Jumaat, 31 Disember 2010

chef baru di rumah...

percaya la... jgn tak percaya...
akak amik bibik?... tak...
ini bukan bibik...
ini anak sendirik.... ;p
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
kakak Laila... masak roti goreng dengan telur... abah dia tolong bancuhkan telur dan potong roti... then kakak goreng sendiri... Mama?... Mama tolong makan je ;p

ok... Mama admit... kakak kata besar nnt nak jadi chef...


Khamis, 30 Disember 2010

KFCM dgn MSMS


eh????... ape kes blogging malam-malam nih... wah... jarang sekali akak online malam-malam begini... hehehe... ke tak puas hati...

asyik cite pasal Khairul Fahmi je... tak de org cite pasal Safee ke?... tak baik tau... dia peyumbang gol paling banyak tau...

Mohd Safee Mohd Sali
kredit gambar kat blog kepala bergetar

ala... mentang-mentang la Safee ni tak cukup cerah...
walau pun nko tak cukup cerah Safee... manis mu tetap ade... Safee nko takde awek ke yg buat blog untuk nko?... akak buat utk nko nak?... hehehehe... gediks la pulak...

eh... kenapa tetiba je cite psl Safee... ha... dia ni budak Kajang je... en.ejaM mesti la support budak skuad selangor nih ;p... dah dia main utk selangor... pastu siap jersi no.10 lagi... no. jersi bekas arwah Mokhtar Dahari...

banyak-banyak tempat akak baca... kat blog ni je ade gambar Safee yg cun... lagi satu info psl Safee pun ade tulis kat situ... ok la...

hensem gak ape budak ni...

hitam manis... hitam manis...
yang hitam manis...
pandang tak jemu...
pandang tak jemu...

menjelang tahun baru

amboi... masing-masing buat entry pasal 'kesimpulan' cerita hidup sepanjang tahun... jeles akak... tak lupa jugak entry pasal Khairul Fahmi dgn awek dia Elia jejariruncing...
jeles pulak...

dah nape nko tak buat entry pasal diorg tu... oh...ok nak menyibuk kejap... tadi masuk blog Elia tu follower dia dah lebih 4000 tu... giles sungguh... pagi tadi masa akak masuk baru je 2000 lebih... wah... sekejap je follower dia jadi banyak terlampau... mmm... org lawa... boifren glamer... dia pun jadi glamer... sampai Fafau kat hotFM pun sebut pasal Elia nih pagi tadi... caya la dik...

ok... ok... finish cite pasal KFCM ngan Elia

******************************************

nak cite pasal beberapa hari menjelang New Year nih... ok... esok last day dlm tahun 2010... dan esok juga akak akan sibuk kat rumah Mertua... adik en.ejaM akan melangsungkan perkahwinan nya pada 01.01.11... jadi esok adalah hari yg sibuk di mana aktiviti gotong royong siapkan goodie bag... siapkan gubahan hantaran... buat bunga rampai... akan dibuat beramai-ramai....

masak-masak pun ada jugak... sbb esok keluarga pihak lelaki dah sampai... family en.ejaM jamu keluarga pengantin lelaki utk makan malam... jadi ada la gotong-royong kupas bawang kentang segala bagai tu... yg ni bukan masak kenduri... utk makan-makan family + sedara mara la... tapi sedara mara en.ejaM ni ramai... klu masak mmg dah jadi macam kenduri kecil la... ;p

emmm... hari ni tadi dah pasang khemah... malam ni baru nak pasang pelamin... sambil tu nak rebus telur... tapi akak tak pegi rumah Mertua malam ni sbb siang td dah ada kat sana... dan petang tadi balik, sampai je rumah Luqman terus tido... tak salin baju... seluar... pampers... dia lena sangat... tak sampai hati nak angkut dia gi rumah atuk dia lagi... jadi en.ejaM ngan kakak Laila je pegi rumah atuk...

jadi esok dan lusa masa berblogging akan sangat terhad... harap kawan-kawan paham... kononnya nak cutikan je blog 2 hari ni... tapi... entah... tak yah la... entry auto mungkin bole buat... cuma nak blogwalking tu je yg terhad... maaf ye...

oleh itu... sebelum terlupa... menjelang tahun baru... akak nak ambil kesempatan memohon maaf kalau ada ter-kasar bahasa... ter-menyinggung perasaan kawan-kawan yg membaca... harap di maafkan yer...
tak lupa juga...
SELAMAT TAHUN BARU 2011...
 semoga kawan-kawan semua dimurahkan rezeki... dipanjangkan umur... dan dirahmati Allah sentiasa... Amin

p/s : takde entry utk 'kesimpulan' sepanjang tahun...





CUTI ?.... horayyyyy

best... best... best... orang lain yg teruk-teruk main bola atas padang... kita pulak satu Malaysia dapat cuti... horayyyy...
korang tau tak?... mesti ada yg dah tau kan...

PM kita dah umumkan esok hari Jumaat bersamaan 31 Disember merupakan cuti umum sempena kemenangan Piala Suzuki... skuad Harimau Malaya kita menang 1st time tu... ;p

yeay... akak suke...
hehehe... sebenarnya... akak mmg dah cuti pun hari ni... ;p
amik cuti sbb adik en.ejaM nak kenduri kawen hari Sabtu ni... jadi... akak kan menantu yg prihatin (hahahaha... sape nak muntah silakan... ) sbb tu la akak cuti...

cadangnya... pagi-pagi ni nak kemas rumah ngan basuh kain dulu... then bila urusan rumahtangga selesai baru la pegi rumah mertua... tolong-tolong diorg susun isi goodie bag... setting-setting bilik pengantin... ke hantaran ke...

tapi sblum tu pagi ni nak tido balik sekejap... 15-20 minit pun jadi la nak bagi rehat kepala... dah seminggu ni pagi-pagi migrain kan... keje pun susah nak konsentrate... jadi pagi ni bagi kepala kosong kejap... tak mo pikir ape-ape... rilek... enjoy cuti... ;p
daaa...

Rabu, 29 Disember 2010

dengki!

kecik hati sangat-sangat!...
tak baik tau...
susah payah kita jaga... senang je dia rosakkan... :(
dah la kite sakit kepala...
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
ditangkap ketika cubaan kali ke-2... mangsa pertama dah tergolek kat atas lantai... :(

mangsa pertama... sian lahai... tengok si Luqman kat belakang tu... pegi jauh sambil buat muke tak bersalah lepas patahkan bunga gerbera Mama... sayang tau bunga tu...
entry pasal Gerbera ni akak tulis kat blog satu lagi... klu nak baca klik sini ;p

???

seriously... tak tau nak update ape... masih makan ubat migrain... masih rasa denyut-denyut kat kepala... job kat opis baru dah ade... banyak benda nak fikir dan nak buat... emmm...

gi makan sarapan dulu la... lapar... karang perut kosong masuk angin pun bole penin jugak... k la...
byeee...

Selasa, 28 Disember 2010

layan McD kat spital...

semalam... seharian tak berblogging... masuk keja-kejap je... sakit kepala sangat-sangat... petang pegi klinik doktor sahkan MIGRAIN... huhuhu... sungguh tak best :(

k... la malas nak cite psl migrain banyak-banyak... ekseli nak cite psl makan prosperity burger kat spital kelmarin... hehehe... teruk tul ktorg yek... hehehe sedar diri takpe ;p
dah la Atuk a.k.a bapa mertua masuk hospital... ktorg yg datang melawat ni datang bawak McD... cessss... sian Atuk... ktorg lapar la Atuk... Atuk bole jamu mata je...
Nayli nak burger ade cheese...

Kakak Laila... ayam goreng...

Mama ngan Abah punye... mmm dapppp... ;p

aikkk... mana datang jagung?... oh Atuk punya... Atuk tak leh makan yer... nnt gula naik lagi ye... tak pe Luqman tolong makan ye Atuk... ;p

Isnin, 27 Disember 2010

sakit kepala... ye... itu migrain :(

dah beberapa hari ni, akak mmg sakit kepala... waktu pagi sahaja... menjelang tengahari... ianya lega sendiri... tapi...

pagi ini rasa sangat sakit... bahagian kanan kepala... di susuli sakit pd bahagian mata kanan... aduh... dah la ada meeting group... nak concentrate pun susah... tapi paksa juga kepala otak berfikir...

sudahnya pegi kinik + jumpa doktor...
doktor soal... akak jawab... kesimpulannya doktor kata 'itu semua ciri-ciri migrain'... dan nasihat doktor lagi...
sila kurangkan pengambilan kafien... adik beradik nescafe... kopi... teh kena kurangkan... juga adik beradik coklat serta milo... dan lagi cheese... oh akak tak tau cheese bole menjadi pemangkin kpd migrain... lately ni kan akak selalu je masak makanan western yg letak cheese... huhuhu...

dan lagi kata doktor...
U stress ke?... stress... tak cukup tidur... kurang rehat... banyak kerja juga sebahagian penyumbang keadaan stress... selain faktor cuaca panas... hmmm... stress ke kat opis baru? ntah...

ok la... nak rehat... doktor bagi pain killer dgn ubat migrain je... yg lain dia suruh rehat... tu je...
k... bye...

meeting + sakit kepala

kejap lagi ade meeting opis...
tapi akak sakit kepala...
aduhai nape la... dah 4 pagi berturut-turut... pagi saje... rasa sakit kepala sangat... berdenyut-denyut... bila dah tengahari ok...
adui... nak meeting ni... :(

buat riuh di rumah...


hari sabtu yang lepas anak buah akak bertandang... nak tido sini kata diorg... akak ok je... yang betul nya nak bermain la ngan kakak Laila & Nayli...

tu pun diorg tido semalaman je... hari Ahad tengahari Papa diorg dah jemput balik... nnt malam nak gi stadium tengok bola katanya... ok...

berlaku peristiwa 'drama air mata' oleh kakak Laila semasa kakak Nabila dan Fatin nak balik... hehehe sian Laila...

ngadap main game kat komputer... masa ni kat bawah... klu kat atas diorg layan ps... akak tak amik gambar... bz la kat dapur... ;p

gambar sebelum balik... kakak Laila dah lari...

sempat tutup muke yg penuh 'air'... hehehe... air mata + air hidung + air liur... ;p

saje je... gelakkan kakak yg nanges...

bye bye Laila... ktorg balik dulu... len kali ktorg datang lagi ye... ;p

p/s : kakak Laila sibuk nak ikut juga gi rumah Pak Long... mmm klu hujung minggu bole la... sok isnin org keje... :(


Ahad, 26 Disember 2010

bila dah letih baru bole ngadap blog...


ada ka itu kaedahnya...
hehehe... itu akak la... bila dah letih dgn keje-keje di rumah... baru la melepek atas sofa... tak kan nak melepek sesaje kan... buka la lappy + blog sekali... ;p

memula jalan-jalan mengumpat rumah kengkawan dulu... pastu baru la pikir nak masuk entry ke tak... hahaha... ni lagi satu... ada ka itu kaedah nya... ces...

ok... akak penat... yang amat... sbb?
petang semalam dapat berita : bapa mertua akak masuk hospital... pening2 dan sesak nafas...
malam tadi ktorg pegi visit di hospital... emmm kandungan gula terlalu tinggi rupanya... pak mertua akak mmg ada kencing manis... hmmm... dan hari ni dia masih kat hospital... masih belum bole keluar... :(

semalam juga anak buah a.k.a anak abang Long akak datang rumah... nak tido sini... jadi ktorg pegi hospital dgn bawak anak2 buah sekali... hehehe... riuh

tapi tadi (sebelum akak buka blog) diorg baru je balik... pagi tadi utk breakfast akak buatkan cinnamon roll... suke diorg makan... sedap!... resepi?... nnt la akak masukkan ;p

k... la... nak merayau rumah kengkawan lagi... bye...

Sabtu, 25 Disember 2010

meri kis mes


alahai... dah petang baru line tenet sedap di guna... dari malam tadi masuk blog slow yg amat... bila klik blog kengkawan... langsung tak bole akses... hampeh... sempat publish satu je entry... jadik la...

gak nye pasal krismas kot... ramai yg online nak wish-wish sambil ber video-cam... ceh...

p/s : 2 anak abang Long nak tido rumah akak malam ni... tadi diorg baru sampai...

teman baru...


siyes... teman baru... takpe cik abang tak jeles... geleng kepala je... hehehehe

eh... korang pikir ape?
ini la teman baru akak...
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
mangkuk kaserol bulat... saiz 23cm diameter dgn 6 cm ketinggian...
bole diguna untuk oven dan mikrowave...
akak suke ketinggian dia sbb klu buat makaroni bakar bole dapat 4 layer dgn cantiknya ;p

beli sepasang... hehehe 2 biji la... jenama Marinex... bole dapat melalui katalog pinggan mangkuk Giacomo... harga tak mahal sangat sebiji rm23.70

eh... ade lagi terselit teko air jenama Luminarc... yg ni akak dah ade sebiji... beli lagi sebiji... baru la ade kawan... hehehe... teko air tu akak suke sbb dia jadi jug pun bole... kaca dia tebal... jadi isi air panas boleh, isi air sejuk lagi boleh... yang ni harga katalog rm25... tapi yg 1st akak beli kat Chow Kit baru rm18... cari nak beli lagi toke kedai tu kata dah takde stok :(
emmm amik je la yg katalog... karang stok dia berenti keluar lagi haru...

p/s : eh cuti krismas ni layan ayam tergolek sekor dlm kaserol baru pun best gak kan?

Jumaat, 24 Disember 2010

belanja naik sekolah - bhgn. 2


ok... macam yg dikatakan semalam... hari ni cite pasal perbelanjaan naik sekolah Nayli pulak... tadika lagi... 6 tahun... malas nak cite panjang sangat... tengok je la list skolah dia...
nampak tak... utk yg 6 tahun... ok... bole abaikan jumlah besar semua sekali... sbb Nayli dah ada pakaian sukan - tak perlu beli lagi...

oh... itu baru sekolah... yang lain...
- beg - dapat hadiah hari jadi...
- kasut - juga dapat hadiah harijadi
- box pencil - juga dapat hadiah harijadi

3 item ni kalau beli sendiri pun cecah juga rm100... Alhamdulillah... terima kasih pada yg memberi hadiah pada majlis harijadi Nayli tempohari... sangat-sangat Maria hargai...

Khamis, 23 Disember 2010

HRMIS ??? arghhh...

hari ni setengah hari... sebenarnya lebih dari setengah hari habis ber-bengkel... hmmm bengkel aplikasi HRMIS utk mengisi SKT dan juga Pengisytiharan Harta...
(salah satu sebab kenapa Pn.Stoberi tak bole buka HRMIS a.k.a HRMIS lembab gile... ;p)

isi SKT ok... isi Isytihar Harta... hadui la banyak minta la... letih nak ngisi nye... akak isi sekerat jalan je... hehehe... tak kuasa la... berpinau mata dah...

balik dari bengkel... bos baru minta tolong dia prepare utk LCP... hehehe... draf surat keluar mohon pelan... pastu akak nak semak ngan prepare drawing pulak... eh eh... dah ade keje la kat unit baru ni... abis la bz lepas ni... takde makna nya nak blogging-jogging nnt... :(

k... la nak balik dah ni... bye... nnt malam la BW rumah kawan-kawan... siang ni tak sempat... ;p

belanja naik sekolah

ok... kakitgn krjaan dapat bantuan kewangan rm500... masuk 1 Disember hari tu... katanya bantuan utk perbelanjaan sekolah...

jom kita semak perbelanjaan sekolah untuk sorang anak... yg ni Maria kira berdasarkan ape yg Maria belanja utk anak sendiri - kakak Laila bersekolah rendah dlm darjah 2...

1. pakaian seragam sekolah (keseluruhan 5 pasang merangkumi pakaian seragam utk kelas KAFA)
* harga di Kamdar - rm187

2. keperluan sekolah
* beg - rm69.90
* kasut - rm29.90
* pakaian sukan (track + t-shirt putih) - rm 13.90 (t-shirt guna skolah punye)
* alatulis (pensil, pemadam, pembaris, pengasah (4 item ni beli banyak utk stok terus) + 2 kotak pensil kaler = kongsi dgn Nayli sekali ) - rm50 

3. buku tulis & buku kerja (mengikut senarai di bekalkan pihak sekolah)  : rm68.40

4. yuran : belum dimaklumkan

JUMLAH SEMASA : 187 + 69.90 + 29.90 + 13.90 + 50 + 68.40 = 419.10

rm500 - rm419.10 = rm80.90 (balance untuk bayar yuran...)


next kita kira utk budak tadika pulak - si Nayli... ;p


Rabu, 22 Disember 2010

pening!!! Sogo sale perfume...

lunch tadi pergi ke Sogo... cukup-cukup satu jam saje ye... dari jam 1 hingga jam 2...
hajat pergi Sogo sbb nak beli perfume... ya... perfume saja tau... dan mmg nak jadi cerita... Sogo sedang buat promo psl perfume... dekat tengah-tengah hall Sogo tu mmg bermacam-macam perfume dgn bermacam-macam promosi diorg buat... huh... gilo deh nak memilih...

tapi sudahnya akak tak beli pun perfume... waaaa... akak pening dgn macam-macam bau perfume yang dah di test... amik nko... tak pasal-pasal je penin...

klu ikut nak senang beli je perfume Guess yg lepas... tapi perfume tu takde free lotion la pulak... nyampah... yg lain ade pulak beli perfume free lotion... cess...

tengok kat Dior... test jadore... tak kenan pulak... pegi kat elizabeth arden... pun tak kenan... singgah estee lauder... ade perfume yg kenan... tapi budak promoter tu duk pujuk... beli perfume dia pastu beli make-up set yg ade free gitf beg make-up coach dgn harga rm180...

emmm... klu dihitung kira beg mekap coach dgn lipstik 2 ketul, maskara, lip liner, eye shadow dgn lip gloss... murah dah... tapi akak ni bukan kaki make-up :( tambah lagi harga perfume pleasure bloom yg 100ml tu rm300 + rm180 jadi rm480... oh no... over budget... terus je ckp 'nnt la dik... akak pusing dulu...klu akak nak akak dtg balik ye'... hehehe sian adik tu...

sudah nye... akak balik opis dgn bawak beg plastik isi roti je...
esok la klu budak tu takde akak beli la perfume tu... akak nak perfume je...
oh... beg make up coach ngan set dia tu klu org nak buat hantaran kawen ok la... lawa la jugak ;p

dividen ASB... senyum :)

malam tadi masa tengok berita PNB umumkan dividen ASB bagi tahun 2010...
dividen 7.50 sen dgn bonus 1.25 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2010...
ok... lebih sikit la dari tahun lepas...

utk akak... bole la senyum... bonus hujung tahun...
simpan sikit-sikit dlm ASB lama-lama jadi la bukit...

berita lanjut... korang cari la kat surat khabar... ;p

p/s : tunggu dividen Tabung Haji pulak Januari nnt...

birthday lagi... :)


bulan Disember ni banyak beday nak sambut... hehehe... makan kek saja... mana la badan tak gemuk?... :) malam tadi sambutan beday bapak mertua a.k.a ayah en.ejaM...

en.ejaM ngan adik-beradik dia pakat-pakat bawa ayah diorg pegi makan dekat Rodeo Steak House... area prima Sri Gombak... jadi malam tadi jam 8.30 mlm ktorg dah ade kat Steak House tersebut sambil book meja...

okeh... kakak penat jadi 'penunggu' meja... 'mana la diorg ni tak sampai lagi... org lapar dah ni...'

masa amik order... bila ayah dah sampai la kan... ;p

family en.ejaM... 5 meja sume skali... masa ni ade yg tak sampai lagi...

1st food yg sampai - makaroni cheese utk Nayli share dgn Luqman... sedap n sangat sesuai utk kanak-kanak...

sizzling chicken rice... not bad

chicken cordon bleu... (kat SR lagi sedap kot... pada Maria la... )

T-bone steak

sirloin steak

chicken chop

emmm... makan tak hengat!
 
sesi makan-makan dgn gumbira...

sesi dah kenyang ;p

sesi potong kek... ;p

sesi koir nyanyi ramai-ramai lagu beday utk pak mertua 'atuk' dari cucu-cucunya...

sesi makan kek dgn comot sekali

erkkk...

sesi membayar... kak long + en.ejaM + kak lang...

sesi gambar terbaik... 'oh yeah... all the girl around me...'

overall... puashati makan kat Rodeo Steak House ni... western food yg tak mahal sangat... majoriti harga sepinggan makanan belas-belas sahaja... ktorg smlm ada lebih kurang 20 org... jumlah bayaran tak sampai rm300... so ok la... servis pun ok... tak lewat sangat... tapi tak terlalu cepat... kanak-kanak dpt free lollipop semasa menunggu makanan... rasa makanan bole kategori sedap dan sederhana banyak... juga ada live band yg bole nyanyi mcm2 lagu... yg ni paling suke... lepas diorg nyanyi lagu beday... ktorg minta lagu febret ayah 'ayam den lopeh' ;p 

gambar kedai?... hehehe lupa la nak snap ;p

Selasa, 21 Disember 2010

tidur berbantal lengan...

info dapat dari e-mail... tak tulis dari mana... tapi best utk dikongsi... ;p

Tidur Berbantalkan Lengan Suami.

Dari bancian ke atas 10 ribu pasangan yang berkahwin (sumber kajian MOHEMA -) hanya kira-kira 45% sahaja isteri yang tidur berbantalkan lengan suami selepas 3 tahun berkahwin. Dan hanya tinggal 21.7% sahaja isteri yang masih tidur berbantalkan lengan suami selepas 10 tahun usia perkahwinan.

Tahukah kaum isteri, bahawa hormon bau phero yang di rembes dari ketiak lelaki/suami boleh mengaktifkan hormon wanita/isteri hingga mereka merasa damai dan tenang. Sebenarnya hampir 65% bau badan lelaki/suami datang dari celahan ketiak dimana kelenjar phero paling aktif.

Jadi para isteri semua, ketepikanlah bantal-bantal anda, tidurlah di atas lengan suami hingga ke pagi, hampirkan hidung di celahan ketiaknya, tidak di nafikan anda akan peroleh pengalaman yang cukup rilex dan tenang, ianya tanda bahawa bau phero suami anda sedang bertindak balas dengan kelenjar hormon anda. (pengalaman ini hanya perempuan sahaja yang tahu bertapa asyik dan rilexnya)...FAKTA....sirius....

Dan dari kajian itu juga menyatakan isteri yang tidur di atas lengan suami akan tidur lebih lena dan mencapai tahap 7 hingga 8 dalam tahap lena tidur.

Dan peringatan untuk lelaki/suami, jangalah shave ketiak anda togel, biarkan sedikit atau trim sikit aje bulu-bulu itu yang merupakan ejen penyebar bau phero yang di senangi wanita.

so pada isteri-isteri semua, anda semua praktikan ke tidur atas lengan suami?

Suami-suami semua, adakah anda shave licin ketiak atau biarkan berbulu?



p/s : abang, jgn biarkan ketiak mu berbulu... ayang geli... ;p

Giveaway Haven Restaurant Cash Voucher from Eyriqazz.com

ini satu lagi tag contest / giveaway...
hutang yg kena settle dgn Sue ibu Aqil... thanks Sue sbb selitkan nama akak... hadiah dia best!... suke... kalau dapat lagi la suke... hehehe...
*gambar ambil dari blog penganjur sendiri*

penganjur giveaway adalah en. Eyriqazz.com...
dia tanya kenapa nak voucher Haven Restaurant tu... jawapan : mesti la sbb nak pegi makan kat Haven tu... dah survey banyak cite best tu pasal Haven dgn look out point dia... katanya bole tengok area KL... ade macam KL Tower ke?... hah sbb tu nak kena pegi... lagi satu food dia pun org kata best... itu org kata... kita nak la rasa... baru tau best tak best... hehehe...
ok... syarat dgn hadiah korang tengok sendiri kat Eyriqazz.com... tak mo site panjang-panjang pasal hadiah dia... kalau nak join pun klik je la kat nama Eyriqazz.com tu...

eh... sebelum lupa... 3 org kawan blog yg nak kena tag ialah...
Mamalieyna
Princess Nur
cikbedahlaser

korang join tau... hadiah die best! tarikh tutup 31.12.2010... ade masa lagi nih... ;p

jadi member...

oh... lewat melawat blog hari ini... line tenet opis ntah nape takde connection hari ini... jadi cucuk la bband sendiri... hehehe

hari ni nak cite psl membership yg ke berape pun Maria tak tau... tak terkira eh...
angkara kakak ipar (kak long) en.ejaM... kak long ni rajin berniaga... mcm2 la member dia join... tupperware la... makanan kesihatan la... kain baju la... tudung pun dia ade jual... terbaru dia join pinggan mangkuk akojaya...

jadi dia nak cukupkan 'geng' dia Maria punya nama pun dia masukkan jadi 'ahli'... hahaha... lantak la... janji jgn kena bayar ape-ape udah... dapat diskaun ok... hehehe ape punya adik ipar daa...

sedang membelek katalog akojaya nih... (takde keje nak buat ke kat opis baru?)
muka depan katalog...

berkenan tengok set pinggan kaler putih-putih ni... lawa la... budget tak lawa :(
eh... pinggan kat rumah lawa lagi... tak yah la... abaikan...

page ni pun lawa... set kaserol menghidang... yg bulat... persegi... yg ada kaki... mmmm best nya...
kak long kata ade 10-20 % diskaun...

tp budget nak shoping pinggan mangkuk takde... hujung tahun ni budget utk anak-anak sekolah je... :(
bayar ansur-ansuran bole tak kak long?

p/s : sesapa nak beli bole la maklum kat saya... ;p

Isnin, 20 Disember 2010

keluar... hujan...

rasa pening-pening sikit... kena hujan
tadi masa lunch keluar ke Jalan TAR... pegi pustaka mukmin beli 50 keping buku surah yasin... untuk majlis kenduri adik ipar yg bakal berlangsung 1/1/2011 nnt...

masa keluar ok je... tak panas... tak hujan... redup...
pegi mydin dulu beli alattulis utk anak-anak sekolah... lepas tu baru pegi pustaka mukmin... elok keluar kedai dah hujan... redah juga sbb jam sudah angka 2...

sampai Sogo hujan makin lebat... tudung dah lembab... beli lagi payung Sogo sbb nak balik opis juga... redah lagi dgn berpayung pula... jari dah merah-merah sbb bawa buku 50 kpg... adoi... sakit nya tangan... melecet jari...

p/s : abang... nnt claim duit buku kat ayah ye? klu saya demam claim skali duit klinik ye... ;p

janji buat pizza bila kakak balik rumah...

wah... sudah isnin... selemat pagi sume...

nak cite pasal makan... hehehe... pagi-pagi dah tepek gambar makanan... saje je...
ok ini janji hari jumaat kelmarin... demi memujuk kakak Laila dan Nayli balik dan tido dirumah...
selalunya... hari-hari mmg diorg balik... tapi balik utk pegi mengaji je... lepas tu malam terus nak gi rumah atuk balik... nak tido sana... sian Luqman... jumpa kakak tak sampai 2 jam pastu kakak dah ilang balik...
jadi semalam kelmarin... Mama pun mcm biasa la... 'bersilat' di dapur... utk anak-anak juga...
puding roti... yg ni campak-campak sambil siapkan makan tengahari...

hmmm... masa baru lepas dibakar... fresh from the oven...

sekeping... bestkan?... bila buat sendiri topping kite bole bubuh banyak mana kite nak... ;p

emmm... sedapnye... tak sabar!

masing-masing dah tak peduli benda lain... makannn!!!

resepi?
puding roti ada di sini...
homemade pizza refer sini...

selamat memasak ;p

Ahad, 19 Disember 2010

dah pandai blogging jugak?

salam pagi ahad...
eh... jarang Maria blogging pagi-pagi ahad ek... slalu bz je pagi ahad... pegi Taman Tasik la... bersih laman la...hehehe... hari ni bole pulak layan blog + BW...
mana tak nye... pagi ni en.ejaM keluar gi keje... so tinggal la ktorg anak-beranak duduk rumah... en.ejaM pesan nnt tengahari dia balik nak pegi rumah ayah dia... dia nak repair longkang kat rumah ayah... adoi la... 'kamu udah jadi buruh kontrak ye bang? upah nya brapa ya klu baiki longkang gitu?'

emm... malas pikir la... keje2 rutin rumah dah settle... anak-anak pun dah sarapan... mandi pun dah... baca newspaper pun dah... mmm ok layan lappy... eh... tajuk dah pandai blogging la... lupa plak... sape?... budak nih...
eh... biar betul?
betul...
ni la en.Luqman kesayangan Mama... umur 2 tahun 3 bulan...
skrg ni klu on je lappy... dia pun sibuk...
klu budak2 baya dia sibuk tengok cd/movie kat lappy... Luqman pulak dah paham nak main game kat lappy Mama... mmm... ni gara-gara kakak-kakak ngan abah (Mama pun... ) selalu je main game kat komputer... cepat sungguh Luqman paham mcm mana nak main...
klu dia sangkut main tak bole buat habis semua org dia panggil tolong dia main... huh...

ok... turn Mama depan lappy dah abis... Luqman pulak... daaa
selamat berhujung minggu... ;p

p/s : hari ahad line tenet slow... nak baca blog kawan-kawan memanjang je hang... leceh la...

Sabtu, 18 Disember 2010

Mama Kembar 3 Buat Giveaway, Yay!


malam-malam yg boring begini nak selesaikan tag contest dari - Sleeping Beauty 
thanks Intan...

sempena ulang tahun perkahwinan Mama Kembar 3 yg ke-6

tak susah sangat... kena tag 3 org lagi utk join kontes ni...
jadi nak tag :-

Izan Comot
Sue ibu Aqil
cikbedahlaser

kena letak banner kat entry dan sidebar


tinggal link kat ruang komen blog Mama Kembar 3

ayat copy paste -
Hadiah berupa barangan Victoria's Secret dan Telekung Travel ditaja oleh Itsy Bitsy Secrets ~ WAJIB sebut tentang hadiah ni dalam entry korang yer

tarikh tutup : 6 Januari 2011

nak join klik kat Mama Kembar 3

sabtu ini rumah baru ok...

letih buat makan-makan minggu lepas masih bersisa...
tambah lagi letih sbb kemaskan opis yg baru je berpindah...
rumah sendiri tak abis kemas... haih teruk sungguh...

tapi hari ni sume dah bersih... pinggan mangkuk kaserol sudu garfu semua dah simpan semula ke keadaan asal nya... susunatur meja makan pun dah diubah ke kedudukan asal... dan yg best sekali lantai umah dah licin berkilat semula... hehehehe... hari ni terlebih rajin mop lantai sampai 2 kali...

sebelum ni lepas jamuan hari tu bukan la tak sapu ngan mop... buat jugak... tapi ala kadar je... sbb penat... utk hari ni extra clean job ;p

perut lapar... tapi dah letih nak memasak... janji dgn kakak nak buat pizza hari ni... tp bhn baru keluar dari peti ais... sementara tu rebus-rebus dan goreng ape yg ade... janji mulut bole kunyah... perut kata ok...
brokoli + kentang rebus + fish fillet + brown sauce = yummy!

p/s : eh ade buat puding roti la tadi... sambil kemas rumah sambil bakar puding... masa bila tu?

Jumaat, 17 Disember 2010

penghuni a.k.a penunggu baru...


sebenarnya Maria dah lama perasan...
bila ktorg tiada di rumah... mesti ade yg lain menunggu rumah ktorg...
bila ktorg keluar terutamanya klu pegi keja la... bila rumah sepanjang hari di tinggalkan... bila balik waktu petang mesti ada kesan 'ceroboh'

tapi iye la... Maria selalu bersangka baik... tak nak la tuduh menuduh kan... tak baik...
tapi...
akhirnya...
suspek berjaya dikenal pasti...
huh... yang ni paling eksen... klu lalu langsung tak menegur... giles sombong!

yg ni mak dara... sementel sket... mulut bising... tau diorg lepak kat luar pasal dia bising...

sorang lagi ni duk jauh sket... takut kena bantai ngan yg cekelat tadi...

laman / porch depan kalau takde keta mmg tpt diorg la...

pejabat baru... suke nye diorg...


berblogging lagi dari pejabat baru... hehehe... kali ni Maria sudah stay kat unit baru ;p
takde la beza sangat pun... guna komputer yg sama jugak... ;p
cuma tempat je yg berbeza... dulu di Maju Junction... skrg di bangunan TIMA...
kawan-kawan sume duduk satu unit jugak... akak sorang je kena tukar unit lain... duduk 'floor' lain... huhuhu...sedey :(

layan pic... muke-muke ceria ex-opismate di opis baru...
eh... masa ni last sebelum berangkat ke opis baru... gambar akhir di opis lama... hehehe

ok... last posing... sebelum melangkah keluar...

keadaan di opis baru... sesak / sempit sikit...

duduk-duduk... layan borak...sambil tengok kotak... hahaha

eh... gambar cleaner pun ade... tengok meja ade... kerusi takde...

kotak dan kotak di merata-rata...

tengah pikir nak menyusun... ke pikir kat mana nak campak kotak-kotak tu... hehehe...

ok la... smlm bilik utk alat tulis dah dikemaskan... sama gak bilik utk bhn sumber... pun dah susun kabinet... tinggal nak masukkan katalog ngan sample barang je... bilik fail pun dah ok... tinggal keluarkan fail-fail dan susun atas rak je... stor lukisan tak buat ape lagi... plan chest dah susun... drawing je tak keluar lagi...

aduh petang semalam mmg letih gile... sakit pinggang ah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails