dgn aktiviti jalan-jalan... dari kebun strawberi... bawa ke taman kaktus, kebun bunga, taman rama-rama, bee farm... macam-macam la... nak baca lanjut kena klik kat entry ini, ini dan ini... hehehe... banyak plak link...
last... ini penambah GREAT percutian kitaorg... kitaorg jumpa artis...
tak kenal?... ala...saje la korang... ;p

ok... selesai task pasal percutian...
nextttt...

task 2
B) Kemudian jawab soklan mudah ini :
i) Berikan tempat CUTI CUTI CINTA yang pnstoberi pegi utk bulan Januari, Julai dan Oktober 2011   (kerana ini lah percutian yang dirasakan paling great untuk pnstoberi pada tahun ni)
ii) Lengkapkan ala-ala slogan ini - Saya suka blog pnstoberi kerana ..................

*****

i) Januari - Kota Kinabalu, Sabah 
   Julai - Cameron Highland  
   Oktober - Hong Kong

ii) Saya suka blog pnstoberi kerana kat blog ni la saya bole berangan melawat / melancong... kehkehkeh... konon la... bole la tau kat mana tempat makan best... pastu berapa anggaran kos kalau nak jalan-jalan sesuatu tempat tu... mana hotel nak tuju... nak budget duit shopin ke... sbb PUANSTOBERI rajib buat 'postmortem' lepas balik bercuti... ^_^

ok... Maria tak rajin nak tag sesapa... tapi kalau nak join bole le klik link ni... Maria dah sambung pun... ^_^

hati-hati dgn borang palsu...

sungguh la manusia ni... pantang ada peluang... mesti nak ambik kesempatan....
ni takde kena mengena pun dgn Maria... tak layak pun nak apply... tapi bak kata org - menyibuk la juga nak ambil tahu...

ni... pasal borang palsu ni...
 memandai je tambah sampai jadi 13 item nak kena isi... suka-suka minta maklumat akaun bank!

borang asal - ada 11 item je (yg kat bahagian atas A1-A11) kena isi penuhkan...
bole juga download kat sini...  atau layari sendiri http://www.treasury.gov.my
sumber asal Maria baca kat sini...

manusia ni kalau otak jahat nak menipu... ada je cara nak pekenakan orang tau... marah ni... sbb rumah baru kena pecah masuk dgn manuseatan... hehehe... maaf... kita emo sket bila bab naya-naya org ni...


Rabu, 14 Disember 2011

hepi birthday...

hari ni 14-12-2011... birthday Nayli yg ke-6 tahun...
(ehh... tahun depan nak sekolah darjah satu... tak berapa hari je lagi...)

selamat hari lahir anak gadis manis ku... semoga kamu sentiasa dalam perlindungan Allah... diberkati dan dirahmati... menjadi umat Muhammad yang solehah hingga akhir hayat... Amin

dia mmg manis... sweet like a sugar... 

*****

 Selamat Hari Lahir juga untuk PUANSTOBERI... kamu cuti ye hari ni sambut wedding anniversari sekali dgn beday... hamboiii... jeles ai... nyway... semoga kamu bahagia dgn hubby kamu... dan mudah-mudahan apa yg kamu inginkan dikabulkan Allah selepas ini... Amin ;p

cuti... tandus...

pagi ni ketandusan ilham... tak tau apa yg nak di taip... semalam kemain fikir macam-macam... pagi ni terus blank... agaknya sebab melihat macam-macam benda berlambak atas meja... yg nak kena selesaikan... hujung-hujung tahun ni... banyak hal... 

borang cuti kecemasan hari tu pun bos tak sign lagi... ni lagi Maria print borang cuti lagi... cuti hujung tahun dan juga cuti awal tahun... 

yg cuti hujung tahun utk pegi bercuti... hopefully urusan rumah selesai dan boleh ditinggalkan dgn aman... 

yg cuti awal tahun pula sbb anak-anak start sekolah... Laila tak jadi hal sangat... Nayli tu yg baru 1st time masuk darjah satu... manakala Luqman baru masuk tadika... 

emmm... dalam kepala mmg dah out pasal kerja... fikir nak cuti dan rehat je... tapi takut plak nak tinggalkan rumah lama-lama... haih

Selasa, 13 Disember 2011

dah penat mengemas...

emmm... hari jumaat dan sabtu lepas adalah hari yg sangat penat... dengan tak cukup tidur... lepas tu mengemas kain baju yg berhamburan... jadi sangat letih... waktu makan dan masak pun jadi tak teratur... breakfast lewat... lunch lewat... gara-gara Maria lewat memasak... lunch bole cater dengan dinner sekali... ;p

tapi hari ahad kelmarin en.ejaM kata tak perlu masak... nnt dia beli breakfast... then lunch kita makan diluar... horay!!!... anak-anak dgn mak anak semua bersorak...

lama tak makan di Afiqah Beriyani...
kat tisu dia letak alamat... lepas lap org buang... dah tak jumpa contact number... ;p

signboard mee bandung kuah kacang kat belakang rumah... emmm ada mee bandung kuah dia tak letak kacang ke?... klu tak letak tu namanya mee rebus kan?...

pilihan en.ejaM nasi beriani kambing... Nayli pun nak nasi beriani... tp dia amik yg daging... Laila plak amik beriani ayam madu... sekali pandang rupa semua sama mcm gambar di atas... sib baik rasa lain-lain... ;p

muka ada shenyum... ;p
febret dia beriani kat sini... dah tak nak pegi beriani kedai mamak... 

emm... febret Maria... mee bandung dia sedap... bole la nak hilangkan rasa teringin tu... 
rasanya klu makan mee bandung muar lagi sedap... tak pun mee bandung kat area medan mara kat kampung yg tu pun best gak... tapi yg ni bole la... standard kat KL... rasa sedap dah cuma kuah kurang pekat je... taste Maria kuah yg pekat... ;p

best!... ^_^

Isnin, 12 Disember 2011

2 kali dalam tempoh 6 bulan...

terima kasih semua...
terima kasih bagi semua sahabat yg telah memberi dorongan serta kata-kata semangat di atas musibah yg baru saja melanda Maria...

dalam pada itu ada juga cakap-cakap yg berbunyi 'sedap didengar'...
'tu lah tak bayar zakat...memang la kena...'
'buat lagi rumah besar-besar... nak menunjuk kaya... kan dah kena...'
astagfirullahalazim... ya Allah... ampun aku ya tuhan ku... seandainya aku berdosa...

yg kena bahasa indah itu suami saya - en.ejaM... dia pesan jgn up status kat fb pasal rumah kena pecah hari tu... tapi saya dah up dulu dah... dia pun pesan jgn letak apa-apa gambar kat blog pasal rumah kena pecah... yg ni ok... jadi kengkawan takde la gambar2 sekitar kejadian rumah Maria yg kena pecah Khamis lalu...

sedih bila Maria bila suami pesan sampai begitu sekali... apakah bila kami berzakat harus ke maklumkan di FB?... kena buat entry kah bila berzakat atau bersedekah?...
dan lagi pasal rumah kami... Maria percaya ada org lain yg lebih besar rumah nya... lagi indah hiasannya... lagi mewah rupanya... kalau org yg berkata sedemikian (yg kata kami nak menunjuk) berada ditempat Maria dan ejaM... Maria percaya... jika ada peluang serta kemampuan... tentu org-org tersebut juga akan bina rumah seperti kami... bohong la klu ditanya soalan 'nak ke rumah mcm ini?'... jawapannya adalah 'tak nak'... tak percaya la Maria...

ya... Maria bersedih dgn apa yg berlaku (Khamis lalu)... tapi bukan la pasal sedih kerana kehilangan barang2... setelah rumah dikemas... dihitung kira barang yg hilang... nilainya sedikit sahaja... Maria takde barang kemas... yg ada kebanyakan costum jewellery... apa la sangat bila hilang kan... yg banyak hilang cuma duit tabung... yup kami suke menabung... jd dlm rumah banyak la tabung... ;p

tp yg buat Maria sedih dengan kerosakan pada rumah... nilai membaiki rumah rasa nya lebih dari nilai barang yg hilang... haih... wang lagi... sudah la hujung tahun mcm ni banyak wang diperlukan utk belanja sekolah... tapi skrg kena extra spend utk rumah... nak buat mcm mana - have to... tak pe la udah rezeki kami begitu...

malam-malam kadang-kadang Maria menangis... takut dlm rumah sendiri... ntah la...
tapi Maria terkesan dgn entry seorg sahabat...


kredit blog : PUAN STOBERI

walaupun entry tu tidak menyatakan utk siapa... tapi terima kasih kerana entry tersebut mengingatkan Maria... terima kasih kawan... ya Tuhan tahu Maria & ejaM mampu menghadapi ujian tersebut...

Jumaat, 9 Disember 2011

kena pecah lagi

ini benar-benar dugaan kami berdua - Maria dan ejaM... 
haih... tengah malam buta Maria menaip entry ni gara-gara tak bole tido... manakala en.ejaM pulak layan DVD Naruto kegemaran dia konon nak tahan mata dari tido... kenapa tak nak tido?
mmm... panjang cerita entry ni... :(

petang semalam (khamis) Maria balik awal sikit (keluar 15 minit awal) sbb nak ambil Laila kat rumah atuk dia utk join kelas aerobik... nak dijadikan hal Laila tak bawa baju senaman... jadi Maria pusing balik ke rumah...

sampai dirumah... bila Maria masuk je... view dalam rumah Maria berterabur... banyak sangat barang bersepah... jengah bilik tamu... mmg nampak ciri-ciri digeledah (nasib baik anak belum masuk rumah lagi)... Maria terus keluar pusing keliling rumah dulu... astagfirullah... apa yg Maria nampak mmg memeranjatkan... terus call en.ejaM : rumah kena pecah masuk lagi... pastu dlm keadaan mengigil-gigil Maria terus je panggil jiran sebelah utk masuk dlm rumah - check - dikhuatiri ada org dlm rumah...

apa yg dah jadi?... tingkap bilik tamu Maria dah dipecahkan satu panel... frame tingkap dan grill diumpil keluar... grill mmg tak bole dibuka sbb lepas kejadian pertama tempohari, en.ejaM dah paku mati terus grill tu... jadi diorg umpil batang grill kat tengah2 tu sampai patah (gile kuat buat kerja!)

oleh sbb pintu bilik tamu pun kami kunci bila tinggalkan rumah... pintu bilik tamu pun jadi mangsa... kena umpil sampai terkopak dan lockset pintu rosak terus...

bila naik ke tingkat atas rumah lagi haru biru... dari bilik anak sampai ke bilik kami... berterabur kain baju... semua kain baju dalam almari dipunggah keluar (sila imagine almari wardrobe 6 pintu utk Maria dan suami dipunggah keluar)... nak nanges tengok kain baju berselerak... dia cari duit dan dah tentu la barang kemas...

dan dia dapat la... duit raya anak-anak yg Maria asyik tertangguh nak bank-in kan... seurat rantai leher serta sebentuk cincin... yg ni barang kemas yg Maria kerap guna la... lebihan duit raya rm1 yg lepas (tak sampai seikat la sbb lebih duit raya hari tu)... pastu satu tin biskut duit tabung en.ejaM pun dikebasnya... hmmmm... bukan rezeki kami... :(

(rumah kami harap saiz je besar... dalam takde isi... mana ada emas berlian ke hapa duit cash ribu riban ke... tak mampu nak beli emas... duit pun abis bayar rumah je... pasal tu la Maria rajin bercucuk tanam - jimatkan belanja dapur...)

tapi ada gak benda lucu yg buat Maria nak ketawa - costum jewellery Maria yg berupa set rantai dokoh... kerongsang kebaya 3 berangkai... bangle tangan... pun kena kebas... kesian... nnt bawak kat pajak mmg la tak laku... betul la cantik tapi benda tu tipuuuu... ;p

petang semalam juga buat report polis... dan punya la cepat polis sampai... sblum maghrib lagi... mungkin sbb di kali ke-2 kot... terus je diorg buat kerja-kerja CSI diorg... amik gambar... amik kesan cap jari... utk diorg compare dgn rekod lama...

lepas polis balik tukang besi datang repair grill tingkap tu... utk sementara... esok... rasanya tingkap tu ktorg akan tutup terus kot - jadikan dinding bata terus... tinggalkan satu bahagian je yg ada tingkap (bilik tamu ada 2 bhgn dinding yg ada tingkap) - emm pasal ni la tak bole nak tido... susah hati tingkap tu melopong... cuma ada grill je... :(

tak bole jadi mcm ni... nak salahkan jiran pun susah gak... tapi salah satu punca mmg dari rumah jiran tu jugak la... dah setahun renovate terbengkalai... jd org jahat tu buat kerja kat sisi sebelah rumah yg terbengkalai tu la... klu tengok kesan jejak pun bole nampak... penjahat tu masuk ikut pagar dari rumah terbengkalai tu...

2 kali dalam tahun ni... selang masa cuma 5 bulan je... haduiii... habis duit repair grill... repair tingkap... ganti lockset... dah la anak nak naik sekolah... adoi la...

owh... ada sikit kesan darah pada langsir tingkap... kot penjahat tu terluka kena serpih kaca gaknye... agak-agak bole tak klu Maria amik kesan darah tu pastu bawak jumpa bomoh siam mcm Mak si Zikir tu buat kat Dhia... ok tak?... hehehe... sori mood merapu + sewel + jiwa kacau malam hari...(entry ni Maria tulis jam 3.10 pagi...)

*esok comfirm saya cuti EL... repair rumah bersama suami dan anak-anak... :(

Khamis, 8 Disember 2011

akhirnya... pekeliling itu muncul...

benda yang duk sebok-sebok cari... keluar juga... dah siap print dah... hehehehe...
benda apa???


apa lagi - study la syarat ... suke ke tak suke... ^_^

jadual gaji SBPA tak jumpa lagi... hehehe

*****

ayat paling tak tahan - Umur Persaraan Paksa 60 Tahun...
detail?... baca sendiri la... kita pun tengah study ni... ;p

kisah peminat K-POP... kita tambah satu lg entry pagi

okeh... sori... jangan marah bila baca 
(remind siap-siap nih... klu tak suke @ terasa... minta maaf...)

mcm biasa... pagi-pagi time sampai opis (Maria selalu datang awal...) time org takde lagi... mmg Maria akan layan blog dulu... up satu entry... pastu baca blog-blog yg Maria suke + wajib... kdg2 tinggal komen kadang-kadang baca je...

and benda yg paling Maria tertarik pagi ni pasal K-Pop... apa kes?... memula Maria baca kat blog ni... ni pasal anak buah dia minta tolong... blog dia ada banyak sangat komen... satu entry sampai 1300 komen... dasat kan... bukan takat komen je... ugutan sekali ada... tertanya-tanya gak blog sapa yg minta tolong... sampai buat report polis semua... tapi takde link...

pastu ada lagi satu blog... tajuk entry hampir similar... bila Maria baca kat blog tu baru la Maria tau... org marah kat blog 'budak' tu pasal dia kutuk K-Pop... so fan K-Pop ni pulak marah-marah gile kat blog budak sorang tu... marah + maki + carut + ugut... macam-macam la... kat blog ni dia bagi link blog budak tu... apa lagi kita klik la kan nak tahu hal sebenar...

owh... baru la faham... budak tu buat entry sikit je... pendek je... tapi jelas la budak tu kutuk K-Pop nih... so peminat-peminat kipas susah mati K-Pop pun apa lagi... komen serang habis-habisan... sampai la budak ni ketakutan... tu yg dia minta tolong...

ok... habis intro... gile panjang intro je tu... ;p

*****

takde apa pun... yg Maria tak paham... apasal fanatik sangat sampai jadi macam tu... maki hamun... marah... mencarut... mengugut...  hanya sbb sorang budak (tak tau umur berapa... tp aku pasti mak budak tak buat benda gini...) yg meluahkan rasa tak suka dlm blog dia... 

sama je kan macam org kutuk pemimpin politik pasal tak suke kat diorg... atau pun macam org kutuk Khairul Fahmi Che Mat pasal tak suke dia playboy... atau pun mcm org tulis dalam blog tak suke Fasha Sandha sbb dia seksi... 
menulis sebab rasa tak suka, pada Maria bukan la salah besar pun... tapi kdg-kdg kita yg menulis kena la menulis rasa tak suke dengan cara berhemah juga... bila kita menulis dengan cara kurang ajar... org pun akan komen secara kurang ajar la juga kan...

dan paling Maria tak faham : kenapa org bole jadi fanatik... taksub melampau... haih... sampai tak bole di tegur langsung... kecik punya hal pun bole jadi gaduh... alahai... pasal K-Pop je... bahaya betul virus K-Pop ni kalau gitu...

Maria pun suka gak dengar lagu... segala genre Maria layan... suke gak tengok drama... suke gak tengok wayang... tapi ntah... suke je la... idak la sampai taksub melampau... mental apa?

* kasihan remaja skrg ni... :(

senyum...

tak perlu kata apa-apa...
* sambung nyanyi lagu 'senyum' sampai abis... ;p


walaupun Wordless Wednesday adalah semalam...
kita dulik apa... ;p

Rabu, 7 Disember 2011

azam

asal datang azam D...
mula la... 

nampak iklan prosperity burger McD...
double zinger KFC...
cheezy PIZZA...

nampak durian... 
eh dah musim balik ke?... nampak banyak org niaga duyan la ni...

nampak tutty fruity...

erggghhh... camana nak DIET?...

* tak bole... tak bole... tak bole ikut tu semua... go Maria go... berusaha... harus hilangkan kilo-kilo yg tak diperlukan...

beku... akhirnya...

semalam... 
kat opis kesejukan yg sangat... 
sampai rasa beku... 
rasa macam duduk kat peti ais...

hari ni... 
awal pagi tadi... 
dah bersin-bersin... 7-8 kali...

ergghhhh... 
selsema kah?
mencik...

Selasa, 6 Disember 2011

semalam dan hari ini...

semalam saya rasa saya banyak sangat kerja... terkejar-kejar nak menyiapkan semua perkara... sampai melewati waktu makan tengahari... bila dah lewat... malas nak keluar... makan apa yg ada - biskut, cereal... eloknya terjumpa sebungkus maggi kari... ergghhh nikmat nya... tetiba teringat kenangan zaman persekolahan - fast to cook, nice to eat... hehehe

hari ni saya beku... rasa macam malas nak buat kerja... tak tau mana hala nak buat dulu... huh... adakah sebab semalam saya dah terlebih bekerja... jadi hari ni otak saya mogok dan malas nak berfikir apa-apa pasal kerja... hanya merenung skrin komputer dan buntu... haih... kesian...

hari ni pun kawan-kawan opis saya ramai yg pergi berkursus... kurang orang - ofis jadi sejuk - sbb haba manusia kurang... saya memang semakin membeku... errghhh... kat mana la skrg ni... adakah saya berada dalam peti ais?

saya kena keluar tengahari ni... mencari haba matahari...

semakin petah... semakin keletah...

lama Maria tak cite pasal Luqman kan... ;p... hihi... 
Luqman dah makin besar... dah bukan baby lagi... ye la dah 3 tahun... menjelang tahun baru akan datang ni Luqman akan mula ke sekolah tadika... Maria mmg hantar anak sekolah pada umur 4 tahun... biasanya time-time ni diorg dah pandai cakap 'nak tolah'... jadi kita hantar la ke sekolah... ;p

ok... Luqman sekarang ni dah makin petah bila bercakap... kiranya boleh la kita soal dan dia akan jawab balik apa yg kita nak tau... tapi kadang-kadang keluar juga bahasa jerman dia tu... tak leh elak... hehehe...

malam tadi... actually lepas maghrib... Maria nampak Luqman lain macam - tengah memerut... (potty training Luqman masih belum berjaya... dan Maria dah 50% give up... ;p) ... 
jadi Maria tanya 'Man buang air besar ke?'... Luqman - senyap je... dengan muka berpeluh-peluh berkerut sekali...pastu Maria pesan 'takpe nnt dah sudah kita wash ye'... tapi Luqman menjawab 'tak nak'
kebetulan masa ni en.ejaM nak pegi surau... masa dia lalu pun dia tegur 'Man be**k?'... pastu dia blah je pegi surau...

yg jadi hal nya walau pun dah sudah memerut Luqman tak nak cuci... dia sibuk main games kat komputer... 2-3 kali ajak cuci dia kata tak nak... Maria plak macam-macam hal nak buat... elok dah leka buat sandwich (dinner malam tadi)... lepas selesai mandi + solat maghrib... Maria on treadmill... lupa la pasal Luqman yg memerut tadi... 

sedang molek je en.ejaM pun balik dari surau... dia tegur Luqman... 
'eh.. tadi be**k, dah wash ke belum?'... 
si Luqman pun menjawab 'belum'... 
'kenapa tak wash lagi?'
'Abah... aa wash'...
'kenapa Abah pulak?... Mama tak wash?'
'Mama... na nak'...
'aaa... Mama tak nak wash Luqman?... Mamaaaa?

Aikkk... Mama kena balik... Luqman ni... tadi Mama ajak wash... cakap tak nak... sabor je...  

malam sebelum tido - semasa sesi salin baju tido... 
Maria tanya Luqman balik 'kenapa cakap Mama tak nak wash Luqman... kan Mama dah ajak...' bole Luqman sengih-sengih sambil jawab 'Man nan nak... abah na wawash'...
kehkehkeh... dia nak abah dia gak cuci muntot dia tu... ;p

hai la anak... buah hati pengarang jantung... penglipur lara... menghibur hati... ;p



*rugi weh... orang yg suke buang-buang anak tu...

Isnin, 5 Disember 2011

jadual pembayaran gaji bulanan bagi tahun 2012

jadual gaji utk tahun 2012 dah keluar... semak kat sini... 
Maria tak rajin nak buat jadual utk paste kat entry ni... ;p

dah bole plan utk budget tahun depan... dan rancangan cuti-cuti (cuti raya paling banyak belanja...) serta shoping-shoping (shopin raya... shopin sekolah... ;p)

emmm... bila plak pekeliling SPBA nak kuar yek?

masing-masing dah keluar jadual gaji SPBA (ada la sesetengah blog...) Maria ni kalau bukan pekeliling - malas sket nak berharap... karang tak seperti diharap... kecit hati... ;p

* nak tau syarat skim SPBA... tu yg penting... karang diwajibkan berkhidmat sampai umur 60... huhuhu... kecik ati lagi... ;p

monday blues lagi...

iye la... blues la sangat... hahaha... 
selepas dah cuti berehat dua hari Sabtu dan Ahad... bila masuk opis pagi ni rasa macam-macam plak keje yg timbul dlm kepala otak ni... sume nak kena settle... surat nak kena keluar... detail drawing nak kena repair... pastu ada meeting plak lagi dgn arkitek luar... hadui... pagi ni jadual keja padat... huh...

yg ni pun satu hal... adoiii... ada je benda nak ditambah... tak cukup ada fail meja... la ni ada pulak buku log... sama je tebal macam fail meja... kata ri tu nak collect bulan Disember ni... Maria tak sempat nak isi lagi... chait...

buku ni bagus... sbb diorg suruh isi rekod-rekod kita keluar pegi kursus... tak pun kita pergi seminar ke... taklimat bahan ke... expert talk ke... hapa-hapa la yg melibatkan tugas... jadi nnt bila time hujung tahun senang la nak isi borang SKT bahagian yg kursus-kursus tu... tinggal copypaste maklumat yg ada dlm buku ni je la..

tapi... itu la... Maria ni pemalas bab nak recall balik kursus yg setahun 2011... mmg la ada simpan rekod yg hak sendiri... tapi nak menyalin balik masuk dlm fail ni... gile pemalas nak buat... haih... buat yg tahun baru 2012 punye terus tak bole ke?...

*... emmm... lunch hour nnt nak keluar gi Kamdar la... beli baju sekolah Laila dgn Nayli... keje?... takpe settle pelan-pelan... kata lukis pelan... ;p

Jumaat, 2 Disember 2011

rumah kami kat kampung...

Salam pagi Jumaat... 
sekejap saje kan... dah sampai Jumaat... dah bulan Disember... tinggal 29 hari lagi nak menjelang tahun baru... so... cita-cita dengan azam tahun 2011 dah terlaksana ke belum?... ;p
azam Maria?... lupa dah... apa azam hari tu yek... hehehe... teruk tul la...

ok.. melalut dah... apa kena mengena tajuk dgn cite... haih...
ni pasal semalam... petang semalam... 

kitaorg kalau tinggalkan rumah... tak kesah la pegi kerja ke... pegi holiday ke... balik kampung ke... biasanya mmg akan tutup semua pintu dan tingkap... tutup dan kunci... termasuk la tingkap bilik air... pastu pintu-pintu bilik pun ktorg akan tutup tapi tak kunci la - kata bilik kan...

tapi nak jadi hal... semalam... agaknya kakak Laila lupa tutup pintu bilik air dia selepas guna... dan tingkap bilik air kakak Laila pun tak ditutup rapat... jadi adalah satu makhluk Tuhan yg datang masuk... kalau masuk pandai keluar tak pe la... ini tak jumpa jalan nak keluar... terperangkap dalam rumah... 

sedang elok je si Nayli pulak sampai rumah terus je sambar skuter dia... konon nak pegi bilik... tetiba je dia melompat-lompat dari skuter pegi depan balik semula... sambil jerit-jerit : katak! katak! katak!...
oh... terperanjat la Maria... camna katak bole masuk dlm rumah... sekali Maria pegi tengok... ayooorrr... itu kelawar la Nayli... encik batman... bukan katak... ;p

 ha... elok je landing depan pintu bilik... tak tau kenapa dia tak terbang... gaknya dia dah penin kot langgar dinding banyak kali... masa ni si Luqman gedik-gedik nak pegang... sabor je Mama dia... 
lagi satu biasanya kelawar suka bergantung kat siling kan... ni pun tak... rasa nya sbb siling rumah ktorg licin kot... sbb cicak pun tak lekat kat siling... pasal tu dia landing kat lantai je...hehehe... sian kelawar ni...

 tengok... muka dia berselaput dengan sawang... hehehe... ntah ceruk mana la dia langgar gak nya... hahaha... nampak sangat rumah bersawang... bagus gak cik kelawar ni dah tolong bersihkan... hehehe...
bila Maria sapu sawang kat muka dia... konon nak amik gambar... bising kelawar ni berdecit... macam nak panggil apa ntah... hahaha... seriau la pulak...

owh... my hero... 
dia la yg amik kelawar tu pakai penyodok... pastu letak kat luar rumah... hahaha... 
Maria geli... jangan harap la nak gi amik buang makhluk tu... hehehe... tu pun berapa kali jatuh kelawar tu sementara nak sampai keluar pintu... sian kelawar tu... dah tak reti duduk diam masa en.ejaM angkat dia... jatuh la... sudahnya letak kat pasu pokok kat luar... lepas 15 minit ktorg tengok ada lagi... tapi pagi ni tadi... jengah balik... dah takde dah... dah balik rumah dia kot... ;p

ok sekian... cite pasal rumah kami yg mmg di kampung utk pagi ini... walau pun di area lembah klang... hahaha... kampung la sangat... ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails