Sabtu, 30 Oktober 2010

perempuan dan handbag... aduhai...

salam istirehat...

wah...wah... sekejap je dah hari sabtu... asal hari sabtu je kepenatan berganda... hehehe... nasib nko la Maria... itu la suruh amik bibik... nko tak mau... klu tak hujung minggu bole bersenang-lenang ape.... kan kak pah?

okeh... balik pada tajuk 'perempuan dan handbag'... apasal eh... iye... Maria mengemas... kemas punya kemas punya kemas... baru perasan... BANYAK jugak koleksi henbeg nih... huhuhu...
meh kite list out... ape jenis henbeg yg 'org perempuan' selalu ada...
*gambar sekadar hiasan... bukan henbeg tuan punya blog*

1. henbeg keje
yg ni mmg untuk kegunaan harian... diusung pergi balik keje setiap hari... biasanya bersaiz sederhana besar... janji bole isi henpon... wallet... makeup... kamera... pocket tisu serta tuala wanita ;p

2. henbeg shoping
beg besar utk kegunaan semasa shopping... senang barang shopin masuk dlm beg... tak yah penuh-penuh kat tangan ;p

3. henbeg kecil
tak semua org ade... biasa nya digunakan ketika opis hour... cth : pegi breakfast... pegi lunch... pegi pos opis time opis... tak pun pegi shopin masa lunch... kebaikan henbeg kecik ni... mudah disorokkan dalam paperbag waktu balik shopin jadi bos tak perasan la kita baru balik... hehehe... klu kena tanya... jawab la... td baru amik paper bag ni kat kawan ;p

4. henbeg backpack
sangat best klu diguna ketika berjalan-jalan sambil mendukung anak kecil... sume brg anak sumbat dan gantung dibahu... tangan hanya utk pegang anak (rasa mcm bawak beg skolah pulak... berat eh)

5. henbeg sling
jenis bertali panjang dipakai secara bersilang... ini pun sesuai klu diguna ketika mendukung anak... pegi jogging pun ok gak bawak beg ni... tak serabut sangat nak jatuh time berlari ;p

6. henbeg dinner
tak sume org ade yg ni... klu slalu gi dinner mungkin ade kot... formal... dgn manik-manik lip-lap lip-lap... saiz kecik utk isi IC ngan kad kredit... artis slalu la guna... nak gi anugerah kan... tak kan nak bawak henbeg besar bagak ;p

7.... lagi ade henbeg ape yek?... korang tambah la kat komen nnt... penat eh nak pikir henbeg ni ade brape jenis... dah la penat kemas rumah...
ok la... daa...

Jumaat, 29 Oktober 2010

tag?... nametag?...

salam kawan-kawan...

di terima dari Kak Pah... TQ kak sbb bagi saya tag yg susah ini... puas pikir tau... susah nak menjawab nye... huhuhu T_T
1. gambar kesukaan anda?

2. adakah anda rasa anda HOT
tak... feeling chill n freeze... hujan & bosan di opis...

3. cerita pasal gambar
ini Luqman... anak lelaki saya... si manja yg sedang bersaiz dan berusia sedap digomol-gomol dan di peluk cium ;p

4. bila kali terakhir makan pizza
sebelum pindah rumah... bulan 3 nan lalu... :(

5. lagu terakhir anda dengar
jahat budak jahat... pagi tadi stacy nyanyi...

6. apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini
minum...

7. selain nama sendiri anda dipanggil nama apa?
sayang oleh suami...  auntie uji atau mak ngah oleh anak buah...

8. tag lagi 8 orang
1. Sue a.k.a Ibu Aqil
2. tiefazatie
3. Izan... Cik Mot
4.mamalieyna
5. cikbedahlaser
6. Pn. Stoberi... Reen
7. nOj
8. Miss Geli

9. siapakah orang no. 1 kepada anda
org yg kenalkan saya dgn dunia blog...

10. kata sesuatu mengenai org no. 5
bila nak sambung lawak pecah perut?... pas ni bagi yg pecah kepala ade? ;p


11. no. 3 ada hubungan dengan siapa?
ada hubungan dgn org no.7

12. bagaimana pula dgn no. 4
kenapa mamalieyna... bukan mamaarif ke?... haih... ape hal nya bagi soklan pulak ni...
okeh... Arif dah ok... dahi takde parut kan?

13. pesanan kpd org no. 6
banyak bersabar... usaha tangga kejayaan... hehehe... dalam maksud ;

14. kata-kata cinta utk no. 2
rindu-rindu jugak kat pakwe... kita dilupa jangan ;p

15. adakah no. 7 dan 8 punya persamaan
ade... dua-dua pompuan... dua-dua ade anak pompuan... dua-dua dulu Geng Bas Skolah... hahaha... suke ati je kata GBS ;p

16. berikan 5 yg anda tahu tentang org yang men-tag anda
oh... kak pah ini ade skolah tadika Aulad...
akak ini juga ade anak dan anak dia pun ade anak...
akak ini sangat sempoi gaya penulisan dia... sbb tu Maria suke masuk baca blog dia...
akak ini juga pandai masak... Maria juga suke amik resepi dari blog dia utk dicuba... serius sgt suke resepi soup musroom n cauliflower dia... dah tak beli mushroom soup yg tin tu...
ok... last paling saya suke kat blog akak ni... blog dia slalu ade gambar budak-budak / kanak-kanak... ala cucu dia la tu... sape lagi... ;p cumel ah... sukerrr...

17. persamaan antara kambing dengan lembu
ade kaki empat... ade tanduk dua... dua-dua jadi 'Korban'...

18. GAY or LESS?
tak paham soalan cmne nak jawab... ??? ade sesape bole jelaskan?
(Miss Geli nko mesti tau jawapan soklan ni kan?)




pagi jumaat pun nak sibuk-sibuk?

salam Jumaat...

kejap je kan dah hari Jumaat... makna nye esok dah bole ber-horee-horee dirumah...
hahahaha... horee-horeee... tu kain dibakul sedang menunggu tu... karpet berhabuk juga... lantai melekit pun ade menunggu di mop....
huhuhu T_T terus hilang mood horee-horee...

eh... pagi ni hujan... kata orang.. klu hari Jumaat hujan... maka hari-hari berikut nya juga akan hujan...
betul ke?
fakta atau auta?...
Maria tak tahu... kalau salah... SORI... klu betul... alahai... susah hati la pulak... abisla kain baju tak kering...

okeh... hari ini banyak urusan nak diselesaikan... tgahari... biasa la - kena ambil kakak... tp hari ni sblm tghari nak pegi kedai jual hadiah kat pertama komplek... ambil gift yg di order utk lawatan hari selasa depan... pastu baru selesaikan kakak... pastu balik opis semula... hajat hati mcm nak pegi SOGO... eh... sempat ke?... ade kerja nak kena buat ni... kira SOA utk plan skolah... ni... haih...

k...la... nak sambung buat keje la... byeee...

Khamis, 28 Oktober 2010

sape suke perhiasan kaca / kristal ?

salam kawan-kawan...

perempuan dgn barangan cantik mmg tak bole dipisahkan... betul ke?... mcm perempuan dgn make up la... yek?

ok... berbalik kpd soalan... sape suke perhiasan kaca / kristal ?... sila angkat tangan...  ceh... ceh... mcm nak bagi hadiah... Maria?...
tak... Maria tak suke... hiasan-hiasan ni leceh nak jaga...
tapi yg Maria sukeeee... pinggan kristal... mangkuk kristal... vase kristal...
hahaha... adik beradik la tu... mengom tul!...

 dan iye... kdg-kdg bila SOGO ade buat sale... Maria jumpa bekas canister kaca / kristal kecil2 yg lawa... saje je terbeli... pastu tak tau nak buat ape... yup... ini bad habit Maria...

oleh itu... untuk Anje a.k.a Mama Balqis selaku lucky visitor kat blog Maria kelmarin... Maria hadiahkan ini...
harap gembira menerimanya... dan harap canister comel ni selamat sampai ke tangan Anje... ;p

Maria tengah buat kitchen cabinet cleaning skrg ni... tengok la... jumpa ape lagi barang dalam kotak yg Maria tak guna lagi... bole la dihadiahkan kepada sesapa yg bertuah... dari duduk je dlm kotak kan?... klu ikutkan mmg ade barang mcm hadiah kawen yg Maria tak guna lagi... gile lama simpan... hahaha... tapi betul... hadiah kawen yg Maria tak guna lagi... antaranya... periuk nasi saiz besar... slow cooker... clay pot... punch bowl... ngan ade la lagi 2-3 item... ntah... tak tau la bile nak guna nye tu... periuk nasi tu bila anak-anak besar sket hari nnt pakai kot... hehehe... jgn bukak kotak... brg dah hancur udah le... ;p

p/s : Anje... Maria tak sempat nak gi post-office la ni... nnt Senin ye... Maria poskan ;p


rumah itu bakal dijual...

salam kawan-kawan...

okeh ini cite pasal rumah lama ktorg... rumah ni mmg ada org duduk menyewa... suami isteri belum ade anak... kiranya diorg dah duduk rumah tu ada la dlm 4-5 bulan... baru ni diorg britau en.ejaM diorg dah berkenan dgn rumah tu... so... diorg plan nak beli... kelmarin... ktorg pegi la visit rumah tu... bawak skali pegawai Maybank yg dipercayai en.ejaM... tolong buat kira-kira + anggaran kasar... harga semasa ngan kos diorg perlu bayar bulan-bulan...

layan pic sket... keadaan rumah tu
sesi berbincang... tuan rumah ngan wife belah kiri... baju kuning tu org maybank...
emmm... dinding kat dining area... diorg dah cat kaler merah... yg lain diorg maintain kaler putih... mmg bright sangat nampak nye... ;p

diorg mmg suke merah hitam rupanya... sofa pun warna merah hitam... model sisi sofa ;p

budak-budak ni main mcm rumah diorg sendirik... haih... sabor je Mama...
kakak sibuk jengah bilik lama dia... nak tahu jadi ape?

kontrol ensem... biasa la...

mmm... bila sesekali datang kat rumah ni... rindu rasa... tapi tak pe la... klu mmg tertulis rumah ni bukan lagi hak ktorg... tak pe la... let go saja... ktorg pun tak la rasa nak jual sangat... tapi klu org dah suke nak beli... bagi je la... ktorg paham proses nak beli rumah ni susah... nak dpt rumah dekat area yg strategik pun susah jugak... so... tak pe la... pelan-pelan bagi diorg masa utk fikir dan proses... nak beli ke tidak... ;p

suke tengok keadaan rumah ni... bersih... kemas dan teratur... iye la kan rumah belum ade kanak-kanak... kemas sentiasa la... tak mcm rumah Maria skrg ni... kadang-kadang kemas tersusun... kadang-kadang mcm baru lepas tsunami... haduyaiii... ;p

Rabu, 27 Oktober 2010

Paul si Octopus... mati akhirnya...

salam kawan-kawan...

sian Paul... dah ajal dia kan... nak buat mcm mana... umur dia pun dah lebih 2 tahun... untuk maklumat... jangka hayat sotong kurita ni setakat 2-2 1/2 tahun je...

Maria dengar berita ni kat Hot FM pagi tadi... diorg maklumkan Paul mati petang semalam lagi... didalam akuarium dia di Jerman...
hmmm... babay Paul... rest in peace...

kite lihat sape yg kena!!!

salam kawan-kawan...

yesss... akhir nya... pemilik no. bertuah 10078 telah pun meng-email kpd Maria...
see... ini attachment dia... hehehe bukti printscreen...
TAHNIAH
Mama Balqis ni mmg la bertuah... slalu je Maria baca kat blog dia... dia menang hadiah kontes la... Balqis menang hadiah kat majalah la... yang ni lucky number pun dia dapat... hmmm rezeki dia la kan...

ok... kawan-kawan yg tak dapat jgn la sedih pulak... coming bulan depan ni Maria nak buat kontes... plan nak buat kontes sempena beday Nayli nnt... hadiah utama tak pikir lagi... tapi hadiah sampingan dah ade - Undangan ke Majlis Hi-Tea Party Birthday Nayli... ok tak? ;p
tunggu dan join yek... ;p

p/s : Anje... U keje / tinggal area mana ye... klu bole jumpa... Maria bagi hadiah by hand bole?... bole la... yerr ;p

Selasa, 26 Oktober 2010

saya bz... tapi nak remind sesuatu...

salam kawan-kawan...

tengok tak angka giliran kat kiri blog ni... hehehe...
angka visitor la...
reminder... no. 10078...
dah dekat dah...
sapa dapat... sile print screen dan email kat ejamaria@yahoo.com.my...
CEPATTT... sikit lagi tuh!!!
hadiah?
ade laaa...

baru belajar buat...

salam kawan-kawan...

yerrr... selama ni tak pernah buat sendiri... pernah tengok mak buat... tapi lama dulu... tak ingat la...
tiba-tiba en.ejaM minta buatkan... huhuhu...
cuba la jugak... rasa ok... sedap dah... rupa... hahaha...
buat ape?
cube teka ini kuih ape?
lepat?
bukan...
tepung bungkus?
bukan...
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
hahaha
kuih koci... ;p
serius!!!... tak tau mcm mana nak bungkus dia... bantai bungkus mcm nasi lemak... kah kah kah... sape-sape nak tumpang ketawa bole gelak kuat-kuat sekarang... ;p 
rasa dah sedap... rupe buruk... haih... kena belajar membungkus dngan MIL la... MIL mmg pandai buat kuih koci... sedap dan cantik lagi... ;p

Isnin, 25 Oktober 2010

mimpimu... mimpiku... apa ertinya?

salam kawan-kawan...

tajuk... eh... eh... macam best je nak bermimpi-mimpian nih
ini gara-gara  baca entry cikbedahlaser pasal mimpi... terus sahaja teringat mimpi malam semalam... haih... seram ade... suspen ade...
bila cite kat en.ejaM... terus je dia cakap 'meremang la bulu rome ai'...
cheh... takde makna langsung!...

ok... mimpi ape?
yup malam kelmarin... keadaan mesti la tengah tido kan... hehehe...
Maria mimpi... kat belakang rumah en.ejaM ade buat jambatan... ha... jambatan nko bukan titi ye... tapi jambatan kecik la... dan jambatan tu hari-hari ade org tumpang lalu... yg saspen nya yg lalu tu... org bawak jenazah nak pegi ke kubur... kenapa diorg lalu ikut jambatan tu... tak la diketahui motipnye... belakang rumah Maria bukan ade kubur pun... tapi keadaan jambatan tu tiba-tiba jadi uzur sangat...

dan Maria komplen kat en.ejaM kenapa buat jambatan yg uzur... ade kayu reput... patah-patah lagi... susah org nak tumpang lalu... lagi motif yg Maria tak paham... gak nye nak suruh en.ejaM repair jambatan... tapi tak suruh pun... ntah...

yg best nye... org yg bawak jenazah tu tak pakai keranda tau... diorg pakai pengusung je... hehehe... bole nampak jenazah... haiyooo... tapi ntah masa nengok tu... tak seram la pulak... haih... ade jenazah takde kepala... then mayat yg ade extra kepala lebih kat sebelah dia (gak nye kepala mayat yg 1st tu kot)... ade jenazah perempuan...

hah... tup... tup... terjaga... pastu mengom sekejap... bila teringat mimpi baru rasa seram... pastu tarik selimut... tido balik ah...

raya dah abis... tapi kenapa buat biskut raya lagi?

salam kawan-kawan...

aktiviti hujung minggu selepas buat kuih koci yg tak jadi... hehehe... nnt cite ape yg tak jadi nya ;p...
malu eh!!!
deretan biskut cornflake yg tunggu dibakar...

ha ah... petang semalam check isi peti ais... butter ade lagi 2 biji... then check bhn kering utk biskut... pun ade belen cornflake masa raya hari tu... telur pun ade... tepung pun ade lagi...
ape lagi... kite godak la buat biskut ;p

menu minum petang semalam... Teh O Panas dgn Biskut Cornflake Rangup...
resepi?

lewat!

salam kawan-kawan...

hehehe...
lambat hari ni... yerrr... lewat masuk entry... bukan lewat pegi keje ye... hari ni... jadual berubah... jadi bas sekolah... pegi opis pagi-pagi - punch card dulu... pastu hantar kakak ke skolah... then berpatah balik ke rumah hantar Nayli pulak ke tadika... gara-gara en.ejaM kena bertukar tugasan dgn rakan opisnye...

duhhh... letih sbb menempuh 'jem' untuk ke KL semula selepas hantar Nayli ke tadika...
kenapa tak hantar Nayli dulu?... owh sbb tadika dia buka pukul 7... ktorg bertolak dari rumah 6.30 pagi... takkan nak tinggal Nayli depan tadika gelap-gelap tu... jadi kena la angkut Nayli pegi skolah kakak dulu... en.ejaM pula bole hantar Luqman shj ke rumah pengasuh... dia pun keluar awal hari ni... ;p

la ni kat opis pun keje banyak... hmmm nak prepare utk lawatan ke kilang 'precast' minggu depan...
bye...

p/s : hutang tag dari kak pah tak siap lagi... T_T ... tak sempat...

Sabtu, 23 Oktober 2010

sabtu dan letih...

salam kawan-kawan...

asal sabtu je letih...
asal letih je sabtu...
asal sabtu mesti letih...
sabtu dan letih...
letih dan sabtu...
macam irama dan lagu
tak bole dipisahkan

owh... time management aku teruk kah?
sudah sangat letih...
nak tido...
daaa...

pertama kali nya...

salam hujung minggu...

1st time nak cerita tentang BE... hehehe... rasa cam tak layak je nak cite... org lain dah berkepuk-kepuk dapat BE... Maria baru la 1st time dapat... hehehe... teruja yg amat... sampai print screen...
hehehe... sila klik butang X kalau tak suke ;p

Alhamdulilah... sudi juga en.Nuff berkawan dgn blog picisan ini...

Jumaat, 22 Oktober 2010

petang-petang... aktiviti di laman...

salam kawan-kawan...

ini je la aktiviti petang ktorg lately ni... balik kerja... duk kat laman backyard... sambil hidang teh O seteko... klu ade goreng pisang - hadap... klu takde? minum je la... sambil tu en.ejaM akan bakar rumput kering ngan sampah2 kering... asap pembakaran tu biasanya membantu mengurangkan serangan nyamuk diwaktu maghrib... baguskan cara tu sungguh natural...
dan biasanya time-time ni Maria sedang menyiram pokok... sian pokok haus + hari panas... klu hujan tak siram la...
eh... ni apsal keluar pagar nih?... masuk!...

kakak Laila mmg malas nak berjalan-jalan... layan lepak atas buai je...

main basikal... pandai ke kayuh?

huh... pantang kamera... nak close up muke dia je...

hmmm... bendi dah ade hasil...
psttt... tolong abaikan background gambar yg bersepah... hihihi

kktgn kerajaan isi cuti melalui HRMIS... ok ke?

salam kawan-kawan...

ok... ini cite pasal org yg keje gomen la... skrg ni bila nak ambil cuti kena isi melalui HRMIS... dulu-dulu kat JKR ni isi melalui Sistem Cuti Web... skrg sistem tu dah dimansuhkan... ktorg diwajibkan isi melalui HRMIS...
so Maria pun semak la HRMIS...
hasil nya...
hahaha... melampau tu... baki cuti ade 26 hari lagi... mana datang???

ok... yg ini last update dlm sistem cutiweb... cuti Maria tinggal 5 hari je la... kan hari tu amik cuti banyak... jaga kakak yg patah kaki hari tu... mmm...

hmmm... leceh sket la aplikasi HRMIS ni... kita isi maklumat update pun reject jugak... skrg ni malas nak update... yg penting nama anak dgn suami ade... penting ni utk guna GL klu hospital... hehehe...
skrg ni masing-masing balik kpd cara zaman dulu... isi borang cuti... hehehe

korang yg keje gomen jugak camne?...ok ke?


Menu minggu ini... Makaroni Bakar... emmm yummy!!!

salam jumaat lagi...

wah... skejap je dah jumaat... esok sabtu dah cuti berhujung minggu...
ok mcm biasa... hari jumaat adalah hari utk entry resepi... kali ni resepi western yg diperolehi dari adik ipar Maria - Siti... ok... jom tengok resepi... ;p
Bahan-bahan :
250 gm makaroni
1 labu bawang besar (guna bwg besar yg hijau)
2 tin sos spaghetti original prego
1 tin kecil tomato puree
1 btg daging cincang
1 tin button mushroom
1 biji capsicum

garam*
gula*
serbuk lada hitam*
oregano*
parsley*

bahan yg bertanda (*) guna secukup rasa...

bahan sos :
200 gm cream cheese - nak letak lebih pun bole ;p
100 gm mozarella cheese
100 ml fresh milk
oregano & parsley 1/2 sudu teh...

Cara buat :
1. rebus makaroni hingga kembang - toskan...
2. Tumis bawang besar yg telah dicincang halus... bila garing masukkan daging cincang...
3. bila daging masak... masukkan tomato puree dan sos spaghetti... gaul sebati...
4. pastu masukkan juga cendawan butang dan capsicum yg telah dipotong halus.
5. perasakan garam, gula, oregano dan parsley... dah sedap... masuk makaroni yg telah direbus tadi...
ketepikan seketika... buat sos pula...
6. satukan semua bahan sos... blend hingga jadi adunan yg pekat / berbuih / creamy...
7. masukkan separuh makaroni kedalam bekas kaserol... tuang separuh sos putih... kendian lapik lagi satu layer makaroni... dan tutup dgn baki sos putih tadi... klu mozarella ade lebih, tabur atas permukaan tadi... sedia utk dibakar...
8. bakar pada suhu 175'c... selama 25 minit atau sehingga permukaan makaroni kelihatan garing...
sedia dihidang panas...
sedia utk dimakan... ;p



Khamis, 21 Oktober 2010

lagi lawatan ke komplek kraf...

salam kawan-kawan...

ok... entry kali ini takde gambar... motif?... takde... sekadar nak meluahkan rasa...
seperti yg pernah Maria cite seblum ni... Maria pegi komplek kraf jumpa kawan blogger di sana... Reen nama nya... dia keja kat komplek tu... dia ade blog yg penuh gambar stoberi... sbb dia suke stoberi... eh... ape cite psl Reen plak ni... ???

balik asal... sbb utama ke komplek kraf hari tu - meneman kawan beli songket... dgn Maria pun beli kain tenun... nak jadi hal... kain tenun yg Maria beli hari tu tak match dgn baju kosong yg Maria ade...

jadi tadi pegi utk 'beli' kain tenun yg lain atau kalau boleh 'tukar' nak tukar shj la... ok... proses tukar berjaya... tuan kedai bagi izin utk tukar... Alhamdulillah... 
tapi ye la... dah Maria mmg suke sgt kain tenun... maka berjalan-jalan dan belek-belek la lagi kedai-kedai yg lain pulak... sambil teman kawan opis yg nak beli kaftan... ;p

yg best nya... Maria jumpa 'kain pelekat tenun' kata tuan kedai la... cantik... kaler pastel je... ungu lilac... lite pink... lite green... mmg kaler pastel yg lembut... harga... tuan kedai britau rm35... then dia ade yg kaler terang2 juga... harga sama... oleh sebab berkenan... Maria amik satu... kaler hijau... amik satu je sbb kain dia dah tak banyak pilihan warna... klu ade kaler coklat ke... oren ke... biru ke.. mau Maria amik 2-3 psg tu... hehehe... (mcm banyak duit... hujung-hujung bulan nih)

then jalan lagi... selang 5-6 kedai lain... jumpa kain yg kaler pastel tu jugak... (kain yg kaler pastel tu sangat menyerlah kelihatan dari jauh... sama mcm kat kedai sblum tadi)... pastu nampak kain yg kaler terang2 tu ade banyak tuan kedai tu campur-campur... yezzz... ade kaler coklat... oh dah berkenan lagi... skali tanya harga tuan kedai cakap rm120 dgn ayat tambahan 'ini kain tenun ori dik'... gulp... Maria telan air liur...

dalam hati... biar betul... kedai lagi satu tu jual rm35... kedai yg sblum ni Maria beli kain tenun tu pun jual rm80 dapat kurang jadi rm60... ok... masa ni kebetulan Reen turun... ceh...ceh... apa lagi - mengadu la... hehehe... macam budak-budak la pulak...

Reen maklumkan bole jadi 'ori' dgn 'tiruan'... kain tenun biasanya mahal... nnt dia minta org yg lebih pakar tengok beza kain tsbt...  

iye Maria tau kain tenun mahal... sblum ni Maria pernah beli pun paling murah rm90... tp kat kedai yg murah td dia cakap kain pelekat tenun... sbb tu Maria rasa logik murah - kain pelekat... kedai yg lagi satu tu dia ckp kain tenun... tapi masalahnya mata Maria tengok mcm nak sama je dgn kain pelekat tenun tu... kaler dia... kenipisan dia... corak dia... hummm...

ntah la... rasa kesian kat tuan kedai tu pun ade jugak dlm hati Maria ni... ye la... Maria dah adukan psl harga kain kat kedai dia... sian pulak kalau dia kena amik tindakan... TAPI... sebagai pengguna / pembeli Maria ada hak utk memilih utk membeli... klu dah peniaga menipu dari segi harga... atau menipu dari segi kualiti... mmg kita perlu membuat aduan kan?

hummm... sedih pun ade... bila kita support produk keluaran tempatan... segelintir peniaga tempatan pula suka ambil kesempatan... letak harga mahal-mahal... org nak beli pandai-pandai la nak bertawar... kalau tak pun bagi harga rendah... tapi barang yg tak asli pulak... bila org tak nak beli barang buatan Malaysia... marah pulak... org suke beli brg import... haih... ntah la...

apa pun Maria dah ade 2 helai kain... satu kain tenun yg match ngan baju kosong Maria... satu lagi kain pelekat tenun... hehehe... nnt nak cari baju kosong lagi la - tunggu gaji ;p... next bila ade promo hari kraf hajat hati nak beli kain tenun yg sepasang terus 4 mtr... hehehe... harga dah riki antara rm250 ke rm500... ala dapat yg harga rm250 tu jadi la...
'Reen... nnt nko tolong minta harga staf utk aku bole? hehehe jgn mara ye Reen... aku support produk tempatan nih... ;p

ok... sape-sape nak pegi komplek kraf ni... promosi tekstil berakhir 25hb.10. ini Isnin depan... jadi ade masa lagi... sila la...

bila hari yg sibuk muncul...

salam rindu...

eggrrrhhh... rindu?... ade ke org rindu?...
tak kesah la... walau pun Maria yg rindu sebenarnya... rindu nak ngadap blog...
semalam sehari suntuk kena attend seminar... jadi langsung tak mengadap pc atau pun lappy... kesimpulannya langsung la tak ber-blog...
letih tadah telinga dengar org bagi taklimat... tapi best gak sbb dpt ilmu...

hari ni pun bz lagi... pagi-pagi lepas sarapan kat opis buat bacaan Yasin ngan doa selamat... ade sorang staf nak gi haji 26 hb ni... jadi dia belanja makan pagi...
sesi doa selepas baca Yasin...

yang diraikan... rakan pejabat berbaju kelabu... En. Amat Amir...

kuih-muih dgn nasi lemak...

nasi lemak teh tarik... emmm yummy...

dah selesai makan pulak ade meeting lagi utk projek skolah mapan... hadui la...

Rabu, 20 Oktober 2010

Beutiful Blogger Award... follower 130 hingga 116... sila ambil ;p

salam kawan-kawan...
saat entry ini dipublishkan... Maria berada di dewan seminar menara PGRM... so... layan award k... ;p
dah start dah... angin menge'tag' dan meng'award'... hehehe...
kali ni award dari MissGeli pulak...
TQ Miss Geli...

okeh... tugasan pertama... ucap Terima Kasih - dah... awal-awal lagi...
eh nak tanya sket... beautiful blogger award ni, blog lawa, ke tuan blog yg lawa?... ;p

tugasan ke-2... bagi kat 15 blogger... haduiii banyak nye... nak bagi kat sape eh?... nak bagi kat follower yg baru-baru ni... 15 yang terlatest... dari follower 130 hingga 116 amik ye... nak kena listkan name ke?...
ok-ok ni dia...
130 - Aida Nain
129 - MATAHARI
128 - manje
127 - ain zuryn
126 - eyka Erica
125 - livelifethefullest
124 - SURIA AMANDA
123 - salmi ismail
122 - Amieynna
121 - MamaDyana
120 - Eira
119 - Wan Gerrard
118 - artzlyind
117 - mHps
116 - Siti Wardah

tugasan ke-3... sila cite 7 perkara tentang diri sendiri...
1. saya Mama kepada 3 anak...
2. pagi-pagi bangun 5.30a.m... pastu bangunkan anak2 utk siap-siap gi skolah...
3. menjadi 'driver'... hantar kakak pegi skolah... then masuk opis...
4. petang lepas balik dari opis kena 'collect' anak-anak... 1st amik kakak kat skolah... then amik Nayli n Luqman di rumah pengasuh... baru balik rumah sendiri...
5. tiada pembantu rumah... bila hujung minggu bertukar menjadi 'bibik' si tukang kemas + tukang cuci + tukang masak... hehehe...
6. tiada tukang kebun di rumah... hujung minggu waktu petang menjadi 'tukang kebun' pula... kemas laman... baja pokok... racun ulat... ;p
7. sesekali hujung minggu jadi 'car wash girl'... tu pun bila 'my black' dah tukar kaler kelabu... ;p

p/s : kat rumah ade 'tukang kayu'.... hehehe... suami sendiri... dia tengah mabuk bertukang skrg ni ;p

Selasa, 19 Oktober 2010

antara donut buatan Mama dgn donut cheese buatan Ayamas...

salam kawan-kawan...

tengok!!!
kecik hati...
len kali tak nak dah buat kuih keria... gentel jadi cek mek lagi best... :((
nasib baik en.ejaM makan habis semua kuih keria tu... kalau takkk... jgn harap la Maria nak buat lagi... hehehe...

kebetulan yg buat aku rasa terkilan...

salam kawan-kawan...

eh... eh... tajuk semacam je bunyi nye... nape ye?
sebenarnya dari semalam lagi... ade peristiwa yg berlaku dlm perjalanan ke opis... kebakaran berdekatan dgn laluan / jalan yg Maria guna... masa tu mmg jem sekejap la sbb semua org perlahankan kenderaan utk lalu... takut weh... api besor sangat... tapi tak sampai ke jalan... sipi-sipi je tu pun sbb angin tiup-tiup... tapi seriau gak... :)
masa dari jauh Maria dah snap gambar... bila dekat langsung tak amik... hehehe... dah akak driver... akak nak amik gambar... nnt mata ke mana... tangan ke mana... stereng ntah ke mana... lagi haru... hihihi
hah... ni gambar masa dari jauh... gambar masa dekat dah tak snap... nak mengelak weh... hehehe...
pastu bila sampai opis bukak blog... baru terfikir...
'ngape tak amik gambar tadi... klu tak bole jadi bahan blog...haih'

dan pagi ni pulak...
kat Karak menuju Duke... ade accident... dari jauh ramai yg slowdown keta... dan yg mana lorong kanan dah bagi signal ke lorong tengah / kiri... Maria pun ape lagi... standby kamera... konon...
tapi bila dah dekat... tak sampai hati pulak nak mengambik gambar nya... sian nya tengok moto dah tergolek... tuan moto pun tak bergerak... ade unser berhenti depan moto tu... owner dia panggil-panggil budak moto tu... owhhh... tetiba rasa seriau... tak jadi nak snap gambar... huh...

eksiden kat lorong kanan... sure keta yg 'terlanggar' moto tu laju... sbb kalau Maria kat lorong kanan pun meter keta cecah 110 / 120... pagi beb... gelap-gelap lepas subuh tu... mana bole layan slow... karang ngantuk terbabas pun naya gak... huh...
ape pun simpati kat mamat moto tu... takziah... mudah-mudahan dia tak le cedera teruk sangat... amin...

korang pulak macam mana... eh lupa kawan-kawan sume blogger tegar... kamera slalu kat tangan kan... mmg ambil gambar di mana-mana... iye la Maria sedar diri... sekadar blogger picisan je... eh...eh dah sampai opis rasa terkilan pulak... apsal la aku tak snap je gambar eksiden tadi tuh?... huh... ;p



Isnin, 18 Oktober 2010

hari ni Luqman tak sihat - batuk...

salam kawan-kawan...

jadi?... ape Mama kena buat?... pagi-pagi tadi dah cakap ngan Abah utk bawa Luqman pegi klinik malam nnt... tp Abah kata dia balik lewat hari ni... haduiii... Luqman batuk agak teruk... nampak tak selesa malam tadi... so Mama ambil keputusan bawa dia pegi klinik tengahari tadi... bawa Luqman sorang je...

penat nya... opis Mama kat KL... Luqman kat rumah pengasuh di Gombak... klinik yg Luqman serasi kat area Wangsa Melawati... woaaaahhhhh... panjang tu perjalanan... letih nya drive dah la tghari + panas...
KL - Gombak - Melawati - Gombak - KL

jadi hari ni tak sempat nak berjalan-jalan ke blog kengkawan... maaf ye... begini la kalau keluar pejabat... bila balik ke opis semula dah penat...
main kuda plastik masa kat klinik... sementara doktor tak panggil lagi... oh tadi Luqman kena ambil nebulizer... seperti biasa bila kena 'neb' je nanges meraung-raung... huh...

p/s : Reen... sori ingat nak gi tpt nko td tghari... tak sempat la dah bawak Luqman gi klinik... nnt-nnt la yek...  ;p

Ahad, 17 Oktober 2010

cuti bersalin 90 hari... best ke? kira-kira sblum isi borang cuti...

salam kawan-kawan...

ok... entry kali ini bukan la nak komplen pasal budget yg telah meletakkan 90 hari cuti bersalin... tak... cuma nak share sedikit yg Maria baca di akhbar... lagi pun si FBI ngan AG sibuk kat Hot FM pasal cuti ni... AG suke... FBI tak brape suke... so check balik... ok...

cuti bersalin 60 hari dilanjutkan kepada 90 hari bergaji penuh... tertakluk kepada 300 hari sepanjang tempoh perkhidmatan... 

ok... meh kita buat kira-kira sikit... 300 hari dibahagi dgn 60 hari... jawapan nya 5 bukan... ok... maksud dia kita boleh bersalin sebanyak 5 kali dgn bergaji penuh... ini biasa la kan...

kalau kita bahagikan 300 dgn 90 hari pulak?... jawapan nya 3.3... maksud disini... kita bole ambil cuti bersalin bergaji penuh hanya utk 3 kali bersalin sahaja dgn baki cuti bersalin tinggal 30 hari shj lagi... 
kalau bersalin anak ke-4... cuti bergaji penuh layak utk 30 hari shj... klu nak sambung maknanya kena ambil cuti tanpa gaji... ???

jadi 'adik-adik'... fikir baik-baik ye... korang nak anak berapa org?... 2 @ 3 anak sahaja cukup?... atau nak sampai limit 5 org... atau lebih dari itu...

oh... kak Maria dah ade 3 anak... klu nak sorang je lagi... bole la ambil cuti 90 hari... tapi kalau nak lagi 2 org... kena ambil 60 hari je la kalau beranak akan datang...
korang pulak???

p/s : dalam baik masih ade kurangnye... ;p

hari ni panas... hari semalam lagi panas...

salam istirehat...

letih nye... cuaca panas buat kita letih ke?...
mungkin kot...
tadi baru pergi makan kenduri rumah jran sekampung... 3-4 cawan minum air sirap.... tak tahan dahaga sbb cuaca panas sangat... semasa ktorg sampai... pengantin pun sampai... duk sibuk bersanding... dah la panas... klu dah Maria sendiri berpeluh-peluh... pengantin lagi la peluh dia... sian... panas-panas pakai songket... ;p

cakap tentang panas sangat ni... syukur Alhamdulillah... 2 hari ni basuh baju... baju kering mcm keropok... hehehe... kering sangat... ni gara-gara cuaca panas la.... bole jemur kain 2 kali... satu trip pagi... bila dah kering - angkat... pastu lepas tengahari bole jemur lagi satu trip kain - basuhan kedua... ha... yg basuhan kedua ni la yg kering mcm keropok... sbb dapat matahari terik sampai petang... ;p

ok la kawan-kawan... cite pasal basuh baju... dah selesai... motif?... ntah?... panas-panas mcm ni mula la gatal nak kan hari hujan kan... pastu bila b-band terkedip-kedip marah pulak... hihihi...

ok... skrg nak beraktiviti melipat kain pulak... pastu nak iron baju skolah pulak... huh... belum buat dah rasa penat... haih....
masak?... tengok la tahap kerajinan pulak ;p
daaa...

kacik hati dgn broadband sendiri... :((

salam kawan-kawan...

mmmm... selama ni jarang Maria nak komplen pasal b-band ni kan... ha... kali ni komplen sbb... since blogspot tukar setting utk upload gambar... bila Maria guna b-band je... langsung tak leh upload gambar... mencik la...

dah la tu ade satu blog kawan yg slalu Maria singgah tu... lagi haru... tak leh nak baca blog dia... jadi rupe bersepah... haiya... dah print screen... nak upload gambar blog dia jadi gitu... pun tak bole... berzaman menunggu tak juga bole upload... mencik lagi... huh...

hari tu kata kalau lampu biru ok... lampu hijau yg tak ok... ni lampu biru je... pun tak ok gak... cheh...

ape hal je la maxis ni... letih la...

hari Ahad pun sibuk?... huhuhu... nak rehat... I penat...

salam berhujung minggu...

saat entry ni disiapkan... masa yg sama jugak... ktorg siap-siap nak keluar ke Taman Tasik Perdana...
kakak Laila kata nak jogging... konon!... cheh.... sampai sana dia sibuk kat playground je... abah jogging sorang-sorang... Mama kena jaga Nayli ngan Luqman... huh!!! ini tidak adil!!!... pastu diorg dah penat... peluh dah keluar meleleh-leleh... sibuk nak makan plak... Mama juga yg tak berjogging...

apa nak buat... mmg mcm tu la klu pegi 'jogging' skrg ni...

okeh nnt lepas tghari... kat kampung tpt tinggal Maria ni... ade kenduri kawen... rumah Mak Jah kat jalan 4...
haih... tiap-tiap minggu pegi kenduri... Maria... Maria... tiap-tiap minggu makan nasi minyak... jimat beras nko... sebulan tak luak... makin berat la badan nko asyik la makan nasi yg berlemak... huhuhu...

ok la kawan-kawan... selamat berehat + santai di hujung minggu... pegi dulu... byeee ;p

Sabtu, 16 Oktober 2010

semalam pegi komplek kraf... sempena promosi kraf tekstil ;p

salam berehat kawan-kawan...

hari sabtu mmg hari menjadi 'bibik' di rumah... hadui la... penat... serius!

eh... nak cite pasal semalam - jumaat... Maria pegi komplek kraf ngan opismate... konon teman dia nak beli songket... sudah nye dgn Maria rembat kain tenun... oh... Maria mmg sgt suke kain tenun - matchkan dgn baju kosong... canteknye ;p... klu la ade fulus ribu-ribu mau Maria amik 4-5 pasang jadi nye... ;p

masa ni gak amik peluang jumpa ngan Reen a.k.a PuanStoberi... hehehe... kawan blog dia juga antara kenalan blog yg awal jadi follower Maria... Time Kasih Reen sbb sudi nak luang masa layan Maria ngan geng... puas hati la kawan Maria dapat songket lawa dgn harga yg lawa juga... Maria pun puas hati jgak sbb dpt kain tenun yg lawa gak... harga?... tawar sampai harga mati tau... bukan harga menanges lagi... hehehe... dasat kan?

jadi sape-sape nak harga menanges tak pun harga mati... ha pandai-pandai la korang berkawan dgn Reen ni... pastu gi komplek kraf cari die yek... hehehehe... geleng kepala la peniaga kat situ kalau ngko datang booth diorg Reen... ;p

Reen... aku nak britau siap-siap ni... Senin ni ktorg nak dtg lagi... hihihihi... siap-siap la ape yg patut ek... ;p
oh... TQ pasal hadiah tu... ha... pasal hadiah nnt aku buat entry lain... ;p hari sabtu ngan ahad biasa nya jadi hari tanpa gambar sbb sokmo kabel kamera tinggal kat opis... :p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails